Använd gärna en röklåda på grillen

Grilla är någonting som hör sommaren till, och i Sverige tas ofta grillen fram så fort det blir varmare väder, för att sedan grilla ofta hela sommaren. Om du vill prova på att röka mat på din grill, kan du använda en röklåda. För dig som grillar mat på en kol- eller gasolgrill passar en röklåda perfekt. Du ställer röklådan på grillen och på så sätt kommer den värme som finns i grillen att passera genom lådan, detta sker eftersom röklådan är gjord av metall och det finns hål i locket. Askan samlas i lådans botten och du kan smidigt fylla på under hela tiden du röker. Prova gärna att röka fisk eller kött, det ger en härlig smak och du kan samtidigt använda grillen till att grilla grönsaker och potatis i folie. Det kommer bli helt underbart gott!

Om du aldrig rökt förut

Har du aldrig använt en röklåda förut, är du kanske lite orolig över hur det går till, och om det är svårt, men det är mycket smidigare än du kan tro. När du röker för första gången kan du använda dig av en receptbok som beskriver steg för steg hur du ska göra. Du kan även googla på rökning i röklåda och få upp både goda recept, och hur du ska göra, du kan också titta på korta videos hur det går till.

Röka på en kolgrill

Först tänder du kolgrillen och väntar tills glöden är som färdig, sedan placerar du röklådan på själva kolen, inte på gallret utan under. En röklåda är perfekt att använda om du ska röka platta fiskar eller tunna köttbitar. Se till att toppventilen är öppen till hälften och den ska även vara vriden bort från flisen. För att reglera värmen är det bättre att du tillsätter eller tar bort briketter än att du öppnar och stänger ventilen.

Röka på en gasolgrill

Använder du en gasolgrill placerar du röklådan på gallret som finns ovanför en av de brännarna som finns på gasolgrillen, på så sätt får röklådan värme direkt. Du stänger därefter lådans lock innan du lägger dit maten som ska rökas, detta ska göras för att röken ska kunna byggas upp. Se till att värmen ligger på 130 grader eftersom det är den perfekta temperaturen för att röka mat.

Att grilla utomhus på sommaren.

Om du vill kallröka

Det går också bra att kallröka i en röklåda, och då lägger du spånet i röklådans botten, därefter sprayar du på vatten så spånet blir blött. Innan du lägger på det som du ska röka, ska du använda en gasbrännare för att bränna spånet, sedan ska locket läggas på och det måste ligga på ordentligt så att inga spritångor kommer ut. Spritångorna gör så att maten inte smakar bra. När du kallröker ska temperaturen vara lägre och maten ska rökas längre än vid varmgrillning. Temperaturen bör vara omkring 15-30 grader, därför är det inte lätt att kallröka under sommaren eftersom utetemperaturen ofta är högre än den temperatur som krävs vid en kallrökning. Kallrökning passar därför bäst att göra på våren och hösten.

Några tips på mat som kan rökas

Du kan både röka kött och fisk och det smakar gott vilket som. Hel fläskfilé är väldigt gott att röka, och platta fiskar smakar även de underbart om de får tillagas i en röklåda. Rökta räkor är en delikatess, de kan du servera med aioli. Även ost och korv är gott att röka och korven passar bra till korvbröd, osten kan du använda till en god sallad som passar både till köttet och fisken. Lycka till med din rökning!