Bästa Armeringsnätet

Bäst armeringsnät

Toppval armeringsnät


Om du ska gjuta en betongplatta eller något annat större projekt, behöver du armering för att stärka den färdiga produkten. Armeringsnät används både för att förhindra sprickbildning och ta upp olika krafter som den färdiga plattan kan utsättas för.

Betong används i de flesta byggprojekt nu för tiden, och för att betongen ska hålla över tid behöver man stärka den redan i gjutningsstadiet. Man armerar betongen, och vid större projekt är armeringsnät det bästa alternativet. Vid mindre betongarbeten kan armeringsjärn vara en bra lösning. Om marken där du ska gjuta är lös och porös kan det vara bra att förstärka med armeringsnät, eller armeringsjärn innan du gjuter. Armering är alltså ett sätt att öka konstruktionens hållfasthet, och behovet av armering varierar beroende på hur konstruktionen ska användas.

Detta är armeringsnät

Armeringsnät är, som namnet antyder, ett nät av armeringsjärn, där du alltså kan förstärka ett större område utan att behöva lägga ut massor av järn. Armeringsnäten finns i olika dimensioner, med olika storlek på rutorna och olika dimensioner på järnen som utgör nätet.

Armeringsnät framställs genom svetsning. Vanligast är att kallbearbetad tråd svetsas i svetsautomater som har maskinellt styrda svetsförlopp. Eftersom dessa armeringsnät är tillverkade av kalldragen tråd bör man inte svetsa i nätet. Om du svetsar i armeringsnätet kan det förändra konstruktionsegenskaperna hos detta. Det finns dock armeringsnät som är tillverkade av varmvalsad profilerad tråd, och som tillåter häftsvetsning. Den primära funktionen för ett armeringsnät är att förbättra tryck-, drag- och skjutfastheten hos konstruktioner av betong. Armeringsnätet förhindrar också sprickbildningar i betongen.

Detta är armeringsnät

Vem har användning av armeringsnät

Alla som ska bygga och gjuta i betong behöver fundera på om och hur arbetet ska armeras. För större ytor är armeringsnät den mest lämpliga armeringen, men det går förstås också att använda sig av armeringsjärn. Om du, till exempel, ska gjuta ett garagegolv som ska klara belastningen av tunga bilar, är det viktigt att ha en bra armering, så att det inte uppstår sprickor i golvet. Om du gjuter ett golv till en liten redskapsbod är det inte säkert att du måste armera med armeringsnät, men å andra sidan skadar det aldrig att vara extra försiktig.

Faktum är att armeringsnät också kan användas till annat än enbart betongarbeten. Idag är det mycket populärt att använda armeringsjärn i trädgården, både som spaljéer och som rumsavdelare och pergolor. Om du vill ha en trendig och snygg trädgård bör du definitivt titta på alternativet armeringsnät. Med ett, eller ett par, enkla armeringsnät kan du skapa en ombonad uteplats, och på köpet får du väggar som alla klätterväxter gärna klänger på. Du kan också skapa rosenbågar, torn och pergolor som ger trädgården karaktär, samtidigt som dina klängrosor och andra klätterväxter får ett snyggt och praktiskt klätterstöd. Att armeringsnätet dessutom rostar med tiden, gör att det blir ännu vackrare tillsammans med växterna.

Toppval armeringsnät 2024

Vi har valt dessa armeringsnät som våra Toppval.



>> LÄS MER HÄR


Tips för dig som ska köpa armeringsnät

Armeringsnät köper du på bygghandeln eller på andra ställen där man säljer produkter för byggen. Vilken typ av armeringsnät du ska köpa beror på vilken typ av projekt det ska användas till. Det finns armeringsnät i många olika storlekar, med olika storlek på rutorna, och olika dimensioner i järnen som bildar nätet. Generellt kan man säga att ju större projektet är, desto grövre nät behöver du.

Tips för dig som ska köpa armeringsnät

Armeringsnät kommer i flera olika varianter:

  • Standardnät
  • Fingerskarvade nät
  • Skarvnät
  • Envägsnät
  • Väggnät
  • Pallnät
  • Specialnät
  • Mininät
  • Rullnät

Standardnät tillverkas av trådar från 3 till 12 millimeters diameter. De görs i olika trådindelningar och format. Detta är enkla och bra armeringsnät som kan användas av de flesta.

När du köper armeringsnät är det fyra siffror som anger nätets egenskaper Om det, till exempel, står 5150 betyder det att nätet är tillverkat av tråd med en dimension av 5 mm och att rutorna är 150 mm. Den första siffran anger alltså trådens tjocklek, och de tre sista siffrorna talar om hur stora rutorna i nätet är. På så sätt vet du exakt vad det är för nät du har framför dig, och kan lätt välja rätt nät för ditt projekt.

Olika typer av nät

Olika typer av nät

Fingerskarvade nät används främst till gjutna plattor och bjälklag. Fingerskarvade nät bygger inte lika mycket på höjden i skarvarna som standardnät, vilket gör att armeringen utnyttjas bättre. Ett fingerskarvat nät har också lägre vikt än ett standardnät i samma dimension. Detta innebär att det underlättar utläggningen och gör det lättare att arbeta ergonomiskt och effektivt. När du lägger ut fingerskarvade nät kommer det att sticka ut fingrar på två sidor av plattan. För att utnyttja hela nätarmeringsytan kan du då använda dig av lösa armeringsjärn i kanten.

Skarvnät används för att minska sprickbildning i olika typer av plattbärlag. Envägsnät används ofta i stället för lösa armeringsjärn vid lite grövre armering. Detta för att förenkla och påskynda utläggningen. Dessa nät kallas ibland också för sparnät. Med envägsnät blir armeringsytan jämnare eftersom näten inte bygger på varandra i skarvarna. Väggnät används vanligen i gavelväggar och trapphus. Pallnät är enkla att hantera och lämpar sig bra för enklare renoveringar. Dessa levereras ofta i bunt på pall om 50 – 100 stycken, beroende på nätens format.


Tips på fler av våra köpguider:


Specialnät för speciella behov

Specialnät är, som namnet skvallrar om, ett nät som du kan beställa efter dina specifika behov. Du kan, till exempel, beställa bockade nät om du behöver nät till en kantarmering. Du kan också få nät med två stänger, för att bara nämna några exempel. Med specialnät kan armeringsmängden optimeras, och du slipper onödiga skarvningar om du ska armera en yta där de färdiga armeringsnäten inte är bästa alternativet.

Mininät, eller kvartsnät, är mindre armeringsnät som är perfekta för mindre projekt. Ett kvartsnät är en fjärdedel av ett standardnät, och är mycket enkelt att hantera. Rullnät är en speciell variant av armeringsnät. De tillverkas i dimensioner från 12 mm till 32 mm. Rullnäten används framför allt till större ytor, och kommer upprullade på rullar av metall. Rullnäten specialtillverkas, och kommer oftast i buntar om 1 till 1,5 ton. Det krävs flera personer för att rulla ut ett nät, man rekommenderar fyra personer för ett nät som är 12 meter. För stora ytor sparar rullnät mycket vikt, och också tid för utläggning.

Snabbmeny:
Toppval armeringsnät

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin