Att byta från växasäng till juniorsäng

Växasängar är mycket populära och finns i två olika varianter. Den ena modellen är en typ av spjälsäng som kan dras ut. Den börjar barnet använda redan från dess att han eller hon kommer hem från BB. Den andra varianten är en typ av juniorsäng, som barnet ofta börjar använda när det är dags att byta från spjälsängen. Hur länge sängen kan användas och när det är dags att byta beror helt på vilken av dessa typer det är som avses.

Då är den minsta växasängen lämplig

Den minsta typen av växasäng liknar en spjälsäng, med skillnaden att den går att dra ut. Det innebär att den lilla bebisen kan börja sova i den direkt när han eller hon får komma hem från förlossningsavdelningen eller BB. Sängen kan användas något längre än en vanlig spjälsäng i och med att den går att förlänga, men det är fortfarande viktigt att byta ut den innan barnet kan försöka klättra ur den. Exakt hur länge den kan användas beror på barnets utveckling. Vissa ställer sig upp och börjar klättra tidigare än andra. Det är dock vanligt att den här typen av säng används fram till cirka 2 års ålder. Då är det dags att byta till antingen en vanlig juniorsäng, eller en växasäng av den större modellen.

Då kan den större växasängen användas

De flesta som tänker på en växasäng tänker nog ändå på den sorts säng som påminner om en utdragbar juniorsäng. Det här blir ofta det naturliga sängvalet när det är dags att byta ut spjälsängen. Det brukar inträffa någon gång runt 2 års ålder, men vissa väljer också att vänta något längre. Hur länge sängen kan användas beror på vilken växasäng du väljer att köpa. Längden kan nämligen variera, liksom maxvikten. Vissa sängar har en maxvikt på 100 kg, vilket gör att de till och med kan användas av vuxna. Visserligen brukar även dessa växasängar bytas ut så småningom, men om du väljer en så pass robust säng behöver du inte ha så bråttom med att byta ut sängen. Många varianter har dock en betydligt lägre maxvikt, och även en relativt kort maxlängd. Dessa är det vanligt att man byter ut när barnet är runt 6 år, eller möjligen något äldre. Då börjar det bli dags att köpa en fullstor säng.

Att tänka på vid köp av växasäng

Att tänka på vid köp av växasäng

När du ska köpa en växasäng finns det några saker du kan tänka på, för att bli så nöjd som möjligt med sängköpet. Du bör för det första fundera på hur länge du vill att din son eller dotter ska kunna sova i sängen. Vill du att sängen ska kunna hänga med ända tills det är dags att inreda ett tonårsrum, så är det viktigt att du väljer en riktigt stabil säng som går att dra ut till full längd på 200 cm, med en hög maxvikt. Om du däremot ser det som ett naturligt steg att byta till en fullstor säng när barnet kommer upp i skolåldern, kan du egentligen välja fritt mellan alla sängar på marknaden, då de flesta kan användas upp till den åldern. Du bör också fråga dig själv om du vill passa på att utöka förvaringsmöjligheterna samtidigt som du köper säng. Vissa växasängar har nämligen inbyggda lådor under, vilka ger plats för en hel del leksaker. Naturligtvis är det också klokt att fundera över hur du vill att sängen ska se ut. Den här typen av sängar finns nämligen i olika material, färger och utseenden. Det bör inte vara några problem att hitta något som passar in bra i ert hem.