Konsumtionslån är lån som ges till konsumenter för att finansiera vissa typer av utgifter. Det kan röra sig om lånade pengar för att finansiera allt från ett bröllop till en bil. Ett konsumtionslån kan vara den exakta ekonomiska lösningen du behöver för att uppfylla dina önskemål – men det medför också risker.
Att ta ut ett konsumtionslån är ett stort beslut. Därför har vi sammanställt en lista med olika saker att tänka på innan du skickar iväg din ansökan.
Tänk efter en extra gång innan du ansöker
Innehåll
Inköp som finansieras med konsumtionslån blir ofta mycket dyrare än väntat. Om du tar ett konsumtionslån för att köpa en ny cykel riskerar du att du behöva betala tillbaka mer än dubbelt så mycket som du lånat. Om du inte har pengarna i dag bör du fråga dig själv om du verkligen har råd att betala tillbaka det du lånar inom den satta löptiden.
Undersök vilka erbjudanden du kan få
Att jämföra räntorna och villkoren som erbjuds av olika långivare säkerställer att du får det bästa konsumtionslånet för dina behov. Vi rekommenderar att du jämför innan du tar ett lån på LoanScouter.
LoanScouter är en låneförmedlare, och låneförmedlare fungerar som sådan att de jämför lån från olika långivare på marknaden. Således får du som potentiell låntagare en transparent överblick över de olika lånen som erbjuds där de rankas efter lägst effektiv ränta och andra faktorer som spelar stor roll när man ska ta ett lån.
Låna inte mer än du behöver
När man väl börjar undersöka de olika lånemöjligheterna som finns är det lätt hänt att man stirrar sig blind på vad man blir erbjuden snarare än vad man behöver. Försök att alltid hålla huvudet kallt och inte låna mer pengar än vad du verkligen är i behov av.
Kartlägg vad det är exakt du ska använda ditt konsumtionslån till och hur mycket pengar som behövs till detta. Ska du exempelvis finansiera en renovering med ett lån bör du ha en tydlig bild av vad du kan täcka med ditt eget kapital och vad du behöver lånade pengar till.
Försök förbättra din kreditvärdighet
Om du inte behöver pengar med omedelbar verkan är det alltid värt att försöka förbättra din kreditvärdighet innan du ens skickar iväg din ansökan. Ju bättre kreditvärde du har desto bättre erbjudanden och mindre avslag kommer du nämligen få. Långivare sätter nämligen ränta och villkor bland annat utefter låntagarens kreditvärdighet, och därför vill du såklart försäkra dig om att du får så bra erbjudanden som möjligt.
Om din kreditvärdighet är låg finns det sätt att förbättra den. Det handlar om att betala sina räkningar i tid, återbetala eller åtminstone konsolidera sina redan existerande lån och krediter och helt enkelt försöka bibehålla en så stabil livsstil som möjligt.
Dubbelkolla den totala kostnaden
Innan du bestämmer dig för att ta ett konsumtionslån bör du alltid veta vad lånet kommer att kosta. Om du går via en låneförmedlare så bör alla pris presenteras, men det är en god idé att alltid själv beräkna den totala kostnaden för att vara säker på att det inte uppstår några överraskningar.
När du undersöker de olika lånens totala kostnader är det såklart nödvändigt att ställa dem mot varandra. Här vill du alltså ha det billigaste lånet, men även det lån med rimligast villkor.