Att barn i allmänhet brukar tycka mycket om att gunga är ingen nyhet. Detta gäller även små bebisar. Rörelserna från gungan kan påminna den lilla babyn om rörelserna som han eller hon upplevde under sin tid i livmodern. Det kan därför bli såväl en trygghet som en rolig upplevelse på samma gång. Det gäller förstås att hitta en bra och säker babygunga när den minsta familjemedlemmen ska gunga. Tack och lov finns det gott om säkra exemplar på marknaden, som din lilla baby kan gunga i på ett säkert sätt.
⭐ Bäst i test: Graco Babygunga Slim Spaces Linus
Innehåll
De 3 bästa Babygungorna 2024
Vi har valt dessa Babygungor som våra Toppval. Låt ditt barn se fram emot många härliga utelekar med de här fina babygungorna. Säkra rep och smidig konstruktion – ger bästa komforten för ditt barn. Gungorna är enkla att hänga upp och passar de allra minsta i familjen.
⭐ Bäst i test: Graco Babygunga Slim Spaces Linus
Babygungor finns i många olika utföranden och prisklasser. Om du vill ha en nätt gunga som är relativt billig kan den här modellen passa bra. Något som är väldigt fördelaktigt är att du kan justera benens höjd vilket gör det lättare för dig att leka eller prata med ditt barn på en behaglig höjd.
Den här babygungan har två hastighetslägen och det följer även med två roliga leksaker för ditt barn att leka med. För att höja säkerhetsnivån har man försett den här gungan med en fempunktssele. Naturligtvis är det också viktigt att den är bekväm för barnet, vilket har lösts genom att göra den vadderad.
Gungan kan enkelt fällas ihop vilket är bra om du vill spara plats där hemma när den inte används. Det underlättar också om du vill ta med den på resan. Denna produkt kan börja användas redan när barnet är nyfött. Det rekommenderas sedan att den slutar användas när barnet kan sitta på egen hand.
2. Hörby Bruk Babygunga
Babygungor kan se ut på många olika sätt, men det här är verkligen en gammal klassiker. Den kan sättas i vilken gungställning som helst, och den ger det lilla barnet möjlighet att gunga på riktigt. Säkerheten är naturligtvis en viktig aspekt och den har man vägt in när man tagit fram den här produkten. Den är försedd med hög rygg för bekvämlighet och stadig sits. Dessutom har den en säkerhetssele för att barnet ska kunna gunga säkert.
Färgen är UV-beständig och den är verkligen glad och härlig. Om du vill ha en barngunga som verkligen sticker ut, är det här ett mycket bra val. Till skillnad från många andra typer av barngungor är denna billig. Den kostar inte många hundralappar, samtidigt som den ger nöje till barnet under ganska lång tid. Den klarar en maxvikt på 25 kg, vilket innebär att den faktiskt kan användas i flera år om så önskas.
3. Graco innegunga All Ways Soother horizon
Om du kan tänka dig att spendera en hel del pengar när det är dags att köpa en barngunga, kan denna modell från Graco ge det där lilla extra. Om du har en bebis med stort behov av lugn och trygghet kan den här gungan vara till stor hjälp. Den kan med fördel också användas som babysitter om du tar ut stolen från den ställning den sitter på.
Det finns ett flertal rörelsemönster inbyggda, närmare bestämt åtta. Vidare kan gungning ske i två riktningar. Du har på så sätt möjlighet att välja ett gungmönster som faller just din lilla bebis i smaken. Värt att nämna är att den här babygungan är försedd med en fempunktssele vilket gör att din son eller dotter sitter säkert. Den har också tre lutningslägen vilket gör den ännu mer flexibel och användbar. För att ytterligare öka användningsmöjligheterna följer det med en leksaksarm som kan tas av, samt ett flertal ljudfunktioner som kan roa den lilla.
Babygungor i olika material och stilar
När du ska köpa en babygunga är du inte hänvisad till en viss gunga. Det finns gott om modeller. De finns i olika material och olika stilar. Det gör att du kan hitta en produkt som är både säker och som passar in hemma hos er. Vissa gungor är främst avsedda för utomhusbruk, medan andra främst är avsedda att användas inomhus. Det gäller med andra ord både att fundera över hur du vill att gungan ska se ut samt var den ska användas. Att den ska vara säker behöver förstås inte ens nämnas. Ingen är mer mån om att ditt lilla barn ska ha de säkraste produkterna än just du.
Babygungor i trä
Man kan väl säga att trä är det klassiska materialet när det kommer till gungor i allmänhet. Naturligtvis är inte babygungor något undantag. Det finns en rad fina, säkra och hållbara gungor för de minsta barnen i just trä. Utseendet kan naturligtvis variera. Vissa av dessa gungor är utformade som klassiska kvadratiska gungor med en bygel fram. Andra kan vara formade som en vanlig gunga där sitsen är placerad, men ha en tilläggsdel formad som ett djur av något slag. Det finns till exempel hästgungor som små barn brukar tycka mycket om. Dessa ger ett klassiskt och lite gammaldags intryck och är mycket fina. De här gungorna är främst avsedda för utomhusbruk.
De hängs upp med rep och brukar vara lämpliga att använda från cirka 1 års ålder. Det här är med andra ord inte den typ av gunga som babyn använder inomhus inledningsvis, men är en fin första gunga att ha ute i trädgården eller på verandan. Att de här gungorna inte är avsedda för de allra minsta beror till stor del på att de inte har lika hög rygg som de första babygungorna. Barnet behöver därför ha fått lite starkare rygg och nacke innan de här gungorna är bra att använda.
Babygungor i plast
Det finns naturligtvis gott om babygungor i plast. Sådana har du förmodligen sett en hel del. Vissa av dem är riktigt bra. Det är också den här typen av gungor som ofta används som första gunga för den lilla bebisen. Fördelen med vissa av dessa gungor är att de är försedda med extra höga ryggar, något som gör att de är stabila och bra att använda även för de minsta barnen som ska testa att gunga för allra första gången. Naturligtvis finns det olika typer av plastgungor, och vissa har helt vanlig rygghöjd och ska därför inte användas förrän barnet hunnit bli bortåt ett år.
Andra har hög rygg och kan börja användas korta stunder redan från det att bebisen har lärt sig att sitta. Hur länge gungan sedan kan användas varierar. Det beror helt på gungans mått samt på vilken viktgräns den har. Vissa kan användas relativt länge, ända fram till cirka 4 års ålder. De här gungorna kan ofta monteras såväl ute som inne, vilket naturligtvis är en fördel.
Kostnad för en babygunga
Vad en babygunga kostar beror på vilken variant du väljer. Det finns såväl billiga modeller som dyrare. Säkerheten är naturligtvis inget du ska tumma på för att pressa priset, men däremot kan det gå att få ned priset genom att välja ett annat material eller ett annat varumärke. Vissa gungor kostar inte mer än en dryg hundralapp, vilket får ses som ett väldigt rimligt och bra pris. Andra gungor kan kosta någon eller några hundralappar mer. Generellt är det dock aldrig några problem att hitta en säker och bra babygunga som kostar under 500 kronor.
En annan typ av babygunga
Det är inte alltid man tänker på den typen av gunga som hänger i rep och ringar eller i ett träd när man pratar om en babygunga. Det finns även en annan typ av babyprodukt som ofta kallas babygunga och det handlar då om en typ av babysitter. Det är absolut inte fel att kalla en sådan för babygunga. När ditt lilla barn sitter i en sådan är det just den gungande funktionen som har en lugnande effekt, och därför passar benämningen mycket bra.
Om det är den här typen av produkt du är ute efter när du letar efter en babygunga, finns det också mycket att välja på. Vissa av dessa gungor är elektriska och kan ge en hel del avlastning till slitna småbarnsföräldrar. I synnerhet barn med kolik och orolig mage brukar kunna bli lugna av att sitta och gunga i en elektrisk sådan. Förutom att vaggas på mammas eller pappas arm kan det här för många vara det enda som hjälper. Det kan ge en välkommen stund av avkoppling för trötta armar.
Att välja ut rätt babysitter
Om det är den här typen av babygunga eller babysitter som du har tänkt köpa har du en del överväganden framför dig och en del beslut som behöver tas. Det finns nämligen gott om alternativ och du behöver hitta en variant som passar både stilmässigt, funktionsmässigt och inte minst kostnadsmässigt. Det första du behöver besluta dig för är om du vill ha en elektronisk babygunga eller en manuell där babyn gungar sig själv med hjälp av sin kroppsvikt.
Elektroniska babysitters
Elektroniska babygungor har gott om fördelar. Om man överhuvudtaget ska leta fram och peka på någon nackdel så är det väl att det krävs närhet och anslutning till ett eluttag för att det hela ska fungera. Sådana finns ju dock lite här och var i de allra flesta moderna hem, så detta bör inte vålla några problem. Fördelarna är många med de här produkterna. Vissa av dem styrs genom knappar på själva gungan, andra kan styras med hjälp av koppling till en app som du laddar ned i din telefon.
Det går ofta att välja vilka gungrörelser som ska utföras. Det går även att justera läget på de flesta sådana babysitters eller babygungor, så att du kan välja om ditt barn ska sitta eller ligga och gunga. Om du har ett barn som har svårt att komma till ro och som tar lång tid på sig att somna, kan den här typen av babygunga vara optimal att använda. När barnet väl har somnat kan du flytta över henne eller honom till en vagga, säng eller vagn för resten av sovstunden.
Manuella babysitters
Det finns även gott om klassiska babysitters eller babygungor som barnet manuellt gungar med hjälp av sin kroppsvikt. Det här är främst en produkt som barnet sitter och gungar lätt i en liten stund åt gången under sin vakna tid. Den här typen av babysitter eller babygunga har funnits på marknaden i flera årtionden och det finns gott om olika modeller att välja mellan. Naturligtvis ska du se till att välja en produkt som är säker. Utöver det kan det vara klokt att välja en modell som har en medföljande båge med roliga och utvecklande leksaker som barnet kan leka med medan han eller hon gungar lätt.
Att tänka på vid användning av babygunga
Oavsett om det är en vanlig klassisk babygunga, eller en babysitter med gungfunktion du är ute efter, så finns det några saker du bör tänka på vid användning av produkten.
- Se till att alltid finnas nära barnet när han eller hon gungar. Detta gäller oavsett vilken typ av produkt det rör sig om. Oavsett om ditt barn gungar i en vanlig babygunga, eller i en babysitter, elektronisk eller manuell, så ska du finnas nära tillhands om ditt barn skulle tröttna, bli ledsen eller om något skulle inträffa. Detta är väldigt viktigt, och något du aldrig får avvika från.
- Använd inte produkten för långa stunder åt gången. Det här är också viktigt att komma ihåg. Det kan bli jobbigt för barnets rygg att sitta långa stunder i en gunga. Det kan också bli jobbigt med alla intryck. Korta stunder på 10-15 minuter räcker gott. Visst kan det ibland vara frestande för en trött småbarnsförälder att låta barnet fortsätta med något som han eller hon uppenbarligen tycker är roligt, men det är bättre att hålla det till korta stunder.
- Välj en säker produkt. Det här är A och O när du väljer produkter till din baby, oavsett om det handlar om gungor eller andra saker. Välj med omsorg och se till att produkterna godkänts i olika tester.
Frågor och svar kring Babygungor
✅ Vad är bäst, en trägunga eller en gunga av plast?
Det beror på om den ska användas utomhus eller inomhus. En plastgunga står emot väder och vind bra och är lätt att göra ren. En trägunga kan å andra sidan ofta vara mer robust och hållbar och har dessutom ofta en högre viktgräns. Naturligtvis är det inte bara materialet som avgör, det är även individuellt från gunga till gunga.
✅ Hur länge kan barnet använda en elektronisk babysitter / babygunga?
Det kan variera något mellan olika produkter. Generellt används den här typen av produkt inte speciellt länge. Det är något som ofta slutar användas ungefär när barnet lär sig sitta själv. Viktgränsen ligger ofta på runt 9 kg, även om det kan finnas individuella skillnader från en produkt till en annan.
✅ Vad kostar det att köpa en trägunga som babyn kan använda ute?
Det beror på vilken trägunga du väljer, men generellt brukar priset ligga mellan 300 och 600 kronor.
Sofia
Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se