Köpa Bälteskudde: 3 bästa Bilkuddarna för barn (bäst i test)

När ett barn föds vet de flesta att det behövs ett babyskydd som barnet ska sitta i när han eller hon färdas i bil. Därefter känner de flesta även till att barnet ska ha en bakåtvänd bilbarnstol under de första åren. Här i Sverige har vi kommit långt när det gäller trafiksäkerhet för barn. I många andra europeiska länder slutar man tidigt med den bakåtvända barnstolen i bilen, men i Sverige rekommenderas det att den används tills barnet är cirka 4 år. Det beror främst på att barnets nackmuskler inte är tillräckligt utvecklade för att kunna hantera en krock i framåtvänt läge före det. När bilbarnstolen så småningom ska bytas ut är det dags att byta till nästa lösning, vilket är en bältesstol eller bälteskudde. Plötsligt är det dags för barnet att färdas framåtvänd, men fortfarande behöver han eller hon komma upp i höjd, och där kan bälteskudden erbjuda ett bra alternativ.

Bäst Bälteskudde

⭐ Bästa Bälteskuddarna 2024

⭐ Bäst i test: Beemoo Bälteskudde ISOFIX


Bäst i test De 3 bästa Bälteskuddarna 2024

Vi har valt dessa Bälteskuddar som våra Toppval.
Lätta och smidiga bilkuddar som gör att bilens trepunktsbälte får rätt placering på barnets kropp.

1. Beemoo Bälteskudde ISOFIX

När ditt barn har vuxit ur sin bilbarnstol är det dags att gå över till en bälteskudde. Det finns en rad olika alternativ på marknaden, vilket du säkert har sett. Just denna kommer med flera fördelar. En sak som skiljer den från många andra bälteskuddar är att den är försedd med ISOFIX-fästen. Den kan med andra ord fästas så att den sitter stabilt och säkert oavsett om ingen sitter på den. Det kan vara en fördel eftersom du slipper tänka på att lägga undan den när den inte används, för att inte åka runt i baksätet. Det går dock alldeles utmärkt att använda bälteskudden utan ISOFIX också om du skulle föredra det. Flexibiliteten är med andra ord stor.

Beemoo Bälteskudde ISOFIX

Det går att ta av klädseln på kudden, vilket är en fördel eftersom det inte är särskilt sällsynt att det blir fläckar eller smuts på bältesstolen. Tack vare att klädseln är avtagbar och tvättbar kan du hålla kudden i gott skick länge.

  • Godkänd enligt ECE R44/04.
  • Rekommenderad vikt: Grupp 3 (22-36kg).
  • Rekommenderad ålder: Från 3–12 år.
  • Får ej användas i ett bilsäte med airbag.
  • Barnet måste spännas fast med bilens tre-punktsbälte (ej godkänd för två-punktsbälte).

Knapp för att se priset på produkten.


2. Axkid Grow Bilkudde

Den dag din son eller dotter blir för stor för bilbarnstolen behöver du en bälteskudde. Om du då är på jakt efter en enkel kudde som fästs med trepunktsbälte är det här ett säkert kort. Det är en förhållandevis billig bälteskudde men den är givetvis ordentligt testad och uppfyller gällande säkerhetskrav.

Axkid Grow Bilkudde

Klädseln på den här kudden kan tvättas i maskin, men det är viktigt att bara tvätta den på 30 grader. Tvättmöjligheten gör att du kan hålla den fräsch och i bra skick länge, vilket är fördelaktigt. Något som också är positivt är att bälteskudden har små armstöd, vilket kan öka bekvämligheten för ditt barn.

Den här kudden kan placeras vart som helst i bilen så länge det finns ett trepunktsbälte. Det är dock viktigt att komma ihåg att den absolut inte får placeras på en plats där det finns en airbag. Om en sådan finns är det viktigt att den kopplas ur före placering.

Knapp för att se priset på produkten.


3. Graco Booster Bälteskudde Deluxe Sport

Om du kan tänka dig att köpa en lite dyrare bälteskudde är det här en mycket aktuell variant. Den är bekvämare än de flesta andra bälteskuddar, vilket gör att ditt barn kan uppskatta restiden betydligt mer. För en kort resa till livsmedelsbutiken kanske det inte spelar så stor roll, men om ni åker på längre resor är det här definitivt en viktig aspekt att ta med i beräkningen.

Graco Booster Bälteskudde Deluxe Sport

Stoppningen i denna kudde formar sig efter ditt barn, vilket bidrar till den goda komforten. Det finns också en rejäl bälteshållare och det är lätt att se hur bältesdragningen ska göras för att kudden ska sitta stadigt.

En väldigt trevlig funktion är att det finns två mugghållare som kan fällas ut och användas när de behövs. Där kan barnet placera eventuell dryck som följer med på färden. Även detta kan vara till stor nytta under de långa bilresorna och det kan underlätta även för dig som förälder.

Knapp för att se priset på produkten.


Hur vi betygsätter produkter


Ett billigt men mycket nyttigt inköp
Efter att ha köpt först ett babyskydd och därefter en bakåtvänd bilbarnstol till ditt barn kanske du förväntar dig att en bälteskudde ska kosta ungefär lika mycket. I så fall kommer du att bli positivt överraskad. Det här inköpet kommer nämligen inte äta upp speciellt mycket av dina besparingar. De allra flesta bälteskuddar kostar mellan 150 och 250 kronor. Några modeller kan kosta ytterligare någon tia, men mycket mer än så är det inte. Du kan med andra ord se till att ditt barn kan fortsätta färdas säkert i bilen utan att det blir kostsamt för din plånbok.

Det kan låta för bra för att vara sant, men faktum är att det stämmer. Om du istället väljer en bältesstol kostar dessa lite mer, men tänk då på att det i flera tester har visat sig att bälteskudden ger lika bra skydd vid en krock som en bältesstol. Fundera därför över varför du funderar på att välja en bältesstol istället. En situation då stolen kan vara ett bättre val är om platsen där barnet sitter inte har något huvudstöd. Om ditt barn ofta brukar sova i bilen kan också stolen ge mer stöd åt nacken. I övrigt ger bälteskudden samma säkerhet som en bältesstol.

Välj rätt bälteskudde

Ålder och längd för att använda en bälteskudde

Mellan vilka åldrar är det lämpligt att använda en bälteskudde? Det vanliga är att denna börjar användas när barnet slutar åka i sin bakåtvända bilbarnstol. Man rekommenderar alltså att detta sker tidigaste vid 4 års ålder. Då kan kudden börja användas och därefter bör den användas i bilen i många år. Faktum är att många barn slutar använda bilkudde eller bältesstol alltför tidigt. Enligt lag ska alla barn som är under 135 cm använda en bälteskudde. Läkare brukar rekommendera att kudden eller stolen fortsätter användas fram till dess att barnet hunnit bli 10-12 år gamla. Först då har nämligen barnet ett tillräckligt kraftigt skelett för att kunna hantera en krock utan användning av kudde.

Viktigt att tänka på
Jämfört med babyskyddet och bilbarnstolen är bälteskudden otroligt lätt att montera. Den behöver egentligen inte monteras alls, men däremot är det viktigt att du ser till att bilbältet håller både själva kudden och ditt barn ordentligt på plats. När barnet har satt sig i bilen ska du därför kontrollera så att bältet är sträckt. Något annat som förekommer då och då, men som absolut inte ska förekomma är att barn har bältet under armen på grund av att de tycker att det är bekvämare. Låt absolut inte ditt barn ha bältet på det sättet. Det kan vara mycket farligt i en krocksituation. Det är även viktigt att se till att bältets undre del går över barnets lår. Det förekommer att det istället sitter uppe i maghöjd, vilket även det kan vara farligt vid en krock.

Slutligen finns det ytterligare en sak som är viktig att komma ihåg. Det handlar om att kudden inte ska placeras på en plats där det finns en krockkudde. Detta är du säkert van vid från tiden med babyskydd och bilbarnstol, och det gäller alltså fortfarande. Om du undrar när barnet kan börja sitta på en plats där det finns en krockkudde så brukar det sägas att en sådan plats är säker för barnet när han eller hon är minst 140 cm lång. Det inträffar med andra ord strax efter att barnet har kunnat sluta med bälteskudde eller bältesstol.

Forskare föredrar bälteskuddarna
Att bälteskuddarna på det stora hela ger ett lika gott skydd som de mer ombonade bältesstolarna har vi redan nämnt. Vad vi inte har hunnit nämna ännu är att vissa forskare faktiskt anser att kuddarna är att föredra framför bältesstolarna. Vad är då anledningen till detta? Är det inte bra att ha en mer ombonad lösning? Både ja och nej. Om barnet sitter rakt upp och ned i sin stol och tittar framåt kan det förstås finnas en nytta i att ha skydd även på sidorna. Faktum är dock att det är långt ifrån alltid som barnet verkligen sitter på det sättet. Ofta sitter barnet till exempel lutad framåt, antingen för att prata med en förälder eller helt enkelt för att kunna titta ut genom fönstret. Då är inte längre stolen någon fördel.

Ett barn som sitter på en bälteskudde behöver inte luta sig fram för att kunna se ut. Det betyder i sin tur att bältet sitter kvar som det ska vara, något som inte är fallet om barnet lutar sig framåt. Äldre och större barn kan också ha svårare att sitta bekvämt och få plats med axlarna, i synnerhet om de vill titta på film eller spela på en surfplatta under bilresan. Då kan även detta leda till att barnet byter position till en mindre säker position, något som får bältet att flytta på sig.

Forskare föredrar bälteskuddar

Längre användningstid
Många barn får sluta med bältesstol eller kudde alltför tidigt. En av anledningarna till detta kan vara att många barn först sitter i en bältesstol. Efter något år upplever både barn och föräldrar att de blivit för stora för stolen, och äldre barn tycker ofta att det känns barnsligt att sitta i en sådan även om de storleksmässigt skulle kunna göra det. De slutar då helt med stolen. Om man istället hade låtit dessa barn använda en bälteskudde är sannolikheten stor att de hade fortsatt använda den betydligt längre, och på så sätt färdats betydligt säkrare i bilen på såväl korta som långa resor.

Olika bälteskuddar
Finns det någon skillnad på olika bälteskuddar eller kan man lika gärna välja vilken modell som helst? Faktum är att det finns skillnader. De visar sig både på prislappen men även i bekvämlighet, material och maxvikt. Det kan med andra ord löna sig att titta på flera olika alternativ innan du köper en kudde. Men vad är det då för skillnader det handlar om?

Bekvämlighet
Brukar ni åka bil långa sträckor? Blir det ofta relativt många resor i bil på semestern? Då behövs naturligtvis en bekväm bälteskudde, och tro oss när vi säger att alla kuddar inte är lika bekväma. Det finns skillnader och de är märkbara. Vissa kuddar har en mjuk stoppning som gör dem betydligt skönare att sitta på, vilket naturligtvis snabbt märks, men som blir extra tydligt och viktigt vid längre resor. Se därför till att jämföra olika alternativ och välj en bälteskudde som du tror att barnet kommer tycka om att sitta på.

Smarta funktioner
Vissa kuddar är väldigt enkla och grundläggande i sin konstruktion, men uppfyller ändå kraven som ställs säkerhetsmässigt. Vissa av dem är även riktigt bekväma. De saknar däremot de smarta funktioner som vissa mer påkostade varianter är utrustade med. Det finns nämligen modeller som är utrustade med såväl mugghållare som avtagbar klädsel. Det sistnämnda brukar uppskattas av föräldrarna och det förstnämnda brukar gå hem hos användarna själva. Även om dessa funktioner kan resultera i ett lite högre pris kan det faktiskt vara värt det. Ibland kan de till synes små funktionerna vara nog så viktiga.

Trygg montering
Vi nämnde tidigare att bälteskudden inte behövde någon direkt montering, utan att den fästs med hjälp av bilbältet som håller den på plats. Det är för det allra mesta helt sant, men det finns faktiskt undantag. Det finns nämligen bälteskuddar som kan monteras med IsoFix-fästen i bilen. Det gör monteringen enkel och sparar tid varje gång barnet ska åka bil. Dessutom kan du alltid känna dig trygg i vetskapen att kudden verkligen sitter tryggt på plats och inte glider.

En annan viktig skillnad kan vara vilken maxbelastning en kudde tål. Vissa har högre maxvikt än andra, vilket kan vara bra att känna till. Titta därför innan du köper en produkt vad den har för högsta angivna vikt.


Frågor och svar kring Bälteskuddar

✅ Vem behöver en bälteskudde?

Vi skulle faktiskt vilja påstå att alla som har barn mellan 4 och 12 år, som inte har en bältesstol behöver en bälteskudde. Även om du inte har en bil hemma, kanske du och ditt barn då och då brukar åka med någon annan i dennes bil. Även då är det viktigt att komma ihåg att ett barn som är kortare än 135 cm inte får sitta direkt på sätet. Det är faktiskt förbjudet enligt lag.

✅ Kan kuddens klädsel tvättas i tvättmaskin?

Ja, det brukar gå bra. Läs gärna rekommendationerna i beskrivningen innan du tvättar, men det brukar inte vara några problem.

✅ Finns det någon standard att följa för tillverkare av bälteskuddar, så att man som användare kan vara säker på att produkten är bra?

Ja, det finns standarder och en godkänd kudde ska vara testad enligt dessa och ha uppfyllt alla krav.

✅ Kan en bälteskudde monteras med vilken typ av bilbälte som helst?

Nej, den ska monteras med ett trepunktsbälte för att sitta säkert.

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se