Bilbarnstol TEST: 3 bästa Bilbarnstolarna (bäst i test)

Det finns vissa saker som nästan inte går att klara sig utan för småbarnsföräldrar. En av dessa saker är en bilbarnstol. Detta förutsätter naturligtvis att man någon gång planerar att åka bil med sitt barn, annars fyller den ingen funktion. För de allra flesta är dock en barnstol till bilen en nödvändighet. Många äger eller hyr en bil och behöver då kunna vara säkra på att barnet kommer att färdas på ett säkert och tryggt sätt i bilen. Om du snart ska bli förälder, eller kanske redan är förälder, och funderar på att köpa en ny bilbarnstol, kommer du att få en hel del vägledning här. Vi ska titta på vad som gäller för barn i olika åldrar, vad som utmärker en bra bilbarnstol och vad rekommendationerna säger. Därefter blir det förhoppningsvis lättare att välja bland alla bilbarnstolar.

Bäst Bilbarnstol

Snabbmeny: Topp-3 Bilbarnstolar Vanliga frågor


Babyskydd till de allra minsta

Till det nyfödda barnet används vanligtvis ett babyskydd. Detta kan vara praktiskt att införskaffa redan innan bebisen föds, så att du enkelt kan ta med det till BB när det är dags för förlossning. Naturligtvis är det viktigt att barnet färdas tryggt redan på sin första biltur, vilket ofta blir på väg hem från BB.

Passande för små barn

Babyskyddet har en del fördelar som gör dem passande för spädbarn och de minsta barnen. De här bilbarnstolarna har ett handtag, som gör att de lätt kan bäras. Detta är en stor fördel eftersom det gör att du som förälder kan lyfta ut hela stolen. På så sätt slipper du väcka din bebis när den somnat i bilen, vilket ofta händer när barnen är riktigt små. Det gör också att du kan flytta över babyskyddet i en kundvagn när du ska till affären. Ska du följa med dina äldre barn på träningar och matcher kan du enkelt ta med babyskyddet in i sporthallen eller till arenan. På så sätt är det lätt att ta med din lilla bebis överallt, oavsett om han eller hon sover eller är vaken.

Att köpa bilbarnstol

Babyskydd med och utan bas

När du ska köpa ett babyskydd kan du välja en variant med bas som fästs med isofix i bilen. Basen sitter då kvar i bilen hela tiden, och enbart skyddet tas ut. Många upplever att detta är ett väldigt praktiskt alternativ, eftersom det är lättare att montera stolen korrekt med isofix och bas. För den som vill ha en stol som fästs med bilbältet går det naturligtvis också bra. Det finns även ett flertal sådana modeller på marknaden. Där fäster du helt enkelt babyskyddet med hjälp av bilens bälte vid varje tillfälle. Det tar lite längre tid, eftersom du måste fästa den varje gång du ska iväg någonstans, men om det görs på rätt sätt är även detta en säker lösning.

Säkra babyskydd

När du ska köpa ett babyskydd till din nyfödda lilla familjemedlem är det förstås säkerheten som är den allra viktigaste aspekten. Det finns några saker att tänka på för att få ett så säkert alternativ som möjligt.

1. Välj ett babyskydd med bas. Satsa gärna på en med isofix, men annars finns det även baser som kan fästas med bälte. Risken för felmontering är betydligt mindre med bas, och enligt NTF är 67 % av bälteskuddar felmonterade. För babyskydd är siffran visserligen bättre, men det är fortfarande tydligt att monteringen kan vara ett problem. Att slippa det problemet tack vare en bas är därför ett lätt och effektivt sätt att lösa problem och undvika risker.

2. Välj ett babyskydd med en bra och justerbar sele. Det finns både trepunktsselar och fempunktsselar. Huvudsaken här är att den är testad, säker och möjlig att justera i storlek.

3. Satsa gärna på ett babyskydd med förstärkta sidor, som följer de senaste standarderna för att klara även sidokrockar på ett bra sätt.

Smarta funktioner

De flesta babyskydd kan vid första anblicken se ganska lika ut, men det finns skillnader. Vissa modeller kan till exempel erbjuda en rad smarta funktioner, som du kanske inte har funderat så mycket på men som kan vara till nytta. En sufflett och ett solskydd kan till exempel vara väldigt bra att ha. Det skyddar det lilla barnens ögon från solen, och gör det lättare för den lilla att sova lugnt. En annan smart funktion är att vissa babyskydd kan fästas på olika barnvagnar. Det är otroligt praktiskt och något som verkligen uppskattas av många föräldrar.

Topp 3 Bilbarnstolar 2024

Vi har valt dessa Bilbarnstolar som våra Topp-3.
Tre robusta stolar med nackstöd som kan justeras. Många lutningslägen erbjuder dessutom ett bekvämt och säkert viloläge för ditt barn.

1. Britax Römer MAX-WAY Plus Bilbarnstol, Cosmos Black
När barnet har vuxit ur babyskyddet är det som du vet dags att uppgradera till en bakåtvänd bilbarnstol. Det här är en mycket rejäl och säker sådan. Den är lämplig att använda från dess att barnet är cirka 9 månader och ända upp till cirka 6 års ålder. Stolen är dock inte vändbar, det vill säga att det inte går att även använda den framåtvänd.

Bilbarnstolen är försedd med ett sidokrockskydd som ger extra skydd om ni skulle råka ut för en kollision från sidan. Det faktum att bilbarnstolen används just bakåtvänd är också väldigt fördelaktigt ur säkerhetssynpunkt. Det minskar nämligen påfrestningarna för nacke och huvud om en frontalkrock skulle inträffa.

Både huvudstödet och selen kan justeras, vilket gör att stolen kan användas på ett bekvämt sätt under många år. Det finns dessutom flera olika lutningslägen, vilket också bidrar till ökad komfort för barnet. Stolen monteras med hjälp av bilens eget trepunktsbälte.

Kolla priset

2. BeSafe iZi Kid X3 i-Size Bilbarnstol (Fresh Black Cab)
När det är dags att sluta med babyskyddet vill du kanske ha en bilbarnstol som du enkelt kan montera i bilen med ISOFIX. Då är det här en väldigt praktisk och säker variant att satsa på. Säkerhetsmässigt är denna väldigt bra. Den är godkänd enligt UN R129 och den är utrustad med SIP+ som är en extra säkerhetsfunktion. Funktionen bidrar till ökad säkerhet vid en sidokrock.

Stolen är bekväm att sitta i för små barn, då den är utrustad med en bodyhugger som ger förbättrad vinkel samt bättre stöd för barnet när han eller hon sitter. När barnet så småningom behöver mer utrymme i stolen kan bodyhuggern tas bort. Storleksmässigt går det också att anpassa barnstolen en del. ISOFIX-armarna är nämligen justerbara, vilket gör att du kan hjälpa till den dag barnet behöver mer utrymme för benen. Huvudskyddet går också att ställa in på olika höjdnivåer, och selen anpassar sig automatiskt baserat på huvudskyddets höjd.

Kolla priset

3. Maxi-Cosi Mobi XP, Black
När det kommer till bakåtvända bilbarnstolar finns det vissa som föredrar sådana som fästs med ISOFIX, och sådana som föredrar varianterna som monteras med hjälp av trepunktsbältet i bilen. Om du tillhör den senare skaran kan det här vara en lämplig bilbarnstol. Den är lämplig att använda från dess att barnet är cirka 9 månader, det vill säga när det är dags att byta ut babyskyddet, och fram till 4-5 års ålder. Det är ungefär vid den tidpunkten det kan anses vara lämpligt att börja använda en framåtvänd bilbarnstol. Det här är med andra ord en barnstol som kan användas i bilen under alla de år då barnet behöver åka bakåtvänt.

Bilbarnstolen är naturligtvis testad ur säkerhetssynpunkt och den är säker och stabil. Den är också tillverkad med komfort i åtanke. Den ger gott om utrymme för benen och det finns dessutom bekväma lutningslägen. En nackstödskudde bidrar också till bättre komfort, i synnerhet när barnet är riktigt litet.

Kolla priset

Den bakåtvända bilbarnstolen

Efter några månader är det dags att byta från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol. Exakt när det är dags kan variera. Det beror på ett flertal faktorer, som vikt och längd. Det beror även på utvecklingen, och när barnet lär sig sitta själv. Många babyskydd har en viktgräns på 13 kg, men det är dock sällan ett barn använder den upp till viktgränsen. Det vanliga är att ett byte sker mellan 6 och 9 månaders ålder, men det kan även inträffa tidigare eller något senare. Nästa bilbarnstol ska alltså vara bakåtvänd även den. Till skillnad från babyskyddet tas den dock inte ut och in vid varje användningstillfälle, och den har inget bärhandtag. Den här stolen förväntas sitta kvar i bilen hela tiden.

Säkerheten främst vid köp av bilstolar.

Lång användningstid

Det är viktigt att komma ihåg att användningstiden för den bakåtvända bilbarnstolen är betydligt längre än för babyskyddet. Man rekommenderar att den används tills barnet är minst 4 år, gärna längre. Det är nämligen först då barnets nacke är stark nog att hantera plötsliga rörelser i framåtvänt läge. Med tanke på detta är det viktigt att du väljer en bakåtvänd bilbarnstol som barnet kan växa i. Det finns till exempel många stolar där det går att justera nackstödets höjd. Detta gör att den kan användas längre.

Generellt pratas det om att en bilbarnstol är urvuxen när toppen på barnets öron når upp över kanten. Det är även bra om det går att justera benutrymmet, eftersom barnets ben ju också växer i takt med barnet. Maxvikten kan också vara värd att titta på. Vissa stolar har en maxvikt på 20 kg, medan den för andra stolar ligger på 25 kg. När barnet är nyfött eller bara ett halvår gammalt kan det förstås låta som att det är evigheter tills han eller hon väger 20 kg, men barn växer fort, så ta gärna höjd med en hög maxvikt.

Säkerheten främst

Naturligtvis är det säkerheten som ska stå i fokus även när du väljer en bakåtvänd bilbarnstol. Även här kommer du att stöta på val mellan enheter som monteras i bas och de som fästs med bälte på annat sätt. Även här är en bas med isofix absolut att föredra om det är tekniskt möjligt. Det ger en solid montering och minimerar risken för felmonteringar. Att satsa på en bilbarnstol med bas är därför vårt allra främsta råd. Se också till att välja en modell som har genomgått och fått godkänt i de tester som utförs, och som uppfyller europeisk standard. Att ha en justerbar sele är också viktigt, inte minst som barnets storlek kommer ändras rejält från dess att barnet är runt halvåret till dess att han eller hon blir fyra år.

Praktisk funktion

En relativt ny men väldigt praktisk funktion är möjlighet att snurra stolen. Denna funktion finns inte på alla stolar, så det här är något som du definitivt kan tänkas vilja kolla upp. Fördelen med en roterbar stol, är att du kan rotera stolen mot bilens dörr när du sätter in barnet och fäster selen. När allt är klart roterar du den till korrekt läge. Det gör det betydligt enklare att sätta in barnet i stolen och att få selen på plats. Många upplever denna funktion som otroligt praktisk och användbar.

Bältesstolen

När barnet hunnit bli fyra-fem år är det kanske dags att byta till en framåtvänd bilbarnstol. Det är nu bältesstolen kommer in i bilden. Den här stolen behöver inte monteras som de andra stolarna. Däremot kan vissa modeller fästas med isofix, för en bättre stabilitet. Det är dock ingen nödvändighet. Tanken med den här typen av bilbarnstol är att barnet ska komma upp en bit, så att bilens bälte anpassas till barnets kropp och hamnar på rätt plats. Det är väldigt viktigt att använda den här typen av stol till barnet, efter att han eller hon slutat använda sin bakåtvända bilbarnstol. Om bältet hamnar på fel ställe på kroppen, minskar säkerheten drastiskt, och det kan bli riktigt farligt i en krocksituation.

Bälteskudde ett annat alternativ

Om barnet sitter på en plats i bilen där det saknas nackstöd, är bältesstolen ett bra alternativ. Den ger stöd till nacken på samma sätt som nackstödet i bilen annars gör. Om det däremot finns ett nackstöd, går det även bra att använda en bälteskudde. Den ger samma funktion som bältesstolen, nämligen att se till att barnet kommer upp lite.


Frågor och svar kring Bilbarnstolar

✅ Hur mycket kostar de olika bilbarnstolarna?

Inom varje typ av bilbarnstol finns det mycket varierande priser. Det beror på vilka funktioner du önskar och vilket varumärke du väljer. Babyskydd finns att hitta från cirka 900 kronor, men det finns också modeller som kostar 2 000 kronor. De bakåtvända bilbarnstolarna är ofta lite dyrare och finns från cirka 1 200 kronor, men med många dyrare varianter. Det är inte ovanligt att en bakåtvänd bilbarnstol kostar mellan 3 000 och 4 500 kronor. Bältesstolen är vanligtvis ganska billig. Många modeller kostar mellan 700 och 800 kronor. Om du bara är ute efter en bälteskudde kan det gå att hitta för cirka 100 kronor.

✅ När kan barnet sluta med bältesstol eller bälteskudde?

Faktum är att många slutar alltför tidigt. Studier har visat att det finns en nytta med att barn använder bältesstol eller bälteskudde ända upp till 12 års ålder. Till viss del styrs det förstås av längd, men på barn under 10 år är höftbenskammen ännu inte utvecklad, vilket betyder att bältet hamnar i magen. Lagen säger dock att barnet måste vara minst 135 cm för att få åka bil utan bältesstol eller bälteskudde.

✅ Vilket reglemente är det som styr vid tester av bilbarnstolar?

Det finns två olika. ECE R44 och UN R129. Den förstnämnda visar att stolen har testats och godkänts vid krock framifrån och bakifrån. Den sistnämnda visar att stolen dels har testats och godkänts vid krock framifrån och bakifrån, dels testats och godkänts vid sidokrock. Det innebär att det senare reglementet säkerställer ännu högre säkerhet.

✅ Är det viktigt att välja en bakåtvänd bilbarnstol med justerbar rygg?

Både ja och nej. Till en början är det inte viktigt, men om du vill säkerställa att ditt barn kan färdas bakåtvänd under många år, på ett bekvämt sätt, är det definitivt en stor fördel. Detta beror förstås också på längden på ditt barn. Vissa når inte toppen på stolen även med en fast rygg, förrän långt efter att de fyllt 4 år.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Bilbarnstolar Vanliga frågor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se