Bilförsäkring

Äger du en bil eller vet med dig att du snart kommer göra det? Då behöver du undersöka vilken bilförsäkring som är den bästa för dig. Många tycker att det här är komplicerat, och känner inte riktigt att de besitter de kunskaper som krävs för att kunna göra ett klokt val. De väljer därför att teckna den försäkring som erbjuds hos bilförsäljaren, alternativt kontaktar det försäkringsbolag som de har resterande försäkringar hos, och tecknar en bilförsäkring där av den enkla anledningen att det är enkelt. Vår rekommendation är att du gör ett mer genomtänkt val än så. Ta dig tid att jämföra olika alternativ, och lär dig vad som kan skilja olika försäkringar åt.

Bäst bilförsäkring

Snabbmeny:
Toppval Bilförsäkringar Halvförsäkring Vanliga frågor


Toppval Bilförsäkringar 2024

Vi har valt dessa försäkringsbolag som våra Toppval för bilförsäkring.

Inget förslag ännu.

Vad behövs?

Vad behöver du då när du ska teckna en bilförsäkring? Det finns ju många olika nivåer av försäkringar, något som kan göra det svåröverskådligt för den som inte är van vid den här typen av försäkringsprodukter. Det behöver dock inte vara så krångligt som det ser ut. Huvudsaken är att du lär dig vad som skiljer de olika försäkringsprodukterna åt. Då kommer du också lättare kunna avgöra vilket skydd du behöver för din bil.

Trafikförsäkring

Den här delen av bilförsäkringen är nödvändig att ha. Om din bil är avställd behöver du inte ha denna typ av försäkring, men det är också enda gången du slipper. Så länge du har en bil som inte är avställd och som transporteras i trafiken, behöver du ha en trafikförsäkring. Denna behöver du teckna så fort du tar över ägarskapet för bilen. Den är inte till för att skydda din egen bil. Däremot är den till för att ge försäkringsskydd för såväl personskador som fordonsskador som du har orsakat medan du färdats i bilen.

Man kan alltså säga att trafikförsäkringen fungerar som en trygghet både för dig och dina medtrafikanter. Däremot ersätter den inga skador på ditt fordon om du är inblandad i en trafikolycka. Det här är alltså den obligatoriska delen av en bilförsäkring, och denna kommer du inte undan så länge du äger en bil som inte är avställd. Däremot räcker inte den här försäkringen långt om något skulle hända.

Att välja rätt bilförsäkring

Halvförsäkring

Nästa steg i försäkringstrappan är halvförsäkringen. Det här är ett alternativ som många väljer att satsa på, i synnerhet om de har en ny bil, som skyddas av en nybilsförsäkring. Halvförsäkringen täcker mycket, men inte allt. Även om exakt innehåll kan variera från ett bolag till ett annat, är det vanligt att den här försäkringen innehåller en trafikförsäkring, rättsskyddsförsäkring, glasförsäkring, stöldskydd, försäkring för maskinskador, räddningshjälp samt brandförsäkring. Den är med andra ord ganska omfattande.

Det som inte ingår är vagnskadeförsäkringen.

Att många med nya bilar väljer just en halvförsäkring, beror på att väldigt många nya bilar har tre års vagnskadegaranti när de kommer från tillverkaren. Den garantin omfattar samma saker som en vagnskadeförsäkring. Därför räcker det med en halvförsäkring om bilen täcks av en vagnskadegaranti. När denna har gått ut kan det däremot vara klokt att se över försäkringsskyddet, och möjligen teckna en helförsäkring.

Helförsäkring

Att beskriva en helförsäkring är väldigt enkelt. Den innehåller helt enkelt allt som en halvförsäkring innehåller plus en vagnskadeförsäkring. Om du äger en bil som är tillräckligt ny för att du ska vilja förse den med ett så omfattande skydd som möjligt, men inte tillräckligt ny för att ha en gällande vagnskadegaranti, är helförsäkringen alternativet för dig. Den ger det mest omfattande skyddet såväl vid en krock eller annan trafikolycka, som vid skadegörelse.

Olika typer av tilläggsförsäkringar

Även om du har valt att teckna en helförsäkring kan det finnas olika typer av skydd som inte ingår. Vissa av dessa försäkringsskydd kanske du är beredd att betala extra för att ha. Du kanske till exempel vill ha en försäkring som ger dig rätt att låna en hyrbil utan extra kostnad om din bil skulle behöva lämnas in på verkstad efter en trafikolycka. Det kan också vara så att du är villig att betala en extra summa varje månad för att få en lägre självrisk. Även om du har din bil väl försäkrad kan självrisken annars bli så dyr att det blir kännbart ändå när olyckan väl är framme. Huruvida du behöver teckna extra försäkringar för att den här typen av skydd ska ingå eller inte beror på vilket försäkringsbolag du har valt. Den här typen av försäkringar kommer ibland som tilläggsförsäkringar, medan de ingår i helförsäkringen, och kanske till och med halvförsäkringen hos andra bolag. Det gäller med andra ord att jämföra villkor och vad som ingår hos de olika försäkringsbolagen.

Att jämföra försäkringar

Det kan inte nog betonas hur viktigt det är att du faktiskt tar dig tid att jämföra de olika bilförsäkringar som finns. Det finns gott om försäkringspaket och det ska du se som något du kan dra nytta av, istället för något som krånglar till beslutet. I och med att alternativen blir fler, ställs också ökade krav på försäkringsbolagen. Numera måste de bevisa att de har något av värde att erbjuda, annars väljer försäkringstagarna andra bolag. Detta är positivt för dig och alla andra kunder.

I mätning efter mätning har man kunnat se tydliga trender som visar att försäkringarna överlag har blivit bättre på senare år. Trots det ska du dock inte utgå från att alla försäkringar är ungefär likvärdiga. Så är det nämligen inte. Det finns skillnader, och de är absolut inte bara prismässiga. När du jämför bilförsäkringar är det därför viktigt att du verkligen tar dig tid att jämföra och gå på djupet för att upptäcka skillnaderna. Många gör misstaget att bara titta på priset. De ser en försäkring till ett bra pris och väljer att teckna försäkringen utan närmare eftertanke. Det kan dock visa sig att du då betalar ett överpris för en inte speciellt omfattande försäkring. För att du ska kunna avgöra om ett pris verkligen är bra behöver du ju otvivelaktigt veta vad du får för pengarna. Först då kan du se vilket försäkringsbolag som ger dig det bästa skyddet till det bästa priset.

Titta på ersättningsnivåer

Något som du definitivt bör titta närmare på innan du väljer att teckna en försäkring är vilka ersättningsnivåer som gäller. Dels bör du naturligtvis undersöka noga vad som faktiskt berättigar till ersättning överhuvudtaget. Om du väljer att teckna en billig bilförsäkring, och det sedan visar sig att det finns väldigt många skador som inte omfattas, kan det visa sig bli en väldigt dyrköpt försäkring snarare än en billig sådan. Förutom att du behöver säkerställa att vissa typer av skador verkligen ersätts, bör du även titta på vad maxbeloppen ligger på för olika typer av skador. Det kan finnas stora skillnader mellan olika bolag, och de här skillnaderna kan ha väldigt stor betydelse. Se därför till att ägna all tid du behöver åt detta, så att du vet vad du kan vänta dig av de olika aktörerna och deras försäkringslösningar.

Jämför bilförsäkringar

Vad omfattar allriskförsäkringen?

Något som har blivit väldigt populärt på senare år är en så kallad allriskförsäkring. Om du är på jakt efter en sådan, och vill ha den för att du ska kunna känna dig trygg i vetskapen att ditt fordon är skyddat vad som än händer, så är det viktigt att du verkligen tar dig tid att ta reda på vad allriskförsäkringen ersätter. Omfattar den krisskydd och i så fall upp till vilken nivå? Täcker den även feltankning och finns det några andra situationer som den inte täcker? Finns det några undantag, där det kan bli svårt för dig att bevisa att du inte varit oaktsam? Oavsett vilket försäkringsbolag du är mest intresserad av att bli kund hos, är det viktigt att du granskar deras lösningar med kritisk blick. Se till att verkligen välja en allriskförsäkring som är gynnsam för dig, och som omfattar så mycket som möjligt. Om du bor i ett område där det finns gott om vilt, är det till exempel viktigt att du tittar så att viltolyckor täcks av försäkringen, oavsett vilken del av landet du bor i.

Försäkringspremie

Vi har redan konstaterat att du inte bör låta priset styra ditt val av försäkringsbolag. Däremot kan du naturligtvis titta på priset och jämföra försäkringspremier om du har hittat flera försäkringar som tycks vara likvärdiga. Det är naturligtvis synd att betala mer än nödvändigt, om du kan få ett lika bra skydd någon annanstans. Kom ihåg att det finns saker som kan påverka försäkringspremien. Om du till exempel nyligen har tagit körkort, eller är yngre än 25 år, får du räkna med en dyrare försäkringspremie.

Samma sak gäller om du bor i en storstad, där sannolikheten för trafikolyckor i trängseln är högre. Du får lägre premie med tiden, när du har haft körkort längre, hunnit bli äldre och hållit dig skadefri i ett antal år. Det kan förstås tyckas orättvist när du är ung och ny som bilförare, men i själva verket är det ganska rättvist, eftersom alla får klättra uppför stegen till en billigare bilförsäkring.

Frågor och svar kring Bilförsäkringar

✅ Finns det något jag kan göra för att få lägre försäkringspremie?

Några av faktorerna som gör din premie högre är svåra att ändra på snabbt. Det har med din ålder och din erfarenhet som förare att göra. De löser sig automatiskt med tiden. Du kan flytta till landsbygden för att få lägre premie, men det är troligen inte aktuellt. Det du kan göra är att välja att betala en högre självrisk. Då blir premien som du betalar lägre. Du kan även välja att samla flera försäkringar hos samma försäkringsbolag. Det brukar kunna resultera i lägre avgifter. Om du förvarar din bil i ett garage när den inte används är det också något som kan ge lägre avgift, eftersom säkerheten då anses vara större och risken för stöld och skadegörelse mindre.

✅ Vad är en delkaskoförsäkring?

Det är ett annat ord för halvförsäkring. Det är med andra ord inte ytterligare en typ av bilförsäkring som du kan välja mellan och behöver lära dig mer om, utan exakt samma sak som halvförsäkringen.

✅ Hur länge är det idé att ha kvar helförsäkringen?

Generellt brukar man säga att det är bra att ha kvar den tills bilen hunnit bli äldre än 10 år. Därefter är värdet på bilen ofta så pass lågt att det inte lönar sig att betala en helförsäkring längre. Kom ihåg att vissa delar av försäkringen kan sluta gälla tidigare. En maskinskadeförsäkring upphör exempelvis ofta att gälla om bilen är äldre än 8 år. Den kan också sluta gälla när bilen har gått ett visst antal mil. 12 000 mil är ett vanligt förekommande milantal som fungerar som en gräns.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Bilförsäkringar Halvförsäkring Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin