Tycker du om att vistas i naturen i olika sammanhang? Trivs du som allra bäst när du får bege dig ut på en lugn fisketur eller campa i fjällen? Detta är du långt ifrån ensam om. Det finns många som delar denna dragning med dig. För alla som delar detta fritidsintresse och som tycker om att vistas ute i naturen är vikten av att ha rätt utrustning stor. En av alla de saker som bör finnas med i packningen är ett rejält och väl fungerande campingkök.
Snabbmeny:
⭐ Toppval Campingkök ⭐ Vanliga frågor
Olika typer av campingkök
Innehåll
Att köpa ett campingkök är inte fullt så snabbt gjort som man skulle kunna tro. Det finns nämligen ett flertal olika typer av campingkök. Det gäller att hitta den variant som passar bäst för de ändamål som är aktuella. Det campingkök som passar bäst att ha med när du ska ut med husvagn och tält för att bo på en campingplats är inte nödvändigtvis det som passar bäst när du ska ut på fjällvandring och behöver ha ett kök som tål alla typer av väderlekar. De har alla sina för- och nackdelar så det gäller helt enkelt att titta på olika alternativ, läsa mer om var och en av dem och se efter vilka som kan tänkas passa för de friluftsaktiviteter just du tycker om att ägna dig åt.
Gaskök
Ett av de alternativ som finns är gaskök. Fördelen med dessa kök är att de är enkla att sätta ihop och har kort och snabb koktid. Det går också att använda dessa när som helst på året, eftersom det går att hitta en passande gas för den temperatur som råder för tillfället. Det gör att det går bra att använda den här sortens campingkök vid vandringar upp i Alperna eller de svenska fjällen under vintern när det är snö och tidvis hård vind. Det går även alldeles utmärkt att använda för den som vill dra ut till en skogstjärn för att tillbringa en dag vid vattenkanten för att pröva fiskelyckan på sommaren eller våren.
Spritkök
Ett annat alternativ för den som är ute efter ett campingkök är spritkök. Det har en stor fördel, nämligen att det är förhållandevis litet och lätt. Det gör att det kan vara ett passande val för den som ska ut på långa färder till fots. Att bära runt på alltför tung packning blir lätt besvärligt och därför gäller det förstås att försöka begränsa packningen till ett minimum. Det blir betydligt lättare med ett spritkök än med ett större fritidskök. Att du själv kan vara med och påverka hur mycket bränsle du ska ha med i packningen, allt beroende på hur länge du ska vara borta och vad du ska göra, är förstås ett stort plus. Det gör också att du kan begränsa packningen till enbart vad du behöver. På minussidan kan nämnas att koktiden är längre med ett spritkök jämfört med flera andra campingkök. Det blir också mer sot i kastrullerna med ett spritkök än med ett gaskök. Spritköket är däremot ett mer miljövänligt alternativ, något som ju talar starkt till denna klassikers fördel.
Flerbränslekök
Något som du kommer att stöta på när du tittar på olika alternativ är flerbränsleköken. Det absolut viktigaste att nämna om de här campingköken är att de kan användas med flera olika typer av bränsle, något som namnet ju också vittnar om. Det går att använda bensin, gas eller fotogen för att nämna några alternativ. Detta gör att köket fungerar alldeles utmärkt även på vintern, när temperaturen sjunker och snön viner i luften.
Du kan helt enkelt anpassa valet av bränsle till årstiden och användningsområdet. Ett multifuelkök är alldeles utmärkt att ta med när du ska ge dig ut på en längre vandring. Oavsett vilka väderförhållanden som kommer att råda, och hur mycket temperaturen än kommer att växla, så kommer du kunna laga mat på ett kök av den här typen. De här campingköken är enkla att använda och även lätta att göra rena efter att de har använts. Det sistnämnda är naturligtvis väldigt positivt när du befinner dig ute på vandring eller resande fot, där du inte alltid har tillgång till de bästa förutsättningarna när det kommer till diskmöjligheter.
Toppval Campingkök 2024
Vi har valt dessa Campingkök som våra Toppval.
Kompakta och funktionella friluftskök – mycket smidiga att ta med sig på campingresan eller kajakturen.
===
===
Campingkökets pris
Att campingköket är väldigt praktiskt att ha med sig på resan och vandringsäventyret är väldigt tydligt. Det gör förstås att det är lätt att anta att priset ska vara högt. Så behöver det dock inte vara. Det är långt ifrån alla friluftskök som är dyra. Faktum är att de allra flesta har ett pris som är klart överkomligt. Spritköken är generellt de billigaste varianterna. Sådana går att hitta från strax under 200 kronor och uppåt. Du bör dock tänka på att de allra billigaste köken vanligtvis inte är speciellt tåliga. De kan ofta duga till att ordna mat hemma om det blir strömlöst. Om du däremot ska ge dig ut på en vandring i fjäll eller mark duger sällan den här typen av kök. Är det sådana strapatser du ska ge dig ut på bör du satsa på ett mer rejält alternativ.
Ett gaskök är ofta bättre att ta med om det ska användas till sådana ändamål. Sådana kan du hitta från cirka 200 kronor och uppåt. De billigaste gasköken är ofta ganska stora och tunga. Detta kan naturligtvis skapa en del problem om de ska tas med i en packning som helst bör vara så lätt som möjligt. Om du kan tänka dig att betala mellan 400 och 1 000 kronor kan du få ett bra och tåligt campingkök som samtidigt är lätt att bära med.
Dyrare multifuelkök
De så kallade multifuelköken är vanligtvis dyrare än gasköken och spritköken. Det är förstås förståeligt med tanke på att det går att använda flera olika typer av bränsle i de här campingköken. De här köken kan gå att hitta från cirka 1 000 kronor, men ofta kostar de mer än så. Det finns gott om kvalitativa flerbränslekök i prisklassen 2 000 – 3 000 kronor. Det gör naturligtvis att du behöver vara beredd på att lägga ut mer pengar när det är dags för inköpet, men du får å andra sidan ett kök som går att använda så gott som överallt och i vilka situationer som helst. Om du vet att du kommer använda campingköket regelbundet kan det definitivt vara klokt att spara ihop de pengar som behövs för att ha råd med ett bra flerbränslekök.
Då kan campingköket vara bra att ha
Innan du köper ett campingkök vill du förstås veta med säkerhet att du verkligen har behov av ett. För att reda ut detta ska vi titta på några av de situationer då ett fritidskök kan vara bra att ha. Även om du inte finner att du själv befinner dig i någon av dessa situationer, så behöver det inte betyda att du inte skulle kunna ha nytta av ett campingkök. Det här är bara ett fåtal exempel på tillfällen då campingköket kan vara bra att ha.
- Vid strömavbrott i hemmet.
Det är förstås svårt att i förväg försöka räkna ut hur ofta hemmet ska drabbas av strömavbrott. Därför är det klurigt att avgöra om det kommer att inträffa tillräckligt ofta för att det ska löna sig att köpa ett campingkök. Fördelen med att skaffa ett är att du då alltid har en lösning när strömmen går, men även om det skulle behövas där hemma av annan anledning. Det kan till exempel hända att spisen går sönder när du inte har möjlighet att få hjälp direkt. Då är det väldigt praktiskt att kunna plocka fram stormköket och laga maten snabbt och enkelt. - På campingsemestern.
Att åka på campingsemester med familj eller vänner kan vara ett riktigt trevligt sätt att spendera sommarens lediga dagar. Om du har ett campingkök med i packningen kan du alltid se till att förse dina medresenärer med lagad mat. Det blir billigare än att uppsöka restauranger varje gång det är dags att äta, och det gör också att ni kan äta när det passar er bäst. - På långa vandringar.
Det finns många som tycker om att utforska landskapet till fots genom långa vandringar. Om du också vill försöka dig på detta bör du se till att skaffa ändamålsenlig utrustning och då är ett campingkök en av de första saker du bör införskaffa. Det kommer att komma till nytta flera gånger varje dygn, och du kommer vara tacksam över möjligheten att få i dig varm, lagad mat varje dag.
Frågor och svar kring Campingkök
✅ Hur lång är koktiden med campingkök?
✅ Hur mycket väger ett campingkök?
✅ Är det lätt att använda ett campingkök?
Källor:
- https://www.hemhyra.se/tester/portabla-kok-fixar-maten-utan-strom/
- https://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=89633
- https://www.sporthoj.com/forum/showthread.php?282070-Campingk%C3%B6k
Snabbmeny:
⭐ Toppval Campingkök ⭐ Vanliga frågor
Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:
- Damasker
- Handledsvärmare
- Eldstål
- Familjetält
- Vandringsstavar
- Löparryggsäck
- Campingkök
- Frystorkad mat
- Gummistövlar
- Partytält
Redaktör
Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin