Enmanstält

Långt ifrån alla trivs bäst med att campa tillsammans med vänner. De ger sig ut på campingtur för att få rensa tankarna och få ha det lugnt och tyst runt omkring sig. Det anser många att de gör bäst på egen hand. Vissa avverkar dagsvandringarna tillsammans med vänner, men vill ha en egen plats att sova. Oavsett hur du gör, om du är ute helt på egen hand, eller om du campar med vänner men vill vara ensam på nätterna, så är ett enmanstält precis vad du behöver.

Bäst Enmanstält

Snabbmeny:
Toppval Enmanstält Vanliga frågor


Konsten att välja tält

Att välja tält är tyvärr inte lika enkelt som att välja en tröja eller ett par strumpor. Här finns det många aspekter att ta med i beräkningen och ta hänsyn till. Det tält som passar utmärkt på sommaren, när målet är att campa på en festival, passar inte alls speciellt bra om du ska ut och tälta på sen höst eller vinter, eller om du ska tälta i hårda vindförhållanden. Du behöver därför ta hänsyn till syftet du har när du ska köpa ett enmanstält. När ska det användas, var och hur räknar du med att väderförhållandena kommer att vara?

Konstruktion och stabilitet

Naturligtvis behöver du ta hänsyn till tältets konstruktion och stabilitet när du väljer. Vissa modeller är självstagande. De är bra att använda på klippor och andra platser där du inser att det kommer bli svårt att få ned några tältpinnar. En annan variant är tunneltält. Här krävs både pinnar och linor, men trots det är det här tälten ofta lättare, något som gör att du får en något lättare packning att ta med dig på turen.

Konsten att välja tält

När det gäller stabiliteten tål vissa modeller regn och vind väldigt bra, medan andra är betydligt mer känsliga. Det beror både på konstruktion, design och material. Dina krav varierar troligtvis också, beroende på vad du ska ut på för tur. Ska du på fisketur och planerar att tälta på nätterna? Väntar du dig hård vind och regn, eller förväntar du dig varmt väder och bris mest hela tiden? Ska du kanske bara ut och tälta tillsammans med tonåringen i familjen, och vill hitta ett så billigt tält som möjligt eftersom det ändå inte kommer utsättas för några större vädermässiga påfrestningar?

Naturligtvis ser kravet helt annorlunda ut beroende på hur och när tältet ska användas. Se till att granska olika alternativ på marknaden, välj en konstruktion som passar, både med tanke på stabilitet och höjd. Det är viktigt att komma ihåg att vissa tält har en konstruktion som gör dem breda men väldigt låga. Det är knappt sitthöjd i dem, på grund av att man lagt fokus på bredd och packutrymme, samt stabilitet. Om du bara kommer att vistas i tältet på natten när du ska sova, och kommer att vistas där helt på egen hand, kanske detta inte alls behöver vara en nackdel. Det är dock värt att fundera på.

Andra har en betydligt högre takhöjd, men är inte nödvändigtvis lika stabila om vinden tar i, vilket den lätt kan göra om du vistas på hög höjd eller annan öppen yta. Du behöver med andra ord lägga en del tid på att fundera över vad som är viktigast för dig.

Årstid för användning

Du önskar förmodligen att du skulle kunna köpa vilket tält som helst och sedan använda det året runt, när än du känner för att ge dig ut och campa. Tyvärr är dock inte alla tält lämpade för alla årstider. Vissa tält, både enmanstält och tält för flera personer, är främst avsedda att användas på sommaren och på sen vår och tidig höst. Andra är mer rejäla och tål att användas under flera årstider. Det är klokt att satsa på antingen tresäsongstält eller fyrsäsongstält. Det förstnämnda är tält som inte är fullt lika tåliga. De går utmärkt att använda på våren, sommaren och hösten, men rekommenderas inte för vinterbruk.

Ventilationen är ofta bra, men däremot står de inte emot ordentlig kyla och heller inte rejäla stormar. Fyrsäsongstälten däremot är rustade att kunna användas under alla årstider. Man använder ett annat material i dessa tält, något som gör att de är mer slitstarka och hållbara. Även om det blir snö och hård vind står sig dessa tält vanligtvis bra. Om du ska ut och campa i fjällen framåt sen höst eller vinter är de här tälten det enda tänkbara alternativet. Likaså om du ska ut och tälta någon annanstans under vintermånaderna. Vill du ha ett robust och hållbart enmanstält som är tillverkat av ett tjockare material är ett fyrsäsongstält precis vad du behöver.

Toppval 2024

Vi har valt dessa Enmanstält som våra Toppval.
Lätta och smidiga tält med plats för en person – perfekt för ensamvandraren eller jägaren som prioriterar låg vikt framför mycket utrymme.

1. Zephyros Compact 1

När du ska ut och campa på egen hand är det naturligtvis viktigt att du väljer ett tält av god kvalitet. Det här enmanstältet från Terra Nova är ett utmärkt val av flera anledningar. Det är lätt att resa och det går också snabbt att få upp tältet. Detta är förstås alltid positivt men ännu viktigare när du ska resa tältet på egen hand. En fördel med det här tältet är att det går att resa det med innertältet och yttertältet sammankopplade. Det är dessutom lätt att ta ned tältet och packa ned det i tillhörande väska. Om du exempelvis ska ut på vandringstur är det här ett mycket lämpligt tält att ha med.

Du kan naturligtvis använda det här tältet när du är ute på vandring och vill campa längs vägen men det finns heller inget som hindrar att du använder detta på en vanlig campingplats om du är på semester.

Kolla priset

2. Tiger Wall UL1

Det här tältet från Big Agnes är ett mycket bra tält som uppskattas av många campare. Det har en låg vikt, vilket inte minst är viktigt om du vill ha tältet med dig när du är ute på vandring. Trots den låga vikten är dock tältet väldigt stabilt tack vare en mycket solid stångkonstruktion. Det här enmanstältet har en stor takficka där det finns möjlighet till förvaring. Det finns dessutom förvaringsfickor där du kan välja att placera mobiltelefon, laddare och andra små ägodelar.

Sömmarna på enmanstältet är tejpade med polyuretantejp som är vattentät, vilket ska leda till att tältet står emot väder och vind på ett bättre sätt. Både yttertältet och golvet är tillverkade i silikonbehandlat nylon rip-stop. Ovanpå detta finns en vattentät yta av polyuretan. Du kan också komplettera med ett extra skyddsgolv, vilket bidrar till extra hållbarhet. Något du som användare kan komma att uppskatta är att det finns flera fästen där du kan hänga upp föremål som du har med dig.

Kolla priset

3. Ringstind Superlight 1

Detta enmanstält från Helsport är framtaget för att ha en låg vikt. Totalvikten ligger på 1 kg, vilket gör att det här är ett utmärkt tält att ha med om du ska vara på gående fot under dagarna och vill ha en bra sovplats på nätterna. Tack vare pålkoppar är det här tältet enkelt att sätta upp och det bör heller inte krävas mycket tid för att få det på plats.

Tältduken kommer med myggnät vilket är tacksamt framför allt om du befinner dig i landets norra delar eller nära sjöar när det är dags att sova. Dessutom är detta en mycket vindtät produkt, vilket gör att du kan sova gott även om det blåser rejält utanför tältets duk. Andningsförmågan är utmärkt vilket gör att du inte heller behöver störas allt för mycket om det är varmt ute. Ventilationssystemet gör att det blir mindre kondens i tältet, vilket i sin tur har god möjlighet att förbättra din sömn.

Kolla priset

Spelar vikten roll?

Något du också behöver fundera på är om tältets vikt spelar roll. För vissa har vikten stor betydelse, eftersom de vill få ned vikten på sin packning så mycket det bara går. För andra spelar inte tältets vikt så stor roll, eftersom de bär med sig så lite och lätt packning i övrigt. Vikten och storleken på tältet i hopfällbart skick kan variera rejält. Det är kanske inte det första du tänker på när du ska välja ut ett enmanstält att köpa, men det är ändå en viktig aspekt. När du jämför de olika enmanstält som finns på marknaden bör du läsa igenom produktbeskrivningarna noga, så att du verkligen noterar vad som står om just vikt och storlek. Även om du inte anser att detta är en speciellt viktig faktor är det ändå bra att veta vad du ska göra plats och utrymme för i din packning. Ska du på en festival kanske detta spelar mindre roll, men ska du fjällvandra i flera veckor spelar det förmodligen desto större roll.

När du ska välja ut ett enmanstält att köpa

Vad får tältet kosta?

Något som du naturligtvis måste ta hänsyn till är vad du kan tillåta enmanstältet att kosta. Oavsett om det beror på att du har en väldigt strikt budget att hålla dig till, eller om det beror på att du helt enkelt inte tycker att det är rimligt att betala mer, är det viktigt att du kommer fram till en ungefärlig gräns. Då blir det enklare att veta i vilken prisklass du ska söka. Om du shoppar online vet du vilka filter du kan sätta när det kommer till pris. Väljer du istället att besöka en fysisk butik vet du vad du kan säga till personalen för att få hjälp att hitta ett tält i en lagom priskategori.

Det finns billiga varianter som kostar cirka 1 500 kronor, det finns en mängd alternativ som kostar runt 5 000 kronor och det finns mycket avancerade och robusta tält som kostar 10 000 kronor eller mer. Vad du behöver när det kommer till funktion och vad du är beredd att betala vet bara du. Du får helt enkelt sätta dig ned och fundera över vad som är viktigt för dig, och vad du är beredd att betala för att då detta. Förhoppningsvis hittar du en bra nivå att lägga dig på, så att du kan betala ett pris som gör att du får de funktioner du behöver och vill ha.

Lista plus och minus

Det går inte att sticka under stol med att det finns många enmanstält på marknaden. Att välja kan bli ganska komplicerat och ta ganska lång tid, på grund av det stora antalet. Om du tycker att det är svårt att välja, kan du sätta dig ned och börja lista plus och minus med de olika tält du överväger att köpa. På så sätt blir det lättare att bilda dig en uppfattning om vilka tält som erbjuder flest fördelar och minst antal nackdelar. Du kan också snabbt se om det är några produkter som direkt diskvalificerar sig själva på grund av alltför omfattande nackdelar.

Frågor och svar kring Enmanstält

✅ Hur mycket brukar ett enmanstält väga?

Det finns stora skillnader mellan olika varianter. Vissa väger runt 1,5 kg, andra väger 3 kg. Även om varken 1,5 eller 3 kg låter speciellt mycket, kan skillnaden faktiskt spela stor roll om du ska vandra långt med tältet på ryggen.

✅ Vad är viktigt att tänka på vid valet av tält?

Förutom packstorlek och vikt är det naturligtvis viktigt att ta en titt på materialet. Du behöver välja ett tält som klarar av den väderlek och det klimat som det kommer utsättas för. Det är även viktigt att se över hur mycket plats det finns inuti tältet. Hur är sitthöjden? Finns det plats för packning? Går det att få plats med cykeln om du är ute på cykelsemester? Sådana aspekter har betydelse. Du bör även se över om det finns något inbyggt myggnät, samt hur tältet monteras upp. Är det självstagande eller kommer du behöva fästa det med markpinnar och linor?

✅ Går det att använda tunneltält överallt?

Nej, det gör det tyvärr inte. För att du ska kunna använda ett tunneltält krävs det att du kan få ned markpinnarna i marken. Det går på många ställen, men inte alla. Om marken är av sten eller av annan anledning allt för hård blir detta omöjligt. Om du vet att du ska tälta på ett sådant ställe behöver du välja ett tält med självstagande konstruktion.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Enmanstält Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin