Köpa Fågelskrämma: Bästa redskap för att skrämma bort fåglar (Bäst i test)

Bäst Fågelskrämmor

Snabbmeny:
Toppval Fågelskrämmor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Även om de flesta av oss tycker om att se fåglar är de inte alltid välkomna överallt. På många ställen kan fåglarna vara till besvär. Ibland handlar det om fåglar som smutsar ner på bryggor eller uteplatser, och andra gånger är det rovfåglar som hotar husdjuren. Kanske har du sådder som inte ger så bra resultat eftersom fåglarna pickar i sig fröna efter hand som du sår ut dem. Det finns en hel del tillfällen när man vill kunna hindra fåglarna att befinna sig på en specifik plats, och då är en fågelskrämma oftast den enda lösningen.

Skrämma bort fåglar

Fågelskrämmor har använts i århundraden för att skrämma undan fåglarna och få ha sina skördar ifred. Förr byggde man sin fågelskrämma själv genom att sätta ihop käppar och klä på med halm och kläder så att det skulle likna en människa. Kanske blev fåglarna skrämda till en början, men ofta genomskådar de en sådan kreation ganska snabbt, när de har vant sig vid den där figuren som står helt stilla mitt i åkern. Idag kan du köpa fågelskrämmor som fungerar bättre över tid. Fågelskrämmor som liknar fåglarnas naturliga fiender, och som rör sig i vinden och därför blir mer skrämmande.

Dessa flygande fågelskrämmor skrämmer de flesta fåglar eftersom de är påminner väldigt mycket om riktiga rovdjur när de flyger omkring i luften. Dessa fågelskrämmor är utformade som en sorts drake, fast i fågelform, som är fäst vid en lång stav. Du kan placera staven där du vill att fågelskrämman ska verka, och den är lätt att flytta om den behöver arbeta på andra platser. På så sätt kan du styra fåglarna till platser där de inte stör eller ställer till med besvär, och du kan få ha din uteplats, brygga eller plantering i fred.

Vem har användning för en fågelskrämma

Alla som har besvär med störande fåglar har användning av en fågelskrämma. Många uteserveringar, till exempel, har problem med måsar som tigger mat av gästerna. I stadsmiljö är det också vanligt med duvor som smutsar ner, och som man av den anledningen helst inte vill ha nära matställen eller andra platser där människor ska sitta och äta och dricka. Bor du i villa eller har en sommarstuga vill du kanske mota undan fåglarna från uteplatsen, för att inte få den nedsmutsad, eller så behöver du kanske hindra fåglarna från att bygga bo på en olämplig plats.

Vem har användning för en fågelskrämma

För odlaren, oavsett om det är en mindre hobbyodling i trädgården eller om det handlar om yrkesmässig odling i jordbruk eller trädgårdsnäring, är fågelskrämmor nästan oumbärliga. I synnerhet under tiden från det att fröna såtts ut till dess de gror och växer är det viktigt att kunna hålla fåglarna borta. Då är flygande fågelskrämmor en bra lösning, eftersom man kan placera ut dem så att de skyddar hela sådden och man kan enkelt flytta runt dem efter behov. En fågelskrämma är dessutom ett skonsamt sätt att hålla fåglarna borta, eftersom den faktiskt inte skadar dem på något sätt.

Toppval Fågelskrämmor 2024

Vi har valt dessa Fågelskrämmor som våra Toppval.

Tips för dig som ska köpa fågelskrämma

Det finns många olika varianter av fågelskrämmor, och det första du behöver tänka på är vilken typ du behöver. Vilken fågelskrämma du ska välja beror till stor del på vilka fåglar du vill skrämma bort. De flygande fågelskrämmorna som liknar rovfåglar fungerar i de flesta sammanhang. Men, det finns också fågelskrämmor i andra modeller. Du kan exempelvis sätta ut en fågelskrämma i form av en fågelattrapp för att skrämma duvor, kråkor och liknande från trädgården, garaget eller uteplatsen.

Tips för dig som ska köpa fågelskrämma

Det finns olika fågelattrapper, men de vanligaste när man vill skrämma bort fåglar och gnagare är att använda en attrapp som ser ut som en uggla. Ugglorna har en stor likhet med riktiga ugglor, och en del av dem är till och med försedda med ljus så att ögonen lyser när det blir mörkt ute. Några ugglor kan röra på huvudet vilket förstärker den autentiska effekten. Dessa ugglor skrämmer inte bara bort fåglar, utan fungerar också bra för att hålla möss, råttor och andra smådjur borta. Ugglor är nämligen ett stort hot mot många fåglar och gnagare i vårt land.

Vid större odlingar

Det finns också en typ av fågelskrämma som använder grön laser för att skrämma bort fåglarna. Dessa är effektiva i större odlingar, vid flygplatser och andra ställen där man inte vill ha fåglar. Men, det är viktigt att känna till att den stationära lasern aldrig får riktas upp mot himlen, utan att den alltid ska riktas ner mot marken. När människor befinner sig i området ska lasern stängas av. Om du planerar att använda denna typ av fågelskrämma är det mycket viktigt att du tar reda på vilka regler som gäller för användande av laser.

Att skrämma bort fåglarna

Den vanligaste fågelskrämman är dock den rovfågelsliknande draken som fästs på ett långt spö. Den rör sig naturligt i vinden och passar för att skrämma bort de flesta fåglar. Denna fågelskrämma har till och med effekt på kanadagäss, som brukar kunna vara svåra att skrämma bort. Det går att köpa till ett roterande fäste till fågelskrämman (i de fall det inte följer med i förpackningen). Detta fäste gör att fågelskrämman håller längre eftersom den roterande rörelsen gör att linan inte trasslar in sig i spöet /staven.


Tips på fler av våra köpguider:


Placera den rätt

När du har köpt en fågelskrämma gäller det att hitta en bra placering. För att fågelskrämman ska ge så bra effekt som möjligt gäller det att välja en naturtrogen placering. Har du skaffat en uggleliknande skrämma, till exempel, bör du placera den högt eftersom riktiga ugglor brukar sitta högt upp när de spanar efter sina byten. Vare sig du väljer flygande rovfåglar eller sittande ugglor kan det vara bra att sprida ut dem lite om du har flera. Rovfåglar brukar oftast konkurrera med varandra, så om du sätter dem på rad kan det uppfattas som onaturligt, och fåglarna inser kanske att något inte är som det ska.

Oavsett vilken typ av fågelskrämmor du använder är det bra att låta dem byta plats lite då och då. Då riskerar du inte att fåglarna upptäcker att det faktiskt inte är ett riktigt hot. De flygande fågeldrakarna är inte lika viktiga att flytta, eftersom de ständigt är i rörelse.

Snabbmeny:
Toppval Fågelskrämmor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin