Fladdermusholk

Fladdermusen är vårt enda aktivt flygande däggdjur, och de använder gärna en fladdermusholk för dagens vila, och kanske till och med för sin vinterdvala.

Bäst Fladdermusholk

Snabbmeny:
Toppval Fladdermusholkar Vanliga frågor


Hjälp fladdermusen med en egen bostad

Många sätter upp fågelholkar i trädgården, eller i närområdet, för att underlätta för fåglarna att sätta bo. Med holkar som lockar till sig fåglarna får man ett rikare fågelliv och man kan studera de små djuren på nära håll. Man kan se när de bygger sitt bo och man kan både höra på ljudet och se på fågelföräldrarnas letande efter mat när äggen är kläckta och boet är fullt av små hungriga fågelungar. Man får helt enkelt en inblick i fåglarnas familjeliv även om man inte kan se exakt vad som händer där inne i holken. Att hjälpa fåglar, och på så sätt få ta del av deras liv är inte särskilt svårt. Men det finns faktiskt ett däggdjur som man kan hjälpa på samma sätt, och som de flesta av oss nog gärna skulle vilja lära känna lite närmare – nämligen fladdermusen.

Fakta om fladdermöss

Fladdermöss är jordens näst artrikaste däggdjursgrupp, det är bara gruppen gnagare som består av fler arter. Det finns mer är 1000 arter av fladdermöss och alla har den gemensamma nämnaren att de kan flyga. De olika arterna varierar kraftigt i storlek. De allra minsta fladdermössen, som till exempel trynfladdermus, är bara tre centimeter långa och väger mellan två och tre gram. Men det finns också fladdermöss som har ett vingspann på 1,5 meter och väger runt 1.5 kilo. Gemensamt för alla fladdermöss är att vingarna består av hud som är utspänd mellan kroppens sidor och armens förlängda fingrar. Hos de flesta arter är tummen fri och försedd med en klo. Fladdermössen har också flygmembran mellan bakbenen.

Hjälp fladdermusen med en egen holk.

Fladdermössen förekommer i både tropiska, subtropiska och tempererade delar av världen, men artrikedomen är störst i varma trakter. Här uppe i norr har vi inte så många arter, men fladdermössen är definitivt inte sällsynta, även om vi kanske inte stöter på dem så ofta. Detta beror mest på att de flesta arter av fladdermus är aktiva på natten och sover på dagen.

Fladdermusens viloplatser

Fladdermöss är den enda däggdjursgrupp som kan flyga aktivt. Det finns andra djur som kan sväva långa sträckor, en de kan inte flyga aktivt. Fladdermöss har olika viloplatser beroende på art och utbredningsområde. De kan gömma sig i grottor, i källare eller på vinden i byggnader. Små bergssprickor, ihåliga träd och täta växtsamlingar används också som sovplatser för en del fladdermöss. Det finns också fladdermöss som sover i fågelbon eller hängande upp och ner från en gren.

Fladdermöss är alltså nattdjur och de behöver en plats att vila under dagen, och en trygg och temperaturanpassad plats för sin vinterdvala. Djuren är mycket flexibla och anpassningsbara, men är trots det sårbara. Därför kan du göra en stor insats genom att sätta upp en fladdermusholk eller fler. Det är tyvärr så att många av fjolårets ungar dör varje år, eftersom de inte kan hitta en bra plats för sin dvala. Fladdermöss är sociala djur och de lever i grupper. Det betyder att de konkurrerar om bohål och andra möjliga övervintringsplatser. Om det inte finns tillräckligt många naturligt ihåliga träd, grottor och bohålor kan det alltså blir svårt för en del djur att hitta en tillräckligt skyddad plats.

Välj husets södersida

Många fladdermöss väljer själva att bosätta sig i närheten av människor, så du kan definitivt sätta upp fladdermusholkar i din trädgård eller i närheten av hemmet. Om de får bestämma själva väljer de gärna husets södersida, och de gör ingen skada på huset som exempelvis gnagare kan göra. Vinden är en populär plats för dessa speciella däggdjur, men många tycker att det är obehagligt att ha fladdermöss i huset. Om du inte vill ha djuren i huset kan du enkelt flytta dem genom att sätta upp fladdermusholkar utomhus.

Fladdermöss kan inte själva gnaga ur bon i träd och liknande, men de tar gärna över övergivna fågelbon och flyttar gärna in om de hittar naturliga håligheter. De har olika preferenser när det gäller bostad, och när en del föredrar att bo i betongbyggnader vill andra hellre bo i en stuga av trä på landet. Precis som vi människor, med andra ord.

Toppval Fladdermusholkar 2024

Vi har valt dessa Fladdermusholkar som våra Toppval.
En vacker holk till fladdermöss.

1. Fladdermusholk Granngården

Hör du till gruppen som är rädd för fladdermöss? I så fall är det dags att tänka om. Det finns nämligen fördelar med att ha fladdermöss i närheten. De är till exempel kända för att hålla myggen borta. Av den anledningen är det ingen dum idé att sätta upp en fladdermusholk. Om du vill ha en sådan är den här modellen från Granngården ett fint exemplar.

Den här fladdermusholken bör du montera cirka tre till fyra meter över markhöjd. Det är viktigt att fladdermössen har fri sikt från utflygningshålet. Detta är något du behöver tänka på när du placerar den, så att du säkerställer att inga grenar är i vägen utanför hålet. Vad gäller placeringen av holken kan det vara klokt att sätta den i söderläge. Tänk dock på att den inte bör placeras där solen är som starkast. Om du blir osäker på varför du ska sätta upp en fladdermusholk som denna kan du påminna dig själv om att en fladdermus kan äta upp hela 5000 myggor på en och samma natt.

Kolla priset

Köpa eller bygga själv?

Du kan bygga din fladdermusholk själv, och det finns en hel del ritningar här på internet. om du ska bygga själv kan det vara bra att tänka på att välja ohyvlat virke, så djuren har lättare att klättra. Använd obehandlat trä, eftersom impregnerat virke kan vara skadligt för djuren. Tänk också på att använda giftfritt lim om du behöver limma.

Köpa eller bygga själv?

Holken, vare sig du gjort den själv eller köper en färdig, ska sättas upp på en lämplig plats. Sydvästligt läge, inte i fullt solsken, är perfekt eftersom ett rent söderläge kan bli alldeles för varmt under soliga dagar. Holken ska placeras så att det är lätt för fladdermusen att flyga in, men samtidigt ska öppningen inte vara alltför synlig för andra djur.

Fladdermusholkens höjd från marken

Tre till fyra meter ovanför marken är en lämplig höjd för fladdermusholkar, och det går bra att sätta flera holkar med några meters avstånd. Om djuren får flera holkar att välja på är det större chans att de väljer ett bo som de sedan kommer att återvända till.

När du har satt upp dina holkar är det bara att vänta på att någon ska flytta in. Men, även om det är spännande ska du aldrig öppna holken för att se om den har invånare. Titta istället efter färsk spillning, som ofelbart avslöjar om holken har inneboende.

Fladdermusholkens höjd från marken - placera den 3-4 meter ovan marken.

Om du inte vill, eller kan, bygga egna fladdermusholkar så finns det naturligtvis färdiga att köpa. Holkarna finns för runt en hundralapp så det krävs ingen stor investering för att få fladdermössen på nära håll. Och med dessa djur på plats i trädgården får du inte bara en ny och spännande bekantskap. Du får också hjälp med myggbekämpningen eftersom fladdermöss är insektsätare och mycket effektiva myggjägare.

Frågor och svar kring Fladdermusholkar

✅ Varför ska man sätta upp fladdermusholkar?

Det är ett bra sätt att ge fladdermössen fler platser att bo på. Det finns nämligen relativt få naturliga sådana platser för dem, och de blir snabbt färre. Fladdermöss tycker annars om att bo exempelvis i murkna gamla träd, men i takt med att dessa tas ned får fladdermössen färre ställen att bosätta sig på. Även utdikning av vattendrag bidrar till att minska antalet. Att sätta upp fladdermusholkar har i och med detta blivit en god idé. Här hittar du våra Toppval av Fladdermusholkar.

✅ Var bör fladdermusholkar placeras?

Det bästa när man ska sätta upp fladdermusholkar är att leta efter söderläge och placera dem där. Höjdmässigt är det optimalt att placera dem cirka 3 till 4 meter upp. Det är dessutom bra om de får skugga. Det kan till exempel röra sig om att de sätts upp under några grenar. Det kan vara bra att sätta upp ett flertal holkar relativt nära varandra. Finns det möjlighet att sätta upp fladdermusholkarna i närheten av någon typ av vattendrag så är det en klar bonus.

✅ Finns det färdiga fladdermusholkar att köpa?

Ja, det gör det absolut. Det finns gott om olika alternativ för den som vill köpa en istället för att själv snickra ihop en. Det behöver inte heller bli särskilt dyrt. Det finns holkar att köpa för så lite som 150 kronor. Naturligtvis finns det även dyrare alternativ för den som vill ha en mer avancerad lösning, eller helt enkelt är på jakt efter en större holk. Generellt är dock inte fladdermusholkar några dyra produkter. Priset ligger oftast mellan 150 och 600 kronor. Det finns dock några specialvarianter som kostar mer, exempelvis holkar utformade som riddarborgar, eller dubbelholkar.

✅ Är det svårt att bygga en egen fladdermusholk?

Nej, det är inte speciellt svårt. Det finns dock några saker att tänka på, som att använda luktfritt lim och att använda brädor som inte är behandlade eller hyvlade. Det sistnämnda är för att fladdermössen ska kunna få fäste. Det behöver inte speciellt mycket material. Vanligtvis brukar det räcka med en bräda som är cirka 22 cm bred. När det gäller tjocklek brukar 20-25 mm vara ett bra mått. Utöver denna behövs också en såg, hammare, spik och luktfritt lim. Det bör med andra ord inte heller bli speciellt dyrt att bygga holken på egen hand.

✅ Vad är viktigt att tänka på när man sätter upp fladdermusholkar?

Förutom att holkarna bör placeras cirka 3-4 meter upp i trädet, och i söderläge, är det även viktigt att komma ihåg att det bör vara fritt från växter och grenar framför hålet där fladdermössen flyger in och ut.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Fladdermusholkar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin