Getingfälla: De bästa getingfällorna (bäst i test)

Sommaren kan vara helt underbar. Många av oss går hela vintern och längtar efter sol och värme. Vi längtar efter varma dagar och långa ljusa kvällar och när det blir semester och ledigt flyttar vi ut mycket av de vardagliga aktiviteterna i trädgården eller på balkongen. efter en mörk och kall vinter, när man mer eller mindre tvingas sitta inomhus känns det underbart att ta sin kaffekopp och gå ut i det gröna, eller att kunna servera lunchen utomhus.

Bäst Getingfälla

Snabbmeny:
Toppval Getingfällor Vanliga frågor


Att hålla getingarna borta

Även om sommaren är alldeles ljuvlig finns det en del saker som snabbt kan lägga sordin på stämningen och förstöra njutningen. Det handlar i första hand om de där objudna gästerna som så gärna dyker upp när man sätter sig till bords. Getingarna. Man kan ju undra vad det är som lockar dessa små (o)djur till bordet. Att getingar dras till socker vet nog de flesta. Men det är kanske inte lika känt att de också lockas av kött, fisk, skaldjur och ägg. Rå fisk, fiskrens och kräftskal är dofter som getingar känner igen på långt håll, och som får dem att skynda till bordet. Socker lockar, som bekant getingar, och ännu mer älskar de sockret om det ingått i någon sorts jäsningsprocess. Därför får du ofta besök av getingar om det finns alkoholhaltiga drycker, som öl och vin, på bordet. Det är faktiskt inte bara dofterna som attraherar dessa, ofta oönskade, gäster. Även de kläder du bär kan verka lockande för dem, och då i synnerhet om du är klädd i mångfärgade, eller blommönstrade, plagg.

De flesta försöker på alla sätt att undvika att bli stuckna av getingar. Ett getingstick gör ordentligt ont, och i vissa fall kan ett getingstick till och med vara farligt. Hur ska man egentligen bete sig för att slippa bli stucken om man har getingar i närheten?

Att hålla getingarna borta

Se upp för getingar

Det naturliga är kanske att vifta med armarna för att försöka skrämma bort getingen, men det är i själva verket det sämsta man kan göra. Undvik att vifta med armarna, och stå still istället, så kommer getingen at flyga i väg så småningom. Kan, eller vill, du inte stå still är det bättre att springa därifrån än att vifta med armarna och slå efter getingen. Var extra försiktig när du lagar mat och äter utomhus på sommaren. Kolla vad du stoppar i munnen så att det inte följer med en geting. Drick heller inte ur burk utomhus, eftersom det finns risk att en geting tagit sig ner i burken, och att du sväljer den när du dricker. Getingar bygger ofta sina bon i ihåliga träd, häckar, fågelholkar och stengärden, så där gäller det att vara extra försiktig. Och framför allt bör du undvika att ha söta dofter på kroppen, som parfymer, hårspray och liknande.

Toppval Getingfällor 2024

Vi har valt dessa Getingfällor som våra Toppval.
Dessa fällor har utvecklats speciellt för att användas utomhus. Minskar antalet getingar, inte bara i hemmet eller stallet, utan även på altanen eller i trädgården. Håll getingarna borta i sommar!

===

===

Olika typer av fällor för getingarna

Även om man är försiktig och följer alla råd kommer man garanterat att få dessa objudna gäster på besök ändå. Och för att slippa flytta inomhus med maten, eller riskera att få måltiderna förstörda är det ett bra knep att sätta upp en, eller fler, getingfällor. Det går att göra sina egna getingfällor av papperspåsar, pet-flaskor och liknande. Men, enklast är det förstås att köpa färdiga fällor. Då är det bara att hänga upp dem och vänta på att de ilskna getingarna ska gå i fällan. Ska du tillverka din egen fälla är det bra att ta reda på hur de olika modellerna har fungerat hos andra, så att du inte lägger en massa energi på att skapa en fälla som ändå inte fångar några getingar. Det finns många olika typer av fällor att köpa, och de enklaste kan du få för bara några tior. En vanlig variant av getingfälla ser ut som en flaska av glas, med ett hål i botten.

Getingar på sommaren

Denna typ av fällor är gjorda för att hängas upp, kanske i ett träd i närheten av uteplatsen. Du fyller bägaren med saft, eller något annat sött som får getingarna att flyga in i fällan. Dessa fällor finns i många olika varianter och färger och är inte bara ett effektivt sätt att fånga getingar, utan också ett dekorativt inslag i trädgården. En liknande fälla kan du göra av en gammal pet-flaska, men den blir förstås inte särskilt vacker. Men, en effektiv getingfälla kan den i alla fall bli. Till denna fälla behöver du en flaska av en större modell, som 1 ½ eller 2 liter. Kapa flaskan på mitten och häll i saft, sockerlag eller något annat sött, tillsammans med lite diskmedel, i den undre delen. Ta bort korken och ställ den övre delen, upp och ner-vänd, i den nedre delen. Ställ fällan på bordet, eller tejpa ihop delarna om du vill kunna hänga upp din fälla.

Getingar kan vara en plåga

vill du ha en getingfälla som också pryder sin plats, eller inte alls vill sitta och pyssla ihop en egen fälla, finns det alltså gott om getingfällor att köpa. Du kan till och med köpa fällor som redan är preparerade med lockande ämnen, så att du bara behöver hänga upp din fälla och invänta fångsten. Tänk på att ett soligt läge oftast ger det bästa resultatet. Placera heller inte fällan i närheten av getingboet eftersom getingarna ofta söker föda lite längre bort. När du ska tömma fällan, hur den än ser ut och är konstruerad, är det viktigt att tänka på att den kan innehålla levande getingar. Om du lägger fällan i frysen ett tag innan, blir den lättare att hantera.

Frågor och svar kring Getingfällor

✅ Vad används getingfällor till?

De brukar sättas upp på platser där det finns getingar och där man inte vill ha getingarna. Grundtanken med fällorna är att de fylls med något som lockar till sig getingarna. Insekterna tar sig sedan inte upp ur fällorna utan drunknar där i. Här hittar du våra Toppval av Getingfällor.

✅ Går det att återanvända en getingfälla eller är de enbart till för engångsbruk?

De flesta getingfällor går utmärkt att tömma och därefter fylla med ny vätska, vad än man valt att fylla den med. Vid tömning är det dock viktigt att vara försiktig. Det är inte säkert att alla getingar har hunnit drunkna. Det kan finnas levande getingar i fällan, så det gäller att inte ha för bråttom.

✅ Är getingfällor dyra?

Nej, det fina med getingfällor är att de vanligtvis är väldigt effektiva samtidigt som de är billiga. Du kan hitta en fälla för mellan 50 och 100 kronor. Ofta kan det kosta någon krona mer om du vill att även fyllning till fällan ska ingå vid köp, men det rör sig oftast inte om några stora prisskillnader. Det handlar ofta om någon tias påverkan på priset.

✅ Går det att köpa lockmedel till fällan om det tar slut?

Ja, det går alldeles utmärkt att beställa en flaska lockmedel att fylla lådan med. Det går att göra såväl i fysisk butik som på nätet och leveransen är oftast väldigt snabb. Inte heller lockmedlet är speciellt dyrt. Du kan med andra ord hålla getingarna borta hela sommaren utan att det behöver kosta dig särskilt mycket.

✅ Var ska getingfällor placeras?

För det första ska de förstås placeras där behovet finns, det vill säga där det förekommer getingar som inte bör vara där. Därefter beror det på vilken typ av fälla du har valt. Vissa varianter bör placeras på en plan yta. Det kan till exempel vara på ett bord eller ett golv. Andra ska hängas upp.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Getingfällor Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin