Bäckensmärta under graviditeten – vilken lindring finns att få?
Att få smärtor i bäckenet under graviditeten är inte ovanligt. Det drabbar många gravida kvinnor. Det är dock inte till någon större tröst för den som drabbas, eftersom smärtorna kan vara svåra att hantera. Tyvärr kan de effektivt sätta stopp för det mesta av den fysiska aktivitet man normalt ägnar sig åt. Frågan är då vad smärtorna beror på, och om det går att göra något åt detta?
Vad beror smärtan på?
Innehåll
Det händer mycket i kroppen under en graviditet, och det allra mesta sker av en anledning. Så även detta mycket vanliga problem med bäckensmärtor. Många av lederna i kroppen mjukas upp under en graviditet och när det gäller bäckenet så behöver det förberedas inför en förlossning. Det behöver helt enkelt utvidgas. Anledningen till det? Att den lilla bebisen ska kunna ta sig igenom när det väl är dags för förlossning. Kroppen har en helt fantastisk anpassningsförmåga. Det råder det inga tvivel om. Hos de allra flesta utvidgas bäckenet tillräckligt för att det lilla barnet ska släppas igenom utan alltför stora problem. Det sker dock inte alltid utan smärta. När bäckenet mjukas upp och utvidgas kan det leda till smärtor. I vissa fall lindriga sådana, i andra fall kraftiga. Ibland kallas detta även för foglossning, ett ord som många gravida känner igen. Egentligen är det förstås inga fogar som lossnar på riktigt, men det är ändå ett vanligt ord för att beskriva det hela.
Vad kan man göra åt problemet?
Finns det då något att göra åt det här problemet, eller är enda lösningen att tiga och lida och invänta förlossningen? Lyckligtvis finns viss lindring att få för de allra flesta, även om det för många kan vara svårt att bli av med smärtorna helt. Det gäller dock att komma ihåg att smärtorna kan vara kraftigt varierande från person till person. Det som hjälper en person kanske inte hjälper en annan, men det kan åtminstone vara värt att testa. Något som är viktigt att komma ihåg är också att smärtorna för de allra flesta försvinner när bebisen väl är född. Det finns med andra ord ett slutdatum på problemen, även om det kan tyckas avlägset när smärtorna är som värst.
Träning lindrar
Träning kanske är det sista du tänker på eller längtar efter när smärtorna är som värst. Det är dock viktigt att komma ihåg att träning faktiskt har en lindrande effekt, även när det gör som mest ont. Det är bra att utföra övningar som syftar till att stärka mage och rygg. De här musklerna kan nämligen ge avlastning till bäckenet, vilket är precis vad som behövs under den här perioden. En hel del övningar som kan vara till nytta kan du hitta på webben. Om du inte hittar något som passar, eller om du känner dig osäker på vad du bör och inte bör göra, kan du med fördel kontakta en fysioterapeut. Han eller hon bör kunna hjälpa dig att ta fram ett övningsprogram som passar dig i det skede du är i din graviditet. En fysioterapeut kan du komma i kontakt med via din hälsocentral. Du bör även kunna få hjälp att komma i kontakt med en sådan om du pratar med din barnmorska på MVC om dina besvär. Det finns också gott om privatpraktiserande fysioterapeuter som du kan boka tid hos om du föredrar det. Många har tidsbokning online, vilket gör att det går att se vilka som har lediga tider, och du kan på så sätt boka in dig hos någon redan samma vecka. När du är mitt uppe i den här perioden vill du förmodligen inte behöva vänta längre än nödvändigt.
Läs även vår guide om foglossningsbälten här.
Rörelse hjälper
Även när du är hemma är det nyttigt att röra på dig. Se till att byta ställning regelbundet för att avlasta bäckenet. Försök också se till att du belastar hela foten när du står, så att du inte enbart lägger tyngden på hälen eller tån. Byt ställning med jämna mellanrum. Ibland kan det kännas bäst att sitta ned en stund, men se till att inte bli stillasittande för länge. Ställ dig upp efter en stund, och när du har stått och utfört någon syssla kan du gå runt lite. Om du behöver ta dig någonstans kan du ta en lugn promenad om det känns hanterbart. Om det känns alltför jobbigt eller gör ont, kan du istället cykla. Kom dock ihåg att sluta cykla i god tid före förlossningen, så att du inte cyklar omkull och landar på magen. När du är ute och går kan det vara bra att komma ihåg att inte ta för långa promenader. Rörelse och motion är visserligen bra, men det är bättre att ta flera små promenader på en dag, än en lång. Det kan också hjälpa att försöka ta kortare steg än vanligt. Det är också bra att försöka tänka på att hålla ryggen rak så mycket som möjligt. Sträck på dig både när du går, står och sitter. Det kan faktiskt hjälpa.
Annat som kan lindra
Rörelse och träning i all ära, men det finns lyckligtvis även andra saker som kan ge viss lindring. En så enkel sak som att ha en kudde mellan knäna när du sover kan vara till nytta. Detta gäller främst om du tenderar att vilja sova på sidan. Det ger nämligen bäckenet viss avlastning. Kudden kan för övrigt även vara till nytta när du sitter. Då kan det nämligen vara skönt att ha en kudde vid svanken som ger avlastning till en trött rygg. En värmekudde eller liknande kan vara skönt att lägga på det område där det gör ont. Det finns till exempel vetekuddar som kan värmas upp. Det kan också skänka lindring. Var dock försiktig så att den inte blir för varm. Försiktig massage kan också kännas skönt, men detta är högst individuellt. Vissa tycker att det känns bra, medan andra är väldigt känsliga för beröring. Prova dig gärna fram och se vad som fungerar för dig, och vad som lindrar din smärta. Sist men inte minst; kom ihåg att smärtan bara kommer att sitta i under en begränsad period, och du kommer få lön för mödan i form av ett mycket älskat litet barn.
Redaktör
Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin