Vad man ska tänka på inför dopet.
För de nyblivna föräldrarna till ett litet barn finns det mycket att tänka på. Hemmet ska barnsäkras, nödvändiga babysaker ska införskaffas och så finns det en viktig tillställning att planera, närmare bestämt dopet. Visserligen är det inte alla föräldrar som låter barnen döpas, men fortfarande gör den stora majoriteten det. Dopdagen är en viktig dag för det lilla barnet, men kanske framför allt en stor och viktig milstolpe för föräldrarna. Att veta vad man ska tänka på är dock inte alltid lätt. Därför har vi sammanställt en liten guide över vad du bör tänka på när du planerar dopet, och när det är det dags för själva dopdagen.
Att tänka på vid planeringen
Innehåll
Först och främst behöver ni fundera över när ni vill ha dopet. Även om det förr i tiden fanns lagar som reglerade hur snabbt dopet skulle ske, gör det inte det idag. Det finns för övrigt inte några lagar alls som säger att barnet ens måste bli döpt. Det är helt upp till föräldrarna att bestämma. Bland de barn som döps är det vanligast att det sker när barnet är mellan 2 och 6 månader. Det finns dock inget som hindrar att det sker senare än så. Vissa har en dopklänning som gått i arv i generationer och anser att det viktigaste är att dopet sker vid en tidpunkt då klänningen kan förväntas passa. Andra tycker att det viktigaste är att dopet kan ske på sommaren, när de flesta har semester, för att släktingar som bor långt bort ska kunna delta. Det kan finnas många olika faktorer som påverkar tidplanen. När ni väl har kommit fram till när ni vill ha dopet är det dock viktigt att ni snabbt vänder er till den församling där ni vill att ert barn ska döpas. Periodvis kan det vara långa väntetider, så se till att vara ute i god tid.
Inbjudningar till alla gäster
Naturligtvis behöver inbjudningar skickas ut till de som gärna får komma på dopet. Det är förstås bra att även här ha en viss framförhållning. Se gärna till att skicka ut inbjudningarna minst en månad i förväg, men gärna tidigare än så. I synnerhet om dopet ska ske på sommaren kan det vara bra att vara ute i så god tid som möjligt, eftersom många planerar sin semester lång tid i förväg. Innan ni skickar ut inbjudningarna är det dock klokt att fundera över om ni vill ha något speciellt tema för dopet. I så fall är det bra att presentera någon typ av information om detta på inbjudningarna, åtminstone om temat är något som gästerna bör ha i åtanke, exempelvis med tanke på klädsel eller presenter.
Sätt OSA i tid
När ni skriver inbjudningskorten är det viktigt att ni inte glömmer att sätta ett OSA-datum. Ni vill förmodligen ha en aning om hur många som faktiskt kommer. Vad ni bör tänka på i det här skedet är att sätta ett OSA som ger er tillräckligt med tid för planering och de sista arrangemangen. Ni baserar förmodligen era inköp och eventuellt bak och matlagning på antalet gäster som meddelat att de kommer. Detta vill ni förmodligen inte behöva vänta med till dagen före dopet. Se därför till att sätta OSA minst en vecka före dopdagen, gärna två.
Fundera över mat och fika
Efter själva dopet vill ni förmodligen bjuda på något gott. Vissa väljer att bjuda på mat, andra fika. Det finns också de som slår på stort och bjuder på mat följt av fika. Här är det viktigt att ni inte känner några prestationskrav. Gör det ni finner bäst. Kom också ihåg att det går alldeles utmärkt att köpa såväl färdig mat som kakor och bullar om ni inte själva vill laga mat eller baka. Om ni vill baka själva finns det gott om bakverk som kan göras i långpanna. Det gör att det blir enkelt att baka, samtidigt som det räcker till många.
Vid val av tidpunkt
Som vi tidigare nämnde är det viktigt att ni i god tid bestämmer er för när dopet ska gå av stapeln. Tidigare tog vi mest upp val av ålder på barnet och tid på året, men det bör även nämnas att själva tidpunkten på dagen faktiskt också spelar roll. Varför gör den då det? Jo, som bekant är alla barn olika, och alla har olika rutiner för sömn och mat. Om ni tänker efter inser ni nog att det inte vore upplagt för succé om ni valde att lägga dopet på en tidpunkt då barnet nästan alltid antingen sover eller äter. Det är snarare att bädda för problem. Sträva därför efter att lägga dopet på en tidpunkt då barnet vanligtvis brukar vara både piggt och nöjt.
Gudföräldrar eller faddrar?
Vissa väljer att utse en eller flera gudföräldrar eller faddrar till sina barn. Det är dock absolut inget måste. Kom ihåg att om ni vill välja en fadder eller gudförälder, och dopet sker i Svenska Kyrkan, så behöver denne själv vara döpt och medlem i svenska kyrkan. Om ni istället för ett traditionellt, kyrkligt dop väljer att ha en namngivningsceremoni finns förstås inga sådana krav.
Sköta fotografering själva eller anlita fotograf?
Dopet är som vi redan har konstaterat en viktig dag för varje förälder. Det innebär förstås att det är en dag som bör förevigas. Hur detta sker kan dock variera. Vissa väljer att själva sköta fotograferingen medan andra väljer att anlita en fotograf. Det finns naturligtvis inget rätt eller fel. Däremot är det klokt att fundera över detta redan när ni börjar planera dopet. Om ni vill hyra in en fotograf är det även här viktigt att ni är ute i god tid. Dessutom behöver ni troligtvis lite tid på er för att undersöka vilka duktiga fotografer som finns i ert närområde och som tar den här typen av bilder. Kanske har ni någon bekant som är duktig på att fotografera som skulle kunna tänka sig att åta sig detta hedersuppdrag? Eller så kanske ni har bekanta som döpt sitt barn nyligen, som kan tipsa om en duktig fotograf för just den här typen av uppdrag.
Läs också: Detta skriver du på dopkortet.
Redaktör
Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin