Guide: Hur SIM-kort fungerar.
Ett SIM-kort har du säkert sett om du någon gång har ägt en mobiltelefon. Det kan även ha setts till om du äger eller har ägt en surfplatta. SIM-kortet är ett litet föremål som skiljer dig från alla andra mobilanvändare. Man kan helt enkelt betrakta det lilla kortet som ett identifieringskort. SIM-kortet avgör vilket telefonnummer du har. Utan ett sådant i telefonen kan alltså ingen ringa till dig eller skicka sms till dig.
Olika storlekar
Innehåll
SIM-kort finns i olika storlekar. Standard-SIM, mini-SIM, micro-SIM och nano-SIM. Det är förstås lätt att anta att det är de SIM-kort som kallas standard som används i majoriteten av alla mobiltelefoner. Det stämmer dock inte särskilt bra överens med verkligheten. Till en början var det just dessa SIM-kort som användes, men det faktum att dessa kort är ungefär lika stora som ett kreditkort, satte förstås käpparna i hjulet för användning, när mobiltelefonerna började tillverkas i allt mindre storlekar. Vissa telefoner är inte mycket större än ett kreditkort själva, och då säger det sig förstås själv att det inte skulle fungera att ha ett så stort SIM-kort i dem. Visserligen har trenden de senaste åren gått mer åt större telefoner igen, främst på grund av att telefonen idag används till exempelvis streaming, men standard-SIM är inte en trend som har kommit tillbaka. Nano-SIM, som är det minsta kortet, och även det som utvecklades senast, är det som idag används i flest nya telefoner. även mini-SIM och micro-SIM förekommer dock också fortfarande.
Utbrytbara kort
Du kanske har märkt att när du får ett nytt SIM-kort utskickat kommer det oftast i full storlek. Vad vi menar med det är att du får ett SIM som är i standardstorlek, det vill säga format som ett kreditkort, och ungefär lika stort som ett sådant. Vi har dock redan nämnt att det är ytterst få mobiltelefoner som är kompatibla med standardstorleken idag. Då kan det förstås tyckas onödigt att de skickas ut i den storleken. Tanken är dock väldigt klok. Inuti detta stora kort finns nämligen SIM-kort i de olika storlekarna, så att du kort och gott bryter ut det SIM-kort som är kompatibelt med just din telefon. Det gör att du har möjlighet att använda detta SIM i någon form, oavsett vilken telefon du äger för stunden.
Vad är e-sim?
På senare tid har det dykt upp något nytt på SIM-kortsmarknaden. Det är något som kallas e-SIM. Man strävar efter att det här ska bli den nya standarden bland SIM-korten, men ännu har vi inte riktigt nått dit. Att vi så småningom kommer att göra det råder det dock inga större tvivel om, med tanke på hur digitaliserat samhället håller på att bli.
E-SIM står för embedded SIM, vilket på svenska betyder inbyggt SIM. Med ett e-SIM behöver man med andra ord inget fysiskt SIM-kort. Det gör förstås det hela enklare för användaren, men det är också bättre för miljön eftersom man slipper skicka korten via post. Dessutom slipper man tillverka de små korten av plast, vilket naturligtvis är positivt. På det stora hela är alla vinnare. En annan fördel med dessa är att det går fortare att komma igång med dem, eftersom de ska vara möjliga att programmera och programmera om online. Det gör att om du behöver byta operatör exempelvis så kan den processen klaras av betydligt snabbare. Du slipper dessutom de dagar det annars tar för operatören att skicka ut ett nytt SIM via post.
Samma funktion – olika storlek
Storleken på ett SIM har betydelse, eftersom det är anpassat efter vad som passar den specifika mobiltelefonen. Däremot skiljer sig inte funktionen åt mellan de olika storlekarna. De funktioner som finns i ett nano-SIM finns även i ett micro-SIM och i ett mini-SIM. I kortet lagras information om telefonnumret, vilket gör att de rätta samtalen och textmeddelandena kan dirigeras rätt. Det lagras även information om ditt abonnemang, och det finns även teknik som gör det möjligt att kryptera samtalen. Vidare kan telefonbokens innehåll också lagras på kortet istället för i telefonen. Fördelen med detta är att du får med telefonen när du så småningom byter telefon, förutsatt att du kan använda samma SIM-kort i den nya telefonen.
Redaktör
Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin