Firar ni Halloween i ditt hem? Om svaret på den frågan är ja, så är ni i gott sällskap. Det här har blivit en högtid som tagit svenskarna med storm de senaste åren. Om svaret är nej, så kan du trösta dig med att det aldrig är för sent att börja med något nytt. Lär dig allt om Halloween här:
Halloween är en högtid som relativt nyligen kom till Sverige, och det är för många ganska nytt att fira denna dag. Även om vissa har några års försprång, finns det inget som hindrar dig och de dina från att kasta er in i detta roliga, galna och lite smått skräckinjagande firande.
Innehåll
Vad är Halloween?
Halloween är en relativt gammal högtid, om än inte här i Sverige. Den kommer från början från Irland, även om den till Sverige kommit från USA. Anledningen till det är att många irländare utvandrade från Irland till USA i mitten av 1800-talet. Då tog de även med sig denna tradition, och den började firas i USA. Först i liten skala, därefter av allt fler för att till slut vara en spridd högtid över hela landet.
Högtidens ursprung
Halloween är som nämnts en gammal högtid, även om vi inte känner till exakt hur gammal den är. Det sägs ibland att den till viss del kommer från vikingarna. Det man vet är att kelterna firade en högtid som kallades Samhain den 31 oktober, vilket numera är den dag då man firar Halloween. Samhain var en högtid för att fira att det var slut på årets skördesäsong och att vintern inleddes. Det fanns en stark tro bland kelterna att de dödas själar kunde vakna till liv på denna dag. Redan för många, många år sedan fanns traditionen att gå runt med rovor med ljus i, där man hade skurit ut ansikten. Lyktorna skulle symbolisera en ond smed som varken kunde ta sig till himlen eller helvetet, och som därför irrade runt på jorden. Denna tradition har vi också anammat, med den skillnaden att vi idag inte bär runt på lyktorna. Pumpor med utskurna ansikten ställs istället som Halloween dekoration utanför dörrar och på trappräcken.
När Halloween kom till USA
Även om det var kelterna på Irland som började fira Halloween, har högtiden förändrats en del sedan den på 1800-talet kom till USA. Den har fått prägel även från det nya hemlandet, och där hämtades bland annat inspiration från Guy Fawkes Night, som var en dag då barn brukade tigga godis och busa med vuxna. Man kan därför säga att det Halloween som firas idag är en blandning av irländska och amerikanska traditioner. Här i Sverige har vi ännu inte hunnit sätta vår egen prägel på firandet i särskilt hög grad, förutom att det ibland firas på andra dagar än den dag då det firas i såväl USA som på Irland.
Då firas Halloween
Halloween firas ursprungligen 31 oktober, och detta håller man fortfarande hårt på i USA. Även här i Sverige är dagen för Halloween 31 oktober, men det händer att den blandas ihop med vår egen Alla Helgons Dag, och att den därför firas på helgen som kommer efter 31 oktober. Detta är egentligen inte korrekt, men naturligtvis får var och en ha sitt firande när det passar dem. Någon förändring av datumet här i Sverige jämfört med i USA finns däremot inte.
Så firas Halloween i Sverige
Exakt hur Halloween firas här i Sverige kan förstås variera från ett sällskap till ett annat och från ett samhälle till ett annat. Det blir ju lätt så med högtider och traditioner, att människor väljer att göra om dem en aning, för att få dem att passa bättre in i deras egen tillvaro. Generellt brukar dock Halloween firas främst genom att barn och ungdomar går runt och tigger godis. De klär ofta ut sig till skrämmande väsen som häxor, liemän, spöken och andra underjordiska varelser. De ringer på dörrar och säger sitt “bus eller godis” i hopp om att få godis i sin hink eller korg. Om inget godis delas ut, kan det hända att barnen svarar med någon form av bus. Runt Halloween är det också vanligt att det ordnas diverse Halloweenfester. Det görs både bland barn och vuxna.
Halloweenfester
Festerna i sig är som fester är mest, med trevlig samvaro, dans, mat och olika aktiviteter. Klädseln och dekorationerna skiljer sig dock en hel del från fester i allmänhet. För det mesta klär gästerna ut sig till skrämmande figurer även här. Zombies, blodtörstiga sjuksköterskor, monster, vampyrer och onda clowner är vardagsmat på dessa tillställningar. Det kan förstås kännas lite skrämmande för den som besöker en Halloweenfest för första gången, men den glada stämningen är det inget fel på, och den brukar snabbt ta kål på alla andra känslor.
Dekorationer och maskeradkläder
Både dekorationerna och kläderna som används på en Halloweenfest skiljer sig som sagt en hel del jämfört med vanliga festkläder och dekorationer. Om du ska förbereda en Halloweenfest är det därför viktigt att du i god tid planerar hur du ska göra med dekor, och ser till att köpa in de produkter som behövs. Ladda gärna upp med spindelväv, hängande och självlysande skelett, ljuslyktor i form av pumpor och dödskallar. Om du vill skapa ett extra otäckt intryck kan du köpa lösa armar av plast, med skrämmande sår och blodiga effekter på. Dessa kan du sprida ut i hörnen i lokalen, för att få gästerna att haja till. Dukningen kan också göras med prägel av denna speciella högtid. Antingen väljer du att låta skrämmande föremål som dödskallar och liknande dekorera bordet, eller så satsar du istället på något annat som är starkt förknippat med Halloween, nämligen pumpor och färger som orange och svart. På så sätt kan du skapa det rätta intrycket.
Rätt kläder
Oavsett om du själv ska stå värd för en Halloweenfest eller om du ska gå på en som gäst, är det förstås viktigt att du kommer iklädd rätt sorts Halloween kläder. Och i det här fallet är det inte vackra klänningar eller välsydda kostymer som är de rätta kläderna. Nej, här handlar det om att hitta en lagom skrämmande mundering, som du trivs i. Eftersom Halloween har slagit igenom stort i Sverige de senaste decennierna, har butikerna laddat upp med ett mycket brett sortiment av artiklar för just denna högtid. Du kan fritt välja om du vill klä ut dig till häxa, zombie, liemannen, vampyr, monster, drake eller något helt annat.
Du kanske kommer fram till att du vill klä ut dig, men utan att satsa på något skräckfyllt. Då finns det tusentals andra kostymer och maskeradkläder att välja på. Du kan till exempel klä ut dig till älva, en känd filmkaraktär, ett djur, en söt liten pumpa eller kanske en tjuv. Det finns mängder av vackra, skrämmande, söta, roliga och annorlunda alternativ att välja på. Du kommer förmodligen att bli förvånad när du börjar titta runt bland alla de häftiga dräkter som finns att välja på. Kom också ihåg att du inte nödvändigtvis är färdig när du har valt ut en dräkt.
Tillbehör till dräkten
Det finns även gott om tillbehör som kan hjälpa dig att skapa en fulländad look. Om du ska vara häxa måste du till exempel ha en kvast, en häxhatt och kanske en kittel för att ge ett verklighetstroget intryck. Ska du vara liemannen måste du förstås ha en lie, och ska du föreställa clown behöver du givetvis en mask för att du ska se trovärdig ut. Du kan komplettera dina dräkt med både Halloween Smink och Halloween linser.Det är mycket att tänka på, men du kommer att bli fantastiskt nöjd med din tuffa Halloweenlook.
Frågor och svar kring Halloween
✅ När började man fira Halloween i Sverige?
Det förekom vissa firanden redan under 1960-talet, men på den tiden var det inte alls vanligt och det var inte många som firade. Halloween slog igenom brett under 90-talet, som en följd av att butikerna då började satsa helhjärtat på att lansera denna högtid genom att visa upp Halloweendekorationer i skyltfönstren och man började sälja dräkter, pumpor och andra dekorationsprodukter. Högtiden fick först fotfäste i de större städerna av naturliga skäl, men idag firas det runtom över hela landet.
✅ Varifrån kommer halloween?
Halloween firas den 31 oktober och har sitt ursprung i de irländska och anglosaxiska högtiderna All hallow’s eve och aftonen före Allhelgonadagen. Det är en keltisk tradition som uppstod för att fira skördetiden. På den tiden tändes eldar för att vägleda de döda och skrämma bort häxor.
✅ Vad är skillnaden på Halloween och Alla Helgons Dag?
Det finns många skillnader. Halloween firas som nämnts 31 oktober, och det festas då och tiggs godis och dekoreras. Alla Helgons Dag firas däremot under helgen som kommer efter. Då tänds det ljus på gravarna för att minnas våra döda. Det här är en betydligt lugnare och mer fridfull högtid, med helt andra traditioner. Det går naturligtvis alldeles utmärkt att fira båda högtiderna. Det är inte så att Halloween kommit för att ersätta vår egen Allhelgonahelg. Båda är värda att firas, om än på olika sätt. Det brukar ofta påpekas att bus eller godis-tiggandet inte bör ske på lördagen, då många människor sörjer sina döda anhöriga lite extra, och då behöver få lugn och frid.
✅ Hur mycket kostar det att köpa en Halloweendräkt?
Det beror helt på vilken outfit du väljer. Det finns billiga dräkter som kostar runt 200 kronor. Det finns också dyrare och mer påkostade varianter som kostar runt 800 kronor, och självfallet en rad alternativ där emellan. Om du vill köpa till tillbehör till din dräkt tillkommer naturligtvis ytterligare kostnader.
Källor:
>> Popularhistoria.se/halloween
>> Alltommat.se/fira-halloween-som-i-usa/
Emma
Emma vår professionella skribent inom maskerad och utklädnad. Maskeraddräkter är något som Emma har ett stort intresse för och hon har skrivit artiklar om detta i flera år. Hon har en stor förståelse för hur man använder smink, masker och kläder för att skapa ett intressant uttryck. Emma skriver noggranna recensioner här på Letsbuyit om de bästa maskeradkläderna och utklädnadstrenderna och delar gärna sina erfarenheter med andra. Hon har även ett stort intresse för kostymhistoria. Du når Emma på emma@letsbuyit.se