Bäst Hönsgödsel → Naturgödsel till trädgårdslandet (bäst i test)

De flesta av oss odlar något oavsett om vi är intresserade av trädgård och blommor eller inte. En ampel eller låda med sommarblommor ska finnas på balkongen eller vid entrén när det är sommar. Och även om man inte har något större odlarintresse vill man förstås att blommorna ska blomma, och att det ska vara grönt och vackert hela säsongen. Och blommor behöver mat för att växa och frodas, precis som människor och djur. Men för växterna består maten av gödning, som ger dem tillräckligt med näring för att klara av en intensiv blomsäsong.

Bäst Hönsgödsel

Toppval Hönsgödsel Vanliga frågor


Bäst Hönsgödsel 2025

Vi har valt dessa Hönsgödsel som våra Toppval.
Ett långtidsverkande och allsidigt gödsel för hela trädgården.

1. Hönsgödsel Hasselfors

Att använda hönsgödsel är en bra idé om du vill hitta en bra gödselvariant som kan användas till alla växter som finns i trädgården. Det finns förstås gott om varianter, men den här produkten från Hasselfors håller hög kvalitet och kommer definitivt bidra till att ge dig fina växter som växer rejält. Du kan använda den på olika sätt, antingen genom att sprida ut gödseln ovanpå jorden, genom att blanda ned den i jorden eller lösa den i vatten och vattna med blandningen. Det här är helt enkelt en mycket flexibel och allsidig hönsgödsel.

Värt att veta om den här hönsgödseln är att den är fri från ogräs och naturligt komposterad. Det har inte tillsats några skadliga ämnen och det här är en gödselvariant som är långtidsverkande. En fördel med den här produkten från Hasselfors är att den kan användas i hela trädgården oavsett om det gäller trädgårdsland eller rabatter. Den är lätt att sprida ut och just den här förpackningen innehåller 15 liter.

Kolla priset

2. Hönsgödsel Granngården Svea

Om du är på jakt efter en långtidsverkande och allsidig gödsel kommer den här hönsgödseln från Granngården uppfylla dina behov. Den kommer i en förpackning som rymmer 40 liter, vilket är betydligt mer än i majoriteten av de gödselsäckar som säljs. Du kan med andra ord täcka stora delar av din trädgård med denna, innan det är dags att fylla på med en ny förpackning.

Det här är en organisk gödsel som innehåller gott om näringsämnen. Det är en naturprodukt som inte innehåller några onaturliga tillsatser. Vid framtagandet av denna gödsel har man använt sig av en komposteringsprocess vilket lett till att det uppstått ännu fler nyttiga bakterier. Gödseln är långtidsverkande och det fina med denna produkt är att vissa näringsämnen går direkt ut och börjar verka på en gång, medan andra inte frigörs förrän längre fram i processen. Det här är med andra ord hönsgödsel som under lång tid kan få dina växter att må bra och växa till sig.

Kolla priset

3. Naturgödsel Hasselfors

Om du vet med dig att du behöver en mindre mängd effektivt hönsgödsel kan den här varianten från Hasselfors vara bra. Förpackningen rymmer 3 liter, vilket innebär att det räcker till ungefär 30 kvadratmeter. Du kan välja om du vill strö ut gödseln över jordytan eller om du vill lösa upp den i vatten som du sedan vattnar med, alternativt blanda ned gödseln i jorden. Möjligheterna är många och du kan anpassa det efter dina önskemål och behovet hos de växter som ska gödslas.

Den här hönsgödseln är KRAV-märkt och det är en effektiv och bra naturgödsel som du kan använda på alla platser i trädgården. Även om du bedriver ekologisk odling av exempelvis kryddväxter eller grönsaker kan du använda denna produkt då den är helt och hållet naturlig. Denna gödsel passar utmärkt för dig som har en liten trädgård med begränsade ytor att gödsla, men även när du söker ett bra komplement om du tidigare gödslat större ytor.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Rätt gödning för större skörd och bättre blomning

Har du bara ett par krukor är det kanske tillräckligt med vilken växtnäring som helst som blandas i vattnet. Men om du har en trädgård och vill ge dina växter riktigt bra förutsättningar gäller det att välja gödning som ger växterna så mycket nyttig näring som möjligt. Du får en betydligt större skörd, och bättre blomning om du ger dina odlingar rätt gödning, och i rätt mängd. Olika växter har olika behov både då det gäller mängden gödning och de näringsämnen som ingår i gödningen.

Gödning för olika typer av grödor
Det absolut viktigaste för dina växter är förstås att de får vatten. Vattnet är förutsättningen för att växterna över huvud taget ska kunna ta upp näring och mineralämnen ur jorden. En del näringsämnen finns i den jord där växterna växer, men det är nästan aldrig tillräckligt för växternas behov. Därför behöver man ge dem någon form av gödning för att de ska växa bra och ge blommor eller annan skörd. Men, det där med gödning är inte helt lätt. Vilka växter vill ha mycket gödning och vilka nöjer sig med mindre. Och vilken typ av gödning är bäst för olika typer av grödor?

Hönsgödsel, bra växtnäring

Kålväxter, kålrot, selleri, gurka, tomat, pumpa, squash, vitlök och purjolök är exempel på växter som kräver mycket näring för att utvecklas på ett bra sätt. Rotfrukter, sallad, lök, persilja och dill behöver inte lika mycket och kan till och med må dåligt om de får för mycket näring. Sen finns det också växter som faktiskt tillför näring till jorden, som ärtor, bönor och andra baljväxter. Som exempel kan nämnas att bondbönor kan ge näring, i form av kväve, som växter som potatis och majs kan tillgodogöra sig.

Att samodla sådana växter är alltså ett bra sätt att se till att växterna får näring utan att man måste tillföra så mycket utifrån. Det är också en bra idé att, med jämna mellanrum, odla enbart näringsgivande växter, så kallade gröngödselväxter, på platser där man tidigare odlat växter som krävt mycket näring och därför lakat ur jorden.

Hönsgödsel – ett mycket kväverikt gödningsmedel

När det är dags att gödsla jord och växter finns det många olika typer av gödning att välja på. Hönsgödsel, kogödsel, benmjöl och blodmjöl är exempel på naturliga gödselmedel som på olika sätt bidrar till en god växtmiljö.

Hönsgödsel är ett mycket kväverikt gödningsmedel som passar ypperligt för näringskrävande växter som kål, purjolök, pumpa, squash och vitlök. Har du inte egna hönor som producerar hönsgödsel kan du köpa komposterad hönsgödsel i stora påsar. Dessa brukar gå att köpa både i trädgårdshandeln och den vanliga dagligvaruhandeln. Det bästa är att blanda hönsgödseln i den vanliga odlingsjorden på våren innan du startar dina odlingar.

Alternativa gödselmedel

Det finns också en hel del naturliga gödsel som du kan hitta i din egen trädgård och som kan vara ett bra komplement till traditionell gödning. Ibland kan man till och med odla med enbart de alternativa gödselmedlen med ett mycket bra resultat.

De flesta som har en trädgård får väl gräsklipp som man krattar upp och lägger på komposten. Men, gräsklipp är mycket näringsrikt och fungerar som gödning och jordförbättring. Du kan mylla ner klippet i jorden eller täcka jorden runt växterna med det. i det senare fallet fungerar gräsklippet också som ett hinder mot ogräs om du lägger det mellan plantorna. Samtidigt som plantorna får näring hålls ogräset undan, och gräsklippet gör också att fuktigheten i jorden inte försvinner lika snabbt.

Ett av de mest näringsrika gödningsmedel som finns

Höstlöven som lägger sig i mattor på gräsmattan kan också bli ett bra gödselmedel om du kör över dem med gräsklipparen så att de mals sönder. Du kan mylla ner lövklippet direkt i jorden i pallkragar eller trädgårdsland. Men det går också bra att samla löven i säckar och spara dem för nästkommande odlingssäsong.

Nässelvatten är ett annat helt naturligt gödningsmedel som de flesta kan göra. Har man inte brännässlor i sin trädgård finns de förmodligen någonstans i närheten. Det enad man behöver göra är att lägga nässlorna i blöt och låta dem jäsa, helst under lock, i cirka en vecka. Rör runt i blandningen då och då. Efter några dagar börjar nässelvattnet att lukta illa. Lukten an vara obehaglig, men det är som det ska vara och växterna tycker mycket om blandningen. Späd ut nässelvattnet med vatten, en tumregel är en del nässelvatten och nio delar vanligt vatten. Vattna sedan dina växter med blandningen, som vanligt.

Kväverik gödning med hönsgödsel

Ett av de mest näringsrika gödningsmedel som finns

Men, även om man använder sig av allehanda huskurer är det förstås bra att gödsla på traditionellt sätt. och hönsgödsel är då ett av de mest näringsrika gödningsmedel som finns. Vänd ner komposterad hönsgödsel i jorden på våren, så får dina odlingar den bästa start de kan få. I norra delarna av landet, där det är mycket tjäle, kan det vara bra att vända ner gödslet redan på hösten, men i söder där vintrarna ofta är milda och regniga är det bättre att vänta till våren när jorden har torkat upp. Runt två veckor efter grundgödslingen kan du så eller plantera i jorden.

När sådden vuxit upp några centimeter, eller planteringarna börjat växa är det dags att ge dem mer näring. Då är det lämpligast att näringsvattna med flytande näring eller nässelvatten, till exempel.

Tänk på att sluta gödsla fleråriga växter med kväverik gödning, som exempelvis hönsgödsel, i tid så att växterna hinner förbereda sig inför vintern. I de norra delarna av landet bör man inte gödsla med kväverik näring efter midsommar, medan man kan gödsla lite senare i söder. Sen gödsling kan få till följd av växterna inte invintrar som de ska och att de tål frosten sämre.

Frågor och svar kring Hönsgödsel

✅ Vad kan man använda hönsgödsel till?

Hönsgödsel är en mångsidig gödsel som kan användas till många olika syften. Det är också en mycket stark gödsel, vilket gör att det är viktigt att dosera rätt. Hönsgödsel kan användas till gräsmattor, häckar, buskar och grönsaksland bland annat. Här hittar du våra Toppval av Hönsgödsel.

✅ Vad bör man tänka på när man använder hönsgödsel?

Det viktigaste att tänka på är just att hönsgödseln är väldigt stark. Detta innebär i sin tur att den kan skada växterna om den används på fel sätt. Det kan också finnas bakterier i den om den inte hanterats rätt innan användning. Det är därför viktigt att gödseln komposteras tillräckligt länge, alternativt bränns ordentligt innan den strös ut. Om gödseln inte bränns, utan enbart komposteras, bör den få ligga i två år innan den används. Om du har behov av att använda den snabbare än så är det en god idé att istället bränna den för att skynda på processen och göra den användbar tidigare. På så sätt kan man ta bort de bakterier som annars kan vara skadliga. Förutom detta är det också viktigt att använda rätt mängd. Om du använder för stora mängder av hönsgödsel kan det orsaka stora skador på växterna.

✅ Hur bör man dosera hönsgödsel?

Det beror på vad gödseln ska användas till. Det krävs en annan dosering för att gödsla en gräsmatta jämfört med om det är en buske som ska ha näringen. Om vi till exempel tittar på gräsmattor så brukar det rekommenderas att man tar cirka 7-10 liter per 100 kvm. Om du ska gödsla ett trädgårdsland behöver du använda 10 till 15 liter per 15 kvadratmeter. Om du ska gödsla vid en buske eller ett träd brukar det vara lagom att använda cirka en halv liter gödsel eller något mindre per buske eller träd.

✅ Hur mycket kostar det att köpa en färdig säck hönsgödsel?

Det beror på ett flertal saker. Framför allt beror det naturligtvis på storleken på säcken du köper, eftersom olika säckar kan innehålla olika mängd. Det beror även på varifrån du väljer att köpa gödseln samt hur den hanterats. Du kan till exempel köpa en säck innehållande 15 kg hönsgödsel för strax över hundralappen hos vissa aktörer, medan den kan kosta något mer hos andra företag. Ofta blir det billigare att köpa större säckar eftersom literpriset brukar bli lägre på det sättet. Det går till exempel att hitta 40-kilossäckar som kostar 180 kr, vilket ju ger ett betydligt mer fördelaktigt literpris jämfört med en 15-kilossäck som du betalar 105 kronor för. Om du vet med dig att du kommer behöva större mängder gödsel är det därför klokt att främst hålla utkik efter stora säckar.

Källor:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se