Hönshus

Du behöver inte bo på en stor lantgård för att kunna ha höns hemma. Det vet du kanske redan, men det finns fortfarande många som lever i tron att det krävs stora marker och ägor för att det ska vara möjligt att ha höns. Så är dock som sagt inte fallet. Ett hönshus är inte speciellt stort, och om du bara vill ha några få hönor krävs inte speciellt mycket mark. Det innebär att höns är något som många faktiskt kan ha. Att det krävs en trädgård för att kunna ha det är en självklarhet, men det behöver inte finnas tillgång till stall, ladugårdar eller sådant som andra djur som syns på lantbruket behöver. Ett hönshus kan placeras på många olika ställen.

Bästa Hönshuset
Snabbmeny:
Toppval Hönshus Vanliga frågor


Bra att veta

Om du är intresserad av att skaffa höns hemma på gården finns det en del saker som kan vara bra att känna till på förhand. För det första är det naturligtvis att du vet vilka regler som finns i din kommun gällande just hönshållning. Reglerna är främst relevanta för den som bor i tätbebyggt område och vill ha höns i begränsad skala. I vissa kommuner krävs inget tillstånd om du vill ha mellan 1 och 5 hönor. I andra kommuner kan det vara ok att ha ett fåtal hönor hemma utan tillstånd, men däremot krävs tillstånd om du vill ha en tupp hemma. Andra kommuner kräver tillstånd oavsett om du vill ha hönor eller tupp, och oavsett hur få de är. Det finns också kommuner som inte kräver något tillstånd alls, oavsett om du bara har hönor eller både hönor och tupp. Du bör med andra ord börja med att ta reda på vad reglerna säger i just din kommun.

Regler gällande hönornas välbefinnande

När du väl har tagit reda på vilka regler som finns gällande tillstånd och eventuella övriga juridiska frågetecken kan du börja planera nästa steg. Du kommer att behöva ett hönshus. Ett sådant kan du antingen köpa färdigt eller snickra ett eget. Vilket alternativ som är att föredra beror förstås på hur dina färdigheter ser ut när det kommer till byggprojekt. För vissa är det ett enkelt projekt att snickra ihop ett bra hönshus, medan det för andra skulle ta flera månader att lyckas med något sådant.

Om du inte har snickrat något själv förut kan det kanske vara lika bra att köpa ett av de färdiga alternativ som finns. Då vet du att huset håller god kvalitet och bör vara robust och hållbart. Oavsett vad du bestämmer dig för så är det viktigt att känna till att det finns vissa krav och rekommendationer på hönshus. Vissa är som sagt krav, som du är skyldig att tillgodose. Andra är rekommendationer, vilket innebär att du inte kan bli straffad om du inte följer dem, men däremot bör du tillgodose dem, eftersom dina höns då får en betydligt behagligare tillvaro. Det rör sig inte om några omänskligt svåra krav att uppfylla. Tvärtom är det sådant som du förmodligen skulle kunna räkna ut med hjälp av ditt eget sunda förnuft.

Fönster, sittpinnar och minimiutrymme

Det handlar till exempel om att huset ska ha fönster så att solljuset kan nå in. Det ska också finnas ett visst minimiutrymme för varje höna, vilket är minst 0,2 kvm per djur. Vidare ska det finnas såväl pinnar att sitta på som värpreden. Det ska även finnas ströbad. Vad gäller minimiutrymmet per höna är det väldigt viktigt att tänka på att det är just ett minimimått. Det rekommenderas starkt att du satsar på större yta per höna så länge du enbart har ett fåtal hönor i ditt hönshus. Anledningen är att den totala ytan annars blir på tok för liten för att hönsen ska kunna leva ett behagligt liv.

Att tänka på när man skaffar ett hönshus

Klokt att tänka på

Förutom lagar, regler och rekommendationer finns det även andra saker som du gör klokt i att tänka på för att det ska bli så bra som möjligt och för att ditt hönshus ska hålla sig i gott skick så länge som möjligt. Det är till exempel klokt att tänka på var du placerar huset. Det är en klar fördel om det placeras på torr mark. Om du vill vara på den säkra sidan gällande underlaget kan du placera huset på en platta av betong. Då får du ett plant underlag genom vilket inte fukt kan ta sig in. Det kan också vara en god idé att ha något fönster som vetter mot söder, så att solen verkligen kan lysa in. Däremot är det inte bra om samtliga fönster är vända åt det hållet, eftersom det kan leda till att värmen inne i det lilla huset blir närmast olidlig.

Isolerade hönshus

Det här är med andra ord ytterligare ett tillfälle då en gyllene medelväg är att eftersträva. Kom också ihåg att isolera det lilla huset. Det är viktigt att det inte blir alltför kallt på vintern, eller alltför varmt på sommaren. Det är naturligtvis även av stor vikt att vattnet som hönorna ska kunna dricka inte fryser under de kallaste månaderna. God isolering är därför av väldigt stor betydelse. Vatten ska för övrigt finnas tillgängligt för djuren hela tiden, och de ska naturligtvis få tillgång till kvalitativt foder dagligen. Försök också att organisera så att du placerar mat och vatten på en plats i hönshuset där det skyddas från nedskräpning.

Om du bor på en plats där du tror att det kan röra sig olika typer av rovdjur kan det även vara klokt att fundera över hur du kan göra huset säkrare gentemot rovdjur. Du kan till exempel att nedre kanten grävs ned flera decimeter. Du behöver även täcka med ett nättak för att inte djuren ska kunna ta sig in den vägen. För att huset ska klara av att stå emot regn och blåst under lång tid är det också klokt att olja in det någon gång per år. På så sätt förblir ytskiktet fint, och materialet klarar bättre av att stå emot svåra väderförhållanden.

 

Toppval Hönshus 2022

Vi har valt dessa Hönshus som våra Toppval.
Snygga och praktiskt byggda hönshus. Vissa med en stor och härlig utegård. Detta är hönshus som håller i längden och som är lätta att sköta.


 

Att köpa ett hönshus

Alla är inte praktiskt lagda, och framför allt är det inte alla som har ägnat sitt liv åt diverse snickeriprojekt. Alla har helt enkelt inte någon önskan om att göra det. Naturligtvis går det alldeles utmärkt att skaffa ett fint och stabilt hönshus även om du inte vill eller kan bygga ett själv. Det finns gott om färdiga alternativ att köpa.

Du kan köpa hus både med och utan utegård. De olika husen skiljer sig ofta åt på olika sätt. Det kan skilja i antalet värpreden, storleken och naturligtvis design. Självklart skiljer de olika husen sig också åt när det kommer till hur många djur de är avsedda och anpassade för. Medan vissa är tänkta att bebos av 2-3 hönor är andra avsedda för dubbelt så många djur. Vissa hus är byggda på högre höjd, med en relativt lång ramp som leder hönorna rätt. Andra är förhållandevis låga med ett par trappsteg upp till huset. Du behöver välja en variant som du anser passar in bra hemma hos dig. Dels är det förstås viktigt att du väljer en produkt som uppfyller storlekskraven i förhållande till hur många djur du planerar att köpa, dels behöver du välja något som du gillar designmässigt.

Kanske vill du att stilen på hönshuset ska matcha stilen på bostadshuset. Då behöver du lägga ned tid och energi på att leta rätt på något som faller dig i smaken. Det kan visa sig ta längre tid än du kanske tror, och det kan till och med bli nödvändigt att beställa ett handgjort hus från någon som är duktig på byggprojekt. Kom också ihåg att du kan måla om ett hönshus, om du gillar stilen och designen men inte färgerna. Det är ett enkelt renoveringsprojekt, och det blir ofta betydligt billigare än att specialbeställa hela huset.

Att köpa ett hönshus

Att bygga ett hönshus

Som vi redan tidigare varit inne på går det naturligtvis utmärkt för den som är praktiskt lagd och intresserad av att snickra, att själv bygga ett hönshus. Det är ett arbete som innehåller en hel del detaljer, så det gäller att du vet vad du ger dig in på. Det finns ett flertal ritningar på webben som du kan titta på om du vill ta reda på hur du bör gå tillväga. Om du tror att du har tålamodet och färdigheterna som krävs kan du sedan börja titta på vilket material du blir tvungen att införskaffa. Kanske har du redan en del virke liggande hemma, som du skulle kunna använda dig av.

Kanske har du några veckors ledigt under sommaren då du inte har något inplanerat. Kanske söker du efter ett passande projekt att ägna dig åt då. Då kan hönshuset mycket väl vara det rätta projektet. Om du däremot inser när du börjar granska ritningarna att det kommer ta mer tid och kosta mer än vad du hade tänkt, är det bättre att ge upp tanken på att bygga huset själv, och istället köpa någon av alla de fina modeller som finns i butikerna.

Bygga hönshus?
 

Frågor och svar kring Hönshus

✅ Är det nödvändigt att ha ett sandbad i ett hönshus eller går det att hoppa över det om man vill?

Du bör definitivt se till att sandbad alltid finns tillgängligt i hönshuset. Det är en sådan sak som alltid ska finnas, precis som vatten. Sandbadet kan finnas i uterummet, men det går också bra att låta husets ströbädd fungera som sådant.


✅ Hur mycket kostar det att köpa ett hönshus med tillhörande uterum?

Det beror förstås på storlek, design och hur många hönor det ska finnas plats för. Det finns små hönshus med utegård att köpa för strax över 2 500 kronor, men det finns också varianter som kostar runt 7 000 kronor. Du behöver se till att du har tid över så att du kan titta på flera olika lösningar. När du väl har hittat några tänkbara alternativ behöver du jämföra priser, så att du kan se till att hålla priset nere utan att tumma på kvaliteten.


✅ Går det att köpa enbart en utegård, om man bygger själva hönshuset själv?

Ja absolut, det finns gott om utegårdar att köpa, som kan monteras runt ett hönshus. Den lösningen fungerar absolut.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Hönshus Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Lantbruk: