Hoppgunga

Har du gått och funderat på huruvida du ska köpa en hoppgunga till ditt barn eller inte? Det här ju en produkt som det har debatterats flitigt kring och därför kan det naturligtvis vara svårt att veta vad som är rätt och fel. Vi har granskat experternas utlåtanden och kommit fram till att hoppgungan kan vara till nytta och glädje. Det gäller bara att den används rätt och i rätt mängd.

Bäst hoppgunga
Snabbmeny:
Toppval Hoppgungor Beemoo Hoppgunga Skip Hop Hoppgunga
Att tänka på Vanliga frågor


Så fungerar hoppgungan

En hoppgunga är en produkt framtagen för små barn. Den hängs upp och barnet sitter i något som liknar en sele. Barnet får stöd för rygg och nacke men får öva upp sina färdigheter och sin styrka. I hoppgungan kan den lilla bebisen studsa och hoppa under kontrollerade former.

För vem är hoppgungan avsedd

Vem är då hoppgungan avsedd för? Hur stora eller små är det tänkt att barnen ska vara när de ska använda den? Det ska erkännas att användningstiden är relativt kort, men så är ju fallet när det gäller många andra babyprodukter också.

Pyret provar en hoppgunga.

Tanken är att små barn kan börja använda hoppgungan när de blivit stabila i nacken och hunnit få lite kontroll över kroppen. Vanligtvis är det inte att rekommendera att placera barnet i en hoppgunga förrän tidigast vid 4 månaders ålder. Vissa barn kan dock behöva mer tid på sig för att få rak rygg och stabil nacke. För dem kanske 6 månader är en lagom ålder att börja. Hoppgungan kan sedan användas ungefär fram till att barnet lär sig gå. Det är ju också väldigt individuellt från barn till barn när det sker. Det är alltid bra att kolla maxvikten på gungan och att se till att barnet inte närmar sig den gränsen. Säkerhetsrekommendationerna ska alltid följas och maxvikten ska naturligtvis aldrig överskridas.

 

Toppval Hoppgungor 2023

Vi har valt dessa hoppgungor som våra Toppval.
Tre gungor som är roliga för ditt barn samt utvecklar barnets grovmotorik och stärker muskulaturen som används när barnet kryper och går.


 

Bra att tänka på

Hoppgungan är som sagt en produkt som det har diskuterats och debatterats flitigt kring i flera års tid. Precis som med gåstolen och babysittern höjs ibland kritiska röster som menar att produkterna kan vara skadliga för barn. När det gäller hoppgungan tycks dock de flesta experter ändå vara överens om att det är en produkt som kan tillföra mycket positivt, under förutsättning att den används på rätt sätt. Nackdelarna ligger i om produkten används felaktigt. Vi ska därför titta lite närmare på vad som är viktigt att tänka på vid användning av en hoppgunga. Rätt använd är det här en babyprodukt som uppskattas mycket av såväl barn som föräldrar.

Lagom långa stunder

Tanken är inte att barnet ska sitta i hoppgungan för långa stunder. Att låta barnet hoppa i en timme eller längre är inte tanken. Meningen är att barnet ska få roa sig med att skutta och hoppa under korta stunder. Det kan till exempel handla om tio minuter samtidigt som du lagar mat intill, eller fem minuter när du viker tvätten. Genom att använda den korta stunder vid varje tillfälle blir det en rolig stund för det lilla barnet samtidigt som du som förälder får händerna fria till annat för en liten stund.

Låt ditt barn hoppa lagom långa stunder

Korrekt montering

Att montera hoppgungan på rätt sätt är otroligt viktigt. I de fall olyckor har hänt har det nästan alltid berott på att gungorna varit felaktigt monterade. Förr kunde det bero på att gungorna höll låg standard och var bristfälliga i konstruktionen, men idag är de hoppgungor som säljs i butikerna av mycket högre kvalitet och uppfyller de säkerhetskrav som finns. Hur bra produkterna än är har dock monteringen stor betydelse. Dubbelkolla alltid att gungan är såväl rätt ihopsatt som rätt monterad. Då kan ditt barn ha riktigt stort nöje av sin nya gunga. Numera finns det gott om hoppgungor som är riktigt lätta att montera. Vissa har medföljande ställningar som de fästs i, medan andra fästs på annat sätt. Läs gärna olika tester och köp en hoppgunga som är enkel att montera och som snabbt kan tas upp och ned.

Övervaka alltid leken

Den kanske allra viktigaste påminnelsen gäller vuxen närvaro. Det är viktigt att du eller någon annan vuxen alltid befinner er i närheten när barnet leker och har roligt i hoppgungan. Dels blir ju leken så mycket roligare för bebisen om han eller hon har mamma, pappa eller någon annan älskad och trygg person i närheten, dels är det viktigt ur säkerhetssynpunkt. När ett barn leker i en hoppgunga bör det inte lämnas ensam i rummet ens för en kort stund.

Välj en variant med täckta fjädrar

Något som kan vara värt att tänka på när du ska välja produkt är att välja en hoppgunga med täckta fjädrar. På så sätt riskerar inte barnet att klämma sina fingrar mellan fjädrarna. Det här är en detalj som är lätt att glömma vid inköpet. Det är en liten detalj, men den kan ha stor betydelse, så försök ha detta i åtanke vid valet av modell.



Många fördelar med hoppgungan

Det finns verkligen många fördelar med en hoppgunga och vi ska titta lite närmare på några av dem. Först av allt ska vi förstås nämna att många barn verkligen älskar hoppgungor. De skrattar högt av glädje när de får ägna en stund åt att hoppa och skutta. Detta är kanske den allra viktigaste fördelen och det som betyder allra mest för en mamma eller pappa som älskar sitt barn mer än allt annat, men det finns faktiskt även andra betydelsefulla fördelar.

Utvecklingen går framåt

När bebisen får hoppa i hoppgunga får han eller hon samtidigt god hjälp på traven att förbättra motoriken och koordinationsförmågan. Dessutom förbättras naturligtvis konditionen. Många barn tycker mycket om att hoppa och skutta i knät på sina föräldrar och äldre syskon under en viss fas. Det hjälper också till att förbättra de motoriska förmågorna, men hoppgungan kan bidra med samma sak, samtidigt som den ger föräldrarna fria händer att använda till matlagning, tvätthantering, läxläsning med äldre barn eller något annat som också kräver tid och uppmärksamhet. Man kan med andra ord säga att man slår två flugor i en smäll.

Stärker barnets muskler

När det lilla barnet föds saknas kontroll över nacke och rygg och det behöver mycket stöd till en början. Musklerna och kroppen i helhet blir snabbt allt starkare. Detta sker till stor del per automatik och som föräldrar kan vi göra mycket för att främja utvecklingen. Saker som att få ligga på mage en liten stund på en filt på golvet kan göra stor nytta för utvecklingen av muskler i överkropp och kontroll över nacke och huvud. Att hoppa en liten stund i en hoppgunga är en annan aktivitet som bidrar till att stärka barnets muskler och överhuvudtaget förbättra styrkan.

En babyprodukt som fungerar lika bra att använda utomhus som inomhus

Många produkter är avsedda antingen för inomhusbruk eller utomhusbruk. Med hoppgungor är det inte så. Den går lika bra att använda ute som inne. Huvudsaken är att det finns någonstans att sätta upp den. Om du väljer en sådan modell som monteras i en ställning kan du förstås lösa det enkelt genom att flytta hela ställningen ut eller in. Väljer du en dörrmonterad gunga behöver du förstås fästa den i en dörr även ute. Det finns olika modeller, men förutsatt att du har en bra plats för den går det lika bra att låta barnet hoppa utomhus.

Att välja rätt modell

Det finns mängder av hoppgungor i butikerna, något som kan komplicera valet. I synnerhet för förstagångsföräldrar kan det vara svårt att veta hur man ska tänka vid inköpet, men naturligtvis kan även föräldrar som ska få barn för andra, tredje eller kanske fjärde gången också finna det svårt. Vilka faktorer är viktiga att väga in? Vilka modeller är egentligen de bästa?

Läs tester och recensioner

Ett bra första steg är att läsa recensioner och tester som finns online. Det finns en hel del sådana att hitta och dessa kan verkligen bidra med nyttig information. Genom att läsa vad andra har att säga om produkterna kan du ofta hitta guldkornen och även sålla bort de produkter som inte lever upp till småbarnsföräldrars förväntningar. Tester är också till stor nytta, eftersom de jämför olika modeller och tittar på flera olika områden. De betygsätter ofta flera områden och ger betyg på olika faktorer samt ett helhetsbetyg.

Säkerheten

Naturligtvis ska säkerheten alltid placeras i fokus när det gäller att välja barnprodukter. Det finns flera saker du kan tänka på för att välja en säker gunga. Titta efter så att produkten uppfyller säkerhetskraven som ställs inom EU. Se också till att det inte finns synliga fjädrar utan att de är täckta så att inga små fingrar kan hamna i kläm. Se också till att välja en gunga som monteras på ett stabilt och säkert sätt. Välj gärna en av de gungor som är lätta att montera och fästa. På så sätt minskar risken för felaktigheter.

Pris

Priset ska naturligtvis inte vara det som betyder mest. Däremot kan det ha betydelse, eftersom livet som småbarnsförälder ofta bjuder på många utgifter ungefär samtidigt. Bland de hoppgungor som uppfyller dina krav och de allmänna säkerhetskraven kan du därför låta priset vara med och fälla avgörandet. Hoppgungan används trots allt bara under en begränsad period, så det kan definitivt tyckas som en onödig utgift att välja den dyraste produkten på marknaden.
 

Skip Hop Hoppgungor

Här kan du läsa mer om hoppgungor från Skip Hop:

 

Här hittar du fler av våra guider:


Frågor och svar kring Hoppgungor

✅ Hur mycket kostar en hoppgunga?

Det finns enkla modeller som dock fyller sin funktion som kostar runt 300 kronor. Flera av dessa billiga varianter uppfyller mycket väl de säkerhetskrav som finns, och för många räcker de gott och väl till. Det finns även dyrare gungor. Vissa kan kosta ända upp till 1 500 kronor. Det rör sig då ofta om mer avancerade varianter som fästs i en ställning, som även erbjuder andra aktiviteter.


✅ Finns det några speciellt intressanta funktioner att hålla utkik efter vid köp av en hoppgunga?

Många tycker att huvudsaken är att gungan är säker och lätt att montera, men om man ändå vill ha en gunga med specialfunktioner, kan en hoppgunga som påminner när det gått exempelvis tio minuter vara bra. På så sätt får man som förälder en påminnelse när det kan tänkas vara dags att avbryta hoppstunden. Det är lätt att tiden flyger iväg annars, och stunden i hoppgungan kan då lätt bli för lång.


✅ Hur mycket får bebisen som mest väga för att få hoppa i en hoppgunga?

Viktgränsen kan variera något men det är vanligt att gränsen är satt till 11 eller 12 kg. Vissa produkter har en lägre viktgräns, och det finns även några modeller som har en högre maxgräns. Det här är definitivt något som du bör titta närmare på innan du gör ditt köp.


Källor:



Snabbmeny:
Toppval Hoppgungor Beemoo Hoppgunga Skip Hop Hoppgunga
Att tänka på Vanliga frågor