Akupunktur är en behandling med många positiva hälsoeffekter. Men om du inte har genomgått en sådan behandling förut kan det vara svårt att ha koll på vad det innebär. Därför kommer du i det här inlägget få mer information om vad det är för något, vad som händer i kroppen och annat som kan vara intressant att veta.
Om akupunktur
Innehåll
Akupunktur är från början en traditionellt kinesisk behandling och är en alternativmedicinsk behandling som går ut på att små, tunna nålar sticks in i kroppen. Behandlingen har sitt ursprung från kina och har funnits sedan 2100 år före Kristus. Men sedan dess har behandlingen utvecklats och förts vidare till västvärlden och har funnits i Europa sedan 1500-talet.
Akupunktur används främst för smärtlindring. I regel används akupunktur som komplement till andra typer av behandlingar. Idag finns det flera typer av akupunkturbehandlingar såsom öronakupunktur, el-akupunktur och akupressur.
De som utför akupunktur behöver ha en utbildning. Det finns olika varianter av utbildningar. Alla som jobbar och har utbildning inom vården får utföra akupunktur på sina patienter.
Så går en behandling till
Inför din behandling får du svara på frågor om dina besvär och din övriga hälsa. Det är för att säkerställa att du får rätt sorts behandling. Då får du också information om hur behandlingen kommer att kännas och vilka eventuella biverkningar du kan förvänta dig.
Behandlingen kan vara över hela kroppen. Oftast fäster de nålarna i ryggen, armarna, händerna, fötterna, ansiktet och knäna. Patienten får oftast ligga ner. När behandlingen påbörjas används tunna, sterila nålar som penetrerar huden. Det är olika hur långt de sticks ner men nålarna kan vara mellan 15 mm och 75 mm beroende på hur djupt ner i vävnaden nålen ska komma åt och vilket område det gäller.
Under den första behandlingen används färre nålar, omkring 4 stycken beroende på hur patienten svarar på behandlingen. Allt eftersom du vänjer dig vid nålarna och får fler behandlingar utökas nålantalet.
Efter att nålarna sätts på plats stimulerar behandlaren nålarna genom att vrida dem. Stimuleringen sker med jämna mellanrum under behandlingens gång. Det är olika hur lång behandlingen är men den varar i åtminstone 30 minuter. Vanligtvis sker en akupunkturbehandling 1-2 gånger i veckan på ungefär 10 stycken behandlingar.
Så känns akupunktur
Eftersom man använder nålar i en akupunkturbehandling kan det kännas läskigt och nervöst inför den första behandlingen. Därför använder de i regel bara ett par stycken första gången för att du ska vänja dig och för att den som utför akupunkturen ska se hur du svarar på behandlingen.
När nålarna förs in kan det stickas till och du kan känna ett visst tryck kring det område nålen placeras. Sedan är det också vanligt att det pirrar och du upplever värme eller kyla. När behandlaren stimulerar nålarna kan det göra lite ont, men det går över så snart som stimuleringen är över.
Det här händer i kroppen
En akupunkturbehandling har många fördelar. Nålarna skickar ut impulser genom tunna nerver från det område där nålen sitter in till ryggmärgen. Därefter skickas impulser till hjärnan. Det gör att hjärnan producerar flera ämnen. Till exempel smärtlindrande ämnen för dig som har ont någonstans i kroppen och endorfiner för dig som lider av stress eller psykisk ohälsa. Det gör att du känner dig lugnare efter behandlingen. Där nålen sitter ökas blodcirkulationen vilken bidrar till att musklerna blir mindre spända. När nålarna sätts in och stimuleras kan du uppleva viss smärta. Men i övrigt känns behandlingen avslappnande och den lindrar din smärta.
Biverkningar
En akupunkturbehandling har nästan inga biverkningar, men du ska alltid vara noga med att kommunicera om du har en diagnos eller går på medicin. Efter behandlingen kan du känna dig trött eller raka motsatsen. Behandlas du för smärta kan symptomen ökas direkt efter behandlingen men det minskar så småningom. Du kan få blåmärken men de försvinner efter ett par dagar.