Katten är ett mycket omtyckt och populärt husdjur. Många väljer att ha en eller flera katter som sällskap ända från barnsben och tills de blir gamla. Om du också hör till katternas anhängarskara och antingen redan har en katt, eller planerar att skaffa en snart, finns det en viktig sak att tänka på. Du bör skaffa en riktigt bra kattförsäkring. Denna ger ett bra skydd om något skulle hända ditt kära husdjur, oavsett om det är en skada till följd av ett olycksfall eller en sjukdom.
Snabbmeny:
⭐ Toppval Kattförsäkringar ⭐ Veterinärvårdsförsäkring katt ⭐ Vanliga frågor
Behövs en försäkring?
Innehåll
Den första frågan som du förmodligen vill ha svar på är om det verkligen behövs en försäkring. Går det inte bra att istället lägga undan pengar lite då och då och betala ur egen ficka om något skulle hända? Vår starka rekommendation är definitivt att teckna en kattförsäkring. Visst låter det bra i teorin att lägga undan pengar, men för det första är det lätt att det är just en sådan utgiftspost som stryks om det blir lite knapert ekonomiskt under en period. För det andra vet du aldrig hur mycket veterinärkostnaderna kan dra iväg om olyckan är framme. Det kan visa sig bli mycket dyrare än du haft möjlighet att spara ihop till. Dessutom vet du aldrig hur lång tid du får på dig att spara, eftersom en olycka eller sjukdom lika gärna kan inträffa när du haft din katt i två veckor, som när du haft den i 13 år.
Om du väljer att försäkra din katt har du ett stabilt skydd hela tiden, från dess att karenstiden gått ut till dess att din katt lämnar dig, förhoppningsvis efter många fina år tillsammans. En kattförsäkring gör att du slipper känna oro över huruvida du ska ha möjlighet att låta din katt genomgå nödvändiga operationer om den skulle råka ut för en olycka eller bli sjuk. Då hjälper försäkringen till och gör även de dyra ingreppen möjliga.
Toppval Kattförsäkringar
Vi har valt dessa försäkringsbolag som våra Toppval för kattförsäkring.
Inget förslag ännu.
Kattförsäkringens omfattning
Vad är det då som ingår i en kattförsäkring? Det är en bra fråga, och den kan också vara något komplicerad att ge ett rakt svar på eftersom det kan variera beroende på vilket försäkringsbolag du bestämmer dig för att bli kund hos. Vi ska ta en titt på vad som vanligtvis brukar ingå, men det är viktigt att du tittar på alla lösningar med kritiska ögon, eftersom det finns försäkringsbolag som utesluter vissa delar för att erbjuda en prismässigt konkurrenskraftig försäkring. Läs därför alltid igenom en specifik försäkrings villkor noga, för att se vad som ingår, vilka undantag som finns och vad som behöver läggas till som en tilläggsförsäkring.
Veterinärvårdsförsäkring
Veterinärvårdsförsäkringen är en självklar del av en kattförsäkring. Den här försäkringen är otroligt viktig och den kan rädda dig från enorma utgifter om din katt skulle bli skadad eller sjuk och på grund av det behöva veterinärvård. Den här försäkringen täcker både undersökning och behandling hos veterinär i samband med olyckor och sjukdomar. Det här är en försäkring som gäller så länge katten lever, förutsatt att du inte säger upp den eller slutar betala försäkringspremien. Däremot kan maxbeloppet sjunka efter att katten har uppnått en viss ålder. Vilken ålder det gäller och hur mycket beloppet sjunker kan du läsa i varje försäkrings villkor. Det kan också finnas undantag för så kallade dolda fel i försäkringen. Dock kan det vara så att uppfödaren har tecknat en dolda fel-försäkring, och den täcker då den del som inte ingår i den vanliga kattförsäkringen.
Självrisk vid veterinärbesök
Något som du behöver komma ihåg är att veterinärbesöken inte kommer bli kostnadsfria bara för att du har din katt försäkrad. Det finns även en självrisk som ska betalas. Exakt vad självrisken ligger på varierar både från ett bolag till ett annat, men också från en försäkring till en annan. Ofta finns det en fast del av självrisken och en rörlig del. Den rörliga delen räknas ut procentuellt på vad kostnaderna hamnar på. Ofta går det att vara med och styra över hur den fasta och den rörliga självrisken ska fördelas när du tecknar en försäkring. Det går att välja en högre fast självrisk mot en lägre procentuell rörlig del. Den som hellre vill ha en lägre fast självrisk får istället en högre rörlig del.
Det går inte att säga vad som blir mest gynnsamt. Det beror helt på vilka situationer du och din katt hamnar i. Om den till exempel skulle råka ut för en olycka där den blir påkörd, och behöver en rad operationer efteråt, drar kostnaderna ofta iväg väldigt mycket. I en sådan situation skulle du tveklöst tjäna på att ha en hög fast del och en låg rörlig del. Om det å andra sidan handlade om en enklare sjukdom med provtagning och ett enskilt besök, tjänar du förmodligen mer på en låg fast självrisk och en hög rörlig, eftersom totalkostnaden inte blir så hög. Självrisken gäller normalt för ett bestämt tidsspann. Du behöver generellt inte betala på nytt vid varje besök i en behandlingsserie. Har du väl betalat självrisken brukar den gälla i en period som kan sträcka sig från ett halvår till ett år.
Livförsäkring
I många kattförsäkringar ingår en livförsäkring. Om den inte gör det i den försäkring du har valt, går den att teckna separat. Om katten blir så sjuk att den måste avlivas, eller om den skadas så allvarligt i en olycka att den behöver avlivas, betalas ersättning ut som ett engångsbelopp. Vilket belopp som betalas ut baseras på inköpspriset på katten. Om din katt är meriterad leder det till att värdet höjs, något som gör att ett högre belopp betalas ut om livförsäkringen behöver utnyttjas. Hos många försäkringsbolag börjat värdet minska när katten har uppnått en viss ålder. Vilken ålder gränsen går vid kan variera från bolag till bolag. Hos de allra flesta bolag upphör livförsäkringen helt att gälla vid en ännu äldre ålder. Det kan exempelvis vara när katten fyller 13 år.
Medicin och rehabilitering
I vissa försäkringar, men långt ifrån alla, ingår ersättning för medicin och rehabilitering som behövs i samband med veterinärvård. Det här är definitivt något som du bör undersöka innan du tecknar en försäkring. Kostnaderna för båda de här delarna kan bli riktigt höga om de inte täcks av försäkringen. Det kan därför vara värt att betala lite mer på månadsbasis och ha ett komplett skydd som innefattar de här två sakerna. Om det inte ingår i basförsäkringen har försäkringsbolaget förmodligen tilläggsförsäkringar som du kan teckna för att få med även detta i skyddet.
Konsten att välja kattförsäkring
Som med alla typer av försäkringar finns det ett flertal aktörer som arbetar med kattförsäkringar. Var och en av dessa kan ha flera olika försäkringsprodukter. Det innebär att du ställs inför en hel del val när du ska försäkra din katt. Frågan är då vad du ska tänka på när du ska teckna en försäkring. Det finns några saker.
-
Skaffa försäkringen så snabbt det bara går.
Det här låter förstås väldigt enkelt, och det är det. Trots det finns det många som har sin katt oförsäkrad under en kort eller lång period. Det är synd, eftersom det kan resultera i undantag i försäkringen och framför allt kan det bli väldigt dyrt om olyckan är framme. Se därför till att teckna en försäkring så fort du har köpt en katt. Vanligtvis går det att försäkra en katt redan när den är 6 veckor. Då har den förstås inte övergått i din ägo, så i den åldern är det förmodligen uppfödaren som har en försäkring. När katten väl flyttar hem till dig är det däremot dags att försäkra den. Gör det redan första dagen, så slipper du glömma bort det när vardagens alla sysslor kommer ikapp.
-
Jämför villkor och priser
Priset är inte det viktigaste när du ska teckna en försäkring. Tolka dock inte det som att du ska betala vilket pris som helst för att en försäkring verkar bra. Ofta lönar det sig att jämföra såväl villkor som priser. Då framgår det tydligare vilka bolag som kan erbjuda omfattande försäkringar som samtidigt är prisvärda. Även om det inte är den billigaste försäkringspremien du ska sträva efter att hitta, så ska du sträva efter ett så bra pris som möjligt för det skydd du har valt. Om tre försäkringar visar sig vara likvärdiga i omfattning och villkor finns det naturligtvis ingen anledning att välja den dyrare av dem.
-
Undersök möjligheten till rabatt
Det är ibland möjligt att samla försäkringar hos ett visst bolag och på så sätt få rabatt på årspremien. Om du redan har andra djur försäkrade hos ett visst försäkringsbolag, och väljer att försäkra även din katt där, kan du till exempel få en försäkringspremie som är lägre än standardpriset. På samma sätt kan du få premierabatt om du försäkrar katten i samma bolag som du har barnen, hemmet och bilen försäkrade i. Se över den här typen av möjligheter. Naturligtvis ska du inte satsa på en sådan rabatt om inte försäkringen håller måttet, men förutsatt att du är nöjd med skyddet din katt får, kan det vara ett smart sätt att pressa priset.
-
Vad ingår i grundpriset
Ta en titt på vad som ingår i basförsäkringen utan tillägg. Kom ihåg att vissa bolag inkluderar livförsäkringen direkt i basförsäkringen, medan andra har detta som ett möjligt tillägg. Samma sak gäller medicin och rehab. Försök välja en så omfattande försäkring som möjligt. Det tjänar du ofta på i längden, och det ger ökad trygghet. Det är dessutom enklare än att ha en rad tilläggsförsäkringar som behöver förnyas.
-
Åldersgränser
Det kan vara bra att se över vad försäkringarna har för åldersgränser. Om du har en äldre katt som du vill försäkra går det faktiskt inte att göra det överallt. Vissa försäkringsbolag godkänner inte att äldre katter försäkras, medan andra inte har några problem med detta. Det är även viktigt att se över vid vilken ålder maxbeloppet för veterinärvård börjar sjunka och i vilken omfattning. Dessutom är det klokt att undersöka hur länge livförsäkringen gäller. Det kan finnas en del skillnader mellan olika bolag och olika försäkringar.
Frågor och svar kring Kattförsäkringar
✅ Hur mycket kostar en kattförsäkring per månad?
✅ Hur lång karenstid är det vid tecknande av kattförsäkring?
✅ Är det möjligt att enbart välja en fast självrisk och slippa den rörliga delen?
Källor:
⭐ Toppval Kattförsäkringar ⭐ Veterinärvårdsförsäkring katt ⭐ Vanliga frågor
Redaktör
Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin