Klippmaskin för häst

Klippning är kanske inte det första man tänker på när det gäller hästar och deras skötsel. Faktum är att många hästägare klipper sina hästar, i synnerhet på hösten när vintern står för dörren. Det går naturligtvis att ta hjälp och låta någon annan klippa hästen, men många köper en egen klippmaskin och friserar själv sin häst.

Bäst Klippmaskin för häst

Snabbmeny:
Toppval Klippmaskin för hästar Vanliga frågor


Viktiga faktorer vid val av klippmaskin för häst

Det finns många olika klippmaskiner på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Det finns inget generellt svar på frågan, utan det är flera faktorer som påverkar vilken klippmaskin som är den bästa för just dig och din häst. Men lite hjälp på traven kan du få genom att fundera på följande frågor:

  • Är det bara en häst som ska klippas eller har ni fler hästar i stallet?
  • Kommer maskinen att användas flitigt hela året, eller enbart på vintern?
  • Vill du ha en bärbar klippmaskin, eller en elektrisk med sladd?
  • Tänker du klippa hela hästen eller bara göra halvklippningar?
  • Är hästen ljudkänslig?
  • Hur mycket är du beredd att betala för en klippmaskin?

val av klippmaskin för häst

Fördelar med batteridrivna klippmaskiner

Många professionella hästskötare, som ofta har hand om ett stort antal hästar, föredrar att använda batteridrivna klippmaskiner. Detta främst av säkerhetsskäl, eftersom sladden kan innebära en viss risk. Har du bara en häst att klippa behöver inte sladden utgöra något större problem, eftersom du förmodligen kan lägga betydligt mer tid på klippningen och kan hålla koll på sladden under arbetet.

Men, många föredrar ändå de batteridrivna maskinerna och tycker att de är enklare att hantera. Vissa tycker också att de ger ett snyggare resultat, men det är förstås en fråga om vana och tycke och smak.

Om hästen är känslig för ljud är det förstås viktigt att köpa en klippmaskin som inte har en allt för hög ljudnivå. Oavsett om hästen är känslig eller inte är det bra att alltid börja klippningen med att vänja hästen vid både klippmaskinen och ljudet. Om hästen är orolig gäller det att vara utrustad med tålamod och ta det hela i hästens takt. Det är viktigt att du själv är lugn och tar gott om tid på dig. Prata med hästen och ge den tid. De flesta problem brukar gå över om den som klipper är lugn och samlad. Du kan också testa att ge den lite mat, eller en morot, för att göra det lite trevligt. Hästar brukar vänja sig vid det mesta om man bara ger dem tid.

Knep för att göra klippningen enklare

Det finns många knep för att göra klippningen enklare och för att få ett bra resultat. Ett är att borsta hästen med en mjuk borste under klippningen. Då ser direkt om du missat något eller om klippningen är ojämn. Bada, eller duscha, hästen direkt efter klippningen så försvinner alla lösa hår som annars kan orsaka klåda på hästen. Du kan gärna tillsätta lite babyolja i vattnet så blir hästen blank och fin, och dammet försvinner. Men ta inte för mycket olja för då blir pälsen fet och oljig.

Toppval Klippmaskin för häst 2025

Vi har valt dessa Klippmaskin för häst som våra Toppval.
Maskiner för enkel och komfortabel klippning även under tuffa omständigheter.

1. Klippmaskin med 2 batterier Nöt/Häst

Om du har en eller flera hästar vet du redan att du behöver en hel del tillbehör för att kunna ta väl hand om dina djur. En av de saker du har nytta av att ha hemma är en klippmaskin och då naturligtvis en modell som är avsedd för just hästar. Den här varianten är ett utmärkt exempel på en sådan och den är batteridriven vilket naturligtvis är en förutsättning för att du ska kunna klippa din häst där det passar bäst för stunden. När du köper den här klippmaskinen följer det med två batterier och du får även med en laddare. På så sätt kan du komma igång och påbörja klippningen i stort sett direkt du får hem produkten.

När den här klippmaskinen är fulladdad kan du räkna med en klipptid på cirka 110 minuter. Att ladda maskinen helt och hållet tar cirka 90 minuter. Vid köp medföljer Kerbl Premiumskär 31/15. Detta innebär att den har 31 tänder på nedre delen och 15 på den övre.

Kolla priset

2. Klippmaskin Aesculap Bonum Häst 31/23

Det här är en utmärkt klippmaskin att välja om du ska köpa en maskin som du kan klippa din häst med. Den är naturligtvis trådlös och den är ergonomiskt utformad för att det ska bli så bekvämt och enkelt som möjligt när du ska utföra en klippning. Något som du troligtvis kommer uppmärksamma när du börjar använda den här maskinen är att den är väldigt lättviktig jämfört med många andra klippmaskiner avsedd för stora djur som exempelvis hästar.

När du köper den här klippmaskinen kommer den tillsammans med både batteri och laddare. Det följer även med en bladuppsättning samt olja. Du får också med en underkniv där det finns 31 tänder och en överkniv som har 23 tänder, allt för ett effektivt resultat. En väska följer också med vid köp, vilket innebär att du enkelt kan packa ned maskinen när klippningen är klar. På så sätt kan du också lätt ta med den till stallet när det är dags att klippa hästarna.

Kolla priset

3. Klippmaskin Heiniger Xplorer 2 batterier för Häst

Om du är på jakt efter en klippmaskin att klippa dina hästar med och vill ha en variant som är både effektiv och tystgående har du modellen för dig här. Den här maskinen är mer tystgående än de flesta andra klippmaskiner och den är utrustad med en teknik som gör att batteriet håller längre vid användning samt att den inte laddar ur mellan användningstillfällena. Den levereras dessutom med ett extra batteri.

När du köper den här klippmaskinen får du med ett kamset där överskäret har 31 tänder och underskäret är utrustat med 23 tänder. Detta bidrar till ett effektivt och bra klippresultat. Det följer också med en väska så att du på ett smidigt sätt kan frakta med dig klippmaskinen när det är dags att klippa hästarna samt när du är klar och ska ta med den hem eller lägga undan den i sadelkammaren. Olja, skruvmejsel, bruksanvisning och batteriladdare medföljer också vid leverans.

Kolla priset

Att välja klippmaskin

Att välja klippmaskin är, som sagt, inte så lätt. Men det blir lite enklare om man delar upp de viktigaste faktorerna, så att man vet vad man ska titta efter.

Driftsäkerhet

Driftsäkerheten är förstås en viktig faktor. Det kan ju vara svårt att veta hur driftsäker en maskin är, men här kan du ha bra användning av recensioner och omdömen från andra användare. Här på internet kan man hitta omdömen om de flesta maskiner, där du kan få reda på vad andra användare tycker om en viss klippmaskin.

Ljudnivå

Ljudnivån spelar stor roll. Naturligtvis är ljudnivån viktig om du har en känslig häst, men en högljudd maskin kan också kännas obekväm för den som ska klippa. Klippmaskinernas ljudnivå ligger som regel mellan 60 och 85 dB. 60 dB motsvarar en vanlig konversation medan 85 dB kan jämföras med ljudet från storstadstrafik. Du kan alltså välja om du vill ha samtalston eller ljudet av storstadstrafik i stallet när du klipper din häst.

Ergonomi

Ergonomin kan också ha en avgörande roll för vilken maskin du väljer. Hur känns maskinen att hålla i och använda? Har den bekväm form? Är reglagen lätt åtkomliga? Låg vikt och minimala vibrationer är också faktorer som gör maskinen bekväm att använda.

Stöttålighet

Stöttåligheten är det också bra att ha koll på. Om olyckan är framme och du tappar maskinen på stallgolvet kan en sprucken motorkropp bli en dyr historia.

Typ av batteri

Om du väljer en batteridriven klippmaskin är det bra att se på vilken typ av batteri som används. Litium-Ion batterier är effektivare och har kortare laddningstid än äldre nickel-cadmium batterier. Litium-Ion-batterierna håller också laddningen längre.

Priset

Naturligtvis tittar man också på priset när man ska köpa en klippmaskin. Det är helt naturligt att man vill köpa en produkt till ett så lågt pris som möjligt. Men, tänk på att de billigaste maskinerna ofta inte håller speciellt hög kvalitet. Det gamla talesättet att man får vad man betalar för sig gäller i regel också när det handlar om klippmaskiner för hästar.

Att välja klippmaskin

Behöver din häst klippas?

Det kan också vara bra att veta att alla hästar faktiskt inte behöver klippas. Om du ska klippa din häst beror på en rad olika faktorer. Dina svar på följande frågor kan ge dig tips om ifall din häst behöver klippas och vilken klippstil som i så fall passar din häst bäst.

  • Hur ofta rider du hästen så att den blir svettig?
  • Rider du i ridhus eller rider du oftast utomhus?
  • Vilken temperatur är det i stallet?
  • Går din häst ute stora delar av dagen?
  • Är du beredd att använda täcken för att kompensera för klippningen?

Vilke klippstil passar till din häst?

Om du tänker klippa hästen är det bäst att börja under hösten då hästen sätter sin vinterpäls. Om pälsen växer kraftigt behöver du kanske klippa någon eller några gånger under vintern. Men, du bör sluta klippa när våren kommer eftersom det annars kan störa den naturliga hårfällningen. Detta kan i sin tur resultera i en dålig sommarpäls.

Det finns många olika klippstilar som exempelvis helklippning, halvklippning, täckes- och filtklippning, jaktklippning, spårklippning och islandsklippning.

Den största fördelen med att klippa hästen är att den svettas mindre och därför orkar mer.

Frågor och svar kring Klippmaskin för hästar

✅ Vilka faktorer är viktiga att ta hänsyn till vid köp av klippmaskin för häst?

Det finns ett flertal faktorer som är i stort sett lika viktiga. Ljudet vid användning är en av dessa. Det är en klar fördel att välja en så tystgående modell som möjligt. Det är också bra om den inte är för tung. Vidare är driftsäkerheten förstås otroligt viktig. Något annat som spelar roll är motortyp samt typ av batteri. Om en batteridriven maskin ska användas är det viktigt att kontrollera hur lång användningstid den har mellan laddningarna, för att klippningen ska slippa bli ett långvarigt projekt. Det kan finnas betydande skillnader mellan olika modeller, och detta är något som verkligen tål att granskas och jämföras innan köpet genomförs. Här hittar du våra Toppval av Klippmaskiner för hästar.

✅ Är det en bra idé att köpa en sladdlös klippmaskin?

Ja, det kan definitivt vara en riktigt god idé. Då behöver du inte bli lika beroende av var eluttagen sitter. Det blir också lättare för dig att komma åt överallt när du ska klippa, utan att irritera hästen med en sladd som ska dras fram och tillbaka.

✅ Hur mycket kostar klippmaskiner för hästar?

Det kan variera. Det förekommer relativt stora prisskillnader, vilket förstås är något som det gäller att vara medveten om. De flesta modeller kostar mellan 1 500 och 7 000 kronor. Det är som nämnts en mycket spretande prisbild och det gäller att läsa på om de olika modellerna innan beslutet fattas. Även om priset inte bör vara det som på egen hand fäller avgörandet går det förstås inte att bortse från de stora skillnaderna. Det gäller med andra ord att fundera över vilka funktioner du verkligen behöver. När du väl har hittat ett antal maskiner som uppfyller kraven kan du jämföra priset på dessa och välja en som passar din budget.

✅ Vad bör man tänka på när man ska klippa en häst med maskin?

Det finns en hel del saker att tänka på, men det viktigaste är att komma ihåg att ta klippningen i hästens takt. Låt hästen vänja sig vid både ljudet och maskinen innan klippningen påbörjas. Om hästen är lite nervös kan det vara betydligt enklare att använda en sladdlös maskin. Testa gärna att ge den lite morötter eller andra godbitar medan klippningen pågår, för att se om det får den att bli lugnare.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Klippmaskiner för hästar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin