Laminatgolv

Bäst laminatgolv

Snabbmeny:
Toppval laminatgolv

Dela på Facebook Dela på Twitter


När det är dags att lägga nytt golv är det många beslut som ska tas. Det allra första beslutet handlar förstås om vilken typ av golv man ska ha. Ska det vara ett vinylgolv, linoleum, eller kanske ett trägolv? De flesta material har både för-och nackdelar, mycket beroende på var man vill använda dem. Men om du ska lägga golvet själv spelar det kanske också roll ifall golvet är lätt eller svårt att lägga själv. Det kan till exempel vara svårt att lägga ett vinylgolv själv om man inte har vanan inne, eftersom mattan ska skäras till med perfekt passform för det specifika rummet.

Laminat – Ett material som de flesta kan hantera

En typ av material som passar i de flesta rum, och som ger mycket stora valmöjligheter är laminat. Laminatgolv är vanligen så lätta att lägga att de flesta kan göra det själva, och detta är ofta också ett mycket prisvärt alternativ. Oavsett vilken typ av golv du gillar bäst kan du få ett golv i din smak om du väljer ett laminatgolv, eftersom dessa kan se ut nästan hur som helst. Det vackra trägolvet du sett och beundrat hos grannen kan vara ett laminatgolv. Men ett laminatgolv kan också se ut som ett äkta stengolv, eller så kan det vara ett golv med spännande mönster eller ett sobert enfärgat golv.

Byggs upp av flera olika skikt

Laminaten till golvet byggs upp av flera olika skikt. Skikten limmas och pressas ihop under högt tryck. Det finns två olika varianter av laminat som kan användas till golv, nämligen:

  • direktlaminat och
  • högtryckslaminat

Laminaten till golvet byggs upp av flera olika skikt.

Direktlaminat består av fyra olika skikt; ett slitskikt, ett mönsterskikt, en kärna och ett balansskikt.

Högtryckslaminatet har slitskikt och mönsterskikt i ett och detta laminat består alltså av högtryckslaminat, kärna och balansskikt.

Kärnan är själva bäraren av laminatgolvet och den tillverkas oftast av HDF (högdensitetsfiberboard). I laminatgolv av mycket hög kvalitet kan denna kärna vara fuktresistent vilket ger golvet betydligt fler användningsområden än laminatgolv av lägre kvalitet. Balansskiktet är till för att golvet ska vara stabilt och behålla sin form. Detta skikt hindrar, till exempel, golvet från att bågna. Ett laminatgolvs balansskikt är impregnerat.

Golvens skikt

Direktlaminatgolvet har ett mönsterskikt som består av ett fotografiskt papper, och det är detta skikt som ger golvet dess utseende. Pappret behandlas med melaminhartser, och ovanpå mönsterskiktet finns sedan slitskiktet som skyddar mönsterskiktet från slitage. Hos direktlaminat består slitskiktet oftast av melaminhartser och korund där mängden korund är avgörande för hur slitstarkt golvet är.

Högtryckslaminat, som alltså inte har separat mönster- och slitskikt utan ett skikt som har båda dessa lagers egenskaper och som limmas/ pressas fast ovanpå kärnan. Denna typ av golvlaminat är mycket slitstarkt. En del laminatgolv är också försedda med ett ljuddämpande skikt under de övriga skikten. Detta ger dig då en allt-i-ett lösning som innebär att du slipper lägga papp, eller annat ljuddämpande underlag innan du lägger golvet.

Toppval laminatgolv 2024

Vi har valt dessa laminatgolv som våra Toppval.

Kan man lägga laminatgolv själv?

En stor fördel med laminatgolv är att de faktiskt är lätta att lägga och att de flesta som är normalt händiga klarar att lägga golvet själva. Allra enklast är det om du väljer ett så kallat klickgolv. Ett klickgolv består av brädor som har en spont på ena sidan och en not på andra. Spont och not passar ihop med varandra och du sätter ihop brädor eller plattor, som pusselbitar. När bitarna sitter på plats hörs ett litet klick. Det är detta klick som har gett klickgolvet sitt namn.

Detta sätt att lägga golv innebär att du lägger golvet utan vare sig spik eller lim. Golvet ska läggas flytande, det vill säga med en liten luftspalt mellan vägg och golv, för att det ska ha möjlighet att röra sig när det påverkas av temperatur och luftfuktighet. När du lägger golvet flytande på detta sätt får det en viss rörelsemån vilket minskar risken att golvet bågnar eller förändras på annat sätt genom årstiderna.

Kan man lägga laminatgolv själv?

Tips för dig som ska köpa laminatgolv

Laminatgolv finns i olika kvaliteter, och då också i olika prisklasser. Det finns en speciell klassificering där man testar golv för olika användningsområden vilket underlättar för dig att hitta ett golv som passar för just det ändamål du tänkt dig. Bland annat klassas golv för privat och offentlig användning. Golven klassificeras med två siffror, där den första talar om ifall golvet lämpar sig för privat eller offentligt bruk och den andra siffran anger golvets slitstyrka. Det finns förstås inget som hindrar att du väljer ett golv som är avsett för offentligt bruk om du vill ha ett extra slitstarkt golv.

Tips för dig som ska köpa laminatgolv

Laminatgolv är över lag mycket tåliga och slitstarka och ett perfekt val för familjer med barn och djur. Hur tåligt golvet är beror förstås på vilken kvalitet du väljer. Man brukar säga att man får vad man betalar för, och hur tåliga de olika golven är kan du se på slitageklassificeringen.


Tips på fler av våra köpguider:


Stort utbud

Ett laminatgolv kan alltså se ut som ett golv av äkta trä, sten eller något annat material. Alla laminatgolv är dock inte imitationer av äkta golv, utan det finns ett enormt utbud av färger och mönster. Det innebär att med ett laminatgolv kan du få ett golv som ser ut precis som du vill. Vill du ha ett helt vitt golv kan du få det, och vill du ha ett golv i glada färger eller spännande mönster så får du det.

En sak som är bra att tänka på när du väljer ditt laminatgolv är att du inte bör ta ett laminat som är alltför tunt. Välj ett laminatgolv som är minst 7 mm tjockt, om man räknar bort eventuell ljuddämpning. Om brädorna är tunnare än så kan det uppstå problem med klicksystemet. Ett tunnare golv är också känsligare när det gäller fukt och repor.

Kolla vilken slitage- och användarklass golvet tillhör. Golv i klasserna 21,22 och 23 är avsedda för hemmiljö, och klasserna 31,32 och 33 täcker in offentlig miljö, såsom, caféer, restauranger och kontor.

Räkna med ett visst spill eftersom du måste såga till en del brädor. Som regel brukar man utgå från 7 % spill, men det beror förstås också på hur rummet ser ut, och hur mycket du behöver kapa och såga.

Snabbmeny:
Toppval laminatgolv

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin