Lättbetongblock

Bäst lättbetongblock

Snabbmeny:
Toppval lättbetongblock

Dela på Facebook Dela på Twitter


Lättbetongblock är ett byggmaterial som kan användas till många olika projekt. Lättbetong uppfanns redan på 1920-talet, och har alltså använts i cirka 100 år nu. Det var teknologie doktor Axel Eriksson som uppfann lättbetongen, och den kommersiella tillverkningen började 1929 vid en fabrik som Carl August Carlén, ägare av Yxhultsbolaget, lät uppföra för ändamålet. Till att börja med såldes lättbetongen under namnet ånghärdad gasbetong, men under 1940-talet ändrades namnet till Ytong (Y som i Yxhult). Denna lättbetong tillverkades av alunskiffer och kom på grund av den blåaktiga färgen att kallas blåbetong i folkmun.

I början av 1930-talet framställde en grupp forskare lättbetong med sand och cement som utgångspunkt. Denna metod användas främst av Siporex, som var en av de två stora tillverkarna av lättbetong i Sverige (den andra var Yxhults AB). Det fanns också ett antal mindre tillverkare som under denna tid sålde lättbetong under en rad andra varumärkesnamn.

Byte av material

Användandet av lättbetong i byggen var som allra störst under 1960-talet. Men, 1972 påtalade Statens Strålskyddsinstitut att det var olämpligt att använda alunskiffer på grund av att det innehåller radon. Tillverkningen av blåbetong / lättbetong av alunskiffer upphörde därför 1975. Eftersom lättbetong som bygger på cement och sand inte innehåller radon, övergick även Yxhult Ab till dessa material i sin lättbetongtillverkning efter 1975.

Det finns idag två huvudtyper av lättbetong; lättbalastbetong och gasbetong. Oftast är det gasbetong som avses då man talat om lättbetong. Som namnet antyder har lättbetong lägre vikt än vanlig betong. Därmed blir hållfastheten sämre än hos betong, men å andra sidan har lättbetongen bättre värmeisoleringsegenskaper. Lättbetong kommer i former som block, balkar och element.

Användandet av lättbetong i byggen.

Ett material som är enkelt att arbeta med

Förutom till större byggen har lättbetongblock kommit att bli en favorit för många hemmafixare och diy-are. Dels för att detta är ett material som inte angrips av mögel eller röta, dels för att det är lätt att arbeta med. Lättbetongblock är inte särskilt tunga, och du behöver inte alltför mycket muskelstyrka för att kunna hantera blocken. Det är lätt att såga i lättbetongblock, och de är enkla att limma ihop och skapa både praktiska mellanväggar, murar, möbler och andra projekt. Vill du bygga upp en vägg inne är det bara att stapla lättbetongblock på varandra och limma ihop dem till en stabil vägg.

Det är också ett praktiskt material för efterisolering av ytterväggar i äldre hus. Lättbetongblocken ger både styrka och värme till den gamla väggen. Lättbetongblock och plattor är lätta att skära till efter önskemål, och de tål både värme och vatten. Därför är det ett perfekt material om du vill bygga något i badrummet eller köket. En praktisk bänk och vedförvaring i köket, eller hyllor eller andra badrumsmöbler bara för att nämna några exempel.

Toppval lättbetongblock 2024

Vi har valt dessa lättbetongblock som våra Toppval.



>> LÄS MER HÄR


Tips för dig som ska köpa lättbetongblock

Lättbetongblock finns i flera olika storlekar och former. Vilken typ av block du ska köpa beror på det projekt du ska ha blocken till. Några av de lättbetongblock du kan hitta på marknaden är:

  • Multiplatta
  • Lättbetongplatta med vinkel
  • U-block
  • Isolerblock
  • Massivt block
  • Hörnblock

Välj den, eller de typer av lättbetongblock som behövs för just ditt projekt. Flera av de olika blocken har namn som ger en antydan om hur de ska användas, och du kan också se på formen var de passar in. De viktigaste egenskaperna att hålla koll på är blockens densitet, fuktkänslighet och hur bearbetningsbara de är.

Lättbetongblock kan vara armerade eller oarmerade.

Lättbetongblock kan vara armerade eller oarmerade. Vilket du ska välja beror på vilken belastning de kommer att utsättas för och vilka hållfasthetskrav som ställs. I armerade lättbetongprodukter är stålet som används för armeringen behandlat för att stå emot korrosion. Det som avgör hur hållfasthet och värmeisoleringsförmåga ser ut hos lättbetongblocken är dess densitet. Densitet och porstruktur ger lättbetongen dess egenskaper, till exempel u-värdet. Om du ska använda lättbetongblock för att bygga väggar eller liknande kan det vara viktigt att kolla u-värdet innan du bestämmer dig för vilka block du ska välja. U-värdet kan du oftast hitta i blockens produktdatablad, och brukar också finnas på produktleverantörernas hemsidor.

Murblock, lecablock och lättklinkerblock

Murblock, lecablock och lättklinkerblock är andra namn för de praktiska block som man kan använda till så mycket. I lecablocken blandas lecakulor tillsammans med cement, sand och vatten. Detta ger lättbetongblock med hål, vilket gör lecablocken mycket genomsläppliga. Om du ska bygga en vägg med just lecablock kan denna behöva isoleras och vindtätas på grund av genomsläppligheten.

Murblock, lecablock och lättklinkerblock

Om du vill ytbehandla dina lättbetongblock när du är klar med bygget har du många möjligheter. Du kan putsa ytan, precis som med en vanlig betongyta. Detta ger ett rustikt ytskikt som kan målas eller filtas. Vill du ha en slätare yta kan du välja att spackla och måla. För inomhusbruk kan du också tapetsera eller kakla ytan. Ett bra tips är att alltid fukta lättbetongytan innan, så att den inte suger fukten ur putsen, spacklet eller limmet.


Tips på fler av våra köpguider:


Lättbetongblock med många användningsområden

Lättbetongblock av olika slag har massor av användningsområden. Du kan använda dem för att bygga murar, husgrunder och väggar. Du kan också använda lättbetongblock för olika byggen och projekt i trädgården. Du kan bygga en mur som ger dig en vindskyddad plats, bygga kanter och vackra planteringar i trädgården. Eller varför inte mura upp en grill med ordentlig avställningsyta för sommaren grillkvällar. När du byggt din grill eller mur kan du putsa den, och kanske måla för att få exakt den kulör du vill ha. På grund av att lättbetongblocken limmas / muras samman tätt får du en slät yta som kan ytbehandlas för att få till den rätta känslan.

En mur av lättbetongblock ger växthuset mer rymd och volym, samtidigt som du kan putsa och få en växthusgrund som även höjer utseendet på växthuset och ger en känsla av elegans. Några block staplade på varandra kan också bli en enkel, men stark, stomme för en mysig bänk i trädgården. Du kan snabbt och enkelt skapa sittplatser där de behövs som bäst. Att använda sig av just lättbetongblock vid dessa projekt ger en extra fördel i och med att blocken är så lätta att du kan flytta runt dem och testa dig fram innan du monterar dem för ett varaktigt resultat.

Snabbmeny:
Toppval lättbetongblock

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin