Löpband

Bäst löpband

Snabbmeny: Topp-3 Löpband Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Att ha ett löpband hemma kan vara väldigt praktiskt. Många vill träna men har svårt att hitta den tid som krävs för att ta sig till närmaste gym. För att träningen ska bli av överhuvudtaget är det därför viktigt att den kan ske i eller i nära anslutning till hemmet. Man behöver förstås inte ha ett fullfjädrat hemmagym, men några grundläggande maskiner kan onekligen vara bra att ha. Ett av de enklaste och mest grundläggande redskapen är ett löpband. Det är lätt att hantera, kan användas av de flesta och det går att variera träningen. Många som bara har plats för en eller två maskiner hemma väljer därför just löpbandet.

Fördelarna med ett löpband

Den kanske allra tydligaste fördelen med löpbandet är att du kan träna oavsett väder. Du kanske inte är något stort fan av att ge dig ut på joggingrunda när regnet öser ned. Det slipper du om du har denna träningsmaskin i hemmet. Det kanske inte låter som en så tungt vägande fördel, men det är det faktiskt. Den sämsta träningen är den som inte blir av. Om du har planerat att ge dig ut och springa och tittar ut och ser att det spöregnar kanske du struntar i att träna och stannar inne istället. Det är kanske behagligare för stunden, men det innebär missad träning, det vill säga den sämsta träningen av dem alla. Genom att undanröja väderproblemet ökar du sannolikheten att träningen blir av markant. Just därför är löpbandet en bra investering.

En annan fördel är att det blir enklare att genomföra ett lätt pass på band jämfört med ute på bana eller löpslinga. Det är kanske inte de lätta träningspassen som får mest uppmärksamhet, men det betyder inte att de inte är viktiga. Återhämtning är tveklöst otroligt viktigt för den som vill lyckas. Alla pass kan inte bestå av motion på maxnivå. Ibland behöver du väva in ett lugnt joggingpass. När du joggar ute på bana är det lätt att du omedvetet ökar både tempo och intensitet. När du däremot joggar på band har du inte den möjligheten. Där ställer du nämligen in hastigheten när du börjar. Du behöver då bara se till att inte ändra några inställningar, så löser sig problemet automatiskt.

Topp 3 Löpband 2024

Vi har valt dessa löpband som våra Topp-3. Tre stabila löpband med stor löpyta.

1. Löpband Hill Pro, inSPORTline

Det här är ett bra löpband som duger gott även för dig som vill att varje träningspass ska hålla hög nivå. Om du placerar det här bandet i ditt hemmagym ger du dig själv goda förutsättningar att lyckas bra med din träning oavsett om du tränar för att tävla eller om du bara vill förbättra dina egna förutsättningar och resultat. Om du vill inreda ett litet gym på kontoret där de anställda kan träna är det här också ett passande löpband eftersom det är robust och håller hög kvalitet.

Det här löpbandet kommer med två tunga svänghjul och dessa bidrar tillsammans med den rejäla ramen till att göra träningsredskapet riktigt tystgående. Displayen låter dig hålla koll på kaloriförbrukning och avverkad distans samt hastighet och hur lång tid du tränat. Lutningsintervall kan ställas in på fyra olika nivåer upp till 23 % och du har goda förutsättningar att anpassa löpbandet till din förmåga. Bandet är mycket viktbärande och tål en belastning upp till 180 kg.

Kolla priset

2. Löpband T30

När du vill införskaffa ett löpband till ditt hemmagym är det här ett utmärkt val av flera anledningar. Det erbjuder dig hela 25 olika träningsprogram som säkerställer att du kan få varierande och utmanande träning så ofta du önskar. Det hjälper dig också att förbättra din kapacitet så att du kontinuerligt kan utvecklas och gå framåt i din träning.

Bandet tillåter en maximal användarvikt på 140 kg och det kommer med dämpning i löpytan, vilket gör varje träningspass mer behagligt för såväl knän som övriga leder. På löpbandets display kan du när som helst se hur du ligger till när det kommer till kaloriförbrukning och distans. Något du också kan se är hur länge du tränat, vilken lutning du har samt hur snabbt du löper. Det här bandet tillåter hastigheter mellan 1 och 20 km/h. Lutningen kan du ställa in från 1 % upp till 15 %. Även detta är något som gör att detta träningsredskap passar de allra flesta.

Kolla priset

3. EXP 10i Löpband

Om du är en löpare som ställer höga krav på din utrustning kommer du att gilla detta löpband. Det har nämligen mycket att erbjuda även den som tränar inför tävling och kräver mycket. När du tränar på detta band kan du välja mellan 24 olika träningsprogram. För att du ska kunna få tillgång till dessa krävs dock att du har WiFi tillgängligt. Bandet kommer också med dubbla bluetooth-högtalare, vilket gör det möjligt för dig att lyssna på peppande låtar medan du tränar för fullt.

På detta löpband kan du komma upp i hastigheter på 19 km/h och du har möjlighet att ställa in en lutning på så mycket som 12 % om du vill öka svårighetsgraden och intensiteten i din träning. Något som också är positivt med detta band är prestandan. Den säkerställs med hjälp av 1,9” rullar som är balanserade såväl som precisionsbearbetade. Ett 3,5 CHP-drivsystem bidrar också till bättre prestanda.

Kolla priset

Något som också är väldigt positivt är att du kan ställa in lutning på bandet. Det gör att du kan få ut samma effektivitet som vid backträning, men utan att behöva ge dig ut och leta rätt på en backe. Den här typen av motionspass kan vara oerhört effektivt. Det är naturligtvis inget du behöver ägna dig åt dagligen. Som komplement till övrig träning är det dock utmärkt.

Att ha tillgång till ett löpband innebär också att den som har problem med att springa på asfalt kan ta en löprunda utan för hård belastning på lederna. Att springa belastar visserligen knän och övriga leder mer än exempelvis cykling eller simning. Underlaget har dock stor betydelse. Ett löpband ger ett relativt skonsamt underlag jämfört med många löpslingor ute.

Vem har nytta av ett löpband i hemmet?

De flesta kan ha nytta av ett löpband i hemmet. Den som kör rehabträning efter en skada kan få bra pass med hjälp av maskinen genom såväl promenader som lättare jogging. Den som tycker om att träna men har en hektisk vardag och svårt att få tiden att räcka till gymbesök kan också ha nytta av ett eget hemmagym. Några joggingpass på bandet varje vecka är lättare att klämma in i schemat än ett aerobicspass på gymmet.

Pensionären som vill kunna hålla igång såväl leder som muskler och blodcirkulation kan gå eller jogga på ett band och på så sätt behålla en god form långt upp i åren. Även elitidrottaren har en fördel av att kunna träna ordentligt på hemmaplan. Löpbandet blir förmodligen inte den huvudsakliga delen i träningsschemat, men kan fungera som ett bra komplement.

Bra löpband

Vad utmärker ett bra löpband?

Att det finns gott om löpband på marknaden går snabbt att upptäcka. Hur ska man då veta vilka som är bra? Det kan naturligtvis förekomma individuella skillnader mellan olika maskiner. Det finns dock ett antal faktorer som generellt är viktiga för att bandet ska vara bra, stabilt och ge effektiv motion.

Motordrivna band

Att bandet är motordrivet är kanske den enskilt viktigaste faktorn. Som du kanske känner till finns det även manuellt drivna band som du själv driver genom din löpning. Dessa är inte alls lika avancerade och rejäla som ett motordrivet löpband. I den här frågan råder ingen tvekan. Välj ett motordrivet löpband om du vill få ut så mycket som möjligt av varje pass. Visst kan det kännas lockande att spara pengar genom att köpa ett manuellt band, men fall inte i den gropen. Det kan bli något du ångrar relativt snabbt. När det gäller motorn finns det förstås också olika alternativ. Det finns relativt billiga motordrivna band. Det är ändå viktigt att du tittar på motorns kapacitet. Ett band med stark motor ger dig ofta betydligt bättre valuta för pengarna.

Viktiga funktioner

Funktionerna har naturligtvis också betydelse. Exakt vilka funktioner du behöver beror förstås på vad du vill få ut av löpningen. Du bör åtminstone hålla utkik efter ett band där det går att justera lutning. Du behöver naturligtvis inte ha lutning på bandet varje gång du springer. Många gånger kanske du bara vill ta ett helt vanligt löpband, som om du sprang på en bana. Andra gånger kanske du är ute efter att få till ett högintensivt löppass med bra motstånd. Det är vid de tillfällena det är otroligt bra att kunna ställa in önskad lutning. Ett bra löpband bör därför ge möjlighet att anpassa lutningen. Hastigheten är också något du bör kunna ställa in. Det gör det möjligt för dig att ägna dig åt såväl intervallpass som lugna pass eller uppvärmning.

Viktiga funktioner

Förinställda program

Ett bra löpband bör också erbjuda förinställda program. Detta gör att du kan variera din träning på ett bra sätt. Hur många program som bör ingå är svårt att sätta fingret på. Där får du helt enkelt fundera själv på vad du anser är tillräckligt. Det finns band med 10 förprogrammerade program. Andra band har färre. Om du tycker att det krävs 3 program, 5 program eller kanske 10 program för att bandet ska kunna klassas som bra, det är helt upp till dig.

Löpytans betydelse

Löpytan har naturligtvis också betydelse. Visst kan det kännas lockande att välja ett litet och nätt band som enkelt kan flyttas och kanske till och med fällas ihop. Generellt är det dock inte banden som är de bästa. Löpytan blir liten och bandet känns inte speciellt robust. För att få en riktigt bra maskin är det därför klokt att satsa på en mer gedigen maskin. De är tyngre och bredare. Det gör att de blir svårare att placera, men det ger också bättre förutsättningar för rejäla träningspass. Vissa av dessa band går också att fälla ihop. Det är naturligtvis positivt. Det gäller dock att komma ihåg att de väger mycket, något som gör att ni förmodligen behöver vara två personer för att flytta maskinen.

Löpytans betydelse

Vad kostar löpbandet?

Vad kostar det då att köpa ett löpband? Det är en högst relevant och intressant fråga. Det enkla svaret är att det kan variera oerhört mycket. De allra enklaste varianterna finns att köpa från cirka 1500 kronor. För det här priset får du räkna med att det finns en del övrigt att önska. Band i den här prisklassen är sällan motordrivna. De är inte heller speciellt robusta i sin konstruktion. Löpytan är relativt smal och liten. Å andra sidan är de här maskinerna ofta väldigt små, nätta och därmed lätta att förvara. För den trångbodde som enbart vill ha sitt band för snabba promenader kan det här möjligen vara ett acceptabelt alternativ. För den som vill kunna köra högintensiva löppass är det dock ingen god idé att välja en av de billigaste modellerna.

För runt 7500 kronor kan du hitta flera riktigt bra löpband. Dessa har ofta relativt stark motor och det går även att få ganska tystgående band i denna prisklass. De här maskinerna är främst avsedda för hemmabruk. Om du är en gymägare som letar efter nya maskiner till gymmet får du leta dig uppåt i prisklasserna. För den som vill få ut bra motionspass på hemmaplan är de här alternativen ofta fullgoda. Priset kanske låter högt för den som inte känner till så mycket om bra träningsutrustning. Den som varit med länge och känner till hur marknaden ser ut vet nog däremot att 7500 är ett relativt lågt pris för ett riktigt bra löpband.

För proffsen

I det stora prisintervallet 15 000 till 30 000 kronor kan du hitta många riktigt bra löpband. Många av dessa passar såväl privatpersonen som går in helhjärtat för sin träning som gymägaren som vill utrusta sin träningslokal med bra utrustning. Det finns många maskiner att välja på i den här priskategorin. Motorerna är starka och konstruktionerna robusta med bra yta för löpning. I den här prisklassen bör du även kunna hitta band med ett flertal förinställda träningsprogram, möjlig justering av lutning och hastighet samt möjlighet att koppla till andra externa enheter via exempelvis bluetooth.

Frågor och svar kring Löpband

✅ Vad bör ett bra löpband ha för maxhastighet?

En motfråga blir då vad du vill åstadkomma med din träning och vart du befinner dig intensitetsmässigt. Det som duger för en glad motionär är nämligen inte tillräckligt för en elitidrottare. Om du är van att springa och håller relativt höga hastigheter bör du välja ett band med en maxhastighet på åtminstone 20 km/h. För motionären kan en maxhastighet på 16 km/h däremot räcka bra. Det gäller helt enkelt att fundera över vad du vill använda bandet till idag, men även hur du tror att du kommer använda det om ett par år. Satsa hellre på ett lite dyrare band med högre maxhastighet så att du har utrymme för utveckling.

De största maskinerna kan ofta kosta 700 000 kronor eller mer. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte enbart är vikten och storleken som avgör priset. Det finns tunga modeller som är billigare och lättare modeller som kostar mer. Det kan även finnas kvalitetsmässiga aspekter som spelar in. Naturligtvis inverkar även vad som ingår på priset. Ett till synes högt pris kan bero på att det medföljer många tillbehör som ökar nyttan.

✅ Hur mycket får man väga som mest om man vill använda ett löpband?

Även detta är beroende av vilket löpband du väljer. Många maskiner har en maxvikt på 150 kg, men det finns även modeller som tar en maxvikt på 180 kg. Vissa nättare modeller har lägre tillåten maxvikt. 120 kg är till exempel relativt vanligt förekommande. När du väljer maskin ska du se till att titta på det här. Se om möjligt till att välja ett band som alla i familjen kan använda. Tänk även på att ha en viss säkerhetsmarginal upp till maxvikten.

✅ Hur vet man vilken motorstyrka som är bra på löpbanden?

Det är verkligen inte så lätt att veta för den som inte är otroligt insatt. Även här beror det förstås på lite hur du har tänkt använda träningsmaskinen. Generellt avråds dock från att välja ett löpband vars motor har kapacitet under 2 hk. 4 hk anses vara en bra styrka och du slipper då störande inbromsningar när du sätter ned fötterna, även om du springer intervaller.

✅ Hur många program är att rekommendera för den som vill använda bandet för omväxlande träning?

Det är egentligen främst en smaksak. Det finns löpband med 6 förinlagda träningsprogram som räcker bra för den som vill motionera regelbundet. Det finns dock även varianter med upp emot 45 inlagda program. Det ger förstås större möjligheter till omväxling och variation. Sannolikheten är dock stor att långt ifrån alla program används. Vissa tränar nästan enbart med de program som finns inlagda, medan andra främst kör sina egna scheman. Det är därför olika för olika personer, hur stor betydelse programmen faktiskt har.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Löpband Budgetval Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom träningsutrustning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin