Minidumper

En minidumper är en mycket liten anläggningsmaskin. Den har blivit mycket populär på senare år och populariteten tycks fortsätta stiga. Trots maskinens ringa storlek kan den vara till stor nytta och för företaget som har en maskinpark med maskiner som hyrs ut bör minidumpern vara ett givet inslag. Den kan till exempel användas till att flytta stenar och annat material. Den har många fördelar jämfört med större maskiner, och dessa ska vi naturligtvis ta en närmare titt på.

Bäst minidumper
Snabbval: Toppval Minidumper Se filmen hur den fungerar Vanliga frågor


Så kan du använda minidumpern

Hur kan då minidumpern användas? Den är perfekt att använda till små anläggningsarbeten och servicejobb. Det lilla formatet innebär naturligtvis vissa begränsningar, men även vissa fördelar jämfört med maskiner i fullstorlek. Den är utmärkt att använda om du till exempel ska anlägga en ny gräsmatta i trädgården. Då behöver det ju med stor sannolikhet flyttas en del jord som ska ligga som underlag för gräsmattan. Skopan som finns på minidumpern kan sedan användas till att plana ut jorden som har fraktats dit. På så sätt blir anläggningsarbetet ordentligt gjort. Du kan sedan anlägga själva gräsmattan, antingen genom att så frön eller genom att lägga färdig gräsmatta om du har valt en sådan lösning.

Användning i terräng

Med en minidumper blir det relativt enkelt att ta sig fram i terräng, tack vare storleken. Det gör att du även kan hjälpa till med olika typer av servicejobb i oländig terräng. Kanske ska det röjas vid jakttorn inför höstens jakt. Då kan en minidumper användas när det är dags att ta sig fram till passen för att kunna forsla bort stora stenar, stubbar och andra föremål som ligger i vägen för torn och pass. Det är enkelt att ta sig fram även där framkomligheten är begränsad.

Sopa med minidumpern

Många minidumprar går även att utrusta med diverse tillbehör. Det går till exempel att montera en sopborste på många exemplar. Det gör att användningsområdet blir ännu bredare eftersom den kan användas till att sopa gator, trottoarer och cykelbanor. Om du hyr ut dig själv som konsult på olika typer av servicejobb kan sopning av gatorna i kommunen vara ett tänkbart uppdrag. I vissa områden kan det då vara klart enklast att ta dig fram med en mindre maskin som en minidumper. Även på de mer lättframkomliga platserna i kommunen kan du naturligtvis sopa med hjälp av en minidumper.

Skaffa dig en minidumper

Vedklyvning

Precis som att det går att montera en sopborste på många minidumprar, går det även att montera en vedklyv på dem. Det här är till stor hjälp för den som vill kunna klyva stora mängder ved snabbare än någonsin. Arbetet blir mindre krävande fysiskt och går även snabbare. Det gör att du slipper slita ut axlar och rygg i förtid, det gör även att du får mer jobb gjort på kortare tid, något som förstås är positivt ur ekonomisk synpunkt.

Snöröjning

På många minidumprar är det möjligt att fästa en snöslunga. Om du har en väldigt stor gårdsplan att ta hand om kan detta vara ett mycket bra alternativ. Det kan också vara till stor nytta om du har ett eget företag där du tar på dig snöröjningsarbete hos andra. Snöslungor är ju överhuvudtaget väldigt användbara och praktiska redskap, men fästa på en minidumper blir de ännu snabbare och mer kraftfulla. Det här är en lösning som kan vara till gagn både för privatpersonen som vill förenkla sin snöröjning och för företagaren som vill kunna ta på sig så många typer av servicejobb som möjligt utan att behöva investera i en mängd olika maskiner.

 

Toppval Minidumper 2022

Vi har valt dessa minidumpers som våra Toppfavoriter. De är perfekta för lantbruk, entreprenörsjobb, trädgårdsjobb eller jobb inne i stallarna.

 

Styrning av minidumpern

Eftersom minidumprarna är så små är det inte alltid de är utrustade med någon förarhytt eller förarplats överhuvudtaget. Vissa varianter är förarstyrda och har en sittplats för föraren, men andra modeller är istället fjärrstyrda och ännu mindre än de modeller som styrs av en förare.

Förarstyrda minidumprar

Det finns en rad minidumprar som har en sittplats för en förare. Exakt hur denna sittplats är utformad kan variera. Vissa har en ordinär förarhytt. Andra har en sittplats men utan hytt. Vissa har också en roterande sittplats vilket förenklar vid på- och avstigning.

Handstyrda minidumprar

Det finns även minidumprar som är utformade ungefär som en större snöslunga med flak. Här går du som förare bakom och ser till att styra minidumpern. Även dessa modeller tar sig fram enkelt i olika typer av terräng. Nackdelen är förstås att du som förare får ta dig fram till fots i den oländiga terrängen vilket kan upplevas som besvärligt. Den här typen av maskin kan vara bra att använda i en trädgård exempelvis. Den kan hjälpa dig med de uppdrag du annars hade fått använda en skottkärra till men här har du större kraft och kapacitet och tillgå och slipper slita så hårt.

Fjärrstyrd minidumper

Vissa minidumprar har ingen förare alls, vare sig i en förarstol eller bakom handtaget. De är helt enkelt fjärrstyrda och här får du istället styra dem från sidan. För många kan det kännas en smula främmande att helt plötsligt ta hjälp av en fjärrstyrd anläggningsmaskin, men efter att ha testat brukar många anse att de här maskinerna definitivt fyller en funktion. I och med att dessa maskiner kan göras ännu mindre än de modeller som måste ha plats för en förare, blir det enklare att ta sig fram i skog och mark för dessa. Det öppnar upp fler möjligheter som andra maskiner inte har.

Liten dumper.

Så mycket kostar en minidumper

Vi har redan konstaterat att minidumpern är en av de minsta maskinerna som används för anläggningsarbeten, men hur är det då med priset? Är det också mindre än på andra maskiner? Svaret är att priserna kan variera rejält. Det beror också på om du bestämmer dig för att köpa en dumper med förarhytt eller en handdriven maskin, alternativt en fjärrstyrd variant. De handdrivna minidumprarna går att hitta för strax under 20 000 kronor. Här får du bidra med en del eget arbete. För vissa är detta inget problem, men andra vill gärna slippa detta till nästan vilket pris som helst.

Pris på förarstyrda minidumprar

Minidumprar med förarstol är i regel större än både fjärrstyrda modeller och de modeller med handtag. De har ibland även fler funktioner och är mer kraftfulla. Det innebär att de även är dyrare än de andra modellerna. Det är inte ovanligt att du får betala mellan 200 000 och 300 000 kronor för en sådan maskin. För professionellt bruk kan det vara nödvändigt att satsa på den här typen av maskin även om det blir rejält mycket dyrare. Den investeringen kan dock snart betala sig, eftersom du har möjlighet att ta på dig betydligt fler uppdrag med den här sortens kraftfulla minidumper.

Pris på fjärrstyrda minidumprar

En fjärrstyrd minidumper är betydligt billigare än en minidumper med förarstol. Du kan hitta den här typen av produkt för runt 40 000 kronor, även om det naturligtvis finns gott om dyrare modeller på marknaden också. Huruvida du klarar dig med den mest grundläggande varianten, eller om du behöver fler funktioner beror främst på hur du har tänkt använda maskinen. Om du främst ska ha den hemma i trädgården för något anläggningsprojekt varje år kanske det enklaste duger bra. Om du däremot driver ett företag som äger en maskinpark kan du nog behöva satsa på en modell med lite större kapacitet och fler funktioner än de allra mest grundläggande.

Se en minidumper i aktion

Filmen från Kellfri visar en hur effektivt du kan jobba med en minidumper.
Snabbval: Toppval Minidumper

Att hyra en minidumper

Efter att sett vad priserna ligger på kan en del intresserade blivande kunder bli avskräckta. Det är förstås lätt att tycka att det rör sig om en alltför stor investering, för den som bara kommer att använda maskinen en eller ett par gånger per år. Det finns egentligen inte heller någon lönsamhet i att köpa en maskin om situationen ser ut på det sättet. Det kan då vara en bättre idé att hyra en maskin vid de tillfällen när det behövs istället. Visserligen kan dagshyran vara relativt hög, men det blir ändå betydligt billigare om du slår ut det på en femårsperiod, än om du skulle ha köpt maskinen själv. Det går att hyra en minidumper med skopa för cirka 1 500 kronor per dygn.

Om du har ett enklare anläggningsprojekt att genomföra kanske du klarar det på en dag. Annars kanske du kan se till att jobba hårt och bli klar på en helg. Då får du betala cirka 3 000 kronor för att hyra maskinen i två dygn. Om du behöver göra detta en helg per år i 10 år, blir det fortfarande bara 30 000 kronor. Det är betydligt mindre pengar än om du hade köpt en minidumper med förarstol. Om du däremot kommer att använda maskinen mer regelbundet blir det naturligtvis mer ekonomiskt att köpa maskinen själv eller tillsammans med ett par andra.

Frågor och svar kring Minidumper

✅ Är det bäst att köra en minidumper med hjul eller larvband?

Det beror på var den ska användas. I oländig terräng är larvbanden helt klart mest fördelaktiga eftersom de gör det möjligt att ta sig fram så gott som överallt. På vägen går det förstås bra att ta sig fram med vanliga hjul däremot. Larvbanden är fördelaktiga när du ska ta dig igenom snö och transporteras i halkiga områden.


✅ Hur tung last kan man ha på en minidumper?

Det kan variera från en modell till en annan, men 500 kg är en ganska vanlig lastvikt som ofta är satt som maxgräns. Det finns naturligtvis modeller med lägre maxvikt, och det kan även gå att hitta maskiner med högre lastmöjlighet.


✅ Vilka är de största fördelarna med en elektrisk minidumper med larvband?

Det finns flera fördelar som är värda att nämna. Dels gör den ringa storleken i kombination med larvbanden att maskinen är mycket skonsam mot underlaget som den framförs på. En annan klar fördel är det tystgående ljudet, som gör den perfekt för användning i lantbruk, där det finns djur som kan bli skrämda av högljudda maskiner och redskap.


Källor:Snabbval: Toppval Minidumper Se filmen hur den fungerar Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom lantbruk: