Innehåll
Är du på jakt efter en lättkörd maskin som du kan använda för grävarbeten i trädgården, på dina ägor eller någon annanstans? Då är en minigrävare precis den maskin du behöver. Den går alldeles utmärkt att använda även där utrymmet är begränsat och den är betydligt enklare att transportera än andra större maskiner.
Vad är en minigrävare?
En minigrävare är kort beskrivet en grävmaskin i betydligt mindre format och vikt. De finns i viktklassen 0,5 till 8 ton och de är betydligt smidigare att använda och transportera än en vanlig grävmaskin. Den här typen av maskin används främst till små och medelstora projekt. Det kan handla om olika typer av arbeten och det är väldigt flexibla och användbara maskiner. Anläggning av en grusgång kan vara ett typiskt exempel. Dränering är ett annat vanligt användningsområde. Grävaren används också ofta när det ska anläggas en pool eller när det ska utföras mindre rivningsarbeten.
De 3 bästa Minigrävarna 2024
Vi har valt dessa minigrävare som våra toppval för köp.
Hållbara och kraftfulla maskiner med en rejäl motor, med garanti, till ett bra pris.
1. Minigrävare till ATV
Om du har en ATV som du vill ha en minigrävare till har du hittat rätt produkt här. Den är bra att ha till många olika typer av projekt. Den är verkligen flexibel och kan vara till nytta för många olika uppgifter och något som gör att den blir ännu mer användbar är att de kommer med en 20 cm skopa. Det finns också en mycket bra funktionalitet i en vridbar arm. Den går att vrida i 145 grader.
För att de här minigrävaren ska fungera korrekt krävs hydraulolja. Någon sådan medföljer dock inte, så det behöver köpas till separat. Maskinen är utrustad med bensinmotor med hydraulpump och den är tillräckligt kraftfull för att klara av många av de projekt du kan tänkas vilja använda den till. Den har ett maximalt grävdjup på 204 cm och den maximala lyftkapaciteten är 180 kg. När det gäller draganordningen så används en 50 mm kula.
Specifikationer Minigrävare till ATV:
- Skopa, bredd: 8″ / 20 cm
- Skopa max. vinkel: 145°
- Max. grävdjup: 204 cm
- Max. grävbredd: 256 cm
- Max. lyfthöjd, arm: 140 cm
- Max. lyftkapacitet: 180 kg
- Draganordning: 50 mm kula
- Nettovikt: 446 kg
- Motorstorlek: 302cc / 10 HK
- Motorolja: 0,8 liter 10W-40
- Varvtal: 3.600 v/min
- Cylinder diameter: Ø 63 x 300 mm
- Cylinder antal: 4
- Däckstorlek: 16″
- Hydraulikoljetank, kapacitet: 11 liter
- Hydraulikolja: HVI 32 eller HVI 46
2. Minigrävare – bensin
När du är på jakt efter en maskin som är stark och har stor kapacitet trots att den inte är särskilt stor, kommer du att gilla denna minigrävare. Den är förhållandevis nätt och tar inte så stor plats. Detta är förstås en stor fördel eftersom det betyder att du kan ta dig fram även där det vanligtvis är svårt att passera med en maskin. Grävaren är dessutom försedd med larvfötter vilket innebär att ett ojämnt underlag inte är några som helst problem. Du kommer mest troligt också att uppskatta att minigrävaren har en relativt låg vikt. Det kanske inte låter så viktigt, men om du planerar att använda maskinen i din trädgård har det stor betydelse. Tack vare den låga vikten kan underlaget förbli fint och relativt oförstört.
Den här minigrävaren kommer med tre olika skopor men även med en tjälkrok och en gripklo. Det gör att du har gott om olika användningsmöjligheter och du kan ta dig an en rad olika projekt oavsett om du ska hjälpa någon annan eller gräva på din egen gård.
3. Minigrävare, diesel – 12 HK
Den här minigrävaren kommer att vara till stor hjälp om du vill kunna ta dig an många projekt på en gård. Den är dieseldriven och den kommer med tre olika skopor. Det senare är förstås en fördel eftersom det möjliggör flera olika typer av grävarbeten. Vad som också behöver nämnas är att du får otroligt mycket med på köpet om du väljer just den här minigrävaren. Förutom skoporna följer det även med dozerblad och fast klo. Den kommer också med extra uttag där hydraulikhammare eller pelarborr kan fästas. Vidare är maskinen utrustad med larvfötter. Det positiva med detta är att underlaget inte spelar så stor roll eftersom den kan ta sig fram även där det är ojämnt.
Hytten på denna minigrävare bör också lyftas fram. Den kan nämligen vridas runt i hela 360 grader vilket gör att du får god överblick över den plats där du gräver. Armen på skopan kan också vridas. Detta har flera fördelar, men en av dessa är att du kan komma närmare väggar, murar eller andra hinder där du är och gräver.
På en minigrävmaskin hittar du för det allra mesta gummiband. Det är positivt när det gäller transport på asfalt. Gummiband förstör inte asfalten eller gruset på samma sätt som stålband kan göra. Om en nackdel ska nämnas så är det att gummiband inte håller lika bra för framförande i skog och mark där det finns stora ojämnheter. Med lite otur finns risken att gummit går sönder. Detta bör dock inte ställa till alltför stora problem, då grävaren sällan används i den typen av terräng. Till den typen av arbeten används ofta en större grävskopa.
Vanliga tillbehör till minigrävare
När du köper en minigrävare kommer den vanligtvis med en viss skopa. Naturligtvis står detta specificerat när du beställer maskinen. Det är dock högst troligt att du även kommer behöva köpa till en rad tillbehör. Exakt vilka tillbehör du behöver beror naturligtvis på hur du har tänkt använda din nya maskin. Det behövs naturligtvis andra redskap för ett dräneringsjobb jämfört med ett rivningsprojekt exempelvis.
Generellt finns många olika utrustning och redskap som du kan komplettera med, exempelvis olika skopor. Ju fler sådana du köper till, desto fler användningsområden får naturligtvis grävaren. Några exempel på praktiska tillbehör som finns till den här typen av grävmaskiner är:
- Hydrauliskt jordborr
- Hydraulenhet till jordborr
- Planerskopa
- Stenklo
- Tjälkrok
- Kabelskopa
- Rototilt
- Häckklippare
- Slagklippare
- Sopmaskin
- Snabbfäste
Nämnas bör att det även går att hitta fler redskap. Naturligtvis kan också utbudet av tillbehör variera från en grävare till en annan.
Det är självklart bra att veta vilka grävtillbehör som finns, men för att kunna avgöra vilka som behövs, samt ha någon nytta av dem, krävs det också att du vet vad de olika tillbehören är tänkta att användas till. Det ska vi också ta en titt på och ge mer info om här.
Hydrauliskt jordborr
En jordborr tillför en bred funktion. Med hjälp av ett hydrauliskt jordborr med tillhörande enhet kan du använda maskinen för borrningsarbeten när marken behöver borras. Det kan handla om att du ska sätta upp ett staket runt dina ägor eller sätta upp en hästhage. Då behöver stolpar sättas och det behöver troligen borras för dessa. Då kan en minigrävare med monterad jordborr vara det perfekta redskapet. Borret kan även användas när du ska borra för att kunna lägga plintar där din nya veranda ska anläggas. Detta är bara några exempel, och det finns många fler att lyfta fram.
En planerskopa, eller planeringsskopa som de också heter, har ett namn som på ett ganska tydligt sätt beskriver vad den är tänkt att användas till. Den här skopan används för planering och tilljämning av ytor. Det kan handla om anläggningsarbeten i en trädgård exempelvis. Om en ny gräsmatta ska läggas är det en fördel att göra ett ordentligt förarbete, vilket en grävmaskin med en planerskopa alltså kan användas till. Om du behöver förflytta stenar som redan är uppgrävda är det här också rätt skopa att använda. Den här skopan kan med blotta ögat skiljas från djupgrävskopan utan större problem. Den är betydligt bredare.
Stenklon har ett gap som gör den perfekt att använda vid lyft och förflyttning av stenar. Namnet väldigt talande, och kräver inte närmare presentation.
Tjälkroken kan ibland också kallas för tjälrivare. Den här kroken kan användas när mark ska rivas upp där det finns tjäle. Den kan med fördel användas till att riva bort rötter eller stubbar där något ska anläggas.
Kabelskopan eller smalskopa har ett namn som berättar en del om dess utseende. Mycket riktigt är detta den smalaste skopan av de som finns tillgängliga. Om man ska utföra ett grävarbete där kabel eller rör ska läggas är det här den rätta skopan att använda. En smalskopa är också användbar när det kommer till att gräva upp sten, stubbar och rötter.
Rototilt används inte alltid, men det är en stor fördel att ha detta redskap. Det är ett avancerat redskap som bidrar till att det går att rotera och tilta de olika skoporna. Att hantera detta verktyg är inte helt enkelt och kräver en del erfarenhet och kunskap, men när den styrs korrekt är den till stor hjälp och bidrar kraftigt till ökad precision.
En häckklippare kan monteras på en microgrävare och den monteras vanligtvis på ett stativ med gaffelfäste. Vissa klippare har tippfunktion, något som är en fördel. Att koppla på en häckklippare på maskinen gör att du får en helt annan räckvidd. Det blir betydligt enklare att klippa häckar, träd och buskar med hjälp av grävmaskinen. Många som arbetar professionellt med detta anser att det underlättar deras arbete rejält. Det här är ett redskap som du som önskar hålla efter en stor trädgård kan ha stor nytta av som privatperson.
En slagklippare kan med fördel användas som tillbehör på grävaren om du ska hålla efter gräs på åker, i diken eller liknande. Det hjälper dig att slå gräset betydligt snabbare än om detta skulle göras manuellt. Vissa använder den här sortens klippare till att slå sly med, något som dock kan bli för tufft för vissa lättare maskiner. Se över garantin.
Sopmaskinen kan monteras på den lättkörda grävmaskinen och kan då använda till att sopa och hålla rent på släta underlag. Den fungerar till exempel utmärkt på asfalt och kan användas när det är dags att ta bort grus från asfalten när snön har smält bort på våren. Eftersom minigrävaren är liten och nätt att framföra tycker många att den är väldigt praktisk att använda i kombination med sopmaskinen. I ett radhusområde där gatorna är trånga är det till exempel perfekt att sopa gatorna mellan husen med hjälp av denna maskin och detta tillbehör.
Utöver dessa tillbehör återfinns det som tidigare nämnts även andra hos återförsäljare. Genom att till exempel att montera en jordfräs med snabbfäste på minigrävaren, vilket kan vara till stor nytta för den som äger en bit mark, eller som vill utföra anläggningsarbeten i trädgården. Se över vilken garanti som finns för redskapet om du kommer använda det regelbundet.
Populära märken av lättkörda minigrävare i Sverige 2024
- Abelco
- Bobcat
- Cramo
- Cat
- Doosan
- Hanix
- JCB
- Komatsu
- Kubota
- Neuson
- Takeuchi
- Volvo
- Werkraft
- Yanmar
Att hyra en minigrävare
Den här typen av grävmaskiner kan onekligen vara till stor hjälp oavsett om du arbetar med olika schaktningsarbeten och markanläggning, eller om du bara vill göra i ordning en riktigt fin trädgård. Om du använder en minigrävare i yrket köper du förmodligen in en maskin själv och kör. Om du däremot bara har behov av att använda den någon gång per år kanske det kan tyckas vara något av överkurs att köpa en grävare. Visserligen är minigrävaren betydligt billigare än större grävskopor med kraftfullare motorer, men det handlar fortfarande om mycket pengar.
Lyckligtvis behöver du inte tömma bankkontot och köpa en om du bara planerar att använda den vid sällsynta tillfällen, för några timmar´s arbete. Då kan du istället hyra en maskin. Många företag hyr ut begagnade minigrävare från exempelvis JCB, Kubota eller Volvo. Hur mycket det kostar beror förstås på hur länge du behöver ha maskinen. Om du bara hyr den över dagen kan du ofta komma undan med runt 1200 kronor per dygn. Om du vill hyra den under flera dagar ger många företag någon typ av prisreducering.
Det gör att du kan få ett lägre dagspris om du hyr den under exempelvis en vecka. Kontakta ett antal uthyrare i Sverige via telefon eller mail för att få information om vilka produkter de har i lager. Ställ frågor via e-post för att vara 100% säker på att få den motor och den vikt på maskinen du önskar. Läs på ordentligt på uthyraren hemsida om pris och frakt innan du tar kontakt på telefon eller e-post.
Ska man hyra eller köpa?
Naturligtvis blir det inte ekonomiskt försvarbart att hyra maskinen på detta sätt om du behöver den ofta. Då blir det mer lönsamt att köpa en egen, ny minigrävare. Om det däremot handlar om en dag på våren och en gång på hösten eller liknande, blir det onekligen billigare och enklare att hyra maskinen när du behöver den. Då slipper du också fundera på vart du ska förvara minigrävaren när den inte används.
Visserligen är den här maskinen liten och nätt jämfört med många andra maskiner, men för den som har begränsat utrymme kan det ändå vålla problem. Om du istället hyr grävaren kan du till och med köpa till tjänster som gör att du får den hemlevererad och att den hämtas hos dig när du är klar. På så sätt behöver du inte ens bekymra dig över att transportera den.
Frågor och svar kring Minigrävare
✅ Vad kostar det att köpa en grävare?
Priset på en minigrävare kan variera mycket. Vikten varierar som tidigare nämnts mellan 0,5 och 8 ton. Det är ett stort spann och det innebär också att det finns många funktionsmässiga skillnader. De minsta maskinerna är ofta billigare, medan de tyngre och större maskinerna, som också är kraftfullare, ofta kostar betydligt mer. Det finns modeller runt 1000 kg som kostar runt 150 000 kronor. Det finns även billigare varianter än så. Modeller runt 5-6 ton kan ligga runt 500 000 kronor i pris, även om det naturligtvis finns både billigare och dyrare minigrävare i den viktklassen.
De största maskinerna kan ofta kosta 700 000 kronor eller mer. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte enbart är vikten och storleken som avgör priset. Det finns tunga modeller som är billigare och lättare modeller som kostar mer. Det kan även finnas kvalitetsmässiga aspekter som spelar in. Naturligtvis inverkar även vad som ingår på priset. Ett till synes högt pris kan bero på att det medföljer många tillbehör som ökar nyttan. ⭐ Här hittar du de modeller vi rekommenderar.
✅ Vilka är fördelarna?
Fördelarna är många med den här typen av maskin. Många av de här maskinerna kan fraktas på ett släp, vilket ger en klar fördel. Den kräver inte heller lika stort utrymme och kan användas även i mindre trädgårdar. Vidare är den lättare att manövrera och man behöver inte lika många behörigheter för att hantera den. Den klarar också väldigt många av de projekt som större grävmaskiner tidigare använts till. Framkomligheten är bra, samtidigt är maskinen skonsam för underlaget den framförs på. Detta är bara några av de plus som de här maskinerna har.
✅ Vem får köra en minigrävare?
En av de tydligaste fördelarna med minigrävare framför stora grävmaskiner är att betydligt fler kan köra dem. Du måste ha fyllt 18 år och du måste ha en giltig legitimation för att köra minigrävare, men för de flesta modeller krävs ingen specifik behörighet. Vissa försäkringsbolag kräver dock att föraren av maskinen innehar förarbevis för att ersättning ska betalas ut vid eventuella skador. Rent generellt är det därför att rekommendera att skaffa ett sådant. Hur reglerna ser ut när man hyr en minigrävare kan variera från ett företag till ett annat.
Redaktör
Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin