Miniväxthus

Den som vill ha en längre odlingssäsong skaffar sig kanske ett växthus. I ett växthus kan man dra upp fröer och sätta igång odlingssäsongen lite tidigare än om man odlar ute, på friland. Man kan också odla längre på hösten tack vare att växterna är skyddade när höstkylan kommer. Men, alla har ju inte möjlighet att sätta upp ett riktigt växthus. Dels krävs det förstås att man har en egen tomt att bygga på, och dels att man vill satsa så pass mycket pengar på sin odling som ett växthus ändå kostar.

Bäst Miniväxthus
Snabbmeny:
Toppval Miniväxthus Vanliga frågor


Kan användas inomhus

Det går alldeles utmärkt att dra upp fröer, eller sätta sticklingar. Tidigt om du har ett miniväxthus. Miniväxthus finns i olika modeller och storlekar och de flesta av dem kan användas inomhus. Du behöver alltså inte ha ett eget hus, med trädgård, för att odla i ett minväxthus. Du kan ha det inne, och om du har en balkong passar det alldeles utmärkt med ett litet växthus där.

Ett miniväxthus kan se ut nästan hur som helst. Den vanligaste formen är en liten odlingslåda med lock, som gör det möjligt att skapa den där fuktiga växthusmiljön som små plantor älskar. Tack vare att locket är genomskinligt får plantorna det ljus de behöver och den höga luftfuktigheten hindrar att frösådder och sticklingskrukor torkar ut. Det finns enkla miniväxthus med täta lock, som man då givetvis måste lyfta undan för att vädra med jämna mellanrum.

Ventilation i locket

Men det finns också minväxthus där det finns ventilation i locket, så att du själv kan reglera fuktigheten inne i växthuset. På så sätt kan du anpassa växtförhållandet efter just de växter du odlar för tillfället. En del växter vill ha mer fukt än andra, och det finns också vissa växter, som exempelvis, pelargoner som inte vill ha det fuktigt omkring sig alls. Om du vill odla pelargonsticklingar i ditt miniväxthus rekommenderar vi därför att du inte lägger på locket när du placerat sticklingarna i plantlådan.

Miniväxthus med ventilation i locket

Det finns som sagt många olika typer av miniväxthus. Beroende på hur du vill använda ditt växthus och hur avancerad odlare du är, kan du välja miniväxthus med dränering, ventilation, underbevattning eller undervärme. Men, du kan givetvis också välja helt enkla odlingslådor med ett enkelt lock at ganska mjuk plast. Det fungerar utmärkt att dra upp frösådder i en enkel växtlåda. Tänker du använda växthuset för att dra upp sticklingar kan det dock vara bra att välja ett växthus med ett högre lock, så sticklingarna får plats att växa. Och om du väljer ett växthus med ventilationsmöjligheter i locket behöver du inte tänka på att lufta odlingarna lika ofta. Det går, för det mesta, lika bra att odla i de enkla och billigare miniväxthusen, men ett växthus med lite finesser är lättare att sköta.

 

Odla vad du vill

Det finns, som sagt, många olika storlekar på miniväxthus. Små och relativt smala växthus är lämpligast om du vill ha din odling på fönsterbrädan. Om du har växtbelysning är du förstås inte lika beroende av dagsljuset, och kan ha din odling inne i rummet. Då kan du använda större växthus, som inte ryms på fönsterbrädan, och du har möjlighet att odla vad du vill i ditt, eller dina, växthus.

Det finns också andra typer av små växthus, som du med fördel kan använda utomhus. För den som inte har ett stort växthus, eller kanske bara har en mindre balkong att odla på, kan ett miniväxthus som ställs mot väggen vara ett bra alternativ. Dessa växthus kan vara ganska höga, och består i princip av en hylla som är klädd med plast för att skapa den fuktiga luften som utmärker ett växthus. Ett sådant miniväxthus finns också i olika storlekar och med olika antal hyllor.

I en del av dem kan man flytta, och ta bort hyllor, för att anpassa växthuset efter sina behov. Starta med många hyllor för dina frösådder och sticklingsplantor, och ta sedan bort hyllor för att få större utrymme allt eftersom växterna växer till sig. På vissa modeller kan du ta bort alla hyllor, så att du, till exempel, kan odla tomatplantor stående på växthusets golv. Utan hyllor i odlingsutrymmet får tomatplantorna plats hela säsongen och du får möjlighet att skörda egna, solmogna, tomater även om du inte har trädgård och stort växthus.

Odla i minidrivhus

De flesta miniväxthus är avsedda för odling av mindre växter, som kryddväxter, krukväxter, sticklingar och liknande. Men med en smart lösning kan man alltså anpassa en större modell av miniväxthus så att det fungerar som vilket växthus som helst, och det ger möjlighet att odla tomater och annat på balkongen eller altanen.

En mer lättskött odling

Att odla i pallkrage har blivit en het trend bland trädgårdsintresserade. Genom att odla sina grönsaker och blommor i pallkragar istället för på friland får man en betydligt mer lättskött odling. Eftersom odlingsbädden är upphöjd får du en bekväm arbetshöjd när du ska rensa och sköta dina växter. Du kan utnyttja ytor i trädgården som annars är svåra att odla på, eftersom du kan ställa pallkragarna direkt på gräset, gruset eller helt enkelt där du vill ha din odling. Om du bottnar med markduk eller ett tjockt lager gamla tidningar slipper du rotogräs och det blir lätt att rensa. I dessa begränsade odlingslådor kan du odla grönsakerna betydligt tätare än i ett vanligt trädgårdsland, och du kan alltså utnyttja ytan mer effektivt. Fyll på med lite ny jord varje år, så kan du hela tiden erbjuda dina växter en näringsrik och bra jord att växa i.

Odlingslådor

Du kan anpassa odlingsbädden efter gröda, genom att ställa flera pallkragar på varandra. För morötter, potatis och annat som vill ha djup jord rekommenderas två, eller tre, pallkragar, medan du kan nöja dig med en eller ett par pallkragar till växter med mindre rotsystem. Att så många har upptäckt fördelarna med att odla i pallkrage har medfört att det kommer allt fler tillbehör. Du kan köpa spaljéer och drivbänksfönster till dina kragar. Och numera kan du också hitta miniväxthus som är speciellt framtagna för att användas på pallkragar. Dessa miniväxthus ger mer utrymme för växterna än ett drivbänksfönster, och de är ett riktigt snyggt inslag i trädgården.
 

Frågor och svar kring Miniväxthus

✅ Vad använder man miniväxthus till?

De kan visserligen användas på olika sätt och med olika syften, men det vanligaste är att man har dem för att låta frön ta sig och växa upp till små plantor innan de planteras ut i en kruka och får klara en lite tuffare miljö. Det är naturligtvis inte bara frön som kan odlas i ett litet miniväxthus. Även små skott och sticklingar kan med fördel drivas upp till plantor där inne. Klimatet inne i miniväxthuset är väldigt gynnsamt eftersom det blir både varmt och fuktigt där inne. För den som inte är särskilt intresserad av fröodling finns det även andra alternativa användningsområden. Du kan till exempel odla dina egna kryddväxter i ett miniväxthus. De trivs ofta bra där, i värmen där de skyddas från väder och vind. Här hittar du våra Toppval av miniväxthus.


✅ Vad bör man tänka på när man odlar i ett miniväxthus?

Det här beror till viss del på vad det är för något du vill driva upp i ditt växthus, men det finns några generella saker som du bör se till att hålla i minnet. Du bör till exempel se till att temperaturen inne i växthuset inte blir extremt varm. Även om en av fördelarna med miniväxthus är att det blir varmt och fuktigt, så är inte tanken att växterna ska brännas sönder eller kvävas. Se därför till att öppna ventiler och vädringsluckor när så behövs. Du behöver också se över ljusförhållandena. Även om värmen är gynnsam behövs även tillräckligt med ljus för att växterna ska ta sig och må bra. Under de ljusaste månaderna är detta vanligtvis inga problem. Då räcker ofta solljuset om du placerar växthuset på rätt plats i ditt hem eller på balkongen. Det är dock ett faktum att det under ganska många av årets månader är ganska mörkt i Sverige. Då behöver du se till att växterna får sitt ljus på annat sätt, och det är då du behöver se till att använda rätt växtbelysning.


✅ Är det bäst att köpa ett av de färdiga miniväxthus som finns på marknaden eller att bygga ett eget?

Det finns inget rätt och fel i sammanhanget. Det går naturligtvis snabbast att köpa ett färdigt växthus som du kan fylla med de frön eller växter du vill ha. Å andra sidan får du större valmöjlighet om du själv bygger ditt miniväxthus. På så sätt kan du få exakt de mått du vill, och du kan även få en design som matchar din inredning och den stil du tycker om. Visserligen har utbudet av färdiga miniväxthus också vuxit, vilket gör att det finns drivhus med olika utseenden, material och färger att köpa, men det blir trots allt mer begränsat än om du snickrar ihop något från grunden. Om du ska bygga ett eget är det dock viktigt att du även kommer ihåg att tillgodose behovet av ventilationsmöjligheter.


✅ Hur mycket kostar ett miniväxthus?

Den här typen av produkter finns i olika prisklasser. Vissa alternativ kostar runt 300 kronor, andra är lite dyrare och kostar runt 700 och somliga kostar runt tusenlappen. Du bör dock inte ha några problem att hitta något för under 1 000 kronor.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Miniväxthus Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område: