Mopedhjälm

Har du en moped vet du säkert att du också måste ha en mopedhjälm när du kör den. I Sverige är det lag på mopedhjälm sedan den första september 1978. Det finns också vissa minimikrav som hjälmen måste uppfylla för att den ska vara godkänd.

Bäst Mopedhjälm

Snabbmeny:
Toppval Mopedhjälmar 2024 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


De 3 bästa Mopedhjälmarna 2024

Vi har valt dessa Mopedhjälmar som våra Toppval.
Säkra och godkända hjälmar för moped och Scooter.

1. Mopedhjälm M127 Vit

När du ska ut och åka moped är det förstås viktigt att du har en säker hjälm på dig. Det finns gott om modeller att välja på och så länge du väljer en godkänd hjälm kan du egentligen välja och vraka bäst du vill. Detta är en integralhjälm i sportig stil och om du väljer denna modell får du en hjälm som är både snygg och säker.

Masu M127 Mopedhjälm i vit färg.

Det finns mycket positivt att säga om den här hjälmen. Den har bland annat ett inbyggt solvisir, vilket innebär att du kan ge dig ut på vägarna även när solen står som högst och njuta av färden utan att bli störd. Det ökar också säkerheten eftersom du slipper riskera att bli bländad av solen medan du kör. Fodret som sitter inuti denna hjälm kan plockas ur. Det är framför allt positivt eftersom det innebär att du kan tvätta fodret om det blir smutsigt eller svettigt.

  Specifikationer

Masu M127 Vit

Hjälmtyp

Integralhjälm

Visir

Med solvisir

Varumärke

Masu

Färg

Vit

Material

ABS-plast

Godkänd enligt

ECE 22.05

Kolla priset

2. Mopedhjälm M158 Svart

Det här är en riktigt snygg hjälm som du kan använda när du ska åka moped. Den är svart, och stilen på den är lite åt det sportiga hållet. Det viktigaste när du ska välja hjälm är dock inte utseendet på hjälmen utan säkerheten. Lyckligtvis är den här modellen även säker. Den är godkänd enligt standard ECE2205 vilket betyder att den är godkänd för användning inom Europa.

En svart Masu M158 mopedhjälm

Funktionsmässigt finns det mycket positivt att säga om den här hjälmen. Den kommer med ett visir som är lätt att fälla ned och upp. Faktum är att det ska gå att öppna med en enhandsfattning, vilket gör att du snabbt och enkelt kan fälla upp det vid behov och sedan lika enkelt få det på plats igen. Hjälmen är dessutom försedd med ett hakspänne som är av den typ som kallas snabblås. Det här är helt enkelt en både säker, snygg och praktisk hjälm som gör dina turer med mopeden säkrare.

  Specifikationer

Masu M158 Svart

Hjälmtyp

Integralhjälm

Visir

Uppfällbart visir

Varumärke

Masu

Färg

Svart

Material

ABS-plast

Godkänd enligt

ECE 22.05

Kolla priset

3. Mopedhjälm CGM 307G Jerez Mattsvart/röd

Om du tycker att utseendet på en mopedhjälm är viktigt kommer du med stor sannolikhet att uppskatta den här modellen. Det är en integralhjälm och det går inte att påstå annat än att den ser riktigt häftig ut. Med denna på huvudet kommer du garanterat få många att vända sig om efter dig. Hjälmen kommer i mattsvart och rött, och den här färgkombinationen är verkligen härlig.

CGM 307G Jerez Mattsvart/röd mopedhjälm med dubbla luftintag.

Naturligtvis är hjälmen inte bara snygg, den är säker också. Den är framtagen av CGM som ju är kända för att göra riktigt bra produkter och du kan naturligtvis lita på att den här hjälmen inte är något undantag. Hjälmen kommer dock utan solvisir, vilket det kan vara bra att vara medveten om innan du köper den. Du kan dock montera ett pinlockvisir på den om du vill. Denna hjälm är försedd med luftintag på hakskyddet och även dubbla luftintag både fram och bak. På så sätt flödar luften igenom bra även när det är som varmast.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.


När man väljer mopedhjälm

Hur ska man tänka när man väljer mopedhjälm. Det finns massor av hjälmar ute på marknaden och för den som ska köpa sin första mopedhjälm är det inte så lätt att veta vad man ska välja. Kraven på hjälmar är de samma oavsett om du kör moped, motorcykel eller fyrhjuling. Kravet på godkänd hjälm gäller inte bara enligt lag, utan är också ett krav som ställs av försäkringsbolagen för att du ska kunna få ersättning om du råkar ut för en olycka. Tänk dock på att om du skjutsar ett barn, under sju år, på din moped är barnet undantaget från lagen om skyddshjälm, och det räcker med en annan typ av huvudskydd, som cykelhjälm, ridhjälm eller liknande. Detta beror på att små barn kan få nackskador av att ha för tunga hjälmar.

När man väljer mopedhjälm

Det finns olika typer av hjälmar som kan användas för mopedåkning, och innan du ger dig ut för att köpa hjälm kan det vara bra att veta vilka modeller som finns, och hur de ser ut:

  • Integralhjälm är en hjälm som inte bara täcker huvudet utan också ansiktet och hakan. Denna typ av hjälm har inga skarvar någonstans.
  • Öppen hjälm, denna öppna hjälm är enbart ett huvudskydd och saknar skydd för haka och ansikte.
  • Crosshjälm är en hjälm som har en framskjutande underdel, detta för att underlätta andningen vid ansträngning.
  • Öppningsbar hjälm. Den öppningsbara hjälmen har skarvar vid kinderna och hakpartiet som gör att den kan fällas upp vid behov.
  • Jethjälmen är en typ av hjälm som skyddar hela huvudet utom ansiktets nedre del. Denna hjälm kan användas med eller utan nedfällt visir.
  • Mopedhjälm. Egentligen finns det ingen utpräglad mopedhjälm eftersom samma regler gäller för både moped, motorcykel och fyrhjuling. Men det är vanligt att man kallar de enklare motorcykelhjälmarna för mopedhjälm.

Integralhjälmen – det säkraste alternativet

Integralhjälmen ses som det allra säkraste skyddet eftersom den täcker så mycket av ansiktet och hakan. Både forsknings- och försäkringsstatistik visar att integralhjälmen är det säkraste alternativet.

Fet är ju inte bara modellen som skiljer olika hjälmar åt. det finns flera olika material som används i ytterskalet på hjälmarna. I huvudsak kan man dela in hjälmarna i två grupper med tanke på materialet; hjälmar av kompositmaterial som exempelvis glasfiber eller kolfiber och hjälmar av plast. Men, det är heller inte bara materialet i ytterskalet som påverkar hur skyddande och bra en hjälm är. Andra faktorer som har betydelse för hjälmens säkerhet är det stötdämpande innerskalet av frigolit, passformen och spännet som du fäster hjälmen med. Att du väljer en hjälm som verkligen sitter bra och passar på dig är mycket viktigt, eftersom en hjälm som har dålig passform också har en sämre skyddsförmåga. Och att spännet är bra är förstås mycket viktigt, så att du inte riskerar att hjälmen trillar av om du kör omkull. En hjälm som inte sitter kvar på sin plats ger ju inget skydd alls.

Köp inte en begagnad hjälm

Köp inte en begagnad hjälm även om du kan få den billigt. En hjälm är färskvara och du kan aldrig veta vad en begagnad hjälm har varit med om. Var noga med att välja en hjälm som passar, och en som du tycker om och trivs med.

Lag på att ha hjälm när du kör moped

Enligt transportstyrelsen är en moped klass 1 ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul som är konstruerat för en hastighet av högst 45 km/ timmen. Definitionen av en moped av klass 1 beror alltså på antalet hjul och vilken sorts motor den är utrustad med. En klass 1 moped ska vara registrerad, den ska ha en registreringsskylt baktill på mopeden och den ska också ha en trafikförsäkring för att få köras. Och naturligtvis måste du ha en mopedhjälm när du kör mopeden. Kom ihåg att en klass 1 moped inte får framföras på cykelbana.

EU-klassificering

Denna klassificering av mopeder är en EU-klassificering. Det fanns dock mopeder innan vi fick gemensamma EU-regler, och många av dessa finns fortfarande i trafik. I Sverige hade vi då två mopedklasser, klass I och klass II. Alla mopeder skulle vara konstruerade för att gå högst 230 km / timmen och skillnaderna mellan de två klasserna var mopedens vikt och antalet växlar. I klass II fanns enklare mopeder med en vikt på högst 60 kg och högst två växlar eller automatväxel. Mopeder som var tyngre eller hade fler växlar räknades in i klass I. För dåtidens klass I mopeder krävdes mer utrustning, som till exempel körriktningsvisare och bromsljus.

Lag på att ha hjälm när du kör moped.

Regelverk EU-mopeder

När EUs regelverk kom delas också EU-mopederna in i två klasser, där klass I är byggda för en hastighet av högst 45 km/ timmen medan klass II mopederna endast får gå i 25 km/ timmen. Enligt detta regelverk klassificeras alla gamla mopeder till klass II även om de är byggda för 30 km/ timmen. Det betyder att även en tyngre moped, med fler än två växlar, idag är en klass II moped. Och som klass II moped får den framföras på cykelbana, och den får också köras utan krav på AM-körkort, som ju krävs för att få köra en klass I EU-moped.

Oavsett vilken typ av moped du kör så finns kravet på att du ska ha mopedhjälm. Det finns visserligen undantag där du faktiskt inte måste ha en hjälm. Om du, till exempel, kör en moped klass II som är byggd för att drivas med en tramp- eller vevanordning behöver du inte ha en mopedhjälm på dig. Kör du en sådan moped är det tillåtet att ha en cykelhjälm istället för mopedhjälmen. Så hjälm måste du förstås ha, även om det inte står i lagen att det måste vara en mopedhjälm som är avsedd för mopedåkning. Om du kör en tre- eller fyrhjulig moped med karosseri finns heller inget krav på hjälm om du istället använder bilbälte. Men, för övriga typer av moped är det alltså obligatoriskt med hjälm, enligt lag.

Frågor och svar kring Mopedhjälmar

✅ Vad bör man tänka på vid köp av mopedhjälm?

När det gäller hjälmar, egentligen oavsett vad hjälmen ska användas till, är det säkerheten som bör stå i fokus. Det är helt enkelt av största vikt att se till att välja en så säker hjälm som möjligt. Passformen är mycket viktig. Det är viktigt att inte mopedhjälmen är för stor. Den ska sitta åt runt huvudet så att den ger ett bra stöd. Däremot ska den inte trycka så att det gör ont att ha den på sig. Det är dock viktigt att tänka på att stoppningen anpassar sig efter huvudet när den använts under en tid. Det gör att den blir något större, vilket gör det extra viktigt att man inte väljer en för stor hjälm från början. Att hjälmen är E-märkt eller SIS-märkt är viktigt, då det visar att den gått igenom nödvändiga tester. Det är också klokt att köpa en ny hjälm istället för att köpa en begagnad. En anledning är förstås att man då vet att den inte varit med om någon krock, men det finns även en annan anledning. Hjälmar har faktiskt bäst före-datum, vilket gör att en ny hjälm skyddar bättre än en gammal. Detta är ett faktum som många helt enkelt inte känner till.

✅ Är man tvungen att ha hjälm när man åker moped?

Ja, det finns lagkrav på att man ska ha hjälm när man åker moped, så det är inte något som det är fritt fram att välja själv. Här hittar du våra Toppval av Mopedhjälmar.

✅ Är det bättre att köpa en dyr mopedhjälm än en billig?

Det behöver det inte nödvändigtvis vara. Visst finns det många dyra hjälmar som är riktigt bra, men det går även att hitta säkra och bra hjälmar till relativt låga priser. Det viktiga är att man ser till att köpa en hjälm som har en av de märkningar som visar att den uppfyller de säkerhetskrav som finns. Många av de dyrare hjälmarna är lättare än billigare modeller, något som gör att många upplever att de är bekvämare att ha på sig. Det behöver dock inte alltid vara så. Det bästa är helt enkelt att jämföra olika alternativ, prova dem och se vilken man föredrar utan att ta alltför stor hänsyn till prislappen. En mopedhjälm köper man inte så ofta, och därför bör man inte låta priset fälla avgörandet på egen hand, samtidigt som det naturligtvis inte är något måste att köpa en av de dyraste hjälmarna på marknaden bara för att de är dyra. Det gäller helt enkelt att hitta en mopedhjälm som man gillar, som sitter bra och som ger en bra säkerhet. Priset är mindre viktigt i sammanhanget.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Mopedhjälmar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin