Mopedhjälm

Har du en moped vet du säkert att du också måste ha en mopedhjälm när du kör den. I Sverige är det lag på mopedhjälm sedan den första september 1978. Det finns också vissa minimikrav som hjälmen måste uppfylla för att den ska vara godkänd.

Bäst Mopedhjälm
Snabbmeny:
Toppval Mopedhjälm Vanliga frågor


Lag på att ha hjälm när du kör moped

Enligt transportstyrelsen är en moped klass 1 ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul som är konstruerat för en hastighet av högst 45 km/ timmen. Definitionen av en moped av klass 1 beror alltså på antalet hjul och vilken sorts motor den är utrustad med. En klass 1 moped ska vara registrerad, den ska ha en registreringsskylt baktill på mopeden och den ska också ha en trafikförsäkring för att få köras. Och naturligtvis måste du ha en mopedhjälm när du kör mopeden. Kom ihåg att en klass 1 moped inte får framföras på cykelbana.

EU-klassificering

Denna klassificering av mopeder är en EU-klassificering. Men, det fanns ju mopeder innan vi fick gemensamma EU-regler, och många av dessa finns fortfarande i trafik. I Sverige hade vi då två mopedklasser, klass I och klass II. Alla mopeder skulle vara konstruerade för att gå högst 230 km / timmen och skillnaderna mellan de två klasserna var mopedens vikt och antalet växlar. I klass II fanns enklare mopeder med en vikt på högst 60 kg och högst två växlar eller automatväxel. Mopeder som var tyngre eller hade fler växlar räknades in i klass I. För dåtidens klass I mopeder krävdes mer utrustning, som till exempel körriktningsvisare och bromsljus.

Lag på att ha hjälm när du kör moped.

Regelverk EU-mopeder

När EUs regelverk kom delas också EU-mopederna in i två klasser, där klass I är byggda för en hastighet av högst 45 km/ timmen medan klass II mopederna endast får gå i 25 km/ timmen. Enligt detta regelverk klassificeras alla gamla mopeder till klass II även om de är byggda för 30 km/ timmen. Det betyder att även en tyngre moped, med fler än två växlar, idag är en klass II moped. Och som klass II moped får den framföras på cykelbana, och den får också köras utan krav på AM-körkort, som ju krävs för att få köra en klass I EU-moped.

Oavsett vilken typ av moped du kör så finns kravet på att du ska ha mopedhjälm. Det finns visserligen undantag där du faktiskt inte måste ha en hjälm. Om du, till exempel, kör en moped klass II som är byggd för att drivas med en tramp- eller vevanordning behöver du inte ha en mopedhjälm på dig. Kör du en sådan moped är det tillåtet att ha en cykelhjälm istället för mopedhjälmen. Så hjälm måste du förstås ha, även om det inte står i lagen att det måste vara en mopedhjälm som är avsedd för mopedåkning. Om du kör en tre- eller fyrhjulig moped med karosseri finns heller inget krav på hjälm om du istället använder bilbälte. Men, för övriga typer av moped är det alltså obligatoriskt med hjälm, enligt lag.

 

Toppval Mopedhjälmar 2023

Vi har valt dessa Mopedhjälmar som våra Toppval.
Säkra och godkända hjälmar för moped och Scooter.


 

När man väljer mopedhjälm

Hur ska man tänka när man väljer mopedhjälm. Det finns massor av hjälmar ute på marknaden och för den som ska köpa sin första mopedhjälm är det inte så lätt att veta vad man ska välja. Kraven på hjälmar är de samma oavsett om du kör moped, motorcykel eller fyrhjuling. Kravet på godkänd hjälm gäller inte bara enligt lag, utan är också ett krav som ställs av försäkringsbolagen för att du ska kunna få ersättning om du råkar ut för en olycka. Tänk dock på att om du skjutsar ett barn, under sju år, på din moped är barnet undantaget från lagen om skyddshjälm, och det räcker med en annan typ av huvudskydd, som cykelhjälm, ridhjälm eller liknande. Detta beror på att små barn kan få nackskador av att ha för tunga hjälmar.

När man väljer mopedhjälm

Det finns olika typer av hjälmar som kan användas för mopedåkning, och innan du ger dig ut för att köpa hjälm kan det vara bra att veta vilka modeller som finns, och hur de ser ut:
  • Integralhjälm är en hjälm som inte bara täcker huvudet utan också ansiktet och hakan. Denna typ av hjälm har inga skarvar någonstans.
  • Öppen hjälm, denna öppna hjälm är enbart ett huvudskydd och saknar skydd för haka och ansikte.
  • Crosshjälm är en hjälm som har en framskjutande underdel, detta för att underlätta andningen vid ansträngning.
  • Öppningsbar hjälm. Den öppningsbara hjälmen har skarvar vid kinderna och hakpartiet som gör att den kan fällas upp vid behov.
  • Jethjälmen är en typ av hjälm som skyddar hela huvudet utom ansiktets nedre del. Denna hjälm kan användas med eller utan nedfällt visir.
  • Mopedhjälm. Egentligen finns det ingen utpräglad mopedhjälm eftersom samma regler gäller för både moped, motorcykel och fyrhjuling. Men det är vanligt att man kallar de enklare motorcykelhjälmarna för mopedhjälm.

Integralhjälmen - det säkraste alternativet

Integralhjälmen ses som det allra säkraste skyddet eftersom den täcker så mycket av ansiktet och hakan. Både forsknings- och försäkringsstatistik visar att integralhjälmen är det säkraste alternativet.

Fet är ju inte bara modellen som skiljer olika hjälmar åt. det finns flera olika material som används i ytterskalet på hjälmarna. I huvudsak kan man dela in hjälmarna i två grupper med tanke på materialet; hjälmar av kompositmaterial som exempelvis glasfiber eller kolfiber och hjälmar av plast. Men, det är heller inte bara materialet i ytterskalet som påverkar hur skyddande och bra en hjälm är. Andra faktorer som har betydelse för hjälmens säkerhet är det stötdämpande innerskalet av frigolit, passformen och spännet som du fäster hjälmen med. Att du väljer en hjälm som verkligen sitter bra och passar på dig är mycket viktigt, eftersom en hjälm som har dålig passform också har en sämre skyddsförmåga. Och att spännet är bra är förstås mycket viktigt, så att du inte riskerar att hjälmen trillar av om du kör omkull. En hjälm som inte sitter kvar på sin plats ger ju inget skydd alls.

Köp inte en begagnad hjälm

Köp inte en begagnad hjälm även om du kan få den billigt. En hjälm är färskvara och du kan aldrig veta vad en begagnad hjälm har varit med om. Var noga med att välja en hjälm som passar, och en som du tycker om och trivs med.
 

Frågor och svar kring Mopedhjälmar

✅ Vad bör man tänka på vid köp av mopedhjälm?

När det gäller hjälmar, egentligen oavsett vad hjälmen ska användas till, är det säkerheten som bör stå i fokus. Det är helt enkelt av största vikt att se till att välja en så säker hjälm som möjligt. Passformen är mycket viktig. Det är viktigt att inte mopedhjälmen är för stor. Den ska sitta åt runt huvudet så att den ger ett bra stöd. Däremot ska den inte trycka så att det gör ont att ha den på sig. Det är dock viktigt att tänka på att stoppningen anpassar sig efter huvudet när den använts under en tid. Det gör att den blir något större, vilket gör det extra viktigt att man inte väljer en för stor hjälm från början. Att hjälmen är E-märkt eller SIS-märkt är viktigt, då det visar att den gått igenom nödvändiga tester. Det är också klokt att köpa en ny hjälm istället för att köpa en begagnad. En anledning är förstås att man då vet att den inte varit med om någon krock, men det finns även en annan anledning. Hjälmar har faktiskt bäst före-datum, vilket gör att en ny hjälm skyddar bättre än en gammal. Detta är ett faktum som många helt enkelt inte känner till.


✅ Är man tvungen att ha hjälm när man åker moped?

Ja, det finns lagkrav på att man ska ha hjälm när man åker moped, så det är inte något som det är fritt fram att välja själv. Här hittar du våra Toppval av Mopedhjälmar.


✅ Är det bättre att köpa en dyr mopedhjälm än en billig?

Det behöver det inte nödvändigtvis vara. Visst finns det många dyra hjälmar som är riktigt bra, men det går även att hitta säkra och bra hjälmar till relativt låga priser. Det viktiga är att man ser till att köpa en hjälm som har en av de märkningar som visar att den uppfyller de säkerhetskrav som finns. Många av de dyrare hjälmarna är lättare än billigare modeller, något som gör att många upplever att de är bekvämare att ha på sig. Det behöver dock inte alltid vara så. Det bästa är helt enkelt att jämföra olika alternativ, prova dem och se vilken man föredrar utan att ta alltför stor hänsyn till prislappen. En mopedhjälm köper man inte så ofta, och därför bör man inte låta priset fälla avgörandet på egen hand, samtidigt som det naturligtvis inte är något måste att köpa en av de dyraste hjälmarna på marknaden bara för att de är dyra. Det gäller helt enkelt att hitta en mopedhjälm som man gillar, som sitter bra och som ger en bra säkerhet. Priset är mindre viktigt i sammanhanget.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Mopedhjälmar Vanliga frågor


Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område: