Mosaik

När vi talar om keramiska plattor är det oftast kakel och klinker vi tänker på. Dessa material används flitigt i badrum och kök, både i privata hem och mer offentliga lokaler. Men, det finns faktiskt mer än dessa traditionella plattor att välja på om du vill klä väggar eller golv. Mosaik är kanske inte det vanligaste materialet i svenska hem, men används desto mer i andra länder. Mosaik är små, små plattor som kan vara tillverkade av många olika material, från glas och porslin till sten.

Bäst Mosaik

Snabbmeny:
Toppval Mosaik Vanliga frågor


Skapa mönster och bilder med mosaik

Mosaik är inget nytt och modernt påfund. Dessa små plattor har använts i flera tusen år. Man har använt den som dekoration och för att berätta historier. Tack vare att mosaikbitarna är så små kan man både skapa mönster och bilder med dem. De äldsta mosaiker man känner till är minst 5000 år, vilket alltså vittnar om att detta är material med mycket gamla anor.

Glasmosaik, kristallmosaik, stenmosaik och klinkermosaik

Mosaik kan användas på både väggar och golv och exempel på populära mosaikvarianter idag är glasmosaik, kristallmosaik, stenmosaik och klinkermosaik. Det kan kanske verka skrämmande att ge sig på så stora arbeten som att klä väggar eller golv med detta material eftersom plattorna är så små. Mosaik som används till dessa ändamål ligger på storlekar från cirka två gånger två cm, till fem gånger fem cm. men, det är egentligen inte svårare alls än att sätta kakel och klinker. Tvärtom, åtminstone de mindre mosaikplattorna kommer för det mesta monterade på nät dom brukar ha en storlek på drygt 30 cm i kvadrat. Du kan alltså sätta upp hela nätet och hanterar då alltså enheter som är större än de flesta kakel- och klinkerplattor. Tack vare att de sitter på nätet får du samma avstånd mellan de små plattorna, och det är lätt att sätta ett större område och få ett snyggt resultat. Att de är förmonterade på nät betyder att de också sitter efter ett förutbestämt mönster om plattorna inte är enhetligt enfärgade.

Skapa vackra rum med hjälp av mosaikplattor.

Att sätta mosaik

Att sätta mosaik är alltså inte svårare än att sätta kakel eller klinker. Och det går till på ungefär samma sätt. För att få samma avstånd mellan arken som mellan de enskilda plattorna kan du använda dig av kakelkryss. Ytan som ska kläs med mosaiken ska vara torr och efter att du har säkerställt att den är det är det bara att applicera fix. Därefter sätter du dit mosaikarken. När fixet har torkat är det dags att foga och du kan använda dig av fog i färg som matchar mosaiken, eller välja neutral vit eller svart fog. När du använder mosaik på ark går du alltså till väga på samma sätt som när du sätter kakel eller klinker. Resultatet blir en lika tålig och lättskött yta. Som golvbeklädnad i badrummet eller duschen kan det till och med vara en fördel att välja mosaik eftersom fogarna sitter tätare och därför bidrar till att göra golvet mindre halkigt.

Vill du ha en extra personlig mosaik kan du förstås sätta plattorna en och en. Då kan du skapa precis det mönster du själv vill och du kan använda både din fantasi och kreativitet. Mosaik kan för övrigt också användas till många andra ändamål än till golv och väggar.

Toppval Mosaik 2024

Vi har valt dessa Mosaik som våra Toppval.
Vacker mosaik som skapar en härlig kontrast och skiftning.

===

===

Fler användningsområden för mosaik

Du kan till exempel, klä en bordsskiva med mosaik, och få ett helt nytt bord. Ett bord som tål både spill och hårda tag. Du väljer själv om du sätter hela ark med mosaikplattor, eller om du vill släppa loss din konstnärliga ådra och skapa ett mönster på bordsskivan. En så pass begränsad yta kan vara lämplig att börja med om du vill lägga mosaik i speciella mönster. Och här bestämmer du förstås själv hur avancerade mönster du vill ha. Vill du lägga ner mycket jobb kan du skapa fina bilder, eller kanske till och med lägga plattorna så att de bildar en text. Men du kan också lägga enklare mönster där du, till exempel, lägger en bård i en avvikande färg runt kanten på bordet.

Fler användningsområden för mosaik

Mosaik kan tyckas vara dyrt, men det finns mosaik i olika prisklasser, och väljer du inte de dyraste formerna behöver det inte bli så dyrt. Priset anges oftast i kvadratmeter vilket kan vara bra att veta om du vill jämföra priser, till exempel. Tycker du att det blir för dyrt att använda mosaik på hela väggarna i badrummet går det bra att välja ut en vägg, eller ett parti som du klär med mosaik. Tillsammans med vanligt kakel eller någon annan beklädnad kan då mosaikpartiet ge en extra exklusiv känsla. I badrum är det också vanligt att man sätter in en bård av mosaik i annars kaklade väggar. Hur du vill använda mosaik är förstås din personliga angelägenhet, och du får helt enkelt fundera på hur mycket du är beredd att betala för det resultat du vill ha, och sedan välja mosaikplattor utefter detta. Det går att få mosaik för några hundralappar per kvadratmeter, medan andra sorter kostar flera tusen för samma mängd.

Mosaikpartiet ger en extra exklusiv känsla.

Det absolut största utbudet av mosaikplattor hittar du här på internet. Här finns mosaik från de allra flesta tillverkare, och du kan hitta alla typer av mosaik. Eftersom hela sortimentet finns samlat på ett ställe blir det lätt att jämföra priser, så att du kan köpa din mosaik där den säljs till bästa pris. Om du vet vad du vill ha och vill göra det extra lätt för dig kan du ta hjälp av någon av de prisjämförelsesajter som finns. Då skriver du bara in den typ av mosaik du söker, och får fram en lista på de försäljare som saluför just den mosaik du valt, och du kan se priserna hos alla försäljare, oftast med den billigaste överst. Men att hela sortimentet av mosaik finns på ett ställe betyder inte bara att det är lättare att hitta bästa priserna. Det betyder också att du kan se olika mosaikplattor samtidigt vilket kan vara en bra hjälp när du ska välja ut de plattor som motsvarar dina krav och önskemål bäst. Du kan se tusentals plattor och kommer garanterat att hitta något som passar dig.

Frågor och svar kring Mosaik

✅ Vad är mosaik?

Det är små plattor av keramik eller glas som har en rad olika färger och de kan även ha olika former, exempelvis rektangulära eller kvadratiska. Man kan egentligen säga att man skapar en tavla eller ett konstverk med hjälp av de små plattorna. Idag finns även enfärgade mosaikplattor, vilket det inte gjorde förr. Här hittar du våra Toppval av Mosaik.

✅ Kan mosaik användas i våtutrymmen?

Ja, det går alldeles utmärkt. Mosaik gör sig lika bra i våtutrymmen som i torra utrymmen. Det är exempelvis populärt att använda mosaik på golvet i duschen. Det ger en lyxig känsla och skapar ett lite exotiskt intryck som många uppskattar.

✅ Behövs det många verktyg för den som själv vill sätta eller lägga mosaik på golv eller väggar?

Ja, det är ett ganska komplext projekt och för att resultatet ska bli bra krävs en del olika verktyg. Det behövs till exempel mätverktyg för att kunna säkerställa att resultatet blir jämnt och fint. Vidare behövs borrmaskin och borrkrona, kniptång, kniv och fixkam. Hink, patronspruta och omrörare behövs också, liksom en fogplatta. Dessutom behövs förstås det rätta materialet. Förutom mosaik behövs även en våtrumsskiva, fogmassa, silikon och fix.

✅ Är mosaik ett dyrt val?

Nej, det behöver det inte nödvändigtvis vara. Det finns mosaik i olika prisklasser. Det beror helt på vilka val du gör i butiken. Det går att hitta plattor a 30 x 30 cm som bara kostar 180 kr styck, men det finns också lika stora plattor som kostar 300 kronor, så prisskillnaderna är stora. Det ska också nämnas att det finns gott om olika storleksalternativ. Vissa säljs som små varianter på 3 x 3 cm, medan andra säljs monterade på en platta som kan vara exempelvis 3+ x 30 eller 22 x 22 cm. Denna skillnad är viktig att tänka på, för att du ska kunna avgöra om ett pris är rimligt eller inte.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Mosaik Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin