Multigym

Bäst multigym

Snabbmeny: Topp-3 Multigym Budgetval Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Att ha ett multigym hemma är något av en dröm för många träningsintresserade. Det ger dem möjlighet att genomföra ett fullgott träningspass med olika övningar utan att lämna hemmet. För många är det ett måste om de ska hinna få till regelbunden träning. Tiden räcker helt enkelt inte till för regelbundna gymbesök. Idag lever många ett intensivt liv med ett späckat schema. Att kunna träna hemma är enda chansen till regelbunden motion. Visst går det att ägna sig åt löpträning, armhävningar, cykling, situps och burpees, men med ett multigym kan du utöva riktigt bra styrketräning för alla muskelgrupper. Du kan sedan komplettera med bra konditionsträning. Där passar till exempel löpning alldeles utmärkt in i schemat.

Vad är ett multigym?

Om du har varit intresserad av styrketräning under en period har du förmodligen redan full koll på vad ett multigym är. Om du däremot nyligen fått upp ögonen för denna träningsform kanske du inte har bilden helt klar för dig.

Träna med multigym och bli vältränad.

Ett multigym är en träningsmaskin som kombinerar en rad olika styrketräningsmaskiner. Med hjälp av detta kan du utföra mängder av olika övningar. Du kan utan problem hitta guider som ger tips på runt 50 olika övningar som går att utföra med hjälp av de maskiner och redskap multigymmet erbjuder. Trots dess mångsidiga funktion tar inte den här multimaskinen speciellt mycket plats. Du behöver alltså inte ha ett enormt hemmagym för att kunna få plats med detta. Om du kan avsätta en del av ett rum räcker det alldeles utmärkt.

Så kan du ha nytta av multigymmet

Att bygga upp en starkare och mer genomtränad kropp är något alla kan ha nytta och glädje av. Det gynnar både gammal och ung. Genom att bygga upp musklerna minskar också risken för skador. Att införskaffa ett multigym är med andra ord inte bara något som passar en ung muskulös man i 20-årsåldern. Vissa har en sådan bild av de här träningsredskapen, men så är verkligen inte fallet. Ett multigym kan vara till stor nytta och hjälp för nästan vem som helst.

Övningar som passar nybörjaren och elitidrottare

Alla kan träna i multigymmet. Det finns övningar som passar såväl nybörjaren som elitidrottaren som ligger i hårdträning inför nästa tävling eller match. En bra träningsrutin ska helst bestå av olika träningsformer. Det är dock bra att inkludera styrketräning som en del av rutinen. Styrketräning passar för övrigt även alldeles utmärkt när det är dags för rehabträning efter en skada. Det gäller att bygga upp styrkan och muskelmassan för att bli av med skadan och undvika framtida skador. Med den här typen av maskin har du möjlighet att träna enskilda muskler men även att göra övningar som stärker stora och viktiga muskelgrupper. Du kan träna upp så gott som alla kroppsdelar med hjälp av denna mångsidiga träningsmaskin.

Exakt vilka övningar du kan göra kan variera. Vissa gym är mer omfattande än andra. Det är vanligt att du i multigymmet hittar roddmaskin, bänkpress och benpress. Detta är bara några av alla de verktyg du får tillgång till. Att hitta övningar som passar in i just ditt träningsschema bör inte bli några problem.

Träna igenom hela kroppen

Eftersom det finns möjlighet att träna igenom hela kroppen för den som har ett multigym, är detta en möjlighet du bör se till att ta vara på. Lägg upp ett schema som gör att du ägnar uppmärksamhet åt alla muskelgrupper. Tips på träningsprogram kan du hitta på nätet om du behöver guidning. Du kan naturligtvis även boka in några timmar med en personlig tränare på ditt lokala gym. De tips och råd och det schema du då får, kan du sedan ta med dig hem till multigymmet. När du väl vet hur du ska göra är det enkelt att utföra övningarna på egen hand.

Topp 3 Multigym 2024

Vi har valt dessa hemmagym som våra Topp-3.
Tre kraftiga multigym som ger möjlighet till en lång rad övningar.

1. Multigym HG430

Om du har bestämt dig för att skaffa ett komplett hemmagym har du ett mycket bra och välutrustat alternativ här. Detta kommer med vikter på 80 kg, vilket gör att du kan ägna dig åt en rad olika övningar som omfattar olika muskelgrupper. Med detta hemmagym kan du bland annat aktivera mage, underarmar och biceps men du har även goda förutsättningar om du vill träna bröst, triceps eller lår och vader. Du kan helt enkelt få effektiv träning för i stort sett hela kroppen.

Den totala vikten på det här hemmagymmet är 120 kg. Du kommer med andra ord behöva hjälp när du ska frakta in detta i din bostad och det kan även behövas en hjälpande hand när det är dags att montera det. När du har monterat gymmet kommer det att ha måtten 159 x 122 x 213 cm. Det kan vara bra om du mäter ytan hemma så att du ser att det verkligen får plats.

Kolla priset

2. Multigym Multi 970, Abilica

Du kanske har funderat över vilka redskap och maskiner du behöver för att kunna få ut så mycket som möjligt av din träning utan att behöva spendera allt för mycket pengar. En bra lösning är att införskaffa detta multigym. Det ger dig möjlighet att träna så gott som alla muskelgrupper och du kan utföra mängder av olika övningar med hjälp av gymmet och dess vikter. Ett viktmagasin på 68 kg följer med, vilket möjliggör effektiv träning även för den som tränat med vikter under lång tid.

När du tränar i detta multigym får du möjlighet att ägna dig åt såväl rodd som sittande bänkpress och en rad andra varianter som ger effektiv träning på alla nivåer. Maximalt tillåten användarvikt är 130 kg, och själva gymmet med viktmagasin väger 101 kg. Detta hemmagym är nättare än många andra liknande alternativ, vilket innebär att det kan passa dig som inte har ett så stort rum att avvara till träningsrum.

Kolla priset

3. Multigym Profi Center de Luxe

Vill du ha möjlighet att träna tillsammans med en kompis eller din partner även på hemmaplan? Då kan det vara en god idé att köpa detta hemmagym där det finns utrymme och möjlighet för två personer att träna samtidigt. Det finns två träningsstationer och ett viktmagasin på 60 kg. Oavsett om du vill träna kondition eller styrka har du alla förutsättningar att göra det i detta hemmagym. Du kan ägna dig åt sittande bänkpress eller bencurl men det finns även cirka 45 andra övningar du kan ägna dig åt. Med tanke på detta har du alla möjligheter att variera din träning och se till att varje pass blir kreativt och givande.

Dynorna i detta hemmagym är välstoppade. Det kanske inte låter så viktigt, men det har stor betydelse för komforten. Det blir lite extra roligt att ta dig an träningspasset när förutsättningarna är goda. Att det även går att ställa in dynornas höjd bidrar ytterligare till att göra detta gym till ett klokt val.

Kolla priset

Välj multigym med omsorg

De flesta blir glada vid blotta tanken på att bli ägare till ett multigym. Det är förstås förståeligt. Det här kan vara det som får träningen att verkligen bli av på regelbunden basis. Du ska dock inte låta dig nöja med att du blir ägare till vilket hemmagym som helst. Det finns enkla varianter och mer avancerade varianter. Det finns naturligtvis inget som säger att du nödvändigtvis måste köpa det dyraste och största gymmet. För det första kanske du inte har utrymmet som krävs och för det andra kanske det blir alldeles för dyrt. Däremot rekommenderar vi inte att du ska leta upp den allra billigaste modellen du kan hitta och köper det enbart för prisets skull. Billigt är sällan bäst, även om det dyraste inte nödvändigtvis behöver vara det allra bästa heller. Ta dig tid att se över vad som ingår, och vad du egentligen får för priset. Se till att alla de krav du kan tänkas ha uppfylls. Det är egentligen det allra viktigaste.

Storleken på viktmagasinet

Viktmagasin

Eftersom ett multigym främst används till olika typer av styrketräning, är möjligheten att träna upp just styrkan väldigt viktig. Därför är det viktigt att du undersöker hur stort viktmagasinet är. Här kommer du upptäcka att skillnaderna kan vara enormt stora. Vissa maskiner har ett medföljande viktmagasin på runt 90 kg, vilket är bra för ett hemmagym. Det finns dock även ett stort antal varianter där viktmagasinet är begränsat till runt 40 kg. Det får nog anses vara i minsta laget. För nybörjaren kanske det räcker en bit på vägen. Tänk dock på att även om du är nybörjare just nu, så kommer du förmodligen göra framsteg och utvecklas i din träning. Det gör att det kommer bli aktuellt med större belastning längre fram. Då kan ett viktmagasin på 40 kg bli väl litet även för dig. Den som börjar som nybörjare kommer ju inte förbli nybörjare för alltid. För den som tränar aktivt och kanske till och med tävlar är 40 kg alldeles för lite. Då behövs ett betydligt mer välutrustat viktmagasin.

Funktionalitet

Funktionaliteten är naturligtvis otroligt viktig. Det är denna du bör sätta allra störst fokus på när du ska köpa ett multigym. Det är viktigt att du kan träna såväl bröst och rygg som ben, armar och mage. Du ska kunna utföra en mängd olika övningar för var och en av muskelgrupperna. Träningen ska inte behöva bli enahanda och trist. Då är risken att du tröttnar och slutar träna. Det är verkligen inte den effekt du vill uppnå när du köper ett multigym, och därför är det viktigt att du ger dig själv de bästa tänkbara förutsättningarna.

Hemmagym

Stabilitet

Stabilitet och hållbarhet är förstås också två viktiga aspekter. Här är det viktigt att komma ihåg att de maskiner som är mest robusta och som kanske också ger allra flest funktioner ofta även tar störst plats. Det betyder att just de maskinerna kanske inte är optimala att välja om du bor i en liten etta med kokvrå och har svårt att få plats till och med utan träningsredskap. Om du däremot har inrett ett eget rum som fungerar som hemmagym passar en sådan maskin perfekt. Även om du har ont om plats bör du dock inte låta enbart storleken påverka ditt beslut. Visst finns det små och nätta multigym, varav vissa till och med går att packa ihop och flytta. Ofta är de inte fullt så stabila i sin konstruktion som de större och mer påkostade gymmen. Det gäller därför att gå igenom fördelar och nackdelar och se vad som väger tyngst.

Motstånd

Ett motstånd som är både jämnt och dessutom tyst står också högt upp på listan över viktiga saker att titta närmare på. Hur viktigt det är att maskinen fungerar så tyst som möjligt beror förstås på vart du håller till när du tränar. Om du har inrett en träningsdel i vardagsrummet är det förstås av ganska stor betydelse att maskinerna fungerar utan att låta alltför mycket. Om du däremot har ett eget hemmagym i en separat del av hemmet spelar kanske ljudnivån något mindre roll.

Priset är också något som du naturligtvis blir tvungen att väga in på ett eller annat sätt. Vi vill poängtera att du inte bör satsa på det billigaste alternativ du kan hitta enbart för att komma billigt undan. Tänk istället på att försöka hitta ett så bra alternativ som möjligt till ett så bra pris som möjligt. De riktigt billiga modellerna kan ofta vara lite ryckiga när du tränar i dem. Det är något som kanske inte låter så farligt, men det kan störa dig i din träning. Det kan också påverka din teknik, och på så sätt leda till felbelastningar om du har otur. Att lägga till någon tusenlapp och få en riktigt bra träningsmaskin är därför en god idé.

Priset på multigymmet

Multigym finns i olika prisklasser. Mellan de billigaste och de dyraste skiljer det väldigt mycket i pris. Det finns riktigt billiga varianter för runt 3500 kronor. Dessa är dock väldigt begränsade. Dels består de inte av lika många maskiner, dels går det inte att utföra lika många övningar. Kvalitén kan inte heller mäta sig med kvalitén hos de dyrare modellerna. Multigym upp till ett pris på cirka 6000 kronor får nog betraktas som billiga. I mellanprisklassen hamnar maskiner från 6000 kronor och upp till cirka 12 000 kronor. Gym som är dyrare än så måste visserligen betraktas som dyra, men de är också avancerade och erbjuder ofta många möjligheter för den satsande personen som vill få ut maximalt av sin träning.

Frågor och svar kring Multigym

✅ Hur lång tid tar det att montera och installera ett multigym?

Eftersom det består av många delar och det är viktigt att allt monteras korrekt får du räkna med att det tar ganska lång tid. Du bör avsätta en hel dag för att få det på plats. Naturligtvis kan du dela upp det på kortare stunder, men räkna med att det tar upp emot 8 timmar att få allt installerat och klart.

✅ Finns det några multigym som erbjuder högre maximal belastning än 90 kg?

Som vi redan tidigare nämnt får 90 kg anses vara en ganska bra maximal belastning och det uppfyller behovet hos de flesta. Undantaget är kanske riktigt starka personer som tränar och tävlar på elitnivå. För att besvara frågan så finns det ett fåtal multigym som erbjuder ett viktmagasin på hela 100 kg. Högre maximal belastning än så är svårt, för att inte säga omöjligt att hitta.

✅ Vilka är de största fördelarna med ett multigym?

Du kan vara säker på att maskinerna alltid är lediga när du känner för att träna. Så är inte fallet om du besöker ett gym. Dessutom finns redskapen på plats hemma. Du sparar tid, kan klämma in träningen där det finns en liten lucka i schemat och frigör på så sätt tid för annat också. Att du kan träna så gott som alla delar av kroppen är naturligtvis också en mycket stor fördel.

✅ Finns det något som inte tidigare nämnts som är viktigt att tänka på när man ska köpa ett multigym?

Storleken är faktiskt något som lätt glöms bort. När du ska köpa en maskin är det viktigt att du tar reda på om den passar för både korta och långa personer. Många maskiner av den här typen tillverkas i andra delar av världen, där medellängden kan vara annorlunda än här. Du ska därför inte ta för givet att ett visst gym passar personer som är 190 cm eller längre. Ta därför reda på hur det ser ut med sådana saker innan du väljer en viss produkt.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Multigym Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom träningsutrustning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin