Multigym

Snabbmeny: ⭐Topp-3 Multigym ⭐Budgetval ⭐Vanliga frågor


Att ha ett multigym hemma är något av en dröm för många träningsintresserade. Det ger dem möjlighet att genomföra ett fullgott träningspass med olika övningar utan att lämna hemmet. För många är det ett måste om de ska hinna få till regelbunden träning. Tiden räcker helt enkelt inte till för regelbundna gymbesök. Idag lever många ett intensivt liv med ett späckat schema. Att kunna träna hemma är enda chansen till regelbunden motion. Visst går det att ägna sig åt löpträning, armhävningar, cykling, situps och burpees, men med ett multigym kan du utöva riktigt bra styrketräning för alla muskelgrupper. Du kan sedan komplettera med bra konditionsträning. Där passar till exempel löpning alldeles utmärkt in i schemat.
Vad är ett multigym?
Om du har varit intresserad av styrketräning under en period har du förmodligen redan full koll på vad ett multigym är. Om du däremot nyligen fått upp ögonen för denna träningsform kanske du inte har bilden helt klar för dig.
Ett multigym är en träningsmaskin som kombinerar en rad olika styrketräningsmaskiner. Med hjälp av detta kan du utföra mängder av olika övningar. Du kan utan problem hitta guider som ger tips på runt 50 olika övningar som går att utföra med hjälp av de maskiner och redskap multigymmet erbjuder. Trots dess mångsidiga funktion tar inte den här multimaskinen speciellt mycket plats. Du behöver alltså inte ha ett enormt hemmagym för att kunna få plats med detta. Om du kan avsätta en del av ett rum räcker det alldeles utmärkt.
Så kan du ha nytta av multigymmet
Att bygga upp en starkare och mer genomtränad kropp är något alla kan ha nytta och glädje av. Det gynnar både gammal och ung. Genom att bygga upp musklerna minskar också risken för skador. Att införskaffa ett multigym är med andra ord inte bara något som passar en ung muskulös man i 20-årsåldern. Vissa har en sådan bild av de här träningsredskapen, men så är verkligen inte fallet. Ett multigym kan vara till stor nytta och hjälp för nästan vem som helst.Övningar som passar nybörjaren och elitidrottare
Alla kan träna i multigymmet. Det finns övningar som passar såväl nybörjaren som elitidrottaren som ligger i hårdträning inför nästa tävling eller match. En bra träningsrutin ska helst bestå av olika träningsformer. Det är dock bra att inkludera styrketräning som en del av rutinen. Styrketräning passar för övrigt även alldeles utmärkt när det är dags för rehabträning efter en skada. Det gäller att bygga upp styrkan och muskelmassan för att bli av med skadan och undvika framtida skador. Med den här typen av maskin har du möjlighet att träna enskilda muskler men även att göra övningar som stärker stora och viktiga muskelgrupper. Du kan träna upp så gott som alla kroppsdelar med hjälp av denna mångsidiga träningsmaskin.Exakt vilka övningar du kan göra kan variera. Vissa gym är mer omfattande än andra. Det är vanligt att du i multigymmet hittar roddmaskin, bänkpress och benpress. Detta är bara några av alla de verktyg du får tillgång till. Att hitta övningar som passar in i just ditt träningsschema bör inte bli några problem.
Träna igenom hela kroppen
Eftersom det finns möjlighet att träna igenom hela kroppen för den som har ett multigym, är detta en möjlighet du bör se till att ta vara på. Lägg upp ett schema som gör att du ägnar uppmärksamhet åt alla muskelgrupper. Tips på träningsprogram kan du hitta på nätet om du behöver guidning. Du kan naturligtvis även boka in några timmar med en personlig tränare på ditt lokala gym. De tips och råd och det schema du då får, kan du sedan ta med dig hem till multigymmet. När du väl vet hur du ska göra är det enkelt att utföra övningarna på egen hand.
Topp 3 Multigym 2023
Vi har valt dessa hemmagym som våra Topp-3. Tre kraftiga multigym som ger möjlighet till en lång rad övningar.
Budgetval
Tre hemmagym till ett lägre pris men som fyller sin funktion och ger dig utmaningen du behöver. Dessa tre blir våra budgetval:
Välj multigym med omsorg
De flesta blir glada vid blotta tanken på att bli ägare till ett multigym. Det är förstås förståeligt. Det här kan vara det som får träningen att verkligen bli av på regelbunden basis. Du ska dock inte låta dig nöja med att du blir ägare till vilket hemmagym som helst. Det finns enkla varianter och mer avancerade varianter. Det finns naturligtvis inget som säger att du nödvändigtvis måste köpa det dyraste och största gymmet. För det första kanske du inte har utrymmet som krävs och för det andra kanske det blir alldeles för dyrt. Däremot rekommenderar vi inte att du ska leta upp den allra billigaste modellen du kan hitta och köper det enbart för prisets skull. Billigt är sällan bäst, även om det dyraste inte nödvändigtvis behöver vara det allra bästa heller. Ta dig tid att se över vad som ingår, och vad du egentligen får för priset. Se till att alla de krav du kan tänkas ha uppfylls. Det är egentligen det allra viktigaste.Storleken på viktmagasinet

Eftersom ett multigym främst används till olika typer av styrketräning, är möjligheten att träna upp just styrkan väldigt viktig. Därför är det viktigt att du undersöker hur stort viktmagasinet är. Här kommer du upptäcka att skillnaderna kan vara enormt stora. Vissa maskiner har ett medföljande viktmagasin på runt 90 kg, vilket är bra för ett hemmagym. Det finns dock även ett stort antal varianter där viktmagasinet är begränsat till runt 40 kg. Det får nog anses vara i minsta laget. För nybörjaren kanske det räcker en bit på vägen. Tänk dock på att även om du är nybörjare just nu, så kommer du förmodligen göra framsteg och utvecklas i din träning. Det gör att det kommer bli aktuellt med större belastning längre fram. Då kan ett viktmagasin på 40 kg bli väl litet även för dig. Den som börjar som nybörjare kommer ju inte förbli nybörjare för alltid. För den som tränar aktivt och kanske till och med tävlar är 40 kg alldeles för lite. Då behövs ett betydligt mer välutrustat viktmagasin.
Funktionalitet
Funktionaliteten är naturligtvis otroligt viktig. Det är denna du bör sätta allra störst fokus på när du ska köpa ett multigym. Det är viktigt att du kan träna såväl bröst och rygg som ben, armar och mage. Du ska kunna utföra en mängd olika övningar för var och en av muskelgrupperna. Träningen ska inte behöva bli enahanda och trist. Då är risken att du tröttnar och slutar träna. Det är verkligen inte den effekt du vill uppnå när du köper ett multigym, och därför är det viktigt att du ger dig själv de bästa tänkbara förutsättningarna.
Stabilitet
Stabilitet och hållbarhet är förstås också två viktiga aspekter. Här är det viktigt att komma ihåg att de maskiner som är mest robusta och som kanske också ger allra flest funktioner ofta även tar störst plats. Det betyder att just de maskinerna kanske inte är optimala att välja om du bor i en liten etta med kokvrå och har svårt att få plats till och med utanMotstånd
Ett motstånd som är både jämnt och dessutom tyst står också högt upp på listan över viktiga saker att titta närmare på. Hur viktigt det är att maskinen fungerar så tyst som möjligt beror förstås på vart du håller till när du tränar. Om du har inrett en träningsdel i vardagsrummet är det förstås av ganska stor betydelse att maskinerna fungerar utan att låta alltför mycket. Om du däremot har ett eget hemmagym i en separat del av hemmet spelar kanske ljudnivån något mindre roll.Priset är också något som du naturligtvis blir tvungen att väga in på ett eller annat sätt. Vi vill poängtera att du inte bör satsa på det billigaste alternativ du kan hitta enbart för att komma billigt undan. Tänk istället på att försöka hitta ett så bra alternativ som möjligt till ett så bra pris som möjligt. De riktigt billiga modellerna kan ofta vara lite ryckiga när du tränar i dem. Det är något som kanske inte låter så farligt, men det kan störa dig i din träning. Det kan också påverka din teknik, och på så sätt leda till felbelastningar om du har otur. Att lägga till någon tusenlapp och få en riktigt bra träningsmaskin är därför en god idé.
Priset på multigymmet
Multigym finns i olika prisklasser. Mellan de billigaste och de dyraste skiljer det väldigt mycket i pris. Det finns riktigt billiga varianter för runt 3500 kronor. Dessa är dock väldigt begränsade. Dels består de inte av lika många maskiner, dels går det inte att utföra lika många övningar. Kvalitén kan inte heller mäta sig med kvalitén hos de dyrare modellerna. Multigym upp till ett pris på cirka 6000 kronor får nog betraktas som billiga. I mellanprisklassen hamnar maskiner från 6000 kronor och upp till cirka 12 000 kronor. Gym som är dyrare än så måste visserligen betraktas som dyra, men de är också avancerade och erbjuder ofta många möjligheter för den satsande personen som vill få ut maximalt av sin träning.
Frågor och svar kring Multigym
✅ Hur lång tid tar det att montera och installera ett multigym?
✅ Finns det några multigym som erbjuder högre maximal belastning än 90 kg?
✅ Vilka är de största fördelarna med ett multigym?
✅ Finns det något som inte tidigare nämnts som är viktigt att tänka på när man ska köpa ett multigym?
Källor:
- https://www.styrkelabbet.se/hemmagym/
- https://muscles.se/artiklar/att-trana-hemma-hemmagym/
- http://www.hemmagym.nu/multigym/
Snabbmeny: ⭐Topp-3 Multigym ⭐Budgetval ⭐Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom träningsutrustning:
◦ Löparband ◦ Crosstrainer träning ◦ Billig motionscykel ◦ Roddmaskiner
◦ Trappmaskin hemma ◦ Bästa stakmaskinen ◦ Motionsband ◦ Träningsbänkar
◦ Viktväst för viktnedgång ◦ Airdyne ◦ Träna med hantlar ◦ Billiga skivstänger
◦ Massagestol bäst i test ◦ Spikmatta test ◦ Lång foam roller
◦ Boxningshandskar dam ◦ Köpa boxningssäck ◦ Spinningpass hemma
◦ Bästa studsmattan ◦ Bra träningsklocka