Planteringsjord
De flesta av oss planterar blommor och andra växter åtminstone en gång om året, när sommarens blommor ska sättas i lådor och urnor. Många har förstås också krukväxter inomhus som behöver skötas och planteras om med jämna mellanrum. Och när det är dags att plantera kommer den eviga frågan upp om viken jord man ska använda.
Snabbmeny:
⭐Toppval Planteringsjord ⭐Vanliga frågor
Jord för plantering
Odlar du speciella sorter finns det specialjord att köpa som sägs vara lämplig för, exempelvis, pelargoner, citrusväxter eller barrväxter. Men, för den ”vanliga” planteringen i balkonglådor och rabatter där vi ofta blandar olika typer av växter, är vanlig planteringsjord ett bra alternativ. Men, begreppet vanlig planteringsjord kan vara lite vilseledande, för utbudet av just planteringsjord är mycket stort och det kan vara svårt att veta vilken säck man ska välja. Det finns rader av säckar som alla innehåller det som kallas planteringsjord. Och när en del säjs fyra för en hundring och andra kostar mer än hundra kronor säcken är det förstås inte så lätt att veta vad man ska tro. Är det så att man får vad man betalar för, som det ju så ofta heter. Eller går det att köpa billig jord och lägga pengarna på fina blommor istället?Vad du ska odla
Det finns naturligtvis en hel del skillnader mellan jorden i de olika säckarna. Och generellt sett kan man nog säga att det är bättre kvalitet på den jord som kostar lite mer. Men, hur bra kvalitet du egentligen behöver beror förstås också lite på vad du ska odla, och hur. Tänker du, till exempel, fylla på med planteringsjord i rabatten där växterna redan trivs och frodas behöver du kanske inte tänka på att få jorden med den högsta kvaliteten. Om växterna redan har en bra växtmån och du bara vill tillföra extra jord kan det fungera bra med vilken planteringsjord som helst. När du planterar utomhus på detta sätt ska du alltid blanda den köpta planteringsjorden med den befintliga jorden.
Gräv alltså inte ett smalt dike att sätta växterna i, utan en rejäl grop där du kan blanda jorden innan plantering. Smala djupa gropar som fylls med köpt jord blir lätt vattensjuka vid regn och kan bli en dödsfälla för växterna. Men, även om du ska blanda jordarna ska planteringsjord, eller torv, aldrig myllas ner djupare än cirka 15 centimeter, alltså i matjordslagret. Eftersom syret inte når längre ner än så kan inte det organiska materialet brytas ner längre ner i jordlagren. Men du kan givetvis gräva och luckra i den underliggande jorden för att underlätta för rötterna att etablera sig.
En jord med bra struktur
I en liten låda eller kruka är det viktigare att tänka på att växterna får en jord med bra struktur, eftersom det annars kan finnas risk att jorden blir för hård och packad, eller att den snabbt blir näringsfattig.En bra planteringsjord är den jord som har en bra struktur. Strukturen avgör bland annat förmågan att hålla fukten, vilket förstås är avgörande för att växterna ska må bra. I ett litet planteringskärl är det extra viktigt eftersom det torkar ut snabbt, men också är ödesdigert om jorden förblir blöt under en längre tid. Om jorden innehåller en stor andel höghumifierad torv torkar den snabbt ut. Denna torv har brutits ner till fina smulor och faller lätt ihop till en platt yta. En sån jord, som får torka ihop, är svår att vattna upp igen. Ofta torkar den och bildar en hård yta , som gör att vattnet bara rinner av och inte kommer rötterna till godo.
Har du haft sådan jord i en kruka vet du hur svårt det är att vattna. Istället för att tas upp i jorden rinner vattnet mellan den torkade jordklumpen och krukkanten. Den rinner rakt igenom och växterna får inte den livsnödvändiga fukten. Har du köpt sådan jord är det extra viktigt att se till att planteringarna aldrig torkar ut, och det krävs alltså flitig passning med vattenkannan om dina växter ska klara hela säsongen.
Jämnare fuktighet och bättre syretillförsel till växternas rötter
Växter behöver fibrer och grovt material i jorden för att de ska må riktigt bra. Grövre struktur håller inte bara en jämnare fuktighet utan ger också en bättre syretillförsel till växternas rötter. Något som också är nödvändigt för växten. Om du ska försöka se på en planteringsjord om den är bra eller inte är grundregeln att en bra planteringsjord har en bas som består av ljus, grov torv som håller sig spänstig länge. Om jorden är mörk, med en fin struktur ungefär som kaffesump, kommer den snabbt att packa ihop sig och orsaka syrebrist hos växtrötterna.
Lägg fokus på jordens struktur
En bra planteringsjord ska ha en bra struktur som håller fukt och syre för rötterna. Strukturen är alltså det som är absolut viktigast. Och experter är överens om att alla dessa specialjordar som säljs egentligen inte är nödvändiga. Växter är nämligen så fiffigt konstruerade att de plockar upp de ämnen de behöver i sin egen takt. Det spelar ingen roll vad det står på påsen att jorden innehåller. Växten kan inte läsa, utan känner efter vilka ämnen den behöver och tar dem ur den jord den står planterad i. Detta förutsatt att den har fått en jord med en struktur som gör att den får den fukt och det syre den behöver för att överleva och växa. Så om man ska ge ett generellt råd om hur du ska välja din planteringsjord så blir det att lägga all fokus på strukturen. Du behöver inte köpa dyra specialjordar för att dina växter ska trivas, men det lönar sig nästan alltid att inte köpa de allra billigaste jordsäckarna, som ofta innehåller mycket finfördelad torv som lätt torkar ut.
En del jordar är kraftigt gödslade, och det kan vara lockande att välja en sån för att ge växterna bra förutsättningar att växa och blomma. Men, tänk på att det är bättre med en stabil och långsiktig näringstillgång än en kraftigt gödslad jord som ger överskott av näring som läcker ut i naturen. Det finns ett mycket stort utbud av planteringsjord, på gott och ont. Det är bra med valmöjligheter, men det medför också svårigheter att välja.
Frågor och svar kring Planteringsjord
✅ Har valet av planteringsjord någon betydelse för odlingsresultatet?
✅ Är det bra att tillsätta kogödsel i planteringsjord?
✅ Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med sandjord som planteringsjord?
✅ Vad är fördelarna med att använda lerjord som planteringsjord och finns det några nackdelar?
Källor:
- https://villalivet.se/om-tradgard/villalivet-testar-planteringsjord/
- https://www.testfakta.se/sites/default/files/_BINARY_11361.pdf
- http://forum.odla.nu/index.php?showtopic=120551
Snabbmeny:
⭐Toppval Planteringsjord ⭐Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Plantering: