Rådjursnät: 3 bästa Rådjursnäten och skyddsnäten mot rådjur (bäst i test)

Bäst Rådjursnät

Rådjur ses nästan alltid som söta och snälla djur, som man gärna vill se i sin närhet. För trädgårdsägare, däremot, är rådjursbesöken inte alltid lika populära. Rådjur äter gärna både blommor och andra växter i trädgårdar och odlingar och kan ställa till stor skada på kort tid.


Skydda dina växter från rådjuren

Det finns olika sätt att skydda sina växter från rådjuren. Du kan givetvis använda dig av bärnät , trädnät och andra typer av skydd för att skydda enskilda buskar eller för att få behålla bären för dig själv. Men, om du ofta har besök av rådjur, och inte vill ha nät utlagda lite här och där i trädgården rekommenderar vi att du satsar på ett rådjursnät, och sätter upp ett stängsel runt tomten. Då håller du rådjuren ute från trädgården och du kan odla vad du vill, och själv njuta av resultatet. Med ett rådjursnät slipper du lyfta undan nät när du ska plocka bär eller rensa i rabatter och landen. Och du slipper ha trädgården full av nät, som inte är särskilt snygga att se på.

Om du vill skydda mindre planteringar eller buskar kan du göra detta genom att bygga en form av bur runt växten. Även då kan du använda dig av rådjursnät, för att få det så osynligt som möjligt.

De 3 bästa Rådjursnäten 2024

Vi har valt dessa Rådjursnät som våra Toppval.
Bra skyddsnät för att förhindra att dina odlingar blir uppätna av vilt.

⭐ Bäst i test: Rådjursnät Allox 1B 1,5 x 20 m

Rådjur är fina på många sätt men om du brukar få besök av dem i din trädgård vill du förmodligen göra vad du kan för att hålla dem borta från buskar och blommor. I så fall kan detta skyddsnät vara till god hjälp. Det har måtten 1,5 x 20 meter och det kan användas till att sätta upp ett staket som håller djuren utanför trädgården. En god idé kan vara att spänna upp det mellan trästolpar och ett lämpligt avstånd mellan stolparna är då cirka 10 meter. Du bör också sätta G-pinnar där emellan på cirka tre meters avstånd.

Rådjursnät Allox 1B 1,5 x 20 m

Det här nätet är svart vilket gör att djuren ser det tydligt medan människor som passerar förbi inte behöver lägga märke till det. Det är betydligt mer diskret än ett grönt nät som ofta förekommer. Chansen är stor med det här nätet att rådjuren håller sig utanför din trädgård eftersom nätet blir lite väl högt att hoppa över.

Knapp för att se priset på produkten.


2. Skyddsnät Allox, 20 m 2 meter

Rådjur är mycket fina och trevliga djur när de håller sig i skogen men mindre roliga att ha i en trädgård där de snabbt kan förstöra både växter, buskar och träd. För att hålla dem ute kan du använda det här skyddsnätet som monteras mellan trästolpar med G-pinnar med jämna mellanrum. Höjden gör att rådjuren hålls ute eftersom 2 meter är för högt för dem att hoppa om de inte absolut måste. I det här fallet är sannolikheten stor att de i stället går någon annanstans när de ser det höga, svarta stängslet. Den svarta nyansen gör också att nätet blir tydligt synligt för djuren men diskret när andra människor tittar på det.

Det här nätet är UV-beständigt vilket gör att du troligtvis inte behöver sätta upp nytt staket på många år eftersom det står emot solens strålar på ett bra sätt. Nätet är utformat som fyrkantiga rutor med en storlek på 25 x 25 mm.

Knapp för att se priset på Skyddsnät Allox.


3. Sträckvajer med lås, 22 m

När du ska sätta upp ett staket som ska hålla rådjur ute behöver du naturligtvis ett bra nät, men du behöver också en sträckvajer som kan monteras in i nätet. Den här vajern med lås är ett utmärkt val om du vill sätta upp ett starkt och hållbart stängsel som håller djuren ute.

Den här stålvajern har ett plastöverdrag och den är UV-resistent vilket gör att den står emot solstrålarna på ett utmärkt sätt. Längden på den här stålvajern är 22 meter och den passar mycket bra att använda till ett rådjursnät på 20 meter. När du köper den här produkten kommer den med två vajerlås. Den är både stark och smidig och den är lämplig att fläta in i övre kanten på nätet. Fördelen med att göra detta är att nätet håller sig lika upprest och högt även om det lägger sig snö på det. Du kan förstås även sätta en vajer i nedre delen av nätet om du upplever att rådjuren tar sig under nätet annars.

Knapp för att se priset på Sträckvajern.


Hur vi betygsätter produkter

Ett effektivt viltstängsel som stänger rådjuren ute
Du kan köpa rådjursnät för sig, eller ett komplett paket med allt du behöver för att sätta upp ett viltstängsel som effektivt stänger rådjuren ute. Rådjur är smidiga och duktiga på att hoppa så du behöver ha ett lite högre nät för att skydda din trädgård. Ett rådjursnät på en och en halv meter ger ett bra skydd. Visserligen kan ett skrämt djur säkert klara den höjden, men de hoppar inte så högt utan att vara provocerade. Om du köper enbart nät kan du använda valfria stolpar, eller pinnar, som du sticker genom nätet för att hålla det uppe. För att få ett bra och stabilt stängsel rekommenderas att sätta pinnarna med 2,5 till 3 meters mellanrum. Pinnarna bör också sättas ner cirka 40 cm i marken för stabilitetens skull.

Nätet stänger rådjuren ute

Skydd året runt?
Hur djupt du behöver sätta pinnarna beror lite på vilken typ av pinnar du väljer till ditt rådjursnät. Om du behöver ha stängslet som skydd året runt är det bra att använda sig av kraftigare pinnar, eller stolpar, för att de ska stå emot höststormar och andra påfrestningar. Tänk på att hörnen utsätts för störst påfrestningar, så här kan det behövas rejäla stolpar, som exempelvis tryckade reglar. Du kan också komplettera vanliga pinnar med några kraftigare stolpar för att ge tillräcklig stadga åt stängslet. Så kallade G-pinnar är ett bra alternativ för rådjursstängsel. Med dessa pinnar på 2,5 till 3 meters avstånd, och rejäla granstörar eller trästolpar var tionde meter ger ett stabilt och i stort sett synligt viltstängsel som låter dig ha din trädgård i fred.

De flesta rådjursnät är svarta i färgen och har tunna trådar, vilket gör att de smälter in i omgivningen. Det svarta nätet är näst intill omöjligt att se för det mänskliga ögat, men djuren ser det och stoppas av nätet. Om du vill förankra nätet mot marken kan du fläta in en plastad vajer i nätets undre kant. Vajern kan du sedan hålla fast med ett jordankare eller helt enkelt en vanlig tältpinne. Om du sätter in en sträckt spännvajer i nätets överkant kan du vara säker på att staketet behåller sin höjd även om det lägger sig tung blötsnö över stängslet.

Skydda dina odlingar från både rådjur och andra djur
Rådjursnät och tillbehör finner du enklast här på internet. Naturligtvis kan du hitta sådana produkter i butiker som säljer lantbruksprodukter och liknande, men det största och bredaste utbudet finns på nätet. Här kan du välja precis den typ av nät, och de stolpar eller pinnar som passar bäst för ditt stängsel.

Du finner information om de olika näten på respektive produktsida, och kan alltså läsa specifikationerna för att hitta det bästa nätet för dina behov och förutsättningar. Du hittar också all information om hur du sätter upp ditt stängsel, och hur du på annat sätt kan skydda dina odlingar från både rådjur och andra djur.

Många har problem med rådjur i trädgården och tipsen och råden om hur man ska undvika problemen är många.

Skydda dina odlingar från rådjur

Gnagskydd runt trädens stammar
Ett stängsel eller staket, som är tillräckligt högt, är förstås det mest effektiva sättet att hålla djuren borta. Men, om du inte kan, eller vill, hägna in hela trädgården finns det en rad andra knep att ta till. Du kan till exempel sätta upp ett stängsel runt köksträdgården för att skydda grönsakerna. Gnagskydd runt trädens stammar är ett bra skydd mot rådjurens framfart. Unga skott är oemotståndliga för rådjur, så det är särskilt viktigt att skydda rosbuskar, unga träd och annat under våren då de nya skotten skjuter fram. Odlar du i pallkragar finns det speciella nätburar att köpa till, som ger ett effektivt skydd mot både rådjur och gnagare.

Gnagskydd runt trädens stammar är ett bra skydd mot rådjurens framfart.

Det finns också en del knep för att skrämma bort rådjuren. Eftersom rådjuren vänjer sig snabbt går det oftast inte att få bort dem med en och samma metod, utan man måste variera sig. Men med en kombination av olika metoder kan det ibland gå att skrämma bort dem från trädgården. det finns, till exempel, en del dofter som rådjuren inte gillar.

Ammoniak och blodmjöl är exempel på sådana dofter. Blanda ett kilo blodmjöl med tio liter vatten i en hink, och tillsätt en och en halv deciliter ammoniak. Doppa kuber av oasis i blandningen och sätt upp kuberna på blompinnar som du sedan sätter ut i rabatterna runt de växter du vill skydda. Du behöver doppa kuberna ungefär varannan vecka. Det går också bra att pensla blandningen på en trädstam eller liknande.

Att peppra växterna med cayennepeppar är ett annat sätt att försöka skrämma bort rådjuren.

Du kan testa att hänga upp cd-skivor i träden, för att skapa ljusreflexer som skrämmer rådjuren, och många använder också vit ull eller hjärtformade frigolitbitar, som ska likna andra rådjurs bakdelar, för att skrämmas. Men effektivaste sättet att slippa rådjuren är ändå att sätta upp ett rådjursnät runt det du vill skydda.

Frågor och svar kring Rådjursnät

✅ Vilka anledningar finns att sätta upp rådjursnät?

Hur söta och vackra man än tycker att rådjuren är, så går det inte att förneka att de kan åstadkomma en hel del skador i en trädgård, vilket många blivit varse om den hårda vägen. Rådjuren är förtjusta i att äta av såväl träd som buskar och växter, och trädgården kan snabbt förvandlas till en skugga av sitt forna jag. För att hålla dem borta från trädgården kan det bli aktuellt att sätta upp ett rejält rådjursnät. Du kan lösa det hela på olika sätt. Det går förstås att sätta upp stängsel med rådjursnät runt hela trädgården. Det är det absolut säkraste sättet om du vill vara säker på att djuren håller sig borta, och inte kommer åt att åsamka någon skada.

Det går dock inte att komma ifrån att detta kanske inte utgör någon speciellt vacker syn. Om du är ute efter ett lite mer diskret alternativ kan du sätta nät runt de specifika träd, buskar eller växter som du särskilt vill skydda. Det fungerar om det bara finns något eller några måltavlor för rådjurens intresse i trädgården. Här hittar du våra Toppval av Rådjursnät.

✅ Hur högt behöver rådjursnät vara för att inte rådjuret ska kunna ta sig över?

Det är en intressant och högst relevant fråga. Rådjur kan nämligen hoppa betydligt högre än vad många tror och är medvetna om. För att ett nät ska kunna betraktas som säkert när det kommer till höjd bör det vara minst 180 cm. Det kanske låter högt, men att välja ett lägre alternativ är inte att rekommendera. Det är inga problem att hitta ett nät som är 180 cm eller högre. Det finns till och med ett flertal alternativ med en höjd över 2 meter.

✅ Kan rådjursnät även användas för att hålla andra djur borta från trädgården?

Ja, det är långt ifrån bara rådjuren som hålls borta med den här typen av stängsel. Du kan hålla såväl vildsvin som harar borta, liksom flera andra arter. Vad gäller vildsvinen är det förmodligen minst lika viktigt att hålla dem på behörigt avstånd, som att hålla rådjuren borta, om du bor i ett område där det finns gott om vildsvin. De kan nämligen förstöra en trädgård helt på väldigt kort tid och är heller inte speciellt trevliga att möta.

✅ Bör man använda el i ett rådjursstängsel?

Det är en fråga som det inte finns något enkelt svar på. Det beror kanske främst på om du bara vill hålla rådjuren borta, eller om du även vill få bort andra ovälkomna besökare. Om det bara är just rådjur du vill slippa är kanske inte behovet så stort av el i stängslet, men vill du skrämma vildsvinen på flykt är el definitivt att föredra. Ett bra alternativ kan vara att ha el påkopplat till en början. När besökarna så småningom har hunnit vänja sig vid staketet och vet att det finns ett elstängsel, kan det ibland gå att koppla bort elen, eftersom de sällan gör några nya försök att ta sig förbi hindret.

Källor:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin