Regelsökare

Bäst Regelsökare

Snabbmeny:
Toppval Regelsökare

Dela på Facebook Dela på Twitter


När du ska spika, borra eller såga i väggen, behöver du veta vad som finns där bakom. Dels behöver du veta var reglarna finns, men det kan också vara bra att ha koll på elektriska ledningar, vattenrör och annat som kan dölja sig bakom väggen. Med en regelsökare får du koll, och kan undvika misstag som i värsta hand kan bli mycket dyrbara. Beroende på vilken modell av regelsökare du väljer, kan du hitta metaller, elledningar, plast och träreglar. Genom att svepa med regelsökaren över den aktuella väggen får du, genom ljudsignaler från verktyget, indikation om var i väggen reglarna sitter. Detta gör att du tryggt och säkert kan spika eller skruva i väggen när du vill hänga upp tavlor och liknande.

Ännu viktigare att ta reda på vad som finns bakom väggpanelen är det förstås om du av någon anledning behöver såga i en vägg. Om du bara sätter sågen i väggen utan att veta vad som finns bakom, är risken stor att du råkar kapa en vattenledning, en elledning, eller såga av en regel. En regelsökare är då ett bra hjälpmedel för att du ska kunna utföra jobbet riskfritt.
Regelsökaren går förstås också att använda på golv och tak, om du behöver leta efter reglar och liknande där.

En bra regelsökare är alltså inte bara en kul grej att ha, utan den kan också bespara dig många onödiga extrakostnader eftersom den gör att du kan undvika skador på dolda ledningar och balkar. Med en riktigt bra regelsökare kan du både ta reda på om det finns metall- eller träknoppar, elledningar eller vattenledningar i väggen.

Olika typer av regelsökare

Olika typer av regelsökare

Det finns många olika modeller av regelsökare, vilket kan göra det svårt att veta vilken man ska välja. Man kan dela in verktygen i två grupper, beroende på hur de arbetar. De två arbetssätten skiljer sig åt ganska mycket och det handlar om:

  • Magnetisk lokalisering
  • Elektronisk lokalisering

En regelsökare som använder sig av magnetisk lokalisering upptäcker egentligen inte själva reglarna, utan de skruvar eller spikar som användas när regeln sattes in. Det är ju just metalliska föremål som kan hittas med hjälp av den magnetiska funktionen. Men, även om denna typ av regelsökare egentligen bara letar rätt på spikar och skruvar så ger den dig ändå en bra uppfattning om var regeln finns. I en gipsvägg letar en sådan regelsökare efter de metallfästen som håller gipsskivan, vilket ibland kan ge ett mindre precist resultat. Dessutom kan det vara svårt att lokalisera dessa fästen i äldre hus, eftersom man inte använde sig av samma byggmetoder förr.

En elektronisk regelsökare använder sig i stället av sensorer för att hitta väggens dialektiska konstant. När värdet / den dialektiska konstanten ändras innebär det att sökaren har hittat en regel, ledning eller rör. Denna metod ger en mer exakt lokalisering.

Toppval Regelsökare 2024

Vi har valt dessa Regelsökare som våra Toppval.

Tips för dig som ska köpa regelsökare

Utbudet av regelsökare är stort, och det kan som sagt vara svårt att veta vilken man ska välja. I första hand måste du förstås utgå från ditt behov. Ska du ha en regelsökare för ett specifikt jobb, eller vill du skaffa ett verktyg som är bra att ha hemma för olika typer av renoveringsjobb.

Tips för dig som ska köpa regelsökare

Är det bara reglarna du vill ha koll på, eller vill du också veta exakt vad som finns inuti väggen? Det är ju inte bara den som renoverar eller bygger om som behöver veta vad som finns inuti väggen. Även om du bara ska borra och skruva för att hänga upp tavlor, högtalare eller den stora tvn, finns risk för att du råkar komma åt en ledning eller något annat olämpligt om du sätter borren i väggen på måfå. En regelsökare är därför bra att ha hemma, oavsett om du är en van hemmafixare eller inte.

Krav på din regelsökare

Vad vill du ha ut av din regelsökare, är kanske den viktigaste frågan du ska ställa dig innan köpet. Det finns också några parametrar som påverkar sökningens effektivitet, och som det också är bra att du tänker på innan du bestämmer dig för vilket verktyg du ska välja.

Materialet på väggen kan spela stor roll för precisionen i sökningen. Du ska välja en regelsökare som fungerar bra för just den vägg som finns i din bostad. I en betongvägg, till exempel, finns det ofta metallknoppar, och i en vägg av trä kan det också finnas metallbultar. Om du ska såga eller borra i väggen, är det bra att välja en regelsökare som också kan känna av elledningar och vattenledningar.

Annat att undersöka

Att borra i en elledning kan orsaka svåra skador, och det kan ju faktiskt också leda till personskada. Och att råka kapa en vattenledning kan bli ett mycket dyrbart misstag. Så om du vill vara på den säkra sidan rekommenderas att du väljer en regelsökare som har flera funktioner, och inte bara hittar själva reglarna. Kolla också hur djupt regelsökaren kan söka. Detta kan variera rejält mellan olika sökare. Om du har en regelsökare som bara söker grunt, och du sedan borrar djupare, finns risken att du stöter på saker som regelsökaren inte hittat, eftersom de sitter djupare än sökområdet.


Tips på fler av våra köpguider:


Annat att undersöka

Några saker att titta på när du köper regelsökare är batteritid, ljud- och ljussignaler. Detta inte minst för att undvika irritationsmoment i arbetet. Det är bra om regelsökaren har stor batterikraft. När batteriet blir alltför dåligt finns risk att du får felaktiga värden, och du vill antagligen inte byta ut batteriet mellan varje mätning. Bra batterikraft ger säkrare resultat helt enkelt.

Regelsökare använder i regel ljud eller ljussignaler för att tala om när de hittat något. Det är en smaksak vilket du föredrar, men det kan vara bra att tänka på att om du har en vägg som innehåller många metalliska element, kan det bli jobbigt med ljudsignaler som ständigt ljuder. En del tycker att det är lättare att förstå vilka hinder som finns i väggen om regelsökaren har olikfärgade ljussignaler för olika hinder. Fundera över vilket som passar dig bäst och välj en regelsökare som motsvarar dina personliga önskemål, och som passar bäst för dina projekt.

Snabbmeny:
Toppval Regelsökare

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin