Innehåll
Att samla regnvatten
Ofta krävs många turer med vattenkannan för att hålla blommor och grönsaker glada, och ibland är det till och med nödvändigt att vattna gräsmattan för att den inte ska torka ut helt. Det går åt en hel del vatten, och ju större odlingar du har desto mer vatten krävs. Vatten kostar pengar och det är naturligtvis bra om man slipper använda allt för mycket av kranvattnet för att vattna blommor och trädgårdsland. Att samla regnvatten för att använda i trädgården har flera fördelar.
Regnvatten är bättre för växterna eftersom det innehåller betydligt mindre kalk än det vatten som kommer ur kranen, och innehåller inte klor som kranvattnet ofta gör. Dessutom är det helt gratis. Om du samlar regnvatten kan du vattna precis hur mycket du vill utan att behöva tänka på kostnaden, eller på lågt grundvatten och vattningsförbud. Har du många kalkskyende växter i din trädgård är regnvatten guld värt och nästan ett måste för att växterna ska trivas bra.
De 3 bästa Regnvattentunnorna 2025
Vi har valt dessa Regnvattentunnor som våra Toppval. Samla vatten med stil i dessa robusta regntunnor:
⭐ Bäst i test: Regnvattentunna – rymmer 250 liter
Att det regnar ibland går inte att komma ifrån, men det du bör göra är att ta vara på regnvatten. Genom att införskaffa ett exemplar av den här regnvattenbehållaren kan du samla upp regnvattnet för att sedan dra nytta av det. Tunnan rymmer hela 250 liter regnvatten, vilket gör att du kan fylla upp den rejält innan den behöver tömmas. Du kan sedan använda vattnet därifrån när det är dags att vattna blommor, vattna grönsaksodlingar eller liknande. På så sätt kan du minska vattenförbrukningen där hemma och samtidigt dra nytta av den nederbörd som kommer.
Tunnan är svart och den väger 3 kg. Du kommer med andra ord inte ha några problem att få den på plats där du vill ha den i trädgården. En stor fördel är att tunnan kan tryckas ihop när sommarsäsongen är slut och behållaren ska ställas undan för vinterförvaring. På så sätt behöver den inte ta mer plats än nödvändigt i förrådet.
Kapacitet: 250 liter regnvatten.
Färg: Svart.
Mått: Ø 60 cm x H 88 cm.
Vikt: 3 kg.
2. Vattentunna Rustik 240 l
Om du har egen trädgård bör du ha en regnvattentunna så att du kan samla upp nederbörden för att sedan använda den till bevattning. Det finns förstås gott om tunnor, vilket du säkert har sett. De flesta är tillverkade i plast och liknar varandra. Den här fina rustika varianten är däremot ett perfekt exempel för dig som vill ha en stilren och snygg regnvattentunna som samtidigt gör jobbet.
Tunnan är tillverkad i polyethylene och den rymmer 240 liter. När du tittar på den är det mycket möjligt att tankarna går till klassiska rustika vintunnor, därför att designen påminner verkligen mycket om en sådan. Den ser mycket naturtrogen ut, och om du är mån om att både hem och trädgård ska vara snygga och väl underhållna kommer du troligtvis att tycka mycket om den här modellen. Mer stilren och påkostad regnvattentunna är det svårt att hitta. Här kan du förvara regnvattnet med stil, för att sedan ta vatten ur den när det är dags att förse växterna med vatten.
Kapacitet: 240 liter regnvatten.
Material: polyethylene.
Färg: Svart/brun träfärgad.
Mått: Ø 70 cm x H 85 cm.
Vikt: 11 kg.
3. Regntunna GreenLine för regnvatten, 200 l
Då och då regnar det rejält, något som du kanske inte uppskattar speciellt mycket. Du bör dock se på detta som en möjlighet att kunna vattna dina växter med näringsrikt vatten. Genom att köpa den här fina och hållbara regntunnan från GreenLine kan du se till att vattnet som hamnar på taket fraktas ned i tunnan och sparas där tills du vill använda det till att vattna med.
Den här tunnan är tillverkad i PEHD-plast som dessutom är återvinningsbar. Den kommer med ett lock som är barnsäkert samt en avtappningskran. Den har dessutom anslutning för stuprör så att regnvattnet kan transporteras ned på ett smidigt och säkert sätt. När vattnet väl har hamnat i tunnan, som för övrigt rymmer 200 liter, kan du ta av det när det är dags att vattna allehanda växter. Det är nämligen viktigt att komma ihåg att samtliga växter mår bra av regnvatten. Det är betydligt hälsosammare för dem än vatten som är klorerat.
Kapacitet: 200 liter regnvatten.
Material: Återvinningsbar PEHD-plast.
Färg: Grå/svart.
Mått: Ø 68 cm x H 96 cm.
Vikt: 5,8 kg.
Använd vattnet till dina odlingar
Att samla regnvatten är inte särskilt svårt. Det kräver bara att du har ett kärl att samla upp vattnet i. Med en rejäl hink, eller ännu hellre en tunna, under varje utkastare samlar du upp maximalt med regnvatten. Det enda du behöver göra är att tömma behållarna på vatten vid behov. Om du använder hinkar kan det bli nödvändigt att byta ut dem några gånger under ett rejält ösregn. Med en rejäl regnvattenstunna behöver du inte byta ut eller tömma, utan du kan ta det vatten du behöver för att vattna, eller för andra ändamål. Ett tak som har en yta av 100 kvadratmeter ger hela 500 liter vatten när det kommer 5 mm regn. Det är ju synd att inte utnyttja sådana resurser, när det inte kräver mer än att ställa ut uppsamlingskärl vid utkasten.
Eftersom regnvatten faktiskt är ganska rent kan det användas till betydligt fler ändamål än enbart vattning i trädgården. det går alldeles utmärkt att bada, tvätta håret och till och med diska i regnvatten. För att vattnet ska vara så pass rent är det viktigt att se till att rännor och rör som leder vattnet är rena så att smuts förhindras att komma ner i de rena regnvattenstunnorna.
Tillbehör
Om du vill testa att samla regnvatten som kan användas till många olika ändamål finns det en del tillbehör till hängrännor och stuprör som hjälper till att hålla vattnet rent. En lövfångare, eller en rännsil, monteras i övergången mellan hängränna och stuprör och en renstratt som monteras på själva stupröret. Det finns också en speciell anslutningsmuff som gör att renstratten passar de flesta rördimensioner.
Rengör tunnorna
När du samlar regnvatten som ska användas till tvätt, disk och liknande är det viktigt att du tänker på att vatten är en färskvara. Då kan du inte spara vattnet hur länge som helst. Det är viktigt att du tömmer ur hela tunnan när du använder din vattenreservoar, så att inte surt vatten blir stående och blandas med nästa omgång av färskt regnvatten. Rengör vattentunnan regelbundet eftersom det förr eller senare bildas alger i stillastående vatten.
Om du samlar vatten i stora regntunnor kan det vara bra att täcka tunnan med ett finmaskigt nät. Detta för att skydda vattnet mot löv och annat skräp som kan falla ner i tunnan, men också för att förhindra att små djur faller i vattnet. Nätet ska förstås vara enkelt att ta bort när du vill hämta vatten ur tunnan. Om du bara tänker använda regnvattnet för vattning i trädgården behöver du givetvis inte vara lika noggrann med renligheten. Då är det inte nödvändigt att tömma tunnan helt, och göra ren den, inför varje påfyllning.
Regnvatten som ska användas i trädgården behöver inte heller vara lika färskt som om du ska använda det till hygien eller hushållet. En vanlig sommar tar du helt enkelt vatten ur tunnan när du behöver det, och tunnan fylls naturligt på vid nästa regnväder. Du har oftast tillgång till vatten och behöver inte utnyttja vattenledningsvatten för att vattna dina växter i trädgården. växterna blir nöjda för att de får ett kalkfattigt vatten och du slipper betala för vattnet som i stort sett hälls ut.
Testa en modell med tappkran
Det finns många olika modeller av regnvattentunnor på marknaden. Om du vill ha en stor vattentunna kan det vara smart att satsa på en modell med en tappkran. Då blir det betydligt lättare att tömma tunnan, och du kan även använda den för bevattning med slang, genom att koppla slangen till kranen. Om du placerar tunnan på en liten upphöjning är det lättare att komma åt kranen. Det finns också tunnor med lock, och med ett lock är det givetvis inte nödvändigt att täcka tunnan med nät även om du vill ha rent vatten.
Regnvattentunnor finns i olika storlekar, och du väljer förstås storlek både efter behov och efter hur mycket vatten du beräknar kunna samla in från ditt tak. Vid den lilla sommarstugan behöver du förstås inte lika stora uppsamlingskärl som vid ett hus med en stor takyta. Å andra sidan är det ingen nackdel att ha en rymlig tunna som inte riskerar svämma över vid riktiga skyfall.
I valet av tunna ingår inte bara regnvattentunnans storlek och kapacitet, utan du har också att välja på om du vill ha en enkel tunna, eller om du vill ha en regntunna med kran, lock eller andra smarta tillbehör. Dessutom kan du välja design, för att få en tunna som inte bara samlar upp regnvatten utan också blir en snygg detalj i trädgården.
Frågor och svar kring Regnvattentunnor
✅ Varför bör man ta vara på vatten i en regnvattentunna?
Det finns flera goda skäl. Ett av de kanske allra bästa skälen är att det vatten som kommer ur kranen ofta är rikt på kalk. Det finns många växter som inte mår bra av att vattnas med alltför kalkrikt vatten. Det vatten som samlas i en regntunna är inte alls lika rikt på kalk, vilket gör att det passar betydligt bättre att använda till bevattning. Det är också mer ekonomiskt att ta vara på regnvattnet, vilket gör att det är klokt att ha en tunna där vattnet från stuprören kan samlas. Här hittar du våra ⭐Toppval av Regnvattentunnor.
✅ Till vad kan man använda vattnet från regntunnor?
För de flesta är det nog naturligt att använda vattnet främst till vattning av växter, buskar och träd i trädgården. Det går förstås alldeles utmärkt, och vattnet lämpar sig bra för detta tack vare att det inte är så kalkrikt. Regnvatten kan dock även användas till en rad andra ändamål. Det går fint att diska i vattnet och det går även att tvätta hår eller kropp i det om det skulle behövas. Detta förutsätter förstås att både tunnan och stuprören är rena och noga efterhållna, samt att tunnan har ett bra skydd så att inte smuts kommer ned i vattnet.
✅ Vad bör man tänka på om man vill använda regntunnor för att samla vatten?
Det allra viktigaste att tänka på är säkerhetsaspekten. En stor tunna fylld med vatten utgör alltid en risk för drunkning för såväl barn som djur. Det är därför viktigt att man alltid har detta i åtanke och ser till att hantera det problemet. Vidare är det av stor vikt att man täcker tunnan med ett finmaskigt nät, så att inte vattnet smutsas ned av skräp. Annars är risken stor att vattnet snabbt fylls av löv, små grenar och andra föremål.
✅ Hur mycket kostar en regntunna?
Tunnornas pris kan variera beroende på storlek och material. Idag finns det regnvattentunnor i såväl plast som metall. Ur miljösynpunkt väljer många idag tunnor av återvinningsbar plast. De är också enkla att hålla rena. Det finns även rejäla tunnor i trä som kan användas. Vissa tunnor kostar runt 300 kronor. Andra varianter kostar betydligt mer. Det är inte ovanligt med regnvattentunnor vars prislapp ligger på mellan 800 och 1 100 kronor.
✅ Hur mycket rymmer en regnvattentunna?
Det finns olika varianter. Det finns många tunnor som rymmer 200 liter, men det finns också större modeller som rymmer 220 liter eller till och med mer. Det finns även några mindre sorter, för den som inte vill lagra så stora mängder regnvatten innan vattnet används. Det är viktigt att komma ihåg att det inte går att spara vattnet i många månader, då vattnet är bäst när det är färskt. Att ha en stor tunna är därför inte alltid nödvändigt.
Redaktör
Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin