Resevagn TEST: 3 bästa resevagnarna och paraplysulkys (bäst i test)

När du ska ut och resa vill du kanske inte släpa med den barnvagn ni använder till vardags. Tämligen ofta är den huvudsakliga vagnen alltför stor och tung för att ta med. Allt går naturligtvis, men det blir mer otympligt att släpa runt på de större vagnarna, och att packa in dem så att de kan resa säkert i bagegeutrymmet utan att gå sönder. Många väljer därför att köpa en extra resevagn, som kan följa med på såväl inrikes- som utrikesresor. Visst innebär det ytterligare en utgift, men det innebär också betydligt enklare resor. Resevagnar är mindre och nättare, vissa kan till och med följa med som handbagage på flyget. Det finns dock en hel djungel av resevagnar och paraplysulkys, så att välja modell är inte alltid det enklaste. Med vår hjälp är vi dock övertygade om att du kommer kunna fatta ett bra beslut.

Bäst Resevagn

Bäst Resevagnarna 2024 Vanliga frågor


De 3 bästa Resevagnarna 2024

Vi har valt dessa Resevagnar och Paraplysulkys som våra Toppval.
Smidig vagnar som du lätt tar med dig på resan eller shoppingen.

1. Beemoo BFF40 Sulky

Den här sulkyn fungerar utmärkt att ta med på resan. Den är utrustad med Quick Fold-funktion som gör att du snabbt kan fälla upp den med hjälp av en hand, vilket är till otroligt stor hjälp när du reser med ett litet barn. Den tar heller inte så mycket plats som en vanlig vagn, samtidigt som den är betydligt mer komfortabel och lättanvänd än en liten paraplysulky.

Både fotstöd och ryggstöd kan ställas in och justeras, och det finns en fempunktssele som även den kan justeras efter behov. Det gör att du kan ta med ditt barn på säkra promenader även under de perioder då han eller hon är extra nyfiken och rör sig extra mycket.

Under vagnen finns en varukorg, vilket gör att du har lite förvaringsutrymme när du ska ta dig hem från butiken. Detta kan vara väldigt bekvämt när du befinner dig på resande fot, eftersom utrymmet även ger dig möjlighet att ta med några extra blöjor och ombyteskläder exempelvis.

Kolla priset

2. Joie Mytrax Sulky, Pavement


Om du letar efter en praktisk och nätt vagn att ta med när du ska ut och resa med ditt barn, kommer du garanterat att uppskatta denna. Den har ett ryggstöd som går att justera i fyra olika positioner, varav en är fullt liggläge. Det går även att ställa in fotstödet så att det anpassas efter ditt barns behov. För din egen del kanske du även uppskattar att det går att justera handtaget.

Något som du med största sannolikhet också kommer att uppskatta är hur enkelt det är att fälla upp och fälla ihop denna vagn. Du behöver bara en hand, vilket underlättar enormt mycket. Dessutom låser den sig automatiskt när du fäller ihop den, vilket även det är till stor hjälp. När du ska ut och resa kommer du att uppskatta dessa funktioner extra mycket, eftersom det ofta blir en hel del uppfällande och hopfällande under resans gång.

Kolla priset

3. Baby Jogger City Tour 2 Sulky


När du ska ut och resa med ett litet barn finns det några viktiga saker att tänka på. Du behöver en bra och robust vagn, som samtidigt inte får ta för stor plats. Då är det här modellen för dig. Den är nätt och smidig och väldigt enkel att fälla ihop och sedan fälla upp. Hjulen går att låsa men är även svängbara. I sitsen finns en fempunktssele vilket gör att du kan promenera och känna dig trygg i vetskapen att ditt barn sitter säkert i vagnen. Dessutom går det att justera ryggstödet.

Något som är mycket intressant är att du kan köpa till en adapter för att kunna använda sulkyn med ett babyskydd. Om du väljer att komplettera vagnen med en sådan har du plötsligt ett travelsystem, något som förstås underlättar ännu mer på resan. Kanske åker du inte på just bilsemester och då spelar det kanske ingen roll. Om du däremot tar bilen till sommarstugan och vill ha med både babyskydd och sulky kommer du att uppskatta detta en hel del.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Att tänka på

För att du ska bli nöjd med ditt val av vagn finns det några saker du bör tänka noga på. Det finns naturligtvis en rad saker att titta på sedan för att välja den allra bästa vagnen, men nu ska vi först och främst gå igenom vad som har stor betydelse vid valet av just resevagn.

  • Välj en lätt vagn. Själva syftet med en vagn för resan är att den ska vara lätt och smidig att ta med sig på resan, att flyga med och ta sig fram mellan transportsätten.
  • Se till att välja en modell som är lätt att fälla ihop. Om du någon gång har stått på en flygplats redo att checka in ditt bagage med små barn som sällskap, vet du hur gärna du vill att det ska gå snabbt och enkelt. Då är det viktigt att du snabbt kan fälla ihop vagnen och lägga den i en resepåse eller transportväska.
  • Undersök måtten på vagnen när den är hopfälld. Det är för de allra flesta att en resevagn tar liten plats när den är hopfälld. Ett tänkbart alternativ kan vara en paraplysulky, som ofta blir väldigt liten när den fälls ihop. Det finns dock även flera andra tänkbara alternativ.
  • Fundera över hur viktigt det är för dig att vagnen är ordentligt skyddad under resor. Det finns nämligen vagnar som säljs med tillhörande väska som är polstrad för att ge ett ordentligt skydd under såväl flygresor som bussresor. Vissa tycker att det är väldigt bra, andra tycker att det räcker bra med att lägga vagnen i en av de resepåsar som ofta tillhandahålls av flygbolagen.
  • Se över UV-skyddet och solskydd från suffletten. Detta är något som ofta missas eftersom det rör funktionen snarare än vikt och mått. Det är dock väldigt viktigt om du ska ta med ditt barn på solsemester. Se till att välja en vagn med en sufflett som går att fälla för ordentligt så att den skyddar mot solen. Det finns också flera vagnar med inbyggt UV-skydd i suffletten. Undersök vad som gäller för de olika vagnar du tittar på. Det är åtminstone bra att veta att möjligheten finns, även om du naturligtvis kan välja att lösa solskyddet på annat sätt om du föredrar det.

Att välja en bra vagn

Nu när du vet vad som rent allmänt är bra att tänka på när du ska köpa en extra vagn att ta med på resan, ska vi titta lite på hur du identifierar en bra vagn och väljer den modell som är mest lämplig för dig och ditt barn. Det finns egentligen inte en vagn som är bättre än alla andra. Däremot kan det finnas en vagn som är bäst för just er, medan det kan vara en helt annan vagn som är bäst för någon annan.

En vagn lämplig för åldern

Det första du behöver göra är att förstås att ta hänsyn till ditt barns ålder när du ska välja vagn. Ett barn som är ett år eller till och med yngre, behöver andra egenskaper i en vagn är en 3-åring som bara behöver åka vagn vid långa, snabba promenader. Om du har ett litet barn som ska åka i vagnen behöver det till exempel finnas fullt liggläge. Då behöver du snarare satsa på en bra sittvagn av nättare modell. En paraplysulky har inte de egenskaper som krävs för de små barnen. De kan däremot vara ett mycket bra alternativ för äldre barn som bara behöver kunna sitta och vila benen under promenader. Åldern på barnet har därför mycket stor betydelse när du ska välja modell.

Anpassningsmöjligheter

Något som definitivt kan vara värt att titta på är vilka anpassningsmöjligheter som finns. Du bör till exempel titta på fotstödet. Går det att justera, så att det exempelvis kan användas uppfällt eller nedfällt beroende på om barnet ska ligga eller sitta, och beroende på barnets längd? Det här går inte på alla vagnar, och i synnerhet inte alla resevagnar, men det går på vissa. Vissa anser att det här är viktigt, i synnerhet om vagnen ska kunna användas länge. Andra tycker att detta går att klara sig utan. Det gäller främst för de som har lite större barn som bara kommer att behöva vagnen under en begränsad period, och som inte behöver lika många anpassningsmöjligheter.

Något annat som är bra att undersöka är handtaget på vagnen. Går det att justera eller är det ett fast handtag? Om det är fast, är det en höjd som passar sig? Även suffletten är intressant att titta på i anpassningssammanhang. Har vagnen överhuvudtaget en sufflett? Hur långt fram kan den i så fall fällas? Ger den ett bra solskydd? Har den inbyggt UV-skydd? Det här är extra viktigt om du ska på solsemester, men även på skidsemestern kan solen stundvis bli stark. Slutligen är det naturligtvis viktigt att undersöka om sitsen är vändbar. Om du har lite större barn saknar detta förmodligen betydelse. Har du däremot ett yngre barn vill du kanske ha sitsen vänd mot dig för att minska antalet nya intryck. Då är det naturligtvis viktigt att välja en av de vagnar som har vändbar sits.

Bra paraplysulky

Maxvikt

Vagnens maxvikt är naturligtvis något du behöver titta på och ta hänsyn till. Det kan finnas betydande skillnader och det här är en viktig aspekt om du vill att vagnen ska kunna användas länge. Det är även viktigt om du har ett äldre barn. Vissa vagnar har en relativt hög maxvikt på 25 kg. Andra modellers maxvikt ligger på 18 kg. 30 kg kan också finnas som maxvikt på vissa vagnar även om det inte är lika vanligt. Här behöver du helt enkelt fundera över hur länge du har tänkt att ditt barn ska använda vagnen. Välj en modell med en maxvikt som passar den tilltänkta användningstiden. Om du har ett barn i tre-fyraårsåldern behöver du troligen också välja en av de modeller som kan ta hög vikt, med tanke på att ditt barn troligen redan väger mellan 15 och 20 kg.

>> Läs även vår guide om bäst skrinda för barn.

Typ av däck

Något som alltid är relevant och intressant att titta på vilken vagn man än ska köpa är vilken typ av däck man vill ha. Detta gäller självklart även när du ska köpa en resevagn. Det finns vagnar med olika typer av däck och även med olika antal däck. Vissa har tre däck medan andra har fyra. Vissa har fasta däck medan andra har svängbara. Det finns också varianter där några av däcken är rörliga medan andra är fasta. Här behöver du fundera över vilket underlag vagnen främst kommer användas på, men även vad du personligen föredrar när du ska köra vagnen. Vissa uppskattar de rörliga däcken väldigt mycket och tycker att de ger mer flexibilitet, medan andra föredrar de fasta däcken.

Pris

Resevagnar finns i olika prisklasser. Vissa modeller är budgetvarianter som du kan köpa till en låg kostnad. Ofta är det paraplysulkys som är de allra billigaste, och för de med äldre barn duger dessa ofta bra. Detta är också ofta de allra lättaste vagnarna, vilket gör att de är lätta att ta med på resan. Det finns flera nätta små vagnar som kostar 500 och 1 000 kronor för den som vill ha en budgetvänlig modell. I mellanprisklassen hittar du en mängd sulkys och enklare sittvagnar för mellan 1 000 och 2 000 kronor. Är du beredd att investera mer pengar kan du hitta robusta men små sittvagnar från 2 000 kronor och uppåt. I premiumklassen hittar du få paraplysulkys eftersom dessa vanligtvis är betydligt billigare. Däremot hittar du vagnarna med fullt liggläge, och till dessa medföljer ofta tillbehör som regnskydd.


Frågor och svar kring Resevagnar

✅ Hur mycket brukar en resevagn väga?

Det finns inga direkta direktiv och riktlinjer. Det man brukar säga är att vagnen ska vara så lätt som möjligt. Många varianter väger mellan 6 och 7 kg. Det finns dock några få riktigt lätta paraplysulkys som bara väger mellan 4 och 5 kg. Dessa blir ofta så små när de fälls ihop att de kan följa med som handbagage på flyget, något som är en fördel.

✅ Finns det adapter för babyskydd på resevagnar?

På vissa vagnar finns det, på andra inte. Det finns också vissa modeller där det visserligen inte medföljer eller sitter monterat, men där det går att köpa till. Om du är intresserad av en sådan bör du undersöka detta noga innan du väljer vagn, eftersom majoriteten av resevagnar inte har någon adapter, men där det finns undantag som har det.

✅ Finns det någon varukorg på resevagnar?

Det beror på vilken vagn du väljer. Eftersom du i princip kan välja vilken vagn du vill, så länge den är liten och nätt, finns det inga klara riktlinjer för hur en resevagn ska se ut eller vara. Det innebär att vissa sittvagnar och sulkys har varukorg, medan andra mindre modeller, exempelvis paraplysulkys saknar en sådan.

Källor:

Snabbmeny:
Bäst Resevagn

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se