Röklåda

Rökt lax, rökt skinka eller rökt renkött. Ja, rökt över huvud taget är alltid ett populärt inslag på bordet. Och visst har vi sett på teve hur man kan bygga en rök för att kunna röka sitt kött, eller sin fisk, själv. Men det är ofta ganska avancerade konstruktioner som kräver både händighet och utrymme. Men, om man gillar rökt och inte vill, eller kan, bygga en egen rök, hur gör man då? Svaret är en egen röklåda. Med en egen rök kan man ha nyfångad, rökt fisk på bordet samma dag, och man behöver inte ha speciellt mycket framförhållning för att kunna servera rökta rätter när andan faller på.

Bäst Röklåda

Snabbmeny:
Toppval Röklådor Vanliga frågor


Egen röklåda till grillen

Som tur är finns det möjligheter att röka hemma även om man vill slippa krånglet med att bygga en egen hemmarök. Du kan faktiskt använda din vanliga grill om du bara skaffar en röklåda som passar till grillen. Och i ärlighetens namn så är det mycket roligare att grilla om man också har fixat rökningen själv. Rökning av kött, fisk och andar matvaror handlar inte om avancerad forskning, utan det är något de flesta kan klara med en liten gnutta kunskap och fantasi. Och eftersom rökning är ett bra sätt att ge upplevelserna vid grillen en ny och kul dimension är det väl värt att lära sig de enkla baserna. Människor har rökt mat i tusentals år. Från början handlade det om att konservera kött och fisk så att det inte skulle ruttna i solen. Idag röker vi maten för nöjes skull och för att få nya smakupplevelser vid bordet. Men även om orsakerna till rökning har förändrats så är grunderna de samma.

Egen röklåda till grillen

Att röka sitt kött, eller fisk

Det krävs alltså ingen större kunskap för att kunna röka sitt kött, eller fisk. Du behöver egentligen inte heller någon speciell utrustning. En grill och lite rökträ ger dig möjlighet att testa enkel rökning. Det kan vara bra att börja så, om du är total nybörjare. Lägg lite rökflis direkt på grillgallret om du vill känna doften av rök. Men, vill du ha en ordentlig röksmak på maten är det förstås inte tillräckligt att bara lägga lite rökträ i grillen. Då behöver du en röklåda som du fyller med rökflis och ställer på grillen. När du tycker att maten har fått tillräckligt med rök är det enkelt att ta bort lådan från grillen. Exakt hur länge lådan ska stå kvar för att få ett perfekt resultat beror på många faktorer. Vilket rökträ du använder, hur varm grillen är och vad du grillar. När du fått lite erfarenhet lär du dig snart precis hur mycket rök dina rätter behöver.

Röken fungerar som krydda

När du röker dina rätter kan man säga att röken fungerar som krydda. Du får olika smak på maten beroende på vilket träslag du väljer. Naturligtvis är det den råvara du lägger på grillen som är avgörande för resultatet, men röken bidrar till att göra huvudingrediensen ännu bättre. Det går att röka nästan all mat. Kött och fisk är de vanligaste råvarorna vid rökning, men du kan givetvis också röka grönsaker och andra tillbehör. Det är kul att testa och experimentera, och efter en tid kommer du att bli expert på vilka träslag som passar bäst till de olika råvarorna. Här finns det inga generella regler som gäller, utan det är bara att experimentera och testa vilka smaker du gillar. Smaken är, som bekant, olika, och det är när resultatet faller dig i smaken som du vet att du har lyckats med rökningen.

Toppval Röklådor 2024

Vi har valt dessa Röklådor som våra Toppval.
Perfekt för tillagning av fisk, kött och grönsaker.

1. Mustang Röklåda 38 x 27 x 13,5 cm, rostfritt stål
Med en klassisk röklåda som denna kan du få ut smaker som du kanske inte ens tänkt på tidigare från dina råvaror. Du kan själv välja vilka råvaror du vill tillaga i en varmrök som denna. Du kan till exempel välja att lägga dina favoritgrönsaker på gallret och låta dem rökas. Det är dock långt ifrån de enda alternativ du har. Du kan även röka olika typer av kött eller fisk, och smaksensationen brukar vara fullständig.

Det är inte speciellt svårt att rengöra den här röklådan men det blir ändå betydligt enklare om du lägger aluminiumfolie i botten.

Det här är en riktig klassiker och den ser också ut precis som en traditionell röklåda brukar göra. Leveranstiden är generellt kort när du beställer denna, och den är mycket prisvärd. Det är naturligtvis positivt, eftersom det också öppnar upp möjligheten att ge bort denna i present till någon du bryr dig om.

Kolla priset

2. Weber Universal Smoker Box
Det här är en typ av grilltillbehör som passar alla grillar. Med denna härliga röklåda i snygg design av rostfritt stål, kan du röka den mat du vill. Du kan till exempel välja att varmröka grönsaker som du gillar, eller varför inte lax eller någon annan typ av fisk. På så sätt får du fram smaker som du kanske inte är van vid.

Det är lätt att använda den här röklådan och du kan använda den till otroligt många olika typer av mat. Du kan experimentera och testa nya smaker tills du hittar något du verkligen fastnar för. Lådan handdiskar du enkelt efter användning och det brukar inte vara några problem att rengöra den.

I och med att denna kan användas till olika typer av grillar är detta också något du kan ge bort till vänner och familjemedlemmar som tycker om mat. Det spelar ingen roll om de föredrar goda ostar eller näringsrika grönsaker. Allt detta kan varmrökas med gott resultat.

Kolla priset

3. Broil King Röklåda Premium
Det finns gott om röklådor och många av dem är bra, men denna är något alldeles extra. Den är utrustad med två kammare vilket gör att rökningen kan bli mycket kraftigare i denna jämfört med många andra röklådor. I locket finns det dessutom ett luftspjäll. Något som skiljer just denna låda från många andra är att det går utmärkt att använda vätskor vid rökning i denna. I många andra röklådor är det enbart flis som fungerar. Här går det bra att använda vilket som, och det går även bra att kombinera om du skulle vilja.

De omdömen som tidigare användare gett vittnar om att många är nöjda med denna, vilket inte är konstigt med tanke på dess kraft och kapacitet. Om du redan har haft några röklådor i din ägo tidigare, och vill ta upplevelsen till en ny nivå är det här helt klart det rätta steget att ta.

Kolla priset

Rökteknik och hur du ska förbereda grillen

Även om det inte krävs några speciella förkunskaper för att röka mat på grillen, kan det förstås vara bra att lära sig rökteknik och hur du ska förbereda grillen. Du ska välja rökträ och vilken grill du vill använda för rökningen. Förberedelserna skiljer sig inte så mycket från vanlig grillning. Oftast tänder du helt enkelt grillen precis som du brukar göra och läger till den mängd rökträ som passar din smak eller som står i receptet ( det finns massor av recept för rökning på grill här på nätet). Om du är osäker på hur mycket trä du ska ha, så är den gyllene regeln att det alltid är bättre med för lite än för mycket. Du kan använda de flesta grillar för rökning, både kol-, brikett- och gasolgrillar fungerar bra.

Rätt Rökteknik för din röklåda.

Att grilla på direkt eller indirekt värme

När du grillar kan du välja att grilla på direkt eller indirekt värme, och samma val kan du förstås göra om du ska röka maten. Direkt värme innebär att du lägger råvarorna direkt över briketterna eller den varma gasolbrännaren, beroende på vilken typ av grill du har. Detta sätt att grilla, och röka, passar bra till små och möra råvaror, som fisk, urbenad kyckling, burgare och en massa annat. För större köttstycken, som behöver längre tid på sig för att bli klart är det lämpligare att tillämpa indirekt grillning. Det kan du göra genom att lägga briketterna på båda sidor i grillen, och lämna tomt i mitten.

Gott med rökt fisk med hjälp av en röklåda.

Du placerar köttet över det tomma området, så att det inte kommer i direkt kontakt med värmen. Har du en gasolgrill kan du helt enkelt släcka den mittersta brännaren och placera köttet där. Det går också att tillaga mat med en blandning av direkt och indirekt värme, till exempel om du vill bryna köttet innan det steks under en längre tid. Då kan det vara smart att placera briketterna på ena sidan grillen (eller bara tända en brännare) och flytta över köttet från den direkta värmen när köttet fått färg. Om du vill röka köttet är det bara att lägga till röklådan med flis när du flyttar över köttet till den indirekta värmen. Att röka mat med en röklåda till grillen ger förstås varmrökta produkter.

Frågor och svar kring Röklådor

✅ Vad använder man en röklåda till?

Om du tycker om att äta din mat med en rökig smak är en röklåda att koppla till grillen ett alldeles utmärkt redskap. Det här är en produkt som du kan använda tillsammans med såväl en kolgrill som en gasolgrill. Du kan få en röksmak på allt från grönsaker till fisk och kött med hjälp av en röklåda och det är därför en mycket uppskattad produkt som dessutom är enkel att använda. Här hittar du våra Toppval av Röklådor.

✅ Är en röklåda dyr?

Nej, de flesta röklådor har ett mycket rimligt pris som de flesta kan tänka sig att betala. Det finns röklådor från cirka 150 kronor och uppåt. De flesta modeller hittar du i prisklassen mellan 150 och 500 kronor. Naturligtvis finns det även några mer avancerade och mer påkostade modeller som kostar mellan 500 och 1 500 kronor. Dyrare än så är det dock ovanligt att den här typen av produkter är, såvida det inte rör sig om större modeller som ska användas för professionellt bruk.

✅ Kan en röklåda diskas i diskmaskin?

De flesta röklådor ska inte diskas i diskmaskin. De tål endast handdisk. Det är å andra sidan väldigt enkelt att rengöra de allra flesta produkter av den här typen.

✅ Vilka tillbehör behövs för att kunna använda en röklåda?

Det behövs antingen pellets eller lövträflisor för att kunna få den rökta smaken på maten med hjälp av en röklåda. Dessa bör vara blötlagda. Den som vill kan också använda örter som till exempel timjan. Då blir det en lite annan mer kryddig rökt smak på matvarorna som placeras i röklådan.

✅ Påverkar längden på tillagningen hur mycket rökt smak maten får?

Ja, desto längre maten får ligga i röklådan, desto mer röksmak får den. Vill du se tydlig effekt bör du därför låta maten ligga i ganska länge med locket på.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Röklådor Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin