Rotorslåtter TEST: 3 bästa rotorslåttermaskiner (bäst i test)

Äger du eller arrenderar du mark som ska slås, där du ska ta vara på exempelvis hö? I så fall behöver du de rätta maskinerna och redskapen. En av de saker du behöver är en bra rotorslåtter. Denna kopplas i sin tur till en traktor, så du behöver naturligtvis även en traktor. Detta är en nödvändighet för många av de redskap som används i lantbrukssammanhang och till jordbruk. Om du väl har en rejäl och väl fungerande traktor kan den användas i kombination med en rad olika redskap, varav rotorslåttern är ett tänkbart alternativ.

Bästa Roterslåttern

Toppval Roterslåtter Vanliga frågor


Effektivare skördehantering

Det finns gott om redskap som kan användas för en mer effektiv hantering av skörden. För den som äger eller arrenderar mark är det av stor vikt att skörden tas om hand snabbt och effektivt, innan den hinner slås ned av regn eller förstöras på andra sätt av yttre förhållanden. I forna tider slog man åkrar och ängar för hand. Det finns fortfarande de som gör det, och vissa finner det till och med rogivande. För den som har stora ägor blir dock detta tillvägagångssätt snabbt ohållbart. I och med att det tar så lång tid att hantera det hela manuellt finns risken att vädrets makter förstör skörden innan du hinner ta vara på den. Det är naturligtvis inte önskvärt, och därför behöver du hitta ett mer välfungerande sätt som gör att du snabbare kan hantera det hela.

Med en traktor och en rotorslåtter samt några andra redskap kan du ta hand om hela skörden inom loppet av en eller ett par dagar. Samma arbete skulle förmodligen ta dig flera veckor om du skulle slå allt för hand. Även om inköpen av rotorslåtter och andra nödvändiga redskap kostar en hel del just vid inköpstillfället, är det investeringar du kommer få igen efter några säsonger, då du haft möjlighet att ta hand om mycket större del av skörden.

Att köpa en rotorslåtter

Inköpet av en rotorslåtter kommer bli en viktig investering och det är sällan en billig sådan. Därför gäller det att verkligen planera inköpet och fundera över behovet innan du slår till. Eftersom det finns en del skillnader mellan de olika produkterna på marknaden, är det viktigt att du ser till att bli på det klara med vad det är du behöver. Vilken räckvidd behövs? Vilken bredd är optimal? Du kommer finna ut att det finns många olika alternativ. Vissa har en bredd på 1,65 meter, andra på 2,1 meter eller 2,9 meter. Detta är bara några av alla bredder som finns att välja på, och detta påverkar naturligtvis funktionen. Hur stor kapacitet krävs och hur många tallrikar och knivar krävs för att uppfylla dessa krav?

Det är också något du behöver fundera på. Fler tallrikar ger som bekant högre avverkning. Dessutom kan tallrikarnas form faktiskt också påverka effektiviteten, något som kan vara viktigt att ha i åtanke. Vidare bör du undersöka om de olika redskapen är försedda med påkörningsskydd. Kanske jämför du priser och noterar att det skiljer en del i pris mellan de rotorslåttrar som har sådant, jämfört med dem som inte har det. Du kanske tänker att du borde kunna vara försiktig och på så sätt undvika att köra på något. På så sätt skulle du kunna spara en del pengar. Fundera gärna en extra gång på om det verkligen är en god idé. Visst finns det pengar att spara vid själva inköpstillfället men det kan å andra sidan visa sig bli ett dyrköpt val. Om du trots allt råkar köra på en stor sten eller liknande vid skörden, och slåttern går sönder, kommer du garanterat ångra att du inte satsade på en rotorslåtter med påkörningsskydd. Väg in detta när du fattar ditt beslut.

Effektivare skördehantering

Kostnadsbild

Att hålla igång ett lantbruk eller jordbruk är definitivt inte särskilt billigt. Det har du nog redan märkt. Även om du inte driver någon stor verksamhet, utan enbart har några få djur och en liten bit mark som du tar rätt på skörden från, behöver du lokaler, redskap och maskiner för att kunna köra detta ordentligt. Rotorslåttern är en av de saker du behöver för att effektivt kunna ta hand om skördarna och se till att du blir självförsörjande med hö till djuren. En sådan är heller inte billig, även om det trots allt inte hör till de dyraste redskapen. Det går att hitta en för mellan 25 000 och 30 000 kronor, men det finns även varianter som kostar mellan 80 000 och 90 000 kronor.

Det ska sägas att valet av butik kan ha mycket stor betydelse när du ska köpa just den här typen av redskap. Även om du naturligtvis behöver fundera över hur din budget ser ut och var din smärtgräns går, så är det även viktigt att du inte ger avkall på kvalitet för att spara pengar. Om du känner dig manad att välja ett redskap på grund av dess låga pris kan det vara klokt att istället se över vilka finansieringsmöjligheter som finns. Kanske kan du betala med en avbetalningsplan, låna en del av pengarna eller helt enkelt hantera det hela manuellt ytterligare en sommar, för att spara pengar och köpa en ny rotorslåtter av god kvalitet nästa säsong. Det gäller helt enkelt att ha ett långsiktigt sätt att tänka.

Toppval Roterslåtter 2024

Vi har valt dessa Roterslåttermaskiner som våra Toppval.
Dessa har en konstruktion som ger stor driftssäkerhet med kraftiga lager och drev i oljebad.

1. Rotorslåtter 1,6 M

Har du mark som behöver skördas? Då behöver du naturligtvis se till att ha de rätta verktygen för att kunna göra det. Du vet säkert redan att du behöver en bra traktor, men du behöver också en rotorslåtter att koppla till traktorn. Just den här slåttermaskinen är på 1,6 m och den kommer med 4 rotortallrikar som alla är ovala till formen. En stor fördel med denna slåttermaskin är att den är väldigt effektiv samtidigt som den är skonsam mot det underlag den används på. Det gör att du kan se fram emot fina skördar och marker även kommande säsonger.

Det här är en lämplig rotorslåtter för gräs och liknande underlag. Du bör däremot inte använda den på sten. Detta är inte en slåttermaskin för de allra största skördeytorna men om du har egna små eller medelstora ytor som behöver tas om hand kan den här passa perfekt. Naturligtvis är redskapet utrustat med nödvändiga funktioner för att den ska hålla länge. Den har bland annat stenutlösare, justerbara avlastningsfjädrar och skyddsduk.

Kolla priset

2. Rotorslåttermaskin – EcoCut

Om du är på jakt efter en effektiv och lättanvänd slåttermaskin kan det här vara det du söker. Den är liftupphängd och rejäl och utrustad med en hydraulisk lyft. Du vet säkert att slåttermaskiner finns med olika antal rotorer. Just denna har två rotorer och kommer med antingen 6 eller 8 knivar. Antalet knivar som används beror på arbetsbredden. Vid en arbetsbredd på 1,65 eller 1,85 meter används sex knivar, medan 8 knivar används när arbetsbredden är 2,10 meter. Vilken bredd du vill ha väljer du vid köp. Den här rotorslåttermaskinen finns alltså med tre olika bredder.

Det här är en rejäl maskin och vikten varierar beroende på vilken bredd du väljer att satsa på. Den minsta slåttermaskinen med en arbetsbredd på 1,65 meter väger 349 kg. Om du i stället väljer den tyngsta modellen med störst arbetsbredd kommer den med en vikt på 562 kg. Skillnaden är med andra ord ganska stor beroende på vad du väljer.

Kolla priset

3. Hjulgående Rotorklippare

En rotorklippare behöver inte vara ett enormt redskap som kopplas till en traktor. Det finns även betydligt mindre självgående varianter som kan vara till god hjälp om du behöver kunna slå gräs på ett effektivt sätt. Denna hjulgående variant är ett utmärkt sådant exempel. Vikten på den är betydligt lägre än på många andra rotorklippare. Den väger bara 57 kg och är på så sätt lätt att hantera och även lätt att förvara.

Den här rotorklipparen fungerar utmärkt även där underlaget är ojämnt. Det positiva med maskinen är att den slår av gräset på ett sätt som gör att det kan tas om hand och hanteras som hö eller annat foder till djur. Maskinen kommer med fyra knivar och en fyrtaktsmotor på 173cc. Den drivs med hjälp av bensin. Värt att veta är att klipparen går att använda där lutningen är upp till 20 grader, vilket du mycket väl kan tänkas behöva då du sannolikt kommer vilja slå gräs även i diken och sluttningar.

Kolla priset

Skillnader på rotorslåttern och rotorslåsserkrossen

När du börjar titta på den här typen av redskap kommer du upptäcka att det finns redskap som heter rotorslåtter, vilka den här texten ju handlar om, men även något som heter rotorslåtterkross. Det kan låta förvillande lika på namnet, men faktum är att det finns skillnader. De skillnader kan vara mycket viktiga, så det är tyvärr inte så enkelt att du kan välja vilket som helst av dem och få samma resultat och funktion.

Mindre spill med rotorslåtter

Mindre spill med rotorslåtter

Med en rotorslåtter får du mindre spill än med en rotorslåtterkross. När du skördar baljväxter blir det mer bladspill om du använder den sistnämnda. Även när det är helsädesensilage blir det mer spill när en kross används. Detta kan vara bra att tänka på när du står i valet och kvalet och ska försöka komma fram till vad det egentligen är för något du behöver. En kross är dessutom mer energikrävande och tyngre. Detta är också viktigt att tänka på, eftersom du behöver fundera över vad dragmaskinen klarar av. Kanske är det inget problem, men det är viktigt att fundera över det.

Bra att veta om rotorslåttern

En rotorslåtter skördar din mark på ett effektivt sätt, men den är samtidigt skonsam mot arbetsunderlaget. Detta är förstås lika viktigt som att den är effektiv, eftersom du vill kunna fortsätta njuta av fina skördar i många år. När grödan slås görs det med snitt som är både snabba och skarpa, något som också är positivt för effekten och resultatet. Det är viktigt att komma ihåg att alla varianter inte per automatik strängar skörden. Du behöver därför undersöka vad som gäller för den specifika variant som du funderar på att köpa.

Vissa varianter kan även kompletteras med rotorsträngläggare. Det är också bra att komma ihåg att vädret påverkar möjligheten till strängläggning. För de flesta rotorslåttrar är strängläggning ett svårt projekt med blöt, tung gröda. På de flesta modeller går det lätt att byta ut knivarna, vilket kan behöva göras efter en tids användning. Något som därför kan vara klokt innan du gör ditt val, är att undersöka hur lätt det är att hitta reservdelar, som exempelvis knivar, till de rotorslåttrar du tittar på och väljer mellan. Det kan vara en klar fördel om det går förhållandevis lätt att hitta material när det behövs.

Köp begagnat

Om du behöver köpa en rotorslåtter så snabbt som möjligt, men inte har den budget att röra dig med som krävs för att kunna finansiera en modell av hög kvalitet, kan det vara en god idé att överväga att köpa en bra begagnad variant. Det allra bästa är naturligtvis att köpa en bra, ny rotorslåtter, men att köpa en välskött begagnad rotorslåtter av god kvalitet är ofta ett bättre alternativ än att köpa en billig slåtter av bristande kvalitet. Det finns ett flertal annonssidor där man säljer just den här typen av redskap, vilket gör att det är relativt enkelt att hitta något.

Frågor och svar kring Roterslåtter

✅ Finns det några nackdelar med att välja en rotorslåtter med en bredd på 1,6 meter istället för en med bredare räckvidd?

Nackdelen blir att den begränsade räckvidden gör att du får köra fler rundor med traktorn. Om du har en liten äng eller åker att hantera kan det vara hanterbart men om du ska slå grödor på stora marker kan det ta för lång tid.

✅ Vad är bäst, ovala tallrikar eller runda tallrikar?

Det brukar sägas att ovala tallrikar är att föredra eftersom de ger ökad avverkning.

✅ Går det att använda en rotorslåtter utan att ha en traktor att dra den med?

Nej, det är ett måste att ha ett dragfordon för att kunna använda en rotorslåtter. Det går inte att använda redskapet manuellt. Detsamma gäller för övrigt rotorslåtterkrossar.

Källor:

Toppval Roterslåtter

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin