Så kokar du det bästa riset

De flesta kokar ris då och då. Det är gott till såväl grytor som kycklingrätter och mycket annat. Många har också upptäckt hur gott det är att äta thaimat och kinamat. Där är ris en mycket vanligt förekommande ingrediens. Det går naturligtvis att köpa sådan mat på restauranger som specialiserat sig på sådana rätter, men det går även utmärkt att tillaga maten hemma. För att rätten ska bli riktigt god är det dock nödvändigt att riset kokas på rätt sätt. Klibbigt ris som mer liknar gröt än ris gör ingen glad. Därför är det viktigt att du lär dig hur du kokar ris på bästa tänkbara sätt. Det kan du göra såväl med en riskokare som i en kastrull.

Att koka ris med riskokare

Om du vill göra det så enkelt som möjligt att koka gott ris, kan det vara en fördel att använda en riskokare. Den är lätt att använda, och riset blir riktigt gott. En fördel med att använda riskokare är att du kan slappna av och inte behöver ha koll på riset, på samma sätt som du behöver ha när det kokas i en kastrull på spisen.

När du ska använda en riskokare börjar du med att fylla på med vatten och ris. Du sätter sedan på kokaren och plattan som är inbyggd värms upp till lagom temperatur. Maskinen ser till att riset kokas tills allt vatten har absorberats. När detta steg är klart stängs värmen av helt, alternativt sätts på en nivå så att värmen ska hållas utan att riset ska bli torrt. Med en riskokare till din hjälp kan du känna dig säker på att riset aldrig kokar för länge, eller för kort tid. Du får helt enkelt ett gott ris med bra konsistens, något som kan vara svårt om du kokar riset själv i kastrull.

koka ris i kastrull

Att koka ris i kastrull

Naturligtvis är det inte bara med hjälp av en riskokare du kan åstadkomma riktigt gott ris, även om det är klart enklast på det sättet. Du kan koka ris som blir gott även i en kastrull på spisen. Det gäller dock att du hela tiden håller koll. Även här börjar du med att fylla kastrullen med lagom mängd vatten och ris. Det är också viktigt att sätta plattan på lagom värme när vattnet väl har kokat upp. Kom också ihåg att hålla koll på när vattnet absorberats. Då är det dags att stänga av värmen och ta av kastrullen från plattan. På så sätt kan du säkerställa att riset inte blir för torrt, samt att det inte klibbar ihop. Det gäller att ha fingertoppskänsla så att du vet precis när ditt ris är färdigt. Du vill naturligtvis ha fluffigt, gott ris som passar till vilken rätt som helst.

Viktigt att välja rätt sorts ris

Det är inte bara din teknik som har betydelse för resultatet. Det är viktigt att komma ihåg att det finns gott om olika rissorter, och att det finns skillnader mellan de olika sorterna. Vissa sorter är mer klibbiga än andra. Dessutom kräver vissa risvarianter mer tid innan det är färdigkokt. Om du till exempel kokar råris får du räkna med att det kan ta 40 minuter eller till och med mer innan det är klart att äta. Om du däremot tillagar basmatiris eller jasminris kan det ta hälften så lång tid, eller i vissa fall mindre än så. Du behöver med andra ord ta en ordentlig titt på risets förpackning innan du påbörjar tillagningen. Det gäller naturligtvis oavsett om du använder riskokare eller om du tillagar riset i en kastrull. Tänk också på att ris blir godast om det får stå och ånga en stund efter att det tillagats.