Eftersom vi bor i ett land där det naturliga ljuset är sparsmakat under en stor del av året kan det vara en bra investering att skaffa belysning till dina växter inomhus. Med hjälp av växtbelysning kan du ge dina växter och plantor den mängd ljus som de behöver för att de ska må bra och ge dig ett försprång på odlingssäsongen.
Utbudet på växtbelysning är stort och det kan vara svårt att veta vilken typ av belysning som passar bäst för just dina växter. I det här inlägget kan du läsa mer om hur du kan tänka för att skaffa rätt sorts växtbelysning.
Olika typer av ljus
Innehåll
Till att börja med kan det vara bra att veta att det finns olika sorters ljus. De kan vara olika starka. Eftersom växtbelysningen används som substitut för solen ska den belysning du väljer vara likvärdig med solljuset för att det ska ha en effekt på växterna. När solen är som starkast mitt på dagen så är ljusintensiteten 100 000 lux. Lux är ett begrepp som används för att beskriva ljusintensiteten även på belysning. Ett lysrör kan till exempel var 148 000 lux. Men eftersom en del växter är mer ljuskänsliga än så andra är det viktigt att du läser på om de växtsorter du har för att hitta passande belysning.
Förutom att belysning kan ha olika intensitet så kan de avge olika färger. Växter trivs som allra bäst under rött och blått ljus.
Avståndet mellan växter och belysning
En annan sak som kan vara bra att veta är att när du har fått hem den belysning du valt ut till dina växter är det är viktigt att de inte är placerade för nära bladen. Även om växterna trivs i ljus och värme så finns risken att bladen blir brända om de är för nära ljuskällan. Därför ska du placera belysningen en bit ifrån växterna.
Energisnål belysning
Att ha på belysning kan bli rätt kostsamt. Det bästa du kan göra för att välja en belysning som är energisnål och sparar både på plånboken och klimatet är att kolla upp wattantalet. Ju lägre watt, desto mer energisnål är belysningen.
Välj efter storlek
Det kan vara en bra idé att välja en belysning som passar in i ditt hem. Det finns många varianter och storlekar på växtbelysning. För att välja rätt storlek ska du utgå från hur många växter eller plantor som ska få plats under växtbelysningen. Om du bara har några enstaka växter räcker det med en mindre variant. Har du har flera plantor så behöver du givetvis ha belysning som ger ljus åt alla. Har du riktigt många växter där hemma kan du behöva köpa flera olika storlekar för att ge ljus till alla dina växter.
Så länge ska ljuset stå på
När du har skaffat bra belysning till dina växter, fått hem den och placerat den över dina växter är belysningen redo för användning. Något som kan vara bra att veta är att växtbelysningen inte ska stå på under hela dygnet. Det räcker med att belysningen är påslagen omkring 12-14 timmar. Det är för att ljuset ska vara ett substitut för naturligt solljus och solen går ju ner på kvällarna. Om växterna får för mycket ljus kan det vara en bidragande faktor till att de inte mår bra.