Sågbock

Att allt arbete går lättare, och ger bättre resultat, om man har bra verktyg känner nog de flesta till. Ska du snickra ihop något, vare sig det är på hobbynivå eller professionellt, så är det alltid en fördel att ha bra verktyg som är ändamålsenliga. Ska du bara kapa en bräda använder du en vanlig fogsvans, eller en kapsåg, men om du behöver såga vinklar kan det vara svårt att räkna ut, och såga rätt, om du inte har en geringssåg, bara för att nämna ett exempel.

Bäst Sågbock
Snabbmeny:
Toppval Sågbockar Vanliga frågor


Att såga med ett ordentligt stöd

Det är inte bara de rätta verktygen som underlättar jobbet. Bra utrustning över huvud taget gör jobbet både roligare och lättare. Att såga går som en dans om du har en bra såg som är avsedd för ändamålet, och en sågbock som gör att virket som ska sågas ligger stilla under arbetet. Alla som sågat av en bräda, eller en grövre gren, med benet som stöd vet att det inte är det optimala sättet att arbeta.

Allra störst användning av en sågbock har man förstås när man kapar ved. Värmen och sprakandet från en levande brasa är väl bland det mest stämningsfulla man kan tänka sig. Och den som har tillgång till egen ved kan unna si denna lyx i vardagen. detta under förutsättning att man har möjlighet att kapa och klyva veden förstås. För kapning av veden behöver du en bra såg, men du måste också ha en stabil sågbock, som står stadigt när du jobbar.

En sågbock i var hem

För inte så länge sen var sågbocken en självklarhet i de flesta egna hem. Åtminstone ute på landet där man har tillgång till ved på ett annat sätt än i städer och tätorter. Förr tillverkade man oftast sågbocken själv av överblivet virke. Det behövdes inte mer än några grova bräder och spik för att sätta ihop en egen sågbock.

Bra med en sågbock när man kapar ved.

Förr i tiden var ved det dominerande bränslet, och man kapade ved var och varannan dag. Därför fick ofta sågbocken stå kvar ute på vedbacken, eller i vedboden, tills den murknade eller torkade så att den blev instabil och obrukbar. Då spikade man helt enkelt ihop en ny och den gamla förvandlades till ved.

Idag handlar det oftast bara om ved för brasved och man använder inte sågbocken lika frekvent. Därför kan det vara praktiskt att ha en hopfällbar sågbock, så att man lätt kan ställa undan den när den inte används. En hopfällbar sågbock blir heller inte så skrymmande och är därför lättare att förvara. Numera har ju inte alla tillgång till en vedbod för ved och sågbock, så det kan vara bra att ha en sågbock som kan fällas ihop så att den tar mindre plats.

 

Toppval Sågbockar 2022

Vi har valt dessa Sågbockar som våra Toppval.
Smarta sågbockar, perfekta hjälpmedel när du ska kapa ved eller virke.


 

Att bygga din egen sågbock

Om du är någorlunda bekväm med hammare och spik kan du bygga din egen sågbock. Det finns gott om ritningar och beskrivningar, och om du gör den själv kan du bygga en bock som passar dina egna behov och önskemål. Du kan använda en ritning men ändå göra sågbocken efter egna mått. Det enda du behöver tänka på är att inte göra den för klen så att den blir ostadig. Tänk också på att inte använda dyckert eftersom de påfrestningar sågbocken kommer att utsättas för gör att spik med koniska huvuden lätt kan äta sig in i virket. Om du vill göra sågbocken extra stadig kan du förstärka förbanden med spikningsplåtar och / eller vinkelbeslag där det går att använda sådana. Vilken typ av virke du använder spelar inte så stor roll. Obehandlat eller tryckimpregnerat, hyvlat eller ohyvlat är mest en fråga om tycke och smak. hur stor du gör din sågbock beror på hur du vill kunna använda den. En rejäl sågbock, med tre benpar, fungerar bra för både brasved och finare spisved. Har du bara behov av en mindre sågbock kan du utelämna det tredje benparet eftersom det då blir stadigt nog med två par ben.

Kapa ved - använd en sågbock för enklare jobb.

Sågbock i trä eller metall?

Om du inte vill, eller kan, göra en egen sågbock finns det förstås möjlighet att köpa färdiga. Utbudet är stort och du kan hitta sågbockar i olika storlekar och modeller. Det finns både fasta bockar och sågbockar som kan fällas ihop för praktisk förvaring. De traditionella sågbockarna är tillverkade av trä, men numera finns det också sågbockar av metall. En stadig sågbock av galvaniserad plåt, med tandade hållare som håller stocken på plats, kan vara ett bra alternativ till en vanlig traditionell träbock om du vill ha ett redskap som håller länge och är praktisk att arbeta med. För extra flexibilitet kan du välja en sågbock med justerbar höjd. Den justerbara höjden gör att alla kan få en passande och ergonomiskt riktig arbetsställning. Det gör också att flera personer kan använda samma sågbock och anpassa arbetshöjden efter sin egen längd.

Sågbock i trä

Att man förr byggde sina sågbockar själv var både en fråga om att ta vara på det virke man hade, och ett inte allt för stort utbud av färdiga sågbockar. Idag finns det gott om sågbockar att köpa, och eftersom de finns i alla prisklasser är det inte alltid ett ekonomiskt val att tillverka sin egen. Har du virket som behövs är det givetvis lönsamt att bygga en egen, men eftersom det finns sågbockar att köpa för bara ett par hundralappar finns ingen besparing i att bygga en egen om du måste köpa virket. Om du har speciella önskemål är det givetvis ett skäl att bygga sin egen sågbock.

Du kan alltså få en enkel sågbock i trä för en eller ett par hundralappar. Vill du ha en mer avancerad konstruktion får du givetvis betala mer. Men det handlar ändå inte om några större summor. En sågbock i metall som också fungerar som vedkap om du monterar motorsågen i en medföljande hållare kostar runt 700 kr, och då får du alltså ett multifunktionellt arbetsbord som både är sågbock och vedkap i ett.
 

Frågor och svar kring Sågbockar

✅ Vad är en sågbock?

Man kan beskriva det som en ställning där man placeras brädor, grenar och annat som ska sågas av. Anledningen är att arbetet ska bli både enklare och säkrare samt gå snabbare. Den kan se ut på något olika sätt, men generellt brukar den ha ett antal kryssbenspar, oftast två eller tre, samt en tvärslå som går genom. Benen går upp en bit ovanför slån, så att de bildar varsitt V, och dessa håller brädan eller det som ska sågas på plats. Här hittar du våra Toppval av Sågbockar.


✅ Köper man en sågbock eller är det något man behöver bygga själv?

Båda alternativen går utmärkt. Att snickra en egen sågbock är inget komplicerat projekt och det är något som även nybörjaren klarar av med lite tålamod. Det allra enklaste är dock förstås att köpa en färdig modell. Sådana finns det gott om, och då priset sällan är högt på dessa finns det egentligen ingen anledning att undvika att köpa en av de produkter som finns i butik. Vi har samlat de bästa sågbockarna på vår sida.


✅ Hur mycket kostar en sågbock?

Det kan finnas vissa prisskillnader beroende på om man tittar på produkter i metall eller produkter i trä. Storlek och varumärke är också faktorer som kan påverka. De enklaste sågbockarna brukar inte kosta mer än cirka 200 kronor, medan mer robusta varianter kan kosta mellan 500 och 1 500 kronor.


✅ Vad bör man tänka på när man köper eller bygger en sågbock?

Det viktigaste att kontrollera är att sågbockens material är tillräckligt robust för att klara av att hålla uppe även en tyngre planka eller stock. Annars kommer inte det färdiga redskapet att göra speciellt mycket nytta. Det är viktigt att den är både stadig och tillräckligt tung för att klara även tyngre belastning. Det kan också vara bra att fundera över om det finns tillräckligt med förvaringsutrymme för att kunna förvara den när den inte används. Om svaret på den frågan visar sig bli nej, kan det vara en god idé att satsa på en hopfällbar modell. Sådana finns det nämligen, och de hör ofta till de billigare alternativen. Vidare är det klokt att fundera över materialval. Sågbockar finns i både trä och metall. För den som vill komma undan billigt är ofta trämodellerna ett mer gynnsamt alternativ, medan metallvarianterna ibland kan vara mer rejäla och hållbara.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Sågbockar Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider: