Sittvagn TEST: 3 bästa Sittvagnarna (bäst i test)

Att köpa en barnvagn är aldrig enkelt, men oftast roligt. Under de första åren är det mycket som ska köpas till barnen, och vissa inköp är riktigt stora medan andra är riktigt små. Barnvagnen hör till de större inköpen. Vissa väljer att redan från början köpa en kombivagn med en liggdel som används under de första månaderna samt en sittdel som används därefter. Andra köper först en renodlad liggvagn, och byter efter cirka ett halvår ut den mot en sittvagn som kan användas i flera år. Oavsett om du har tänkt köpa en kombivagn, eller om du har köpt en liggvagn men nu är på jakt efter en sittvagn, så är det viktigt att komma ihåg att det är just sittdelen / sittvagnen som det egentligen är allra viktigast att lägga fokus på, eftersom det är denna som används längst. Är det någon typ av vagn som det kan vara värt att lägga mycket pengar på så är det tveklöst en sittvagn.

Bäst Sittvagn

Toppval Sittvagnar Vanliga frågor


Ett första beslut att ta

Det första du behöver bestämma dig för är faktiskt just huruvida du ska köpa en separat liggvagn följt av en separat sittvagn, eller om du vill ha en kombivagn med både liggdel och sittdel. Det är först när du har fattat ett beslut gällande detta som du kan börja leta mer seriöst efter en bra vagn. Att säga vad som är bäst är svårt. Vissa vet med sig att de brukar tröttna relativt snabbt på produkter som används ofta, och till den kategorin får man väl tveklöst räkna barnvagnen. Om du är en av dem kan det vara en god idé att köpa separata ligg- och sittvagnar. På så sätt får du en naturlig anledning att byta efter ett tag. Hör du istället till den kategori som vill försöka leva så ekonomiskt som möjligt och använda saker så länge det bara går? Då är en kombivagn definitivt det bästa alternativet.

Att välja rätt sittvagn

Nästa steg blir då att välja rätt vagn, något som kan låta enklare än det faktiskt är. Det finns så många saker att titta på och fundera över, att det lätt blir att man glömmer något viktigt. Vi ska därför försöka lista de viktigaste sakerna när du ska köpa ny sittvagn.

Att välja rätt sittvagn

Vändbarhet

Något som du behöver fundera över är om du vill ha en sittvagn som är vändbar. Med detta menas att sitsen går att ha vänd såväl mot dig som i färdriktningen. Det här är en bra funktion på en vagn som ska användas när barnet fortfarande är under året. Många experter rekommenderar faktiskt att man använder sitsen vänd mot föräldern längre tid än så. För ett litet barn kan en framåtvänd färd innebära alltför många intryck, vilka blir svåra att bearbeta. Många har lite för bråttom att börja använda sittvagnen vänd i färdriktningen. Detta är inget som man som förälder bör ha någon brådska med. Låt hellre barnet åka vänd mot dig lite längre än nödvändigt. Det är det ingen som har något ont av. Att välja en vändbar sittvagn är därför viktigt om ditt barn ännu inte hunnit bli så stor. Om du däremot köper en sittvagn till en treåring är inte vändbarhet någon funktion som du absolut behöver söka efter.

Säkerhet

Säkerhet ska egentligen vara den första punkten eftersom det utan konkurrens är den viktigaste. Tyvärr finns det vagnar på marknaden som inte är godkända enligt de standarder som finns inom EU. Detta är mycket beklagansvärt, och naturligtvis ska du till varje pris undvika att köpa en icke godkänd vagn. När du besöker en butik för att titta på vagnar bör det stå vid vagnens beskrivning att den är godkänd enligt standard och detta är även information som personalen i butiken bör kunna ge dig om du frågar. Om du väljer att handla online, vilket är en god idé om du vill kunna få tag i bra produkter till konkurrenskraftiga priser, bör du kunna läsa denna information i produktbeskrivningen.

Om det inte står något om detta i produktbeskrivningen kan du naturligtvis kontakta nätbutikens kundtjänst för att få klara besked. Kort uttryckt ska en sittvagn vara stabil och stadig. Det får inte vara lätt att tippa den och det ska inte heller vara risk att barnet klämmer sig i vagnen. Vidare bör du se över materialvalet. Vissa material är fritt från giftiga ämnen och dessutom miljövänliga. Det är den typen av material du bör vara noga med att välja. Det bör även finnas en bra sele i vagnen, för att ditt barn inte ska riskera att falla ur vagnen under färd. Det bör dock även nämnas att detta kanske inte är nödvändigt om du bara är ute efter en enklare sulky till ett äldre barn.

Toppval Sittvagnar 2024

Vi har valt dessa Sittvagnar som våra Toppval.
Med dessa härliga sittvagnar får du högsta komfort och stil i vardagen och på utflykter.

1. Beemoo BFF20 Sittvagn, Grå
Sittvagnar kan ibland vara ganska tunga och otympliga. Så är dock verkligen inte fallet med denna nätta modell från Beemoo. Det faktum att den är både kompakt och lätt gör att den passar utmärkt såväl på resande fot som i städer där det ofta är trångt och folkfyllt.

Trots att chassit är lätt är den här vagnen stabil och dessutom är varukorgen stor. Det sistnämnda är visserligen inte en av de faktorer du som förälder kanske tittar allra mest uppmärksamt på när du ska välja en vagn, men ur praktisk synvinkel är det ändå väldigt fördelaktigt. Det finns även gott om andra fördelar med just denna sittvagn. Handtaget är mjukt och bekvämt att hålla i. Vagnen är utrustad med en fempunktssele som ser till att ditt barn sitter säkert i vagnen. Det finns dessutom en rad praktiska tillbehör att köpa till för att ge en extra bekväm och behaglig upplevelse.

Kolla priset

2. Joolz Hub+ Sittvagn (Awesome Anthracite)
Denna mycket omtyckta sittvagn har mycket positivt att erbjuda. Den är förhållandevis kompakt och försedd med punkteringsfria hjul. Detta gör den väl lämpad att använda i stadsmiljö där det ofta finns begränsat med utrymme. Den blir väldigt liten och nätt när den fälls ihop, vilket också gör den väl lämpad att ta med på resan. Ur säkerhetssynpunkt finns det också mycket gott att säga. Chassit är försett med LED-lampor, vilket gör att ni syns bra även om ni är ute på promenad när det är mörkt ute. Dessutom är vagnen utrustad med en bra och lättanvänd fempunktssele.

Det går att köpa till en separat liggdel som kan fästas på chassit. Genom att göra det får du en barnvagn som kan användas så länge barnet behöver en vagn att åka i. Fördelarna med detta är stora, eftersom det här är en barnvagn som hela familjen med stor sannolikhet kommer att tycka om.

Kolla priset

3. Britax Smile 5Z sittvagn
Om du är på jakt efter en sittvagn som är såväl praktisk och bekväm som estetiskt tilltalande är den här modellen ett utmärkt val. Det här är en vidareutveckling av den mycket populära modellen Smile 3. Här har man valt att uppgradera hjulen för att göra det ännu mer bekvämt att använda denna i olika miljöer. Smile 4 kommer med punkteringsfria skumfyllda hjul. Chassits fjädring är också något som har förbättrats.

Sittdelen går att vända vilket gör att barnet kan vara vänd mot dig när han eller hon är liten och går över från liggvagn till sittvagn. När han eller hon blir lite större och vill utforska omgivningarna går det att vända sittdelen framåt.

Suffletten är stor och ger ett gott skydd mot såväl solens strålar som vinden. Vad som dessutom tål att framhävas är vagnens utseende. Det här är en sittvagn som utstrålar elegans och den är mycket tilltalande att titta på.

Kolla priset

Val av däck
Förringa inte betydelsen av däckvalet. Om du väljer en vagn med fel däck är nämligen risken stor att du kommer bli mycket frustrerad och irriterad redan efter kort tid. Risken är också ganska stor att vagnen inte blir använd speciellt mycket och att du känner dig tvungen att köpa ytterligare en sittvagn efter alltför kort tid. Välj därför en vagn med den typen av hjul du vill ha redan från början. Vilket däckval som är bäst beror på hur vagnen kommer att användas och på vilken typ av vägar. Om du vill kunna ta dig fram relativt obehindrat på breda skogsstigar och grusvägar samt gräsmattor är till exempel en vagn med stora fasta däck oftast det klokaste valet.

Inne i staden där vagnen främst ska användas på asfalterade gångbanor kan däremot små och rörliga hjul fungera mycket bra och upplevas som mer flexibla. På samma sätt kan en vagn med tre däck vara smidigt och bra i stadsmiljö, men inte lika stabilt som en fyrhjulig vagn om den ska framföras i mer oländig terräng. Du behöver med andra ord ligga steget före i tanken, och inte bara fundera över vad som är snyggt, utan även vad du rent funktionsmässigt behöver.

Liggläge i sittvagnen?

Liggläge

Vissa sittvagnar är försedda med helt liggläge medan andra bara har viloläge. Om du har ett litet barn som ska byta från liggvagn till sittvagn bör du leta efter en av de vagnar som har fullt liggläge. Att bara ha viloläge blir slitsamt för barnets rygg om vagnen ska användas ofta. Till ett äldre barn på tre-fyra år räcker det däremot ofta gott med viloläge. En sittvagn som ska användas av yngre barn och under en längre period behöver därför vara mer avancerad och erbjuda fler funktioner och högre komfort.

Detta är något som det är lätt att glömma, eftersom många nyblivna föräldrar bara har erfarenhet av liggvagnen, och därför inte ens tänker på att det inte är alla sittvagnar som erbjuder plant liggläge. För den som förhastar sig och köper en sittvagn i tron att alla vagnar har fullt liggläge kan det faktum att så inte är fallet komma som en chock. Det kan bli ett dyrköpt misstag som innebär att vagnen behöver bytas ut mot en annan, något som kan leda till såväl merkostnader som besvikelse. Läs därför noga igenom produktspecifikationen eller testa vagnen i butik innan du slår till.

Enkelhet

Vad menar vi med ordet enkelhet i det här sammanhanget? Jo, vi syftar på att sittvagnen ska vara så enkel och smidig som möjligt för dig som förälder att hantera. Dels bör den naturligtvis vara lätt att köra. Den ska vara lätt att navigera med oavsett om du befinner dig inne i ett köpcenter eller om du är ute på en skogspromenad på grusvägar med ojämnheter. Dels bör den vara enkel att fälla ihop och därefter fälla upp igen. Vissa sittvagnar har ett så kallat quick fold-system som innebär att vagnen kan fällas ihop med en enda enkel rörelse och faktiskt med ett enhandsgrepp för den som är någorlunda stark. Den typen av lätthanterad vagn är förstås ypperlig att använda som resevagn, men är även praktisk att ha till vardags.

Även om du väljer en sittvagn utan just quick fold-system bör du satsa på en modell som är enkel att fälla ihop. Det är även en fördel om den inte väger så mycket, så att du snabbt och enkelt kan lägga in den i bagageluckan på bilen, eller slänga in den i bagageluckan på bussen. Det bör även vara lätt att fälla upp och ned ryggstödet på vagnen, så att du enkelt kan hjälpa ditt barn att komma ned till viloläge eller liggläge, och upp igen när vilan är avklarad.


Frågor och svar kring Sittvagnar

✅ Hur mycket kostar vanligtvis en sittvagn?

Det finns vagnar i många olika prisklasser. Vissa enkla varianter går att köpa för runt 1 000 kronor. I den här prisklassen är det främst enklare sulkys som hamnar. För mellan 1 000 och 3 000 hittar du budgetvänliga och enkla barnvagnar, som dock kan vara fullt tillräckliga om du inte har några specifika krav när det kommer till varumärke, design eller avancerade funktioner. I mellanprisklassen hittar du vagnar från cirka 3 000 kronor upp till 6 000 kronor. Här hittar du gott om fina och bra vagnar, även om de mer påkostade och lyxigare vagnarna från riktigt kända varumärken ofta kostar över 6 000 kronor.

✅ Följer det med några tillbehör vid köp av sittvagn?

Det kan variera. Till vissa vagnar kan det följa med ett regnskydd men till de allra flesta modeller behöver du köpa detta separat. De flesta vagnar kommer utan tillbehör. Om du vill ha myggnät, skötväska, parasoll eller något annat brukar det oftast vara nödvändigt att köpa detta separat.

✅ Hur tung vikt får placeras i varukorgen under en sittvagn?

Det kan också variera något från en sittvagn till en annan men ofta rör det sig om cirka 5 kg. Kom ihåg att det även finns en maximal belastningsvikt för vagnen som helhet. Du behöver därför förhålla dig även till detta faktum när du avgör hur mycket du kan lasta i korgen under vagnen.

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se