Skivstång

Bäst skivstång
Snabbmeny: Topp-3 Skivstänger Budgetval Vanliga frågor


Gillar du styrketräning och vill kunna ägna dig åt detta på hemmaplan? Då finns det vissa saker du är så gott som tvungen att ha i träningsrummet. En träningsbänk är naturligtvis bra att ha, liksom vikter. Något du också behöver är en skivstång. Sådana är lätta att hitta och de är vanligtvis inte speciellt dyra. Det här är med andra ord inget du behöver avstå från av kostnadsskäl. Du kan utföra en mängd övningar med hjälp av en viktstång. Du kan dessutom träna en rad muskelgrupper. Om du vill kunna sätta ihop ett riktigt bra träningsprogram för styrketräning bör en skivstång höra till de första produkterna du köper.

En skivstång för tyngdlyftning

Många som hör ordet skivstång tänker osökt på tyngdlyftning. Det är visserligen inte det enda användningsområdet för den här typen av träningsredskap, men visst används skivstänger till tyngdlyftning. Storleken på stången beror dock på om den ska användas av en man eller en kvinna.

Skivstång för tyngdlyftning

För män används en skivstång som är 28 mm i diameter och som väger 20 kg. Den är 220 cm lång. Kvinnornas viktstång är lite nättare. Den är 201 cm lång och 25 mm i diameter. Vikten ligger på 15 kg. Naturligtvis finns det inget som säger att en man som vill träna tyngdlyftning måste köpa en skivstång för män eller vice versa. Den som bara är ute efter träningen som skivstången ger kan välja vilket alternativ som helst. Det är till exempel tänkbart att en ung person kan ha mer nytta av en skivstång för damer, eftersom den är lättare att greppa runt. Detta med tanke på att personen ifråga kanske inte vuxit färdigt ännu.

Två grenar i tyngdlyftning

I tyngdlyftningar tränar man och tävlar i två olika grenar. De benämns ryck och stöt. Det är dock inte nödvändigt att ha två olika skivstänger. Den som köper en bra viktstång avsedd för tyngdlyftning kan använda den till båda grenarna. För att det ska fungera är det viktigt att kullagret på stången är bra. Detta minskar skaderisken rejält. Naturligtvis går en sådan stång även alldeles utmärkt att använda till bänkpress. Där har inte kullagret en lika stor betydelse, men naturligtvis är det ingen nackdel om stången är utrustad med detta även där.

Crossfit – en annan typ av skivstång

Den som ägnar sig åt crossfit, vilket är en mycket populär träningsform numera, har också stor fördel av att ha tillgång till en skivstång. Det här är dock inte samma typ av stång som används till tyngdlyftning. Här använder man en mindre utpräglad lettring. Detta är alltså mönstret som finns på greppytan. På en stång som ska användas till tyngdlyftning behöver lettringen vara tydligare men på en crossfitstång är det mindre. En crossfitstång är dessutom utformad för att hålla för att släppas många gånger. Detta är en nödvändighet eftersom det ofta sker många repetitioner av olika övningar under ett crossfitpass.

 

Topp 3 Skivstänger 2023

Vi har valt dessa Skivstänger som våra Topp-3.
Tre stänger som är idealiska val för den som söker en kraftfull precision skivstång. Dessa skivstänger kommer hålla i många år..


 

Budgetval

Tre skivstänger till ett lägre pris. Perfekta för mångsidig styrketräning i begränsade utrymmen. Dessa stänger passar t.ex. i hemmagymmet eller i den privata träningsstudion.
Dessa tre blir våra budgetval:


 

Träna med en skivstång

När du håller på med styrketräning är skivstången utan tvekan ett av dina absolut mest användbara hjälpmedel. Du kan genomföra en mängd övningar med hjälp av denna stång. Naturligtvis kan du hålla på med bänkpress. Det är förmodligen det första många kommer att tänka på. Det är utan tvekan en bra övning för den som vill öka styrkan och bygga muskler. Under denna övning ligger du ned plant på en träningsbänk. Det innebär att du behöver införskaffa en bra träningsbänk för att kunna utföra den här övningen ordentligt.

Det finns olika typer av träningsbänkar. De allra flesta kan faktiskt användas till just bänkpress, eftersom de flesta har ett plant läge. Däremot går inte alla bänkar att justera i ett annat läge, vilket gör att andra typer av övningar kanske inte blir lika enkla att utföra. Just för bänkpressens skull spelar det däremot ingen roll om du har en fixerad eller en ställbar bänk. Däremot kan höjden på bänken spela en viss roll. Det är en fördel om du har möjlighet att ha fötterna i golvet när du ligger på bänken. Det ger mer stabilitet i övningen. Om du har en högre träningsbänk går det förstås också bra att köra bänkpress. Du behöver bara vara medveten om att stabiliteten blir något lägre.

Träna med en skivstång

Andra övningar

Även om bänkpress kan vara den vanligaste övningen som utförs med skivstänger så finns det förstås många andra exempel också. Låt dig inte begränsas till enbart en typ av styrketräning. Se istället till att få ut så mycket som möjligt av din träning. Ett annat utmärkt exempel på en effektiv övning är knäböj med viktstång. I den här övningen har du skivstången bak på axlarna. Du ska stå med fötterna placerade med ett axelbrett avstånd.

Magmusklerna ska spännas och ryggen ska svanka en liten aning. Fötterna ska peka lätt utåt, och det är viktigt att bibehålla denna vinkling under hela övningen. Hållningen är överhuvudtaget viktig att tänka på under denna övning. Gå så djupt du kan utan att hållningen äventyras och tryck dig sedan upp igen. Det är en jobbig men effektiv övning som låter dig träna stora delar av kroppen samtidigt.

Marklyft

En annan övning som ofta tränas med skivstång är marklyft. Du har säkert sett denna övning utföras både på TV och på gymmet. Stången placeras från början liggande på golvet eller mattan. Du ska ställa dig med benen lätt särade. Att svanka lite lätt med ryggen är bra, men det ska bara vara en lätt och naturlig svank. Skivstången ska under lyftet hållas nära kroppen för att det ska bli så enkelt som möjligt. Benen ska hjälpa dig att orka få upp viktstången den första biten. Därefter ska även höfterna hjälpa till. Baksida lår samt ländrygg är de kroppsdelar du tränar allra mest med just marklyft.

Valet av skivstång

Om du främst har tränat lite styrketräning på gymmet men inte aktivt funderat så mycket över vilka redskap som används, kan det tyckas vara svårt att välja skivstång. Förutom crossfitstänger och stänger för tyngdlyftning finns det ju även olika specialstänger så som tricepsstång och bicepscurl. Det finns också speciella teknikstänger. För den som inte är speciellt insatt kan det verka mycket svårt att välja. För de flesta är det viktigt att kunna använda redskapet till så många olika övningar som helst. Frågan är bara vad man ska titta efter för att hitta rätt stång.

Något som det förstås inte går att blunda för är priset. Naturligtvis ska det inte vara den enda faktorn som spelar roll. Däremot är det ju faktiskt så att du behöver välja en variant som du har råd med. Hur lockande det än kan vara att välja den dyraste modellen behöver du hitta ett alternativ som hamnar inom budgetramarna. Det finns skivstänger för 1 500 kronor men det finns även varianter som kostar runt 10 000 kronor. Det förekommer med andra ord stora prisskillnader. Du kan definitivt hitta en bra viktstång för runt 3 000 kronor. Att köpa en stång för 10 000 kronor är troligtvis inte nödvändigt, såvida du inte tävlar på hög nivå och har väldigt stora krav på all utrustning.

Titta på maxvikten

Något som du bör titta lite på när du ska välja skivstång är stångens maxvikt. Här är det viktigt att du inte bara tänker på hur mycket du klarar att lyfta idag. Du behöver även se till att det finns utrymme att utvecklas. Om du styrketränar regelbundet kommer din styrka att öka. Du kommer klara större vikter. Då är det förstås betydelsefullt att stången inte ger vika och blir böjd. Du bör därför se till att välja en viktstång med relativt hög maxvikt. Det finns gott om stänger som har en maxvikt på 120 kg. Det kanske låter mycket, men faktum är att det kan visa sig vara för lite ganska snabbt.

Satsa gärna på en modell med betydligt högre maxvikt än så. Det finns till exempel stänger med en maxbelastning på 272 kg, vilket är betydligt bättre. Vill du ha större utrymme än så finns det faktiskt skivstänger som klarar 650 kg. Det ger utrymme för så gott som alla att utveckla sin styrka och lyftförmåga rejält. Med en sådan stång kan du träna hårt utan att behöva oroa dig för huruvida stången ska hålla eller ej.

Små skivstänger

Det finns gott om små skivstänger på marknaden. De är förmodligen inte förstahandsvalet för någon som tränar hårt och regelbundet och som har ambitioner att tävla. Däremot kan de vara bra att ha som utrustning i det första hemmagymmet för att hålla nere kostnaderna. Även bland de mindre och nättare skivstängerna finns skillnader i kvalitet och maxbelastning. Det betyder att du ska vara noga med att se över kvaliteter och egenskaper även om du vill satsa på en av dessa lättare modeller.

Fundera över användningsområde

Det kanske fortfarande tycks vara svårt att komma fram till vilken skivstång du ska välja. Då är det klokt att ta en funderare över hur du främst har tänkt använda stången. Vilken typ av övningar är det främst du har tänkt köra?

Användningsområde

En curlstång är till exempel ett bra val om du har tänkt köra övningar som stående bicepscurls, tricepspress och handledscurls. Har du främst tänkt köra marklyft men även en del bänkpress kan en styrkelyftsstång vara bästa valet. Är det i stort sett bara crossfit som är aktuellt för din del? Då är förstås valet enkelt. Då blir det givetvis en crossfitstång. Du har gott om valmöjligheter, men gör inte det hela mer komplicerat än det behöver vara. De traditionella stängerna som används för tyngdlyftning kan användas till många olika typer av övningar. Med en sådan klarar du dig alltså långt även när du vill ha varierad och omväxlande träning.
 

Frågor och svar kring Skivstänger

✅ Vad behöver jag tänka på när jag ska börja träna med en skivstång?

Det första du bör tänka på är att du förutom själva stången även behöver viktskivor. Det är dessa som gör det möjligt för dig att lägga till vikt och att utmana dig själv. Satsa gärna på gummerade viktskivor. Det blir lägre ljudvolym när du släpper skivstången om viktskivorna som sitter på är gummerade. Det kan annars bli ganska mycket oväsen under ett träningspass. Tänk även på att köpa en bra träningsbänk. Med en skivstång, viktskivor och en träningspass har du i stort sett allt du behöver för att kunna komma igång med din styrketräning.


✅ Vad är ett viktlås till skivstången och behöver jag ett sådant?

Ett viktlås används för att låsa fast de viktskivor du sätter på skivstången. Det är definitivt bra att ha ett sådant, eftersom det ger dig mer trygghet när du tränar. Du behöver inte vara orolig över att skivorna ska kunna ramla av stången, vilket annars kan resultera i skador.


✅ Varför bör jag köpa en skivstång?

Med en skivstång på hemmaplan kan du träna även under de mest hektiska perioderna i livet. Du behöver inte ta dig till gymmet för att träna, vilket gör att du kan passa på en halvtimme innan sängdags eller när du har lagt barnen på kvällen medan du väntar på favoritprogrammet på TV. Det blir dessutom mer ekonomiskt att köpa en skivstång än ett gymkort. Skivstången kan du använda dagligen under många års tid. Gymkortet behöver däremot förnyas regelbundet och kostar betydligt mer om du slår ut det över en femårsperiod. Med en skivstång i din ägo behöver du heller aldrig vänta på din tur. Det är bara att träna när du känner för det.


Källor:Snabbmeny: Topp-3 Skivstänger Budgetval Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom träningsutrustning:

Löpband hemmaBästa crosstrainernTräningscykelTrampmaskin
Bästa spinningcykelnTräna stakning hemmaGångbandHopfällbar träningsbänk
Träna med viktvästAir bikeBilliga hantlarTräningsklocka
MassagestolarRoddmaskin bäst i testEffekt & fördelar med spikmattaFoamroller
Boxhandskar barnStående boxningssäckBilligt hemmagymStudsmattor test