Slitskyddsplywood

Bäst Slitskyddsplywood

Snabbmeny:
Toppval Slitskyddsplywood

Dela på Facebook Dela på Twitter


Om du ägnar dig åt att snickra och bygga, antingen hemma eller på jobbet, är det förstås en stor fördel, eller kanske till och med en nödvändighet, att ha god insikt i olika typer av byggmaterial. Detta för att du ska kunna avgöra vilket material som är det rätta vid varje tillfälle och varje byggprojekt. Ett av de material du förmodligen redan har kommit i kontakt med, och förmodligen även har använt då och då, är slitskyddsplywood.

Vad är slitskyddsplywood?

Man kan beskriva slitskyddsplywood som en skiva som tål slitage, och då även hårt slitage. Den används oftast som golvskiva, och då vanligtvis där det finns behov av ett tåligt material. Det kan till exempel handla om golv i lastbilar, släpvagnar eller båtar, men det används även i exempelvis hästtransporter och förråd.

Vad är slitskyddsplywood?

Fördelarna med den här typen av material

Vad är det då som gör att det är en bra idé att välja slitskyddsplywood? Vad är det som gör det här materialet så bra? Det finns flera aspekter som är värda att nämna. För det första är den här typen av plywood tåligare än många andra material, vilket vi redan har slagit fast. Det är förstås i sig en god anledning till att gå åt det här hållet om du vet med dig att den skiva du väljer kommer att utsättas för omild behandling. Slitskyddsplywood tål dåligt väder, men det tål även hård belastning från exempelvis djur som står på det, möbler som lastas på det och olika typer av tunga laster som placeras ovanpå det.

Du behöver inte vara rädd att behöva byta ut underlaget med jämna mellanrum, vilket naturligtvis är väldigt viktigt. En annan anledning till att välja denna typ av plywood är att det har struktur på ena sidan. Det kanske inte låter särskilt betydelsefullt, men om du tänker närmare på saken inser du nog ganska snabbt att det faktiskt har större betydelse än man skulle kunna tro. Strukturen gör att underlaget inte blir halt, vilket är av stor betydelse oavsett om det handlar om att du ska kunna gå avspänt på ytan, eller om det handlar om att du ska kunna lasta djur eller tung last på skivorna. Att ha rejäl struktur är viktigt i många situationer.

Toppval Slitskyddsplywood 2024

Vi har valt dessa Slitskyddsplywood som våra Toppval.



>> LÄS MER HÄR


Vad är denna plywood tillverkad av?

Det kan naturligtvis vara intressant att känna till vad slitskyddsplywood består av. Vad är den framställd av för träslag? Svaret är björk. Det är björkfanér som ligger till grund för slitskyddsplywood. Generellt har den en filmbeläggning där ena sidan är wiramönstrad och den andra sidan är slät. Det är just detta som gör att ena sidan har struktur och ger ordentligt grepp. Den andra sidan är alltså slät och ger inte det grepp som har diskuterats, men det gör inget om du väljer att vända denna del av skivan nedåt.

Vem kan ha nytta av slitskyddsplywood?

Vem kan ha nytta av slitskyddsplywood?

Vem bör då överväga att köpa slitskyddsplywood och börja använda det? Det finns förstås många som kan ha stor nytta av detta i diverse situationer. I rena byggprojekt är kanske inte just den här typen av plywood så vanlig. Det är helt enkelt inte där den får visa upp sina främsta fördelar. Den som bör köpa in plywood av denna sort är därför kanske inte i första hand snickare eller hemmafixare. Nej, det är den som vill ha ett stabilt och tåligt underlag i en släpvagn, på en brygga, i en båt eller kanske i förrådet hemma på gården. Har du gått och irriterat dig på det halkiga golvet på båtbryggan nere vid din båtplats? Då kan du se till att ägna dig åt ett lite byggprojekt där du lägger över den här typen av skivor ovanpå bryggan, så att du och de du vill ta med dig ut i båten slipper halka på utvägen.


Tips på fler av våra köpguider:


Är det kanske så att du inom kort ska hjälpa någon att köra några flyttlass, och vill slippa halka fram och tillbaka när du ska hoppa på och av släpet för att lasta möbler och flyttkartonger? Gör dig då det minimala besväret att lägga in ett golv av slitskyddsplywood i lastbilen eller släpvagnen där ni ska lasta alla ägodelar. Det kommer både du och de andra medhjälparna uppskatta när det är dags för flyttlasset att åka. Ert arbete kommer gå både snabbare och mer smärtfritt när ni slipper oroa er för att ni ska halka när ni kliver runt. Dessutom kommer det bespara er en del bekymmer i och med att de möbler och ägodelar ni lastar får fäste och slipper glida runt.

Att tänka på vid inköp

Att tänka på vid inköp

Att köpa slitskyddsplywood är inte särskilt komplicerat. Du behöver inte förbereda dig speciellt mycket för att lyckas göra ett bra köp. Börja med att fundera över vad det rör sig om för mängd. Hur stora skivor behöver du? Fundera också över tjockleken. Du kommer nämligen upptäcka att det finns olika dimensioner, och det underlättar om du har koll på behov och önskemål redan innan du har tagit dig till butiken för att göra din beställning. Hur tjocka skivor du behöver och bör välja beror förstås på tilltänkt användningsområde. Det är inte säkert att de skivor som ska användas som underlag på en brygga behöver vara lika tjocka som ett golv i en hästtransport. Det som är tillräckligt tjockt i ett sammanhang kan vara för tunt i ett annat. Fundera därför över vad som vore optimalt för just det användningsområde som du har tänkt dig.

Jämför pris

Naturligtvis bör du jämföra priser innan du slår till. Om du bara ska köpa en mindre skiva att ha i en mindre släpvagn kanske inte priset spelar så väldigt stor roll. Det är inte säkert att skillnaden mellan olika butiker blir så stor. Om du däremot ska använda plywood för att lägga golv på en stor brygga, eller för att lägga en täckande golvyta i en stor lastbil kan priset spela stor roll. Naturligtvis ska du inte tumma på kvaliteten, men det är onödigt att betala mer än nödvändigt om det går att få en likvärdig produkt för ett lägre pris någon annanstans.

Snabbmeny:
Toppval Slitskyddsplywood

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin