Innehåll
Vad är en sovpåse?
En sovpåse ser ut ungefär som en ärmlös klänning som är hopsydd vid fötterna. Det blir helt enkelt som en blandning mellan ett plagg och en åkpåse. Det finns dock även varianter som har ärmar. Det blir då mer som en pyjamas eller nattlinne men där nederdelen är formad som en påse, utan öppning för fötterna. Materialet kan variera från en sovpåse till en annan. Sovpåsar är mysiga och mjuka. Att de inte åker av när barnet rör på sig är en annan mycket stor fördel.
Det finns heller inga delar som kan åka upp över ansiktet, vilket är tryggt att veta för en nybliven förälder. Många sovpåsar är relativt tunna och främst avsedda för inomhusbruk. Den fungerar helt enkelt som en kombination av nattplagg och täcke. Utomhus i vagnen brukar istället ofta en åkpåse användas. Den är tjockare och anpassad för utomhusbruk.
Topp 3 Sovpåsar 2024
Vi har valt dessa Sovpåsar som våra Topp-3.
Bädda in din lilla solstråle i någon av dessa tre mjuka och bekväma sovpåsar och du har en nöjd och utvilad bebis.
⭐ Bäst i test: Nordbjørn Snowy Åkpåse 2-in-1, Dino Green
Den här fina åkpåsen är något extra. Det som gör den så bra är att det är en overall som kan göras om till åkpåse vid behov. Det gör att den kan användas oavsett om det är dags för en tur i pulkan eller en barnvagnspromenad.
Den här modellen passar bäst för barn från dess att de är nyfödda fram till att han eller hon är runt halvåret. Naturligtvis kan användningstiden variera en del eftersom olika barn växer olika snabbt.
Som overall är denna mycket bra. Impregneringen är vattenavvisande vilket är en stor fördel. Det finns också inbyggda vantar i den, vilket gör att barnets små fingrar kan hållas varma även när det är kallt ute. Utseendemässigt är den här åkpåsen väldigt fin med en milt grön bakgrund och fint mönster som bland annat föreställer små dinosaurier. Det här kan snabbt komma att bli en riktig favorit, både beroende på utseende och kvalitet.
2. Liewood Flora Sovpåse
Om ditt barn inte trivs med täcke kan sovpåsen vara ett bättre alternativ. Fördelen är att den inte åker av och därför fortsätter värma barnet under hela sovstunden. Den här är alltså avsedd för inomhusbruk, men fungerar också ute i vagnen under sommaren när det inte behövs mer värme än en enkel filt eller täcke kan ge. Det är alltså inte en åkpåse att använda i barnvagnen under vintertid.
Sovpåsen Liewood Flora har två stycken tryckknappar på axeln och en dragkedja som går från botten och upp på sidan. Det är en bra funktion speciellt om det är dags för blöjbyten mitt i natten. Något som gör att många uppskattar den här sovpåsen är materialvalet. Den är tillverkad i 100% ekologisk bomull, ett material som andas och som ger värme när det behövs, och en svalkande känsla när det behövs.
3. Emmaljunga åkpåse
Om du behöver en sovpåse som kan användas ute i barnvagn när det är kallt, kan denna härliga åkpåse från Emmaljunga vara ett mycket bra val. Den är både varm och mjuk och behaglig att använda. Den här är främst framtagen för användning i Emmaljunga barnvagnsmodell. Det hindrar dock inte att den används i andra vagnar. I synnerhet i liggdelar finns det stor flexibilitet att använda vilken åkpåse som helst. Då är denna ett mycket fint val.
Något som är mycket fördelaktigt med den här påsen är att det går att ta av den övre delen. Om du väljer att göra det blir det en varm och mjuk sittdyna att ha i vagnen, i stället för en påse för barnet att ligga i. Det kan vara en väldigt bra möjlighet att ha, även om du troligtvis kommer använda hela sovpåsen för det mesta.
Det yttre tyget är vattenavvisande, vilket är extra bra när den ska användas i en sittvagn där den kan utsättas för regn och snö.
Varför sovpåse?
Vilka är då anledningarna till att välja sovpåse istället för täcke eller filt? Det finns ett flertal fördelar. En av dem har vi redan nämnt, nämligen att sovpåsen sitter där den sitter, och inte åker av. Det problemet kan däremot finnas med ett täcke eller en filt. När barnet rör sig eller vrider på sig under natten, hamnar ofta täcker eller filten bredvid i en hög. Där gör den naturligtvis ingen nytta. Den värmer inte. En sovpåse däremot sitter som ett bekvämt plagg på barnet, samtidigt som den värmer skönt.
Säkerheten viktig
En annan viktig aspekt med att sovpåsen inte åker av barnet när barnet rör på sig i sömnen, är att den inte riskerar att hamna över ansiktet på den lilla bebisen. Detta är viktigt ur säkerhetssynpunkt, i synnerhet när barnet är nyfött och inte själv kan ta bort ett täcke om det hamnar över ansiktet. Just detta är ett orosmoment för många nyblivna föräldrar. Med en sovpåse behöver du inte oroa dig för detta.
Eftersom påsen sätts på som ett plagg, sitter den lika stadigt som ett sovplagg, utan att vara obekvämt på något sätt. Det blir på så sätt en säkrare lösning än ett täcke eller en filt. När barnet hunnit bli lite större kan den själv flytta på filtar eller täcken som hamnar över ansiktet. Många tycker dock även fortsättningsvis bättre om att sova i sovpåse än med täcke.
Bekväm lösning
Att många barn helst inte vill ha något täcke på sig på natten känner nog många småbarnsföräldrar till. Det spelar ingen roll hur kallt det är i sovrummet, täcker åker konsekvent av. Som förälder vill man förstås att det lilla barnet ska slippa frysa. Här kommer sovpåsen in som en bekväm lösning. Den värmer skönt, såväl kropp som fötter. Samtidigt sitter den löst, så att den inte ger samma tryckande känsla som ett täcke ibland kan göra. Många barn som inte vill ha täcke tycker därför att en sovpåse fungerar bra. Denna sover de gott i.
Möjligt att reglera temperatur
De flesta sovpåsar har en dragkedja som går att dra igen och knäppa upp. På detta sätt blir det enkelt att reglera värmen. På vintern, när det är kyligt även inomhus, passar det ofta bra att utnyttja all värme som sovpåsen har att erbjuda. När varmare vårdagar kommer kan det däremot passa bättre att knäppa upp dragkedjan en aning, så att det inte blir lika varmt, men ändå tryggt och ombonat.
Sovpåsens material
Som tidigare nämnts som hastigast kan en sovpåse vara tillverkad av olika material. Materialet påverkar naturligtvis hur påsen känns, om den är tung eller lätt. Den påverkar även hur varm sovpåsen är. Du bör därför ta en titt på materialvalet, innan du fattar ditt beslut. Fundera över om du vill ha en varm eller svalare sovpåse. Det är vanligt att produkterna är tillverkade av bomull. Detta ger en behaglig känsla mot huden på barnet, och ger lagom värme för inomhusbruk. Det finns även modeller med ytskikt av polyester och bambuviskos, och foder av bambuviskos. Den senare varianten blir varmare än den förstnämnda. Det finns även sovpåsar som är stickade i tunn ull.
Pris
Du kanske tycker att sovpåsen verkar vara en bra lösning. Då vill du förmodligen veta vad den här typen av produkt kostar. Det är mycket som ska rymmas i budgeten när det är dags att bli förälder. Inköpen före förlossning är många, och även när barnet väl är fött dyker det upp nya måsten på inköpslistan. Därför gäller det förstås att ha koll på utgifterna som kommer, och att jämföra priser och se till att hitta prisvärda produkter. När det gäller sovpåsar är priset vanligtvis fullt rimligt. Det finns modeller att köpa som kostar runt 130 kronor. Det är med andra ord inget av de dyrare inköpen du kommer att behöva göra till din lilla bebis.
Naturligtvis finns det även dyrare varianter som du kan välja, om du är ute efter en viss typ av sovpåse, ett visst dyrare material eller helt enkelt en mer flexibel variant. Det finns till exempel luftiga sovpåsar av mikrofiber som kostar mellan 700 och 800 kronor. Det finns även mer flexibla varianter för runt 350 – 400 kronor som går att knäppa upp i benen för blöjbyte, och som även har öppning för säkerhetsbälten. Detta kan vara en utmärkt funktion om du vill kunna använda sovpåsen även i barnvagn eller babyskydd i bilen. De lite dyrare modellerna kan ibland också finnas i flera storlekar, något som är positivt om du fastnar för sovpåsen och vill kunna fortsätta använda den här lösningen länge.
Att välja sovpåse
När du har utvärderat de olika alternativ som finns när det gäller babysaker till natten, kanske du har kommit fram till att en sovpåse är det rätta alternativet för er. Då är det dags att köpa en sådan. Det låter enkelt, men nu står du inför nästa utmaning. Du ska försöka hitta den allra bästa sovpåsen, eller åtminstone den påse du tycker verkar passa dig och ditt barn bäst. Vad är det då du ska titta på för att komma fram till detta?
Användning
Det första du behöver fundera över är hur du har tänkt använda sovpåsen. Ska den enbart användas som mix av pyjamas och täcke, inomhus i sängen? Ska den även kunna användas i barnvagn eller i bilbarnstolen? Ska den vara anpassad till kyliga temperaturer eller främst för varma inomhustemperaturer? Som du säkert förstår spelar detta stor roll för valet av produkt. En tunn bomullspåse kan vara det bästa valet om den bara ska användas inne i sovrummet, där det är relativt varm och behaglig temperatur. En fodrad variant med bambuviskos kan vara bra om den ska kunna värma mer.
Funktioner
Det kan ibland tyckas som överkurs när det börjar pratas om funktioner hos något så enkelt som en sovpåse. Här vill vi säga att du inte ska se det som mer komplicerat än det behöver vara. En sovpåse är verkligen en enkel produkt att både köpa och använda. Däremot kan det vara bra att veta vilka funktioner som faktiskt finns. På så sätt kan du ta ställning till om du behöver några av funktionerna. En funktion i det här sammanhanget kan till exempel vara att det finns en öppning vid fötter och ben. Detta påverkar naturligtvis inte medan bebisen sover. Däremot är det väldigt praktiskt när det blir dags för blöjbyte.
Öppning för bälten
En annan funktion som finns hos vissa modeller är öppning eller uttag för säkerhetsbälten. Det kan handla om fempunktsselen i barnvagnen. Det kan även röra sig om bältet i babyskyddet. Även om du kanske främst använder sovpåsen inomhus i hemmet, kan det finnas tillfällen när du vill och behöver kunna flytta över barnet till bilen eller barnvagnen. Detta behov kan till exempel uppstå under semesterresan. Då är det praktiskt att ha öppning för bälten i sovpåsen, så att du tryggt och enkelt kan flytta över din lilla skatt från sängen till babyskyddet eller tvärtom.
Möjlighet till omvandling
Vissa modeller kan göras om till en byxdress med hjälp av antingen knappar eller dragkedja. På några sekunder kan du med andra ord förvandla den från en sovpåse till en byxdress. På så sätt kan bebisen bli redo för lek på ett ögonblick. Lika enkelt är det naturligtvis att genomföra förvandlingen åt andra hållet. Vissa föräldrar tycker att det här flexibla plagget är fantastiskt praktiskt.
Sovpåsens form
Det är viktigt att sovpåsen har en bra form, så att bebisen inte kan sjunka ned i den. Detta av säkerhetsskäl, men naturligtvis är det även viktigt ur bekvämlighetssynpunkt. Det finns sovpåsar med resår i midjan. Vissa upplever att dessa är att föredra. Andra tycker att det fungerar bäst utan, men det är då viktigt att den på något sätt hålls på plats, exempelvis genom att armarna stoppas i ärmhål, ungefär som ett linne.
Frågor och svar kring Sovpåsar
✅ Hur länge kan barnet använda sovpåse?
Många sovpåsar går bara upp till storlek 62-68 eller 74. Det finns dock även varianter som finns i större storlekar. Några sovpåsar går att hitta för barn i åldrarna 6-18 månader och vissa erbjuds också för barn mellan 18 och 36 månader. Vi rekommenderar ⭐ dessa sovpåsar.
✅ Går det att tvätta sovpåsar i maskin?
Ja, de allra flesta sovpåsar går utmärkt att tvätta i tvättmaskin. Det kan finnas undantag, om en sovpåse till exempel är stickad med ett känsligt garn. Den stora majoriteten går som sagt fint att tvätta. Detta är också viktigt för att kunna bibehålla en god hygien.
✅ Går det att använda sovpåse i barnvagnen för utomhusvila?
Ja, det går bra, under förutsättning att du väljer en varmare sovpåse som är anpassad för utomhusbruk. Det finns en hel del sådana alternativ i butikerna.
Sofia
Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se