Spartips för en fattig månad

Här har vi listat tio smarta spartips som gör att dina pengar räcker längre. Gå igenom listan och använd dem som du tycker kan fungera för dig och din livssituation.

Tips 1 – Planera dina matinköp noga. Se till att handla dina livsmedel mer sällan. Du sparar både tid och pengar på att inte gå till butiken och småhandla varje dag. Istället ser du till att ha koll på vilka matvaror du normalt använder under månaden. Bunkra upp med dessa framförallt när det är kampanjer i butiken. Om det exempelvis är halva priset på din favorit-tandkräm eller älsklingskaffe i butiken så passa på att köpa på dig så det räcker under en lång tid. Om du står och väljer mellan två olika varumärken för samma typ av vara kan du enkelt jämföra kilopriset för att få fram vilket alternativ som är det mest ekonomiska.

Planera dina matinköp noga.

Tips 2 – Betala dina räkningar i tid.
Genom att alltid betala sina räkningar i tid så slipper man onödiga straff- och påminnelseavgifter. Många företag är snabba på att skicka ut den här typen av avgifter vid försenade betalningar. Se till att du får en rutin som gör att du lägger in dina räkningar för betalning så fort du får dem. Ta som vana att göra en anteckning om när dina räkningar går till betalning och lägg in att betalningen dras samma eller dagen efter att du får din lön.

Tips 3 – Byt från pappersfaktura till e-faktura. Väldigt många får sina fakturor som pappersfakturor och därmed får betala den normala faktureringsavgiften på 20-30 kr/faktura i månaden. På ett år blir denna lilla kostnad 300 kr/faktura. Låt säga att du har tre fakturor i månaden som du betalar faktureringsavgift på så innebär det att du sparar 900 kr/ år genom att växla över till e-faktura på dessa tre.

Tips 4 – Använd rabattkoder när du handlar online. Du handlar billigare med rabattkoder. Hos rabatterat.se hittar du tusentals rabattkoder hos hundratals butiker.

Använd rabattkoder när du handlar online.

Tips 5 – Köp mat med kort datum. I många matbutiker kan du ofta köpa livsmedel till halva priset mot normalt när det bara är någon dag kvar till den sista bäst-före-datumet på produkten går ut. Du kan sedan gå hem och tillaga dina normala maträtter till halva priset. Blir det mycket över kan du frysa in dessa portioner till kommande dagar. Så nästa gång du besöker din matvarubutik kan du kika i affärens fyndlådor först och se om du kan göra några fynd.

Tips 6 – Spara pengar på din parkering. Kör du bil och parkerar på stan ofta? Då bör du se till att skaffa de parkeringsappar som är aktuella där du ska parkera bilen. Du startar då parkeringen när du parkerar och stänger av den när det är dags att åka därifrån. Då slipper du gissa hur lång tid du behöver stå parkerad och betalar bara för den faktiska tiden som du utnyttjar. På så sätt sparar du många kronor vid varje parkeringstillfälle.

Tips 7 – Gör egna matlådor. Äter du uteluncher flera gånger per vecka så finns det stora pengar att spara på att istället göra egna matlådor. Gör storkok och frys in matlådor i frysen så kan du enkelt ta med dig en låda när du ska åka till jobbet. Om du även använder dig av tips nummer 5 för att köpa billigare livsmedel kan du komma ner ordentligt i kostnad för dina matlådor.

Tips 8 – Hembakat bröd. Istället för att köpa ditt matbröd och fikabröd i affären kan du skapa en rutin för att baka eget hembakat bröd. Det blir mycket billigare och framförallt så brukar det smaka mycket bättre. Du får även stenkoll på vad du har för ingredienser i brödet och vad du stoppar i dig.

Baka hembakad bröd och spara pengar.

Tips 9 – Handla kläder på second hand. Att handla sina kläder på en Second hand-butik är både billigare samt bättre för miljön. När du handlar i en välgörenhetsaffär så stödjer du den organisationens verksamhet och bidrar till en bättre värld. Du kan hitta klädesplagg av mycket hög kvalitet till bråkdelen av nypriset i en vanlig klädaffär och många av de plagg som säljs i second hand-butikerna är helt oanvända.

Tips 10 – Jämför priset på dina abonnemang. Det finns flera bra jämförelsetjänster online som hjälper dig att hitta bäst pris och jämföra olika elbolag, mobiloperatörer och försäkringsbolag. Anlita någon av dessa jämförelsetjänster för att få bäst pris på dina vanligaste utgifter. På så sätt kan du spara mycket pengar.

Hoppas att dessa tips har varit läsvärda och att det kan hjälpa dig att få en bättre ekonomi.