Spinningcykel

Är du ute efter en bra träningsmaskin som får plats i ditt hem och som ger effektiv träning? Då kan en spinningcykel vara maskinen för dig. Den tar mindre plats än många andra maskiner. Den hjälper dig också att köra rejält uttröttande konditionspass samtidigt som den är skonsam för lederna. Spinning har blivit en mycket populär träningsform de senare åren, och att ha en egen cykel hemma underlättar naturligtvis mycket. Du slipper förhålla dig till spinningpassen på gymmet och kan träna när det passar dig. Vardagspusslet blir plötsligt lättare att få ihop.

Bäst Spinningcykel

Snabbmeny:
Toppval Spinningcyklar Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Fördelar med en spinningcykel

Det finns gott om fördelar med en spinningcykel, både sett till cykeln som träningsmaskin, men även jämfört med klassiska motionscyklar som länge funnits i många hem. För att börja med att titta på de fördelar som den här typen av träningsredskap kan ge, så finns det mycket att nämna. Träningsredskapet är utmärkt för dig som vill träna konditionsträning. Du kan snabbt förbättra din syreupptagningsförmåga med hjälp av en spinningcykel. Det gör den här typen av cykel till ett alldeles utmärkt komplement för den som ägnar sig åt olika typer av idrotter och vill förbättra sin prestationsförmåga.

Denna träningsmaskin lämpar sig också utmärkt för intervallträning. Även detta är uppskattat bland idrottare som vill höja sin prestationsförmåga och ta ett kliv uppåt inom sin sport. Något som också är mycket positivt är att du kan träna hårt på den här maskinen utan att det sliter onödigt mycket på leder och muskler. Spinningcykeln erbjuder skonsam men ändå väldigt effektiv träning. I och med att det går att ställa in belastning och motstånd på de här maskinerna är det också ett redskap som passar alla, oavsett var du befinner dig i din träningsresa.

Fördelar med spinningcykeln framför den klassiska motionscykeln

Den mer moderna spinningcykeln har en del fördelar framför den klassiska motionscykeln. Motståndet är ett annat på denna cykel. Svänghjulet som skapar motståndet är betydligt tyngre och kraftfullare på spinningcykeln. För att kunna hantera detta behövs även ett kraftfullare chassi, något som det alltså finns på spinningmodellerna. Detta resulterar i att cykeln som helhet blir tåligare, mer hållbar och även fungerar utmärkt för den som vill köra hårda intervaller.

Det går även utmärkt att stundvis stå upp och cykla för den som vill träna backmotstånd exempelvis. Detta är en klar skillnad mot motionscyklar som har nättare chassin, ett lättare svänghjul och som helt enkelt inte är lika robusta som helhet. Du justerar motståndet på en ratt och detta kräver ingen ström. Du slipper med andra ord sladdar när du har en riktig spinningcykel, något som de allra flesta ser som en stor fördel. Det gör också att du har större valmöjligheter när det kommer till placering. Det finns också fler justeringsmöjligheter avseende sadel och styre på spinningmodellen jämfört med motionscykeln. Det går att justera både sadelns och styrets höjd, men även justera det framåt och bakåt.

Fördelar med en spinningcykel

Att köpa rätt cykel

Om du vill köra hård men skonsam träning och kunna köra tuffa pass med intervaller, är en spinningcykel alltså ett bättre val än en motionscykel. Att du har kommit så långt i beslutsprocessen är bra, men det finns val kvar att göra. Nu behöver du nämligen komma fram till vilken av alla cyklar du ska köpa. Det finns stora skillnader, både när det kommer till kvalitet och pris samt funktioner. Det gäller att du hittar en modell som passar din motionsnivå men även din plånbok. Du kan använda dig av recensioner och tester på nätet för att skilja de bästa cyklarna från de mindre bra. Du kan även titta på följande faktorer för att försöka välja ut de bästa produkterna för din hemmaträning.

Prisklass

Det pratas generellt ofta om när det är dags att köpa en ny produkt, vad det än gäller, att man som konsument inte bör låta priset avgöra utan att sätta kvalitet i första rummet. Det låter ju bra, och visst finns det en poäng i det. Samtidigt kan du inte köpa något som du inte har råd med. Du behöver naturligtvis inte sätta en exakt summa som är din maxgräns. Däremot är det bra om du har ett ungefärligt prisintervall som känns rimligt. Skulle det behövas kanske du kan tänka dig att gå upp 200 kronor för att få en bättre cykel, men huvudsaken är att inte kostnaden drar iväg långt över det du hade tänkt dig.

Genom att ha ett prisintervall att ta hänsyn till blir det lättare att hitta de rätta cyklarna som kan tänkas bli relevanta för dig. Generellt kan sägas att du hittar billiga cyklar upp till 4 500 kronor. I mellanprisklassen räknas cyklas med ett pris på cirka 4 500 till 8 500 kronor. Den dyra prisklassen med riktigt avancerade modeller räknas vanligtvis från 8 500 kronor och uppåt. Naturligtvis kan gränserna för varje prisklass se något olika ut beroende på vem du frågar, men detta är ungefärliga intervall.

Skillnader som kan ses på cyklar i de olika prisklasserna

Naturligtvis är det inte bara priset som skiljer de olika cyklarna åt. Då fanns det naturligtvis ingen anledning att köpa de dyrare modellerna. I verkligheten finns det dock även stora kvalitetsmässiga skillnader. De billigaste cyklarna går naturligtvis att träna på, men de är inte lika hållbara och robusta som de dyrare modellerna. Ofta är inte de här cyklarna lika bekväma som de dyrare varianterna. Det är också vanligt att cyklar i den lägsta prisklassen kommer utan träningsdator, eller med en väldigt begränsad sådan.

I medelprisklassen hittar du tyngre cyklar som också är mer robusta och därmed mer hållbara. De här är väldigt populära eftersom de passar de allra flesta och tål hård intervallträning. Samtidigt kan de flesta köpa dessa, åtminstone efter att ha sparat ett tag.

I den högsta prisklassen kan du räkna med avancerade cyklar med goda justeringsmöjligheter och alla tänkbara funktioner. De här cyklarna är generellt utrustade med bra träningsdatorer och du har därmed goda förutsättningar att följa och utveckla din träning. Om du tränar och tävlar på hög nivå kan det finnas en idé att köpa en av de dyraste modellerna. Om du däremot bara vill ha en bra och rejäl cykel i ditt hemmagym räcker det troligen med en cykel i medelprisklassen. Om du känner att även medelprisklassen är för dyr så finns de billigaste cyklarna. Att köpa en sådan är naturligtvis bättre än att inte köpa någon alls, men det kan vara värt att överväga att spara några månader till och få en rejälare cykel direkt.

Toppval Spinningcyklar 2024

Vi har valt dessa Spinningcyklar som våra Toppval.
Bra spinningcyklar för hemanvändaren eller företaget. Med ett flertal motståndsnivåer får du rätt motstånd genom hela passat.

1. Spinningcykel med pulsmätare & 15 kg svänghjul – Svart

Om du bara ska ha ett träningsredskap hemma och vill ha något som är enkelt att använda kan en spinningcykel mycket väl vara rätt val. Den här modellen är förhållandevis billig men den kommer trots det med en rad funktioner som du kan ha stor nytta av. Några grundläggande funktioner är att du kan justera både styre och sits så att du får dem i en höjd som passar dig. Detta är kanske något som du tar för givet, men det är inte möjligt på alla modeller.

Den här spinningcykeln kommer med inbyggd pulsmätare. På så sätt kan du hela tiden under träningspasset hålla koll på pulsnivån. Det ingår även en mobilhållare, vilket gör att du kan lyssna på din favoritmusik på Spotify medan du tränar och lätt kommer åt att byta låt vid behov. Här finns också en träningsdator som låter dig se hur långt du har cyklat och hur lång tid du har tränat. Det går även att hålla koll på kaloriförbrukning och hastighet.

Kolla priset

2. Spinningcykel Drakkaris, inSPORTline

Det finns några saker som är verkligt viktiga när du ska välja spinningcykel. I och med att du investerar ett antal tusenlappar på ett träningsredskap vill du förstås få ut så mycket som möjligt av den. Denna cykel från inSportline kommer att ge dig det du behöver. Den är naturligtvis utrustad med ett svänghjul, och det är ett kraftigt sådan med en vikt på 18 kg.

Något som förbättrar helhetsupplevelsen drastiskt är träningsdatorn som också följer med. På displayen kan du se en hel del data som gör att du kan följa dina resultat och framsteg, så att du även kan hålla koll på hur du utvecklas. Du kan naturligtvis se distans, hastighet och tid men du har även tillgång till fler data än så. Kaloriförbrukning och puls är något du hela tiden kan se samt varv per minut. Det finns tre målbaserade program som du kan använda när du cyklar på denna spinningcykel, för att ta din träning till nästa nivå.

Kolla priset

3. Spinningcykel Agneto

Har du tröttnat på träningspass som ställs in på grund av vädret? Då kan det vara en god idé att köpa en spinningcykel som du kan träna på inne i värmen. Denna modell har ett flertal fördelar. Först och främst är den tystgående, vilket gör att du slipper skapa frustration hos dina familjemedlemmar och du behöver heller inte bli irriterad själv. Den är utrustad med magnetmotstånd och det finns åtta motståndsnivåer. För att ytterligare göra den här spinningcykeln till ett lockande alternativ bör det nämnas att sadeln kan justeras liksom styret. Det finns också inbyggda pulssensorer i cykelns handtag.

På denna cykel sitter en display där du utan att behöva anstränga dig kan se distans och tid samt kaloriförbrukning och puls. En fördel med displayen är att den är batteridriven och inte kräver anslutning till något eluttag. Detta gör att du inte behöver fundera över vart du ska placera spinningcykeln med hänsyn till några sådana aspekter.

Kolla priset

Justeringsmöjlighet

Något som kan verka vara en bagatell men som faktiskt är viktigt om du använder cykeln ofta, är justeringsmöjligheterna. För att det ska bli bekvämt, och för att du ska få så goda förutsättningar som möjligt inför dina träningspass, är det viktigt att du kan justera både sadel och styre. Detta är särskilt viktigt om flera personer använder samma träningscykel. Säkerställ att det går att ändra höjd på både sadel och styre. Titta även efter om det går att justera sadel och styre framåt och bakåt. Om det går så är det en klar fördel. Om det inte går, så är det upp till dig att bedöma om det är något du kan tänka dig att avvara eller inte.

Bra träning med spinningcykel

Tillgång till träningsdator

Något som definitivt är värt att titta på är tillgången till en träningsdator. Vissa cyklar kommer utan träningsdator, andra har en enkel sådan och ytterligare andra har påkostade träningsdatorer med många visningsalternativ. Du kommer troligtvis vilja ha en träningsdator för att kunna följa din träning och se hur du utvecklas. Om den inte följer med kommer du troligtvis behöva köpa en. Det kan därför vara värt att välja en modell där det ingår en som uppfyller dina krav och behov. Se till att datorn har en klar och tydlig display, så att du enkelt ser den data som presenteras för dig. Se också över vad som faktiskt går att uttyda. Vad visas på skärmen? Troligtvis kan du se avverkad distans, hastighet och förbrända kalorier. Ofta finns också möjlighet att spara data från tidigare pass. Vissa är dessutom utrustade med färdigprogrammerade träningsprogram. Här behöver du fundera över vad du har behov av, och sedan jämföra detta med det faktiska utbudet.

Konstruktion

Naturligtvis har konstruktionen stor betydelse. Om du främst har tänkt använda maskinen till enklare uppvärmning och nedtrampning efter ett träningspass har detta inte samma betydelse. Då håller de flesta cyklar måttet. Om du däremot vill kunna köra rejäla träningspass med intervaller, stående cykling och tempoväxlingar är det viktigt att du väljer en robust cykel med ett tungt och rejält chassi. Det är också viktigt att motståndet fungerar enkelt och bra, och drivs av ett relativt tungt hjul som ger bästa träningsförutsättningar.

Frågor och svar kring Spinningcyklar

✅ Går det att koppla en pulsklocka till en spinningcykel?

Det går med vissa spinningcyklar med inte alla. Titta efter cyklar som är försedda med en träningsdator med inbyggd bluetooth. Då kan du koppla ihop denna med din pulsklocka och på så sätt få ut ännu mer av din träning.

✅ Finns det någon maxvikt för hur mycket den som cyklar får väga på en spinningcykel?

Ja, men olika cyklar har olika maxvikt. På vissa modeller är maxvikten 125 kg. På andra modeller ligger viktgränsen på 130 kg eller 150 kg. Det kan även förekomma andra viktgränser. Det är viktigt att du tittar på detta innan du gör ditt köp, eftersom det inte finns någon allmänt förekommande viktgräns.

✅ Vilken typ av driftsystem används på de här maskinerna?

Det kan vara antingen remdrift eller kedjedrift. De spinningcyklar som används i privata hem har ofta remdrift, något som gör dem mer tystgående.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Spinningcyklar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin