Springcykel TEST: 3 bästa Springcyklarna & Balanscyklarna (bäst i test)

En springcykel har även ett annat ord; balanscykel. Det beskriver väldigt bra den här produktens funktion. Den är nämligen tänkt att främja utvecklingen av barnets balans. En springcykel ser ut som en vanlig cykel, bortsett från att den är mindre än de flesta vanliga cyklar och dessutom saknar pedaler.

Bäst springcykel

Snabbmeny: Topp-3 Springcyklar 2024
Vanliga frågor


De 3 bästa Springcyklarna 2024

Vi har valt dessa balanscyklar som våra Topp-3.
Tre fina, stabila balanscyklar som tränar både balans och förbereder barnet inför att lära sig cykla.
Höj- och sänkbara sadlar, vilket gör att barnet kan växa tillsammans med cykeln.

1. Pinepeak Springcykel Komfort 10 tum

Det finns gott om springcyklar att välja mellan när ditt barn börjar visa intresse för att åka på en sådan. Den här fina blå springcykeln kommer att kunna bjuda på snabba turer. Den är ett utmärkt redskap när det är dags för barnet att öva upp balansen. Springcyklar är på många sätt bra för utvecklingen. Barnen får lära sig att hålla balansen medan de rör sig i varierande hastighet. Dessutom får de bekanta sig med ett redskap som på många sätt liknar den cykel som så småningom kommer introduceras.

Just den här modellen är både robust och hållbart. Den är tålig och klarar utan problem av den hantering barn i den här åldern vanligtvis utsätter den för. Det är viktigt att komma ihåg att hjälmen ska vara på när springcykeln används. Hastigheterna kan bli höga även när barnet springer fram på cykeln och balansen finns inte alltid där i början. Rekommenderad ålder för användning är från tre år.

Kolla priset

2. Nordic Hoj Springcykel Bamse 10 tum

Springcyklar är utmärkta att använda när barnen ska börja ta sig framåt och samtidigt träna upp balansen på en lite mer avancerad nivå. Det finns förstås en lång rad alternativ men chansen är stor att barnen kommer gilla den här modellen från Nordic Hoj. Den kommer nämligen med motiv av en riktig favoritkaraktär, närmare bestämt Bamse. Som de allra flesta nog vet visar Bamse gång på gång att man kan vara både stark och modig trots att man är relativt liten. Det är en inspirationskälla som det kan vara bra för barnen att bli påminda om när de ska ge sig ut på snabba turer på springcykeln.

Det går att justera styret så att det hamnar i lagom höjd för barnets längd. Det går även att anpassa sadelns höjd mellan 32 och 42 cm. Tack vare dessa möjligheter kan den här cykeln börja användas redan när barnet är runt 2 år och flera år framåt om så önskas.

Kolla priset

3. Smoby Springcykel

Det här är en fin och stilren springcykel som tagits fram av Smoby. Den kommer i neutrala färger som vitt, svart och brunt, vilket gör att det här är en modell som kan passa de allra flesta. I och med att den är robust och hållbar är det här också en springcykel som kan gå i arv från ett äldre syskon till ett yngre. Då är det neutrala färgvalet och utseendet en fördel.

Ramen är av metall, vilket gör cykeln både stadig och hållbar. Det faktum att det går att justera höjden på både sadeln och styret gör också att springcykeln kan användas under en lång period. Rekommenderad ålder för användning är från två år. Det innebär att den här fina cykeln kan börja användas tidigare än många andra liknande produkter. Det har att göra med såväl den stabila konstruktionen som den justerbara sadeln och styret. Med denna kan barnen förbereda sig inför den dag då det är dags att börja cykla på en riktig cykel.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Så används springcykeln

En springcykel har som sagt inga pedaler. Däremot ser den i övrigt ut som en liten barncykel utan stödhjul. Den används på så sätt att barnet sitter på sadeln och sparkar sig fram. På så sätt tränas balansen upp, just på grund av att cykeln inte har några stödhjul. Även motoriken tränas upp. När barnet väl har lärt sig tekniken springer han eller hon mer eller mindre fort med fötterna, vilket gör att farten på cykeln blir högre.

Vem kan använda en springcykel?

En intressant fråga är naturligtvis vem som har nytta av att använda en balanscykel, och vem den är avsedd för. Svaret är att den är avsedd för barn som är yngre än barn som cyklar på vanliga cyklar utan stödhjul. Rekommenderad ålder för de flesta modeller på marknaden idag är från 2 år. Hur länge cykeln kan användas varierar mellan olika varianter. Många används främst mellan cirka 2 och 4 års ålder, men det finns också de som kan användas längre vid behov.

Fin springcykel som tränar barnets balans.

Vem som kan använda en viss springcykel avgörs inte bara av åldern. Barnets längd har också stor betydelse. Det är nämligen väldigt viktigt att barnet utan problem når ned med fötterna till marken när de sitter på sadeln. Av den anledningen är vissa, lite högre modeller, främst avsedda för något större barn. Det bästa rådet här är helt enkelt att låta barnets längd avgöra när det är säkert att börja.

Att tänka på vid användning av den här sortens cykel

Det första som är viktigt att tänka på har vi redan tagit upp tidigare i texten, nämligen att barnet inte ska börja använda cykeln förrän han eller hon når ned till marken utan problem när han eller hon sitter på sadeln. Detta är verkligen oerhört viktigt.

Nästa punkt att tänka på är att barnet alltid bör använda cykelhjälm, även om cykeln är liten. Det är inte speciellt vanligt med olyckor vid användning av balanscyklar, men visst händer det att barnen tappar balansen och ramlar. Då är det alltid bra att vara på den säkra sidan och ha en bra hjälm. Det är dessutom bra att tidigt vänja barnen vid att det är självklart och naturligt att använda hjälm vid all typ av cykling.

Var alltid närvarande

En tredje väldigt viktig punkt är att du som förälder alltid bör vara närvarande när ditt barn använder sin springcykel. Även om de här cyklarna ger hög säkerhet och hastigheterna sällan blir speciellt höga, bör du alltid vara med och hålla dig i närheten. Håll uppsikt över ditt barn och se till att han eller hon inte cyklar ut där det kan finnas bilar. På det sättet kan du också finnas på plats om det skulle ske en liten olycka som resulterar i skrapsår. Du kan dessutom vara med och se framstegen och du kan även vara med och stötta i början innan barnet kommer på tekniken. Vidare kan du guida barnet till rätt platser. Det är till exempel inte lämpligt att låta det barnet ge sig ut för en brant backe på springcykel eftersom hastigheten kan bli väldigt hög.

Fördelar med en springcykel

Vi har redan nuddat vid fördelarna med att använda den här cykeltypen men det tål att belysas ytterligare. Med en springcykel kan barnet i lugn och ro öva upp sin balans. Även motoriken förbättras och byggs upp. Balansen är något som barnet kommer ha stor nytta av senare, när det blir dags att lära sig cykla på en vanlig cykel. Det är sannolikt att det då kommer bli enklare och gå snabbare att lära sig cykla, jämfört med för barn som aldrig testat springcykel. Efter att ha använt en springcykel är det också lättare för ett barn att lära sig cykla utan stödhjul, eftersom själva balanshållningen blir ungefär densamma på en vanlig cykel som på en springcykel. Därifrån är ju barnen vana att klara sig utan stödhjul, så det blir ett naturligt steg för dem

NTF rekommenderar att man börjar med balanscykel när barnen är små, och att man låter dem lära sig tekniken på dessa. De rekommenderar vidare att man helt struntar i användning av stödhjul.

Att välja balanscykel

Som vanligt när man ska köpa en produkt där det finns många olika alternativ, kan valet vara ganska svårt. Eftersom det handlar om en cykel som ditt barn, som ju är det allra käraste du har, ska använda, är det förstås av stor vikt att du väljer ett riktigt bra exemplar. Men hur ska du då kunna veta vilka modeller som faktiskt är bra? Vad är det som skiljer en bra balanscykel från en mindre bra, och vad är det man bör titta efter? Det ska vi ta en närmare titt på nu.

Röd springcykel

Storleken är viktig

En första faktor som är väldigt viktig är storleken på cykeln. Här finns det flera aspekter att väga in. För det första är det viktigt att välja rätt storlek för just ditt barn. Om du har ett barn som är 2 år och inte längre än de flesta barn i den åldern, behöver du troligen välja en relativt liten modell. Här kan det förstås vara lätt att du låter dig lockas av tanken på att barnet ska ha något att växa i, men det är en dålig idé just när det kommer till springcyklar. Att barnet når ned till marken med fötterna är A och O för att det här ska bli en säker upplevelse

Om du å andra sidan är mamma eller pappa till en 4-åring som behöver en springcykel, blir det istället viktigt att hitta en större modell, som gör att ditt barn kan få full nytta av cykeln. 12 tum är den vanligaste hjulstorleken. Om du ska köpa en sparkcykel till din 2-åring är det med stor sannolikhet en cykel med den tumstorleken du behöver. Om du däremot är på jakt efter en bra balanscykel till en 4-åring behöver du titta på de cyklar som har lite större hjul. Du bör då välja en variant med tumstorlek på 14 eller 16. De går att hitta men är inte fullt lika vanliga.

En fördel med justerbar sadel

När det gäller storlek så är det inte bara tumstorleken på hjulen som avgör vilken modell som är den mest lämpliga. Även sadelhöjden har betydelse. Det fina här är att det finns många balanscyklar som har justerbar sadelhöjd. Det gör att du kan ha den på lägsta nivån när ditt barn fortfarande är litet, och sedan höja sadeln lite varefter barnet växer. Det gör att användningstiden förlängs avsevärt. Att välja en balanscykel med justerbar sadel är därför klokt.

Typ av däck

Något annat som kan spela roll är vilken typ av däck cykeln har. Det finns flera olika alternativ. Hårdplast, gummi, skum och luft är de olika varianter som finns. Materialet påverkar både hur lätt cykeln rullar och hur den kommer fungera vid användning på olika underlag. Naturligtvis påverkar materialet även hållbarheten.

Vanliga cykeldäck

Däcken med luft har naturligtvis en slang gjord av gummi som sedan är fylld med luft. Det här är samma lösning som används på vanliga cyklar. Den här däcktypen ger bra stötdämpning och ger också goda förutsättningar att ta sig fram även där det inte är asfalt. Cykeln blir lite tyngre med den här sortens däck, vilket kan vara värt att notera, men de här däcken är generellt de som håller bäst.

Skumdäck

Fördelen med skumdäck är att de är betydligt lättare än vanliga luftdäck. De är även punkteringssäkra, vilket naturligtvis kan vara bra. Vid användning ger de ett helt acceptabelt fäste men det går inte att jämföra med luftdäckens fäste som är betydligt bättre. Stötdämpningen är heller inte lika god som vid användning av luftdäck. De är dock billigare än luftdäck för det mesta.

Gummidäck

När vi pratar om gummidäck så menar vi solitt gummi, det är alltså inte en gummislang med luft. Här är det en solid gummimassa. Däcken är tyngre än skumdäcken, men de ger lite bättre fäste än dessa och även bättre stötdämpning. Inte heller dessa kan dock jämföras med luftdäcken.

Platsdäck

Fördelen med dessa däck är att de är riktigt, riktigt lätta. Det är dock också den enda fördelen. De ger ingen stötdämpning och inget bra fäste. De här däcken är egentligen bara lämpliga om barnen av någon anledning enbart ska använda sin balanscykel inomhus.

Med eller utan broms

Nästa sak att fundera över är om du vill köpa en springcykel med eller utan broms. Det handlar då om en handbroms. Här kan ditt val bero på barnets ålder. Riktigt små barn brukar inte ha den koordinationsförmåga som krävs för att kunna hantera en handbroms. De bromsar ändå bara med fötterna och en broms kan mer vålla problem. Äldre barn runt 4 år kan däremot ha nytta av en handbroms och det kan vara en fördel att de får lära sig hur dessa fungerar inför cykling på riktiga cyklar längre fram. Om du har ett äldre barn kan därför en balanscykel med broms möjligen vara aktuellt, men för de yngsta barnen är det sällan någon mening att ha en sådan.


Frågor och svar kring Springcyklar

✅ Hur mycket kostar en springcykel?

Det beror helt på vilken modell du väljer. Det finns enklare springcyklar för cirka 300 kronor men det finns även mer påkostade varianter som kostar 1000 kronor. De allra dyraste springcyklarna är de som drivs med el. De kan kosta runt 5 000 kronor, men de blir sällan aktuella för små barn. I prisklassen 500 kronor finns det ganska många exemplar att välja mellan.

✅ Går det att höja och sänka styret på en balanscykel?

Det går inte på alla modeller, men på många går det alldeles utmärkt. Se till att välja en cykel med höj- och sänkbart styre och sadel för att få så lång användningstid som möjligt.

✅ Finns det springcyklar med mindre hjulstorlek än 12”?

Ja, det finns några springcyklar med en hjulstorlek på 10 tum, även om 12 tum fortfarande är det allra vanligaste.

✅ Finns det några funktioner som är extra bra att titta efter vid köp av en springcykel?

Förutom höj- och sänkbart styre och sadel kan det vara riktigt bra om det finns styrlås. Ett sådant ser till att barnet inte kan vrida styret för långt, så att det blir problem med balansen. Ur säkerhetssynpunkt är det väldigt bra.

Källor:

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se