Äger du redan ett stormkök eller funderar du på att köpa ett? Ja, det här är definitivt en produkt som det går att ha stor nytta av. De här uteköken går under flera olika benämningar. Förutom stormkök har du säkert även hört ord som fritidskök, friluftskök och fältkök. Alla avser dock samma sak, nämligen det så välkända stormköket. Med detta kan du laga mat när du befinner dig ute i naturen, oavsett vilken typ av terräng du befinner dig i. Naturligtvis finns det dock skillnader mellan de olika stormköken på marknaden. Vissa är bättre lämpade för tuffa förhållanden än andra. Du gör därför klokt i att välja kök med omsorg, utifrån den planerade användningen.
Snabbmeny:
⭐ Toppval Stormkök ⭐ Vanliga frågor
Att köpa ett stormkök
Innehåll
Om du inte redan har ett stormkök blir förstås första steget att köpa ett. Du behöver då komma fram till vilket som är det bästa för just dig och för det användningssätt du har tänkt dig. För att komma fram till detta kan du ställa några enkla frågor till dig själv, vars svar kommer guida dig. I vilken miljö kommer köket främst att användas? Har du tänkt ta med det på resor till varma platser, eller kommer matlagningen främst att ske i snö och kyla? Vilken sorts mat är det du främst vill kunna laga med hjälp av ditt stormkök? Är det viktigt att det är lätt att bära med sig, eller spelar detta mindre roll? Det här är frågor som kommer vara till hjälp när du ska fatta ett köpbeslut.
Ett kök att använda på vintern
Om det främst är på vintern du planerar att använda ditt friluftskök behöver du se till att undersöka vilka varianter som tål den här typen av förhållanden. Alla kök är nämligen inte konstruerade för att tåla minusgrader, snö och kyliga vindar. Ett kök som drivs av bensin brukar fungera bäst på vintern. Ett sådant går utmärkt att tända även om det är kallt ute och blåser iskalla vindar. Även stormkök som drivs av fotogen fungerar bra att använda i vinterväder. Bensinkök fungerar för övrigt bra att använda även under andra årstider. Gasolkök däremot fungerar inte speciellt bra på vintern, då gasen inte klarar låga temperaturer speciellt bra.
Enklare lösningar för mindre krävande förhållanden
Om du vill ha ett stormkök att använda under lite enklare väderförhållanden har du fler alternativ. Du kan fortfarande välja ett friluftskök som drivs av bensin om du skulle vilja. Det öppnar för möjligheten att använda samma kök året runt, oavsett vilken typ av äventyr du vill ge dig ut på. Om du vill ha ett stormkök som inte kostar speciellt mycket kan du välja ett spritkök.
Det är den billigaste typen av utekök och det är lätt att komma igång med användning av den här sortens kök. Det du behöver fundera över är hur du ska använda köket. Kommer du främst att ge dig ut på jakt eller fiske och ha dina saker liggande under ett vindskydd eller liknande? Eller ska du ge dig ut på en lång och krävande vandring? Om det är det senare kanske inte spritköket är rätt val trots allt, då du behöver stora mängder bränsle för att få till en god effektivitet. Spritköket och dess tillbehör kan bli besvärliga att bära med dig om du ska lägga flera mil bakom dig till fots. Ett gaskök kan vara ett tänkbart alternativ. Fördelen med dessa kök är att de ger kort och snabb koktid. Detta är naturligtvis en fördel oavsett om du är ute på vandring eller om du är ute och jagar, fiskar eller plockar svamp. En annan fördel är att det går att montera snabbt och enkelt.
Väl fungerande lösningar för alla tillfällen
Om du vill ha ett stormkök som kan användas i alla typer av väderförhållanden kan du köpa ett multifuelkök. Det här är ett kök i vilket du kan använda olika typer av bränslen. I och med att det går att välja bränsle efter tillfälle, kan du använda den här typen av stormkök oavsett vad du ska ge dig ut på för tur. Om du ska ta med dig stormköket på utlandsresan, där du ska göra en vandring under flera dagar, kanske till och med veckor, är det här en bra typ av kök att ta med. Det går även utmärkt att ta med det här köket ut i de svenska fjällen på vintern, när det är dags för en långfärd på skoter eller en dag ute på isen för isfiske. Det är dyrare att köpa, just för att det är en mer avancerad och påkostad lösning. Om du vet på rak arm att du kommer använda stormköket frekvent och i olika typer av klimat och situationer kan det vara väl värt pengarna att köpa ett multifuelkök. Detta kommer du ha nytta av i flera år framöver om du sköter om det väl.
Toppval Stormkök 2024
Vi har valt dessa Stormkök som våra Toppval.
Utmärkta stormkök med rymliga kokkärl för matlagning under camping, fiske eller jakt:
===
===
Att använda stormköket
När du väl har köpt ett stormkök kan du börja använda det. Innan du ger dig ut på din vandring eller vilken typ av äventyr det än rör sig om, är det viktigt att du bekantar dig med köket på hemmaplan. På så sätt vet du hur du ska hantera köket när du väl kommer ut i naturen och ska använda det i mer krävande förhållanden. Det är också viktigt att göra detta, så att du ser att allt fungerar som det ska. När du väl har kommit igång och börjat använda stormköket är det viktigt att du kommer ihåg att rengöra det efter varje användning. Här kan det förstås finnas försvårande omständigheter som gör att du inte alltid kan rengöra köket helt och fullt. Det du sådana gånger bör göra är att ta bort matrester från köket. Du bör även försöka ta bort fett från köket i den mån det går. Om du har tillgång till vatten gör du enklast och mest effektivt rent köket med hjälp av vatten och diskmedel. Om du har rengjort ditt stormkök med vatten är det viktigt att du även torkar av köket noggrant så att det inte rostar.
Sök skydd mot vinden
Om du är ute i naturen och vinden är någorlunda kraftig är det klokt att söka skydd mot vinden innan du påbörjar matlagningen. Det kommer att göra det betydligt enklare att få fart på stormköket. Det kommer även leda till att du blir klar snabbare med matlagningen. Det här gäller oavsett om det är sommar eller vinter.
Begränsad möjlighet till flygresor
Om du vill kunna ta med dig ditt stormkök utomlands på dina äventyrsresor, är det viktigt att komma ihåg att det finns strikta regler när det gäller vad du får ta med på en flygresa. Att ta med flytande bränslen eller gas på en flygresa är inte tillåtet alls. Därför är det bättre att använda sig av ett annat transportmedel än just flyg om du vill kunna ta med stormköket på dina resor. Om du reser till ett land där du kan skaffa bränsle till stormköket på plats kan du naturligtvis ta med köket ändå, för att sedan köpa det bränsle som behövs på plats.
Att hitta ett bra stormkök till ett bra pris
Vissa har en mycket strikt budget att förhålla sig till när de ska köpa ett stormkök, medan andra har betydligt mer pengar att röra sig med. Budgeten spelar naturligtvis roll när det kommer till att välja produkt. Vissa produkter är billiga, andra hamnar i en medelklass prismässigt medan en tredje grupp är riktigt dyra. En person som kommer att använda sitt friluftskök frekvent, kanske i olika klimat och väderförhållanden, får räkna med att det kommer bli ett dyrare inköp, medan den som bara vill ha ett enkelt stormkök att ta med till sommarstugan kan komma ganska billigt undan. Oavsett vilken typ av person du är, bör du förstås försöka hitta en butik som erbjuder så bra priser som möjligt. Det rör sig nästan alltid främst om nätbutiker, eftersom de har möjlighet att pressa priserna betydligt mer.
Enkla lösningar för 700 kronor
Det går att hitta förhållandevis enkla stormkök med små kokkärl för runt 700 kronor, vilket är ett väldigt förmånligt pris. Det här är produkter som fungerar bra att använda för dig om du vandrar på egen hand. Om du däremot ska tillhandahålla mat till ett helt jaktlag är inte det här den rätta produkten. Fördelen med de här små köken är att de är lätta att få med i packningen, och inte speciellt tunga att bära runt på. Är du ute på vandring är det här en stor fördel.
Laga mat till en hel grupp med ett stormkök från 2 000 kronor
Om du letar efter ett tåligt och bra stormkök med vilket du kan laga mat till en liten grupp personer, och som även fungerar i lite tuffare väderförhållanden, får du betala lite mer än om du söker ett litet enkelt kök för en person. För runt 2 000 kronor och uppåt kan du hitta hållbara och effektiva stormkök med tillbehör, med hjälp av vilket du kan laga mat till ett flertal personer på förhållandevis kort tid. Vikten blir förstås något högre, och kastrullen något större, vilket gör att produkten tar lite mer plats i packningen. I en grupp kan ju detta dock lösas genom att man turas om att bära, något som gör att det här ändå blir ett väl fungerande alternativ.
Frågor och svar kring Stormkök
✅ Är stormkök miljövänliga?
✅ Varför bör man söka skydd mot vinden när man ska laga mat i stormköket?
✅ Vad är viktigt att tänka på vid användning av stormkök?
Källor:
- http://inivildmarken.se/matlagning-i-naturen-valj-ratt-stormkok-och-bransle/
- https://travelhacker.se/reseprodukter/att-valja-stormkok-2019-den-ultimata-guiden/
- https://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=85580
Snabbmeny:
⭐ Toppval Stormkök ⭐ Vanliga frågor
Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:
- Skidglasögon
- Termosmugg
- Skidjacka
- Turskidor
- Skidhjälm
- Vinterkängor
- Stormkök
- Pannlampa
- Liggunderlag
- Dunjacka
Redaktör
Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin